Cvece bele kamelije osnovni vodic za upecatljivih sorti

Cvetovi bele kamelije dodaju lepotu i eleganciju svakoj bašti. Ovi divni zimzeleni grmovi dostupni su u nekoliko sorti koje odgovaraju vašem prostoru. U ovom članku ćemo istražiti 15 prelepih vrsta cvetova bele kamelije koje će rasti u vašoj bašti.


15 prelepih sorti bele kamelije:

1) Kamelija ‘Srebrni talasi’
Kamelija ‘Silver Vaves’ je prelepa vrsta cvetova bele kamelije
Camellia japonica ‘Silver Vaves’ je prekrasna bela kamelija uzgojena od japanske kamelije. Daju velike polu-dvostruke srebrno-bele cvetove sa žutim središtima. ‘Srebrni talasi’ je kamelija srednje sezone koja cveta od zime do ranog proleća.

‘Srebrni talasi’ naraste između 6 i 8 stopa visoko i uspeva u USDA zonama 8 do 10. Ova zapanjujuća bela kamelija zahteva delimičnu ili punu hladovinu na zaštićenom mestu. „Srebrni talasi“ su veliki izbor ako želite živu ogradu od kamelije.

Naučno ime: Camellia japonica ‘Srebrni talasi’
Zone gajenja: 8 do 10
Sezona cvetanja: zima do ranog proleća
Zahtevi za svetlo: delimična do puna senka
Visina zrele osobe: 6 do 8 stopa

2) Kamelija ‘Bela carica’
Kamelija ‘Vhite Empress’ je prelepa vrsta cvetova bele kamelije
Camellia japonica ‘Vhite Empress’ je elegantna sorta bele kamelije koja je prvobitno uzgajana u Alabami 1939. Ova sorta daje velike duple ili polu-dvostruke bele cvetove sa velikim gomilom žutih prašnika. Bele latice su žljebljene na ivicama.

„Bela carica“ najbolje raste u zonama od 6 do 9 i potrebna mu je delimična senka na zaštićenom mestu. Ova impresivna sorta raste između 10 i 12 stopa. „Bela carica“ je sorta kamelije srednje sezone koja cveta tokom zime. Raste brže od mnogih drugih sorti.

Naučno ime: Camellia japonica ‘Bela carica’
Zone gajenja: 6 do 9
Sezona cvetanja: zima
Zahtevi za svetlo: Delimična senka
Visina zrele osobe: 10 do 12 stopa

3) Kamelija ‘morska pena’
Kamelija ‘Sea Foam’ je prelepa vrsta cvetova bele kamelije
Camellia japonica ‘Sea Foam’ proizvodi arhitektonsko formalno dvostruko cveće sa rozetom belih latica. „Morska pena“ je uzgojena iz Camellia japonica od strane Džona T. Vajznera 1959. „Morska pena“ naraste između 10 i 12 stopa u visinu i otprilike 6 do 10 stopa u širinu.

„Morska pena“ je otporna na hladnoću do 10ºF u zonama od 7 do 9. Međutim, ova sorta bele kamelije se bori ako temperature naglo fluktuiraju. „Morska pena“ je kamelija iz kasne sezone koja cveta tokom proleća i zahteva delimičnu senku.

Naučno ime: Camellia japonica ‘Morska pena’
Zone gajenja: 7 do 9
Sezona cvetanja: proleće
Zahtevi za svetlo: Delimična senka
Visina zrele osobe: 10 do 12 stopa

4) Kamelija ‘Snežna oluja’
Kamelija ‘Snov Flurri’ je prelepa vrsta cvetova bele kamelije
Camellia ‘Snov Flurri’ je elegantna hibridna bela kamelija sa prelepim cvetovima u obliku anemona. ‘Snov Flurri’ je hibrid između Camellia oleifera i Camellia sasankua ‘Frost Princess’. „Snov Flurri“ je uzgajan da bude hladno otporan sa malim, zapanjujućim cvetovima.

„Snežna oluja“ je izdržljiva u zonama od 6 do 9 i cveta kao kamelija u ranoj sezoni od kasne jeseni do rane zime. „Snežna oluja“ je prilično kompaktna sorta, koja doseže između 5 i 7 stopa visine i približno 3 do 5 stopa široke.

Naučno ime: Camellia ‘Snov Flurri’
Zone gajenja: 6 do 9
Sezona cvetanja: jesen do zime
Zahtevi za svetlo: Delimična senka
Visina zrele osobe: 5 do 7 stopa

5) Kamelija ‘Nucciov dragulj’
Kamelija ‘Nuccio’s Gem’ je prelepa vrsta cvetova bele kamelije
Camellia japonica ‘Nuccio’s Gem’ je bela sorta japanske kamelije. „Nucciov dragulj“ zaslepljuje velikim čisto belim rozetama formalnih duplih cvetova. Svaki cvet može biti širok do 4 inča.

‘Nuccio’s Gem’ je sorta kamelije srednje sezone koja cveta tokom zime u zonama 7 do 10. Naraste do 15 stopa u visinu i približno 10 stopa u širinu, ali su potrebne decenije da dostigne ovu veličinu. „Nucciov dragulj“ treba delimičnu do punu hladovinu u zaštićenom vrtu.

Naučno ime: Camellia japonica ‘Nucciov dragulj’
Zone uzgoja: 7 do 10
Sezona cvetanja: zima
Zahtevi za svetlo: delimična do puna senka
Visina zrele osobe: do 15 stopa

6) Kamelija ‘Alba Plena’
Kamelija ‘Alba Plena’ je prelepa vrsta cvetova bele kamelije
Camellia japonica ‘Alba Plena’ je jedna od najstarijih sorti kamelije na svetu. „Alba Plena“ je uvezena u Englesku iz Kine 1792. i doneta u Ameriku 1800. „Alba Plena“ ima čisto belo formalno duplo cveće koje može biti široko do 4 inča.

„Alba Plena“ uspeva u zonama 7 do 9 u delimičnoj do punoj hladovini. Kao kamelija u ranoj sezoni, ‘Alba Plena’ cveta od jeseni do zime. Ova sorta naraste do približno 6 do 8 stopa visok i širok.

Naučno ime: Camellia japon ‘Alba Plena’
Zone gajenja: 7 do 9
Sezona cvetanja: jesen do zime
Zahtevi za svetlo: delimična do puna senka
Visina zrele osobe: 6 do 8 stopa

7) Camellia ‘Bessie Battle’
Kamelija ‘Bessie Battle’ je prelepa vrsta cvetova bele kamelije
„Bessie Battle“ je još jedna prekrasna sorta bele kamelije koja potiče od Camellia japonica. ‘Bessie Battle’ ima bluzne polu-dvostruke bele cvetove sa gomilom žutih prašnika. Latice su urezane na ivicama. Svaki cvet može biti širok do 3,5 inča.

‘Bessie Battle’ preferira delimičnu hladovinu i zaštićena područja u zonama 7 do 9. Ova sorta naraste do 12 stopa u visinu i približno 8 stopa u širinu kada je potpuno zrela. ‘Bessie Battle’ je kamelija usred sezone koja cveta od zime do ranog proleća.

Naučno ime: Camellia japonica ‘Bessie Battle’
Zone gajenja: 7 do 9
Sezona cvetanja: od zime do proleća
Zahtevi za svetlo: Delimična senka
Visina zrele osobe: do 12 stopa

8) Kamelija ‘Cream Puff’
Camellia japonica ‘Cream Puff’ je hibridna bela kamelija dobijena od dve sorte Camellia japonica. „Cream Puff“ je nastao hibridizacijom Camellia japonica „Frost Kueen“ sa Camellia japonica „Vhite Butterfli“. To je jedan od Ackermanovih hibrida dizajniranih da budu hladno otporni.

„Cream Puff“ proizvodi polu-dvostruke cvetove u obliku božura sa predivnim mirisom limuna. Uspeva u zonama od 7 do 10 i dostiže visinu do 12 stopa. Ova sorta srednje sezone cveta od kasne zime do ranog proleća, obično od januara do marta.

Naučno ime: Camellia japonica ‘Cream Puff’
Zone uzgoja: 7 do 10
Sezona cvetanja: od kasne zime do ranog proleća
Zahtevi za svetlo: Delimična senka
Visina zrele osobe: do 12 stopa

9) Camellia reticulata ‘Baihuajin’
Camellia reticulata ‘Baihuajin’ je sorta Camellia reticulata sa belim cvetovima. Camellia reticulata je poreklom iz delova Kine i uzgaja se hiljadama godina. Prvi primerak Camellia reticulata donet je u Englesku 1820.

Camellia reticulata raste kao malo drvo u divljini i može dostići visinu do 50 stopa. U baštama, ove kamelije mogu dostići do 20 stopa visine i približno 12 stopa široke. Camellia reticulata najbolje raste u zonama 7 do 9 u delimičnoj senci.

Naučno ime: Camellia reticulata ‘Baihuajin’
Zone gajenja: 7 do 9
Sezona cvetanja: proleće
Zahtevi za svetlo: Delimična senka
Visina zrele osobe: do 50 stopa

10) Kamelija ‘Mirisna’
Camellia ‘Scentuous’ je prelepa sorta bele kamelije sa bluzastim cvetovima u obliku božura. „Scentuous“ je hibrid koji kombinuje Camellia japonica sa Camellia lutchuensis. Ova hibridna sorta obilno cveta.

„Scentuous“ je kamelija srednje do kasne sezone koja cveta od januara do maja. Uspeva u zonama od 7 do 9 kada mu se daje zaštićeno mesto na punom suncu ili delimičnoj senci. Ova kompaktna sorta kamelije raste između 4 i 6 stopa u visinu i otprilike 3 do 4 stope u širinu.

Naučno ime: Camellia japonica k lutchuensis ‘Mirisna’
Zone gajenja: 7 do 9
Sezona cvetanja: od kasne zime do kasnog proleća
Zahtevi za svetlo: Puno sunce do delimična senka
Visina zrele osobe: 4 do 6 stopa

11) Camellia k villiamsii ‘Juri’s Iellov’
Camellia k villiamsii ‘Juri’s Iellov’ je fascinantna sorta bele kamelije. Proizvodi bele cvetove u obliku anemona sa skoro žutim centralnim laticama krem boje. Ime ove sorte odražava njeno intrigantno cveće.

„Juri’s Iellov“ najbolje raste u zonama 8 do 10 i toleriše delimičnu do punu senku. Ova sorta je kamelija kasne sezone koja cveta između marta i aprila. U punoj veličini, ‘Juri’s Iellov’ naraste do 13 stopa visok i širok.

Naučno ime: Camellia k villiamsii ‘Juri’s Iellov’
Zone gajenja: 8 do 10
Sezona cvetanja: proleće
Zahtevi za svetlo: delimična do puna senka
Visina zrele osobe: do 13 stopa

12) Camellia japonica ‘Shiro Chan’
Camellia japonica ‘Shiro Chan’ je elegantna bela sorta japanske kamelije. „Shiro Chan“ proizvodi velike bele duple cvetove sa ružičastim ivicama ili prugama. Ove atraktivne latice okružuju gomilu zlatno žutih prašnika.

‘Shiro Chan’ je sorta bele kamelije srednje sezone koja cveta u kasnu zimu. Dobro raste u zonama 7 do 9 u delimičnoj senci i toplim, zaštićenim uslovima. ‘Shiro Chan’ naraste do 12 stopa u visinu i približno 10 stopa u širinu.

Naučno ime: Camellia japonica ‘Shiro Chan’
Zone gajenja: 7 do 9
Sezona cvetanja: kasna zima
Zahtevi za svetlo: Delimična senka
Visina zrele osobe: 10 do 12 stopa

13) Camellia k villiamsii ‘Coppelia Alba’
Camellia k villiamsii ‘Coppelia Alba’ je hibridna kamelija sa pojedinačnim belim cvetovima koji imaju zlatnožute centralne prašnike. Camellia k villiamsii hibridi nastaju kombinovanjem Camellia japonica sa Camellia saluenensis. Ove sorte su cenjene zbog svoje izdržljivosti.

Kamelije Camellia k villiamsii se takođe uzgajaju da bi imale duže cvetanje u moru sinovi nego druge kamelije. Većina ovih hibrida cveta od zime do proleća i uspevaju u zonama od 6 do 10.

Naučno ime: Camellia k villiamsii ‘Coppelia Alba’
Zone gajenja: 6 do 10
Sezona cvetanja: od zime do proleća
Zahtevi za svetlo: Delimična senka
Visina zrele osobe: visoka do 13 stopa

14) Camellia japonica ‘Duchesse de Berri’
Camellia japonica ‘Duchesse de Berri’ je elegantna sorta kamelije koja potiče od japanske kamelije. Ova sorta proizvodi okrugle, skoro čašaste formalne duple cvetove. Latice formiraju atraktivnu rozetu.

„Duchesse de Berri“ najbolje raste u toplim, vlažnim područjima u zonama 7 do 9. Ova sorta zahteva zaštićeno mesto u delimičnoj senci da bi se zaštitila od hladnih vetrova. „Duchesse de Berri“ je sorta kamelije srednje sezone koja cveta u kasnu zimu. Naraste do otprilike 10 do 12 stopa u visinu.

Naučno ime: Camellia japonica ‘Duchesse de Berri’
Zone gajenja: 7 do 9
Sezona cvetanja: kasna zima
Zahtevi za svetlo: Delimična senka
Visina zrele osobe: 10 do 12 stopa

15) Granthamova kamelija
Grantham’s Camellia je prelepa vrsta cvetova bele kamelije
Granthamova kamelija (Camellia granthamiana) je ugrožena vrsta kamelije koja se nalazi samo u delovima Kine i Hong Konga. Ova retka kamelija proizvodi velike pojedinačne bele cvetove sa svetlo narandžastim prašnicima. Ime je dobila po ser Aleksandru Grantamu, guverneru Hong Konga u vreme otkrića biljke 1955. godine.

Granthamova kamelija ne podnosi niske temperature i najbolje raste u stakleniku. Ova retka kamelija je pogodna za zone 9 do 10 i zahteva delimičnu senku. Granthamova kamelija je vrsta iz rane sezone koja cveta tokom jeseni. Naraste do 12 stopa u visinu.

Naučno ime: Camellia granthamiana
Zone uzgoja: 9 do 10
Sezona cvetanja: jesen
Zahtevi za svetlo: Delimična senka
Visina zrele osobe: do 12 stopa

Osnovni saveti za uzgoj cveća bele kamelije

Bele kamelije su zimzeleni grmovi koji zahtevaju malo održavanja kada se postave. Kamelije su deo porodice čajeva (Theaceae) i otporne su u zonama 7 do 10. Neke sorte se mogu uzgajati u kontejnerima u hladnijim klimama.

Očekivanja rasta:
Kamelije su sporo rastuće grmlje, a većina vrsta dostiže visinu od 6 do 15 stopa i širinu od 6 do 10 stopa. Većini kamelija su potrebne decenije da dostignu svoju punu veličinu. Kamelije najbolje rastu u toplim, vlažnim uslovima, ali mogu biti prilično otporne na hladnoću.

Najvažniji aspekt uzgoja belih kamelija je pružanje odgovarajućih uslova zemljišta. Kamelijama su potrebna plodna, kisela tla koja dobro dreniraju, ali zadržavaju malo vlage. Nivo pH treba da bude između 5,0 i 6,5. Koristite ericaceous kompost i malčeve kao što su borove iglice da biste obezbedili kiselo zemljište.

Belim kamelijama je obično potrebna delimična senka, iako se sorte Camellia sasankua najbolje snalaze na punom suncu. Neke bele kamelije mogu tolerisati punu senku. Obezbedite jutarnju sunčevu svetlost i izbegavajte ostavljanje kamelija na direktnom popodnevnom suncu (što može dovesti do žutog ili uvijanja listova). Kamelijama je potrebno zaštićeno mesto koje ih štiti od hladnih ili jakih vetrova. Za više, pogledajte naš detaljni vodič o tome gde posaditi kamelije.

Razmatranje zalivanja
Kamelijama je potrebna vlažna tla koja se ne preplavljuju. Ustalim kamelijama ne bi trebalo dodatno zalivanje osim u toplim letima. Zalivajte kamelije u saksiji kad god se gornjih 2 do 4 inča zemlje osuši. Mlade kamelije redovno zalivajte prvih 18 meseci kako biste im pomogli da stvore jake korene.

Obrezivanje i đubrenje
Bele kamelije orezujte jednom godišnje, odmah nakon što završe cvetanje. Izbegavajte rezidbu od sredine leta nadalje jer ćete ukloniti cvetne pupoljke u razvoju. Kamelije daju cveće sledeće godine na novom rastu. Oplodite kamelije jednom godišnje nakon završetka cvetanja da biste podstakli razvoj novih pupoljaka. Za više, pogledajte naš detaljni vodič o tome zašto vaša biljka kamelija ne cveta zbog bilo kakvih problema.

Nega preko zime
U hladnijim klimatskim uslovima uzgajajte kamelije u kontejnerima. Ovo vam omogućava da ih zaštitite tokom hladnih zima i niskih temperatura. Donesite kamelije u saksiji zimi u zatvorenom prostoru ili umotajte saksije u runo.

Česta pitanja o cvetu bele kamelije:

Šta simbolizuju bele kamelije?
Bele kamelije simbolizuju obožavanje i brigu za ljude prema kojima nemate romantična osećanja. Poput mnogih drugih belih cveća, bele kamelije predstavljaju nevinost, čistotu i ponovno rođenje.

Da li su bele kamelije retke?
Cvetovi bele kamelije nisu retki, sa preko 26.000 sorti kamelije u opticaju. Čajne kamelije uvek imaju belo cveće.

U kom mesecu cvetaju bele kamelije?
Bele kamelije cvetaju u bilo koje vreme između jeseni i proleća, u zavisnosti od sorte. Bele kamelije u ranoj sezoni cvetaju u jesen, a srednje bele kamelije cvetaju zimi. Bele kamelije u kasnoj sezoni cvetaju tokom proleća.

Da li je cveće bele kamelije potrebno za održavanje?
Zbog specifičnih zahteva za tlo, ne zahtevaju mnogo održavanja. Belim kamelijama su potrebna plodna, kisela tla koja dobro dreniraju, ali ipak zadržavaju malo vlage. Većini belih kamelija je potrebna delimična do puna senka na zaštićenom mestu.

Koliko brzo cvetovi bele kamelije rastu?
Bele kamelije su sporo rastuće zimzeleno grmlje, kojima su potrebne decenije da dostignu svoju punu veličinu. Neke bele kamelije mogu da žive vekovima u pravim uslovima. Za više, pogledajte naš vodič za najbrže rastuće sorte kamelije.

Okončanje
Bele kamelije dodaju prirodnu lepotu svakom otvorenom prostoru. Cvetovi bele kamelije dolaze u nekoliko oblika, od jednostrukih ili polu-dvostrukih cvetova do cvetova u obliku ruže ili božura. Sa toliko prekrasnih belih kamelija na raspolaganju, sigurno ćete pronaći onu koja odgovara vašoj bašti.

Za više, pogledajte naš detaljni vodič o značenju i simbolici kamelija i otkrijte naše omiljene vrste crvenog i ružičastog cveća kamelije.