Kako uzgajati snežni tepih od Alissum a Lobularia maritima

Vodič korak po korak za uzgoj i negu snežnog tepiha od Alissum-a kod kuće
Dobrodošli u naš osnovni vodič za uzgoj i negu snežnog tepiha od snega (Lobularia maritima) u vašoj bašti kod kuće. Ova izdržljiva jednogodišnja biljka poznata je po prelepom belom cveću i rajskom mirisu meda. Ova popularna granična biljka donosi u baštu debeli tepih snežno belih cvetova. U područjima bez mraza, ovo sićušno cveće može trajati i cele godine. Ovde ćemo vas provesti kroz sve što treba da znate da uzgajate snežni tepih od Alissum-a kod kuće, uključujući sadnju, razmatranje zemljišta, preferencije prema svetlosti, hranjenje, rezidbu i zimsku negu.


Kako uzgajati snežni tepih od Alissum-a (Lobularia maritima) – osnove:
Botanički naziv: Lobularia maritima
Takođe poznat kao: Sveet Alison, Sveet alissum
Zone otpornosti: USDA zone 5-11
Meseci cvetanja: od aprila do oktobra ili prvi mraz
Poteškoće u uzgoju: nisko održavanje i lako gajenje, posebno za baštovane početnike
Vrsta biljke: listopadne jednogodišnje cvetanje u hladnijim klimatskim uslovima. Kratkotrajna cvetna listopadna višegodišnja biljka u zonama 9 do 11
Zahtevi za svetlo: Uživa u punom suncu, ali ceni delimičnu senku u toplijim regionima
Temperatura i vlažnost: Uspeva na većini temperatura, ali najbolje funkcioniše između 50 i 60ºF. Voli nisku do srednju vlažnost i podnosi sušu
Potrebe za zalivanjem: Mora se zalivati redovno, otprilike jednom nedeljno, da bi se zemlja održala vlažnom
Prednosti zemljišta: Potrebna su mu dobro drenirajuća krečna, ilovasta ili peskovita tla sa neutralnim pH
Hranjenje: Đubrenje jednom mesečno razblaženim tečnim đubrivom između cvetanja
Očekivanja rasta: Raste od 6 do 12 inča širok i visok
Toksičnost: Nije toksično za ljude i životinje

O snežnom tepihu Alissum (Lobularia maritima)
Porodica: Brassicaceae
Rod: Lobularia
Vrsta: Lobularia maritima
Poreklo i istorija
Snežni tepih (Lobularia maritima) je autohton u obalnim područjima Mediterana kao što su Kanarska ostrva i francuski Biskajski zaliv. Snežni tepih od Alisuma je sada kolonizovao većinu umerenih regiona širom sveta. Najbolje raste u blizini obale, ali takođe uspeva u poljima, baštama, pa čak i prazninama u zidovima.

Opšte botaničke karakteristike
Snežni tepih od Alissum-a proizvodi sitne snežno bele cvetove i sivkasto-zelene krznene listove u obliku koplja. Uprkos svojoj maloj veličini, blistavi cvetovi odaju oštar miris poput meda. Ovo cveće se širi kao humka ili tepih, pa otuda i ime biljke.

Upotreba i prednosti snežnog tepiha Alissum
Zahvaljujući svojoj snažnoj aromi, snežni tepih od Alissum-a je odličan u privlačenju oprašivača u baštu. Pčele i leptiri posebno vole ovu biljku.

Cveće i lišće Alissum Carpet of Snov jestivo je i odlično je kada se uključi u salate. Veruje se da snežni tepih od Alissuma raspršuje bes i povećava smirenost. Ove šarmantne biljke takođe simbolizuju „slatkoću duše“ na viktorijanskom jeziku cveća.

Najprikladnije zone uzgoja USDA za snežni tepih od Alissum-a
Alissum snežni tepih može uspevati i u hladnim i u toplim regionima. Mogu rasti u USDA zonama od 5 do 11, ali će pokazati različito ponašanje u različitim oblastima. U zonama od 5 do 8, oni će biti jednogodišnji. U zonama od 9 do 11, alisum snežni tepih može biti višegodišnja biljka.

Cvetanje i cvetanje

U hladnijim oblastima, snežni tepih od Alissum raste kao jednogodišnja cvjetnica. Cvetovi se pojavljuju u kasno proleće i nastavljaju da cvetaju dok ne počnu jaki mrazevi.

U toplijim klimama, snežni tepih od Alisuma će prestati da proizvodi cveće ako postane previše toplo. Biljke će ponovo početi da cvetaju kada temperature padnu.

Očekivanja rasta
U svojoj zreloj veličini, snežni tepih Alissum može dostići širinu od 6 do 12 inča i narasti do 6 do 12 inča u visinu. Ovo obično traje jednu ili dve godine.

Najbolje prateće biljke za snežni tepih od Alissum-a
Sa svojom malom visinom i raširenim rastom, snežni tepih od Alissum-a je odličan dodatak ivicama. Kao biljka za posteljinu, Alissum Carpet of Snov dopunjuje druge biljke kao što su:

Nemesia
Maćuhice
Stock Annuals

Kako uzgajati snežni tepih od Alissum-a (Lobularia maritima)

Koje su najbolje lokacije za sadnju snežnog tepiha Alissum?
Snežni tepih od Alissum-a najbolje je staviti na puno sunce kako bi proizveo najbolje cvetove, posebno u hladnijim regionima. U toplijim predelima, biljci će biti potrebna zaštita u hladu od intenzivnog popodnevnog sunca. Idealno je mesto koje pruža najmanje šest sati jutarnje sunčeve svetlosti dnevno.

Zemlja treba da se dobro drenira i da bude malo rastresita. Kreda i peskovita tla su najbolja za ovo i treba da imaju neutralan pH nivo.

Koja su najbolja doba godine za sadnju snežnog tepiha od Alissum-a?
Snežni tepih od Alissum-a najbolje uspeva kada se sadi posle poslednjeg prolećnog mraza. Seme se može započeti oko šest do osam nedelja pre poslednji prolećni mraz. Mogu se saditi kada se tlo počne zagrevati.

Uzgajanje Alissum tepiha od snega iz semena vs. Sadnja mladih rasadnika
Za raniju sadnju, počnite da sadite seme u zatvorenom prostoru oko šest do osam nedelja pre poslednjeg prolećnog mraza. Kada sadnice izniknu i imaju nekoliko pari listova, mogu se saditi napolju.

U toplijim krajevima, seme se može posejati direktno u zemlju nakon poslednjeg mraza. Međutim, tlo mora da dostigne minimalnu temperaturu od 60ºF (16ºC).

U rasadnicima ćete obično naći snežni tepih od Alissum-a koji se prodaje kao biljka za posteljinu. Ovo pruža brži način da unesete trenutnu boju u svoje ivice ili ekrane. Opet, proverite da li je poslednji prolećni mraz završio pre sadnje.

Šta uraditi pre nego što posadite snežni tepih od Alissum-a
Pre nego što posadite Alissum Carpet of Snov, možete projektovati tlo da biste dobili najbolje rezultate. Uklonite sve tragove korova sa zemlje i prevrnite je. Dodajte malo organske materije kao što je kompost da biste povećali hranljive materije u tlu.

Ako sadite snežni tepih od Alissum-a kao deo ivice ili prikaza, uzmite u obzir njegovu zrelu veličinu. Ovo pomaže da se osigura da i druge biljke imaju dovoljno prostora.

Koje je najbolje tlo za snežni tepih od Alissum-a?

Alissum snežni tepih najbolje uspeva na rastresitim zemljištima koja dobro dreniraju. U idealnom slučaju, oni bi trebali biti kredasti, ilovasti ili peskoviti. Ove jednogodišnje biljke su tolerantne na sušu, ali ipak vole malo vlage u svom mediju za uzgoj. Alissum Snežni tepih preferira tla sa neutralnim pH od oko 6,0 do 7,0.

Kako saditi
Za usađene sadnice i sadnice, počnite iskopavanjem niza dovoljno velikih rupa za korijensku kuglu. Zatim stavite biljke i napunite ih malo zemlje i komposta. Ostavite najmanje 6 inča između svake biljke.

Takođe možete posaditi Alissum Carpet of Snov u kontejnere. Obezbedite rastresito zemljište bogato hranljivim materijama, dobro drenirajuće. Ako sadite više primeraka u kontejner, obezbedite svakoj biljci najmanje 6 do 12 inča prostora.

U hladnijim klimatskim uslovima, snežnom tepihu Alissum potrebno je puno sunca tokom većeg dela dana. U toplijim krajevima obezbedite malo skloništa od intenzivnog popodnevnog sunca. Biljci je potrebno najmanje šest sati sunčeve svetlosti svakog dana.

Postavke temperature i vlažnosti
Alissum snežni tepih može da napreduje u različitim temperaturama. Slatka tačka je između 50 i 60ºF (10 do 15,5ºC). U toplijim regionima, biljka će prestati da cveta ako postane previše toplo.

Snežni tepih od Alissum-a uspeva u umerenoj vlažnosti. Tlo treba održavati malo vlažnim, ali ove biljke su takođe otporne na sušu.

Kako se brinuti za snežni tepih od Alissum-a (Lobularia maritima)

Zalijte snežni tepih Alissum taman toliko da održava tlo blago vlažnim većinu vremena. Ako je gornja dva inča zemlje suva na dodir, dajte biljci centimetar ili dva vode. U sušnijim, toplijim klimama zalivajte malo češće.

Kako, kada i zašto oploditi
Snežni tepih Alissuma neće trebati puno hranjenja. Ako vaše tlo nema puno hranljivih materija, dodajte đubrivo sa sporim oslobađanjem kada prvi put posadite uzorak.

Kada svaki ciklus cvetanja prestane, hranite Alisum mesečnom dozom razblaženog tečnog đubriva. Ovo postavlja biljku za sledeće cvetove.

Obrezivanje i sečenje snežnog tepiha od Alissum-a
Deadhead Alissum tepih od snega redovno da bi se održalo novo cvetanje. Ako biljka prestane da cveta u vrućim uslovima, koristite neke makaze da uklonite oko trećine lišća. Ovo stimuliše biljku da se pripremi za još rast kada temperature padnu.

Propagacija
Kada snežni tepih od Alissum-a procveta, mogu se uzeti reznice. Odrežite donje listove i posadite reznicu u saksiju. Držite ga negde u senci staklenim pokrivačem do sledeće godine.

Alissum Carpet of Snov se takođe može samozasijati, a sledeće godine se pojavljuju novi cvetovi. Vodite računa da se seme ne širi kroz vašu baštu ako to nije poželjno.

Snežni tepih Alissum koji prezimljuje
U većini klimatskih uslova, snežni tepih od Alissum-a je jednogodišnja biljka i neće joj trebati prezimljavanje. Ove biljke mogu da prežive napolju zimi osim ako nije jak mraz. Donesite kontejnerske biljke u zatvorenom prostoru da ih zaštitite.

Kada i kako presaditi Alissum tepih od snega izraslog u kontejnerima
Snežni tepih od Alissum-a koji se uzgaja u kontejneru obično neće trebati presađivanje. Ove jednogodišnje biljke često odumiru zimi, osim ako im se ne dozvoli samozasijavanje. Zamenite ih sledećeg proleća.

Uobičajeni problemi sa snežnim tepihom od Alissum-a i kako ih lečiti

Iako su u izvesnoj meri tolerantne na sušu, ove biljke će uginuti ako se ne zalivaju. Opušteno lišće i zemlja suva od kostiju su mrtvi pokloni. Povećajte raspored zalivanja da biste oživeli biljku.

Ako takođe mnogo vlage se zadržava u tlu, alisum snežni tepih može da pati od truleži korena i bolesti kao što je botritis. Zalivajte biljku samo ako se gornja dva inča zemlje osećaju suvo.

Previše svetla
U toplijim predelima, previše intenzivne popodnevne sunčeve svetlosti može da spali lišće. Smeđe na listovima ukazuje na to. Postavite biljku negde gde tokom popodneva dobije malo senke.

Uobičajene štetočine i bolesti
Botritis blight
Botritis se javlja kada ima previše vode u zemljištu. Siva plijesan i izmjenjeni, pegavi ili uvenuli listovi su simptomi. Uklonite oštećene delove Alissuma i izbegavajte zalivanje dok se gornja dva inča zemlje ne osuše.

Puževi
Ove baštenske štetočine će pojesti ranjive mlade izdanke snežnog tepiha Alissum. Započnite sadnice u zatvorenom prostoru kako biste bili sigurni da su dovoljno jake da se odupru puževima. Alternativno, koristite zamku za pivo da uhvatite i ubijete lutajuće puževe.

Osnovni alati koje treba imati u blizini

Evo svih alata koje treba da imate za negu Alissum tepiha snega.

Kanta za vodu
Secateurs
Vrt makaze
Mistrija

Upakovati
Alissum Carpet of Snov je biljka posteljine koja nije potrebna za održavanje, idealna za popunjavanje ivica. Njegova lakoća nege omogućava čak i početnicima baštovanima da ostvare neposredan uticaj u svojoj bašti. Ono što je sjajno je da ove izdržljive biljke mogu da prežive u različitim zonama rasta, što ih čini lakim za ugradnju u većinu klimatskih uslova.

Najčešća pitanja o uzgoju snežnog tepiha Alissum (Lobularia maritima):

Da li je snežni tepih Alissum izdržljiv?
Alisum snežni tepih je izdržljiva biljka. Može da preživi u različitim temperaturnim uslovima i takođe će tolerisati sušu. Ova biljka se koristi na zemljištima siromašnim hranljivim materijama na obalama, što joj daje grubu privlačnost.

Koliki je snežni tepih Alissum?
Snežni tepih od Alissum-a raste od 6 do 12 inča širok i visok, formirajući tepih ili gomilu cveća lepog mirisa.

Šta radite sa snežnim tepihom Alissum preko zime?
Snežni tepih od Alisuma može da preživi zimu osim ako nije jak mraz. Za biljke koje se uzgajaju u kontejnerima, sklonite ih unutra ili u stakleniku tokom sezone mraza.

Da li je snežni tepih Alissum invazivan?
Zbog svoje navike da se samoseje, snežni tepih od Alissum-a je klasifikovan kao invazivna biljka. Mrtvi cvetovi pre nego što puste svoje seme da bi ih zadržali.

Da li je snežni tepih Alissum višegodišnja biljka?
U većini regiona, Alisum snežni tepih je godišnjak po hladnom vremenu. U zonama od 9 do 11, može preživeti kao višegodišnja biljka.

Hoće li snežni tepih Alissum rasti u senci?
Snežni tepih od Alissum-a može da raste u delimičnoj senci u toplijim klimama. Međutim, ove biljke najbolje rade kada su izložene punoj sunčevoj svetlosti u većini regiona.

Da li je snežni tepih Alissum otrovan za ljude?
Snežni tepih od Alisuma nije klasifikovan kao otrovan za ljude. Cveće i lišće možete jesti čak i kao deo salate.