Značenje i simbolika čipkanog cveta kraljice Ane

Sve što treba da znate o značenju, simbolici i kulturnom značaju čipkanog cveta kraljice Ane

Čipka kraljice Ane (aka divlja šargarepa) koja se nalazi pored puteva i livada u mnogim zemljama je često poznata neformalno, a ne po imenu. Ovaj bogato simboličan cvet u obliku kišobrana ima dugu istoriju upotrebe i kao lekovito bilje. Ovde ćemo vas provesti kroz sve što treba da znate o značenju i simbolici čipke kraljice Ane, plus saznati o njihovoj istoriji i poreklu, upotrebi i prednostima i kulturnom značaju širom sveta danas.


Čipkasti cvet kraljice Ane (Daucus carota) Značenje – Osnovno
Cveće sa ravnim vrhom čipke kraljice Ane ima različita značenja, uključujući utočište, zaštitu, mir i veštinu u teškim zadacima. Povezan je sa više žena koje su dobile ime Kraljica Ana, ali većina priča uključuje delikatnu čipku koja podseća na cvetne glave sa uzorkom.

O čipkanom cveću kraljice Ane

Porodica, rod i taksonomija
Daucus je rod koji uključuje svu šargarepu koja se danas konzumira za hranu. Iako čipka kraljice Ane nije kultivisana šargarepa, ona ima sličan koren. Istaknutija porodica Apiaceae kojoj pripada uključuje celer, kopar i mnoge druge jestive biljke.

Botaničke karakteristike, boje, mirisi
Daucus carota ima cvetove u obliku kišobrana koji se uzdižu na visokim stabljikama prekrivenim listovima u obliku paprati. Grozdovi imaju tendenciju da se okreću na ivicama dok se suše, a zatim se na kraju pojavljuju krznene smeđe semenke.

Cvetovi i koreni imaju jak miris na šargarepu kada se zgnječe. Cveće je obično belo, ali ponekad ima ružičaste ili narandžaste nijanse zbog stresa okoline.

Istorija i poreklo kultivacije

Biljke se dugo koriste samo iz divlje berbe. Međutim, moderna kultivisana šargarepa je uzgojena iz biljke kraljice Ane. Biljka se u nekim zemljama uzgaja u medicinske svrhe, ali se i dalje uglavnom smatra korovom, a ne baštenskom biljkom.

Popularne vrste, vrste i sorte
Većina čipke kraljice Ane je neusavršena sorta Daucus carota. Jedna od jedinih imenovanih sorti prave čipke kraljice Ane zove se „Dara“ i postaje izrazito ružičasta kako stari.

Etimološko značenje
Smatra se da se njegovo uobičajeno ime odnosi na kraljicu Anu od Danske i njenu ćerku kraljicu Anu iz Ujedinjenog Kraljevstva. Naučni naziv Daucus carota je specifičan epitet za šargarepu uopšte.

Iz kojih regiona potječe čipkasto cveće kraljice Ane?

Sada je poreklom iz Evrope i naturalizovano je u Severnoj Americi, ali se veruje da potiče iz zapadne Azije. Mnogi istraživači biljaka veruju da se čipka kraljice Ane proširila u Evropu pre nekoliko vekova, ali da tamo nije izvorno.

Kada je u sezoni čipkasto cveće kraljice Ane?
Cveće od čipke kraljice Ane obično se pojavljuje sredinom leta i traje do jeseni. Ovo može da varira u zavisnosti od toga gde se uzgajaju, ali retko je da se pojave već u proleće. Osušene glavice semena mogu da izdrže tokom zime i naredne godine.

Upotreba i prednosti čipkanog cveća kraljice Ane
Čipka kraljice Ane ima jestiv koren, iako je gorčiji od kultivisane šargarepe.

Seme se posebno koristi u biljnoj medicini. To je biljka koja je veoma pogodna za pčele, koja daje nektar i polen kasnije u sezoni od mnogih drugih biljaka.

Cveće od čipke kraljice Ane se na nekim mestima takođe smatra korovom i zabranjeno je saditi na otvorenom.

Značenje, simbolika i kulturni značaj čipkanog cveta kraljice Ane

Uobičajene boje čipke kraljice Ane
Većina čipke kraljice Ane je čisto bela sa tamnijim središtem na svakom cvetu. Međutim, ružičasto cveće je dostupno i sa sortom ‘Dara’.

Ružičasta: Radost, razigranost, mladost, zabava, slavlje, platonska ljubav i slatkoća.
Bela: Čistoća, svežina, novi počeci, lečenje, nevinost i čistota.

Priča o kraljici Ani
Priča koja povezuje obe žene po imenu Kraljica Ana sa cvetom uključuje uvažavanje fino izrađene čipke. Danska kraljica Ana je i sama važila za veštu čipkaricu.

Priča se da je ubola prst dok je tanala najfiniju čipku koju je ikada napravila. To je zbog tamne tačke u sredini svakog cveta svetlije boje.

Kraljica Ana se smatrala obožavateljicom čipke, a pričalo se da je primetila da niko ne može napraviti čipku tako finu kao grozd cveća.

Biskupsko gnezdo

Drugo uobičajeno ime za cvet je Biskupovo gnezdo ili Ptičje gnezdo. To je uglavnom zbog sklonosti cveta da se uvija u konkavni oblik kako stari i suši.

Mnogi ljudi koriste ovo simbolika da se cvetu dodeli simbolika utočišta i zaštite.

Viktorijanski cvetni jezik
Pošto je cvet odavno naturalizovan u Evropu do viktorijanske ere, prirodno je postao deo Cvetnog jezika tog vremena.

Većina viktorijanaca je cvet smatrala livadskim korovom, ali je korišćen da predstavlja čistoću i netaknutu nevinost kao divlje cveće.

Upakovati
Neka nekoliko čipki kraljice Ane unese dašak finog ukusa i čistoće u bilo koji buket. Čak i ako živite u oblasti gde nije dozvoljena sadnja Daucus carota napolju, možete ceniti sveže rezano i osušeno cveće u aranžmanima.

Česta pitanja o čipkanom cvetu kraljice Ane (Daucus carota):

Šta simbolizuje čipkasto cveće kraljice Ane?
Ovo cveće simbolizuje utočište, čistoću, zaštitu i dobro zdravlje.

Da li se cveće kraljice Ane vraća svake godine?
Cvetovi čipke kraljice Ane obično se samoseme i vraćaju se iz godine u godinu.

Kako miriše cveće od čipke kraljice Ane?
Čipka kraljice Ane ima lekovit, pomalo gorak miris koji je sličan mirisu sveže isečene šargarepe.

Za šta se koristi cveće od čipke kraljice Ane?
Ovo cveće je prvenstveno dekorativno, ali se korenje može jesti dok je još malo, a seme se koristi u medicini.

Koje oprašivače privlači čipkasto cveće kraljice Ane?
Oprašivači svih vrsta, uključujući pčele, mušice, ose, leptire i moljce privlače cveće kraljice Ane.

Da li je cveće čipke kraljice Ane otrovno za ljude i životinje?
Cveće nije otrovno ili čak iritantno. Neke životinje su osetljive na biljke, ali ne i obični kućni ljubimci.