<a href=Kako uzgajati Dianthus chinensis kineski ružičasti” width=”1024″ height=”678″ />

Kako uzgajati i brinuti se za cveće Dianthus chinensis kod kuće
Dianthus chinensis, uobičajeno poznat kao kineske ružičaste, dodaju upadljivu mrlju ružičaste, crvene i bele boje u vrt. Dugo cenjene od baštovana širom Azije i Evrope, kineske ružičaste su povezane sa ljubavlju i božanstvom. Oni su svakako božanski dodatak cvetnim lejama i bordurama, privlačeći leptire i kolibrije svojim šarenim, nazubljenim cvetovima. Ovde ćemo vas provesti kroz sve što treba da znate o tome kako da uzgajate i brinete o cveću Dianthus chinensis kod kuće.

Kako uzgajati Dianthus chinensis (kineski ružičasti) – Osnove
Botanički naziv: Dianthus chinensis
Takođe poznat kao: kineska ružičasta, kineska ružičasta, indijska ružičasta, dugina ružičasta
Meseci cvetanja: kasno proleće do ranu jesen
Poteškoće u uzgoju: nisko održavanje i lako gajenje
Vrsta biljke: jednogodišnja u hladnijim regionima, dvogodišnja ili nežna višegodišnja u toplijim regionima
Zahtevi za svetlom: Delimično do punog sunca, sa popodnevnom hladovinom po toplom vremenu
Temperatura i vlažnost: uspeva u hladnijim klimama i dobro dreniranom zemljištu
Potrebe za zalivanjem: Zahteva dobru drenažu; vodu kada se zemlja oseti suvom
Prednosti zemljišta: prosečno, suvo do srednje zemljište sa neutralnim do alkalnim pH (6,0-8,0)
Hranjenje: Dodajte đubrivo sa sporim oslobađanjem u zemlju prilikom sadnje ili primenite izbalansirano đubrivo svakih 6-8 nedelja
Očekivanja rasta: do 2,5 stope visok i 1 stopu širok
Toksičnost: Lišće je toksično za ljude i kućne ljubimce; može izazvati iritaciju kože i povraćanje

O Dianthus chinensis (kineska ružičasta)

Rod, vrsta i porodica biljaka
Rod Dianthus sadrži oko 300 vrsta cvetnih biljaka. Uobičajene vrste koje se uzgajaju kao ukrasne biljke uključuju karanfile i slatkog Vilijama. Biljka Dianthus pripada porodici Cariophillaceae, takođe poznatoj kao porodica „ružičastih” ili „karanfila”. Sadrži 81 rod i više od 2.600 vrsta.

Opšte botaničke karakteristike
Kineske ružičaste rastu u grudvicama ili nasipima do 2,5 stopa visine i 12 inča široke. Imaju usko lišće u obliku koplja dugačko oko 3 inča. U kasno proleće, ružičasti, crveni, beli ili dvobojni cvetovi cvetaju u grozdovima na vitkim, razgranatim stabljikama. Latice sa resama izgledaju kao da su isečene ružičastim makazama.

Dianthus chinensis Poreklo i istorija

D. chinensis je poreklom iz regiona severne Azije, uključujući Kinu, Koreju i Mongoliju, kao i delove jugoistočne Rusije. U svom rodnom regionu, kineske roze rastu na travnjacima i šumskim okruženjima.

Biljke se uzgajaju hiljadama godina. Smatra se da ih je još u 16. veku uveo u kopnene evropske bašte car Svetog rimskog carstva Čarls V. Istorijski zapisi pokazuju da je biljka stigla do Engleske početkom 1600-ih.

U Severnoj Americi, hortikulturni zapisi pokazuju kineske ružičaste boje uzgajane u baštama Tomasa Džefersona u Montičelu 1807.

Suprotno popularnom mišljenju, naziv „ružičaste“ ne potiče od boje cveća. Umesto toga, uobičajeno ime za D. chinensis je zasnovano na nazubljenim ivicama cvetova. Izgledaju kao da su podrezane ružičastim makazama, pa otuda i naziv „ružičaste“.

U stvari, mnogi istorijski dokumenti opisuju boju cvetova kao rumenilo ili bledocrvenu, nikada ne koristeći reč ružičasta. Ovo je navelo neke da teoretišu da se reč za samu ružičastu boju zasniva na cveću, a ne obrnuto.

Upotreba i prednosti Dianthus chinensis

D. chinensis se u kineskoj medicini koristi više od dva milenijuma. Kao „gorka tonik biljka“ — biljka koja promoviše zdravo varenje — kineska ružičasta se koristi za stimulaciju digestivnog sistema, urinarnog trakta i creva.

Zdrobljeno, osušeno lišće se koristi za unapređenje zdravlja očiju. Biljke D. chinensis se takođe koriste lokalno za lečenje iritacije i otoka kože. Naučna istraživanja ukazuju na potencijal za lečenje raka.

U pejzažu, Dianthus cveće privlači oprašivače kao što su pčele i leptiri. Takođe su posebno privlačni za kolibrije i ptice pevačice.

Cveće Dianthusa je dugo poznato kao „cveće bogova“. Ova veza sa božanskim je počela u staroj Grčkoj i Rimu, gde su latice sa mirisom karanfilića bile skupljene u vence i krune. Cvetovi su se takođe koristili za miris vina, vode i ulja za verske i važne ceremonije. Na viktorijanskom jeziku cveća, biljke Dianthus simbolizuju ljubav i naklonost.

Sezona cvetanja Dianthus chinensis

Očekivanja rasta
Kineske ružičaste boje mogu narasti do 2,5 stope i ide. U pravim uslovima uzgoja, biljke rastu brzo.

Najbolje prateće biljke za Dianthus chinensis u bašti
Prateće biljke – ili biljke sa sličnim uslovima rasta – koje izgledaju sjajno sa kineskim ružičastim u bašti uključuju:

Ljubičasti ždralkljun (Geranium k magnificum), je nagrađivani hibrid koji cveta početkom do sredine leta sa obiljem ljubičasto-plavih cvetova u obliku tanjira
Baltički peršun (Cenolopheum denudatum), je višegodišnja biljka koja proizvodi prozračne grozdove belih cvetova od sredine leta do jeseni i naraste do 4 stope u visinu
Jagnjeće uši (Stachis bizantina) su cenjene zbog svog nejasnog, srebrnastog zimzelenog lišća koje naraste do 8 inča i širi se do 3 stope
Caradonna žalfija (Salvia nemorosa ‘Caradonna’) raste u visokim klasovima tamnoljubičastih cvetova koji se pojavljuju od kasnog proleća do ranog leta

Kako uzgajati Dianthus chinensis

Najbolje lokacije za sadnju Dianthus chinensis
D. chinensis je odličan izbor za sredinu ivica, zahvaljujući maksimalnoj visini od 2,5 stope i atraktivnom, uskom lišću. Takođe možete uzgajati kineske roze u baštenskim krevetima i kontejnerima. Ako živite u toplijoj klimi, samo obavezno obezbedite zaštitu od popodnevnog sunca.

Kineske ružičaste boje dobro funkcionišu u brojnim vrstama bašta, uključujući kameni vrt, vrtove leptira, vikendice, pa čak i bašte otporne na sušu.

Najbolje vreme za sadnju Dianthus chinensis
Prilikom sadnje iz semena, posejte seme D. chinensis u zatvorenom prostoru 6 do 8 nedelja pre poslednjeg datuma mraza. Presadite sadnice ili kupljene biljke na otvorenom, od jedne do dve nedelje pre poslednjeg mraza.

Ako sejete seme direktno u pejzaž, sačekajte dok ne prođe poslednji mraz.

Gajenje Dianthus chinensis iz semena u odnosu na rasadničke biljke
Kada uzgajate kinesku pinku iz semena, sejte na otvorenom tek kada prođe opasnost od mraza (u mnogim umerenim regionima, u aprilu ili maju). Pokrijte vrlo laganim slojem zemlje.

Ako sejete pod zaklonom, možete početi krajem zime. Semenju je potrebno jednu do dve nedelje da nikne na temperaturi od 65 do 70 stepeni F. Presadite na otvorenom blizu poslednjeg mraza. U mnogim regionima to će biti u maju.

Najbolje tlo za kineske ružičaste boje
Koje je najbolje tlo
D. chinensis najbolje raste na zemljištu koje je veoma dobro drenirano. Oni tolerišu povremeno suvo tlo i ne vole mokra stopala. Kineske ružičaste će rasti na raznim vrstama tla, uključujući peskovito, glineno i ilovasto. Oni više vole pH koji je neutralan do blago alkalni, od 7,0 do nešto više od 8,0.

Kako posaditi Dianthus chinensis
Kada sejete seme Dianthusa u rano proleće, pokrijte ga vrlo tankim slojem zemlje. Biljci je potrebna svetlost da bi klijale.

Kada sadite iz rasadnika u kasno proleće, iskopajte rupu iste dubine i dvostruko šire od korena. Nežno stavite biljku u rupu i napunite je zemljom. Možete dodati malo đubriva sa sporim oslobađanjem u vreme sadnje ako želite. Temeljno zalijte.

Dianthus chinensis Svetlosne preferencije
Kineske ružičaste boje uspevaju od punog do delimičnog sunca. U toplim oblastima ponudite popodnevnu hladovinu.

Postavke temperature i vlažnosti Dianthus chinensis
D. chinensis najbolje raste na nižim temperaturama. Tlo mora biti dobro drenirano. Oni će tolerisati povremeno suve uslove.

Kako se brinuti za Dianthus chinensis

Zalivanje Dianthus chinensis
Zalivajte kinesku ružičastu boju kada se zemlja osuši. U većini slučajeva zalivajte jednom nedeljno tokom vegetacije. Kineske ružičaste preferiraju ređe duboko namakanje, a ne češće lagano zalivanje.

Kako, kada i zašto oploditi Dianthus chinensis
Ako koristite rasadničke biljke, dodajte đubrivo sa sporim oslobađanjem u zemlju prilikom sadnje. U suprotnom, primenite izbalansirano đubrivo, kao što je 20-10-20, svakih šest do osam nedelja tokom vegetacije.

Obrezivanje i sečenje Dianthus chinensis

Umrtvi istrošeni cvet D. chinensis da bi se produžio period cvetanja. Ako cvetanje opada, možete ošišati i podrezati biljke da biste podstakli više cvetanja.

Propagacija
Kineske ružičaste boje mogu se samozasijati ako ostavite nekoliko cvetnih glavica za seme. Takođe možete razmnožavati iz reznica stabljika.

Odrežite stabljike koje ne cvetaju neposredno ispod zgloba lista. Odrežite donje listove, ostavljajući četiri do pet listova na vrhu stabljike. Potopite osnove stabljike u mešavinu za ukorenjavanje, a zatim stavite u saksije sa laganom zemljom. Zalijte posudu, a zatim je stavite u plastičnu kesu. Reznice će formirati korene za četiri do pet nedelja.

Prezimljavanje Dianthus chinensis
Kineske ružičaste mogu biti godišnje ili dvogodišnje, u zavisnosti od klimatske zone. Da biste podstakli biljke da prežive zimu, zaštitite biljke od sušnih vetrova i niskih temperatura.

Nakon završetka cvetanja, podrezujte biljke, uklanjajući sve istrošene cvetove i otprilike jednu trećinu gornjeg rasta. Ako su u kontejnerima, stavite ih zajedno ili stavite uz zid okrenut prema jugu. Postavite pokrivač od mraza preko biljaka kada temperature padnu ispod 40 stepeni F.

Uobičajeni problemi i kako ih lečiti

D. chinensis može biti osetljiv na to rđa i trulež krune, posebno kada se sadi u slabo dreniranom zemljištu. Sprečite rđu tako što ćete dokazati dovoljnu ventilaciju i odgovarajuću drenažu. Uklonite lišće koje izgleda smeđe ili zarđalo i tretirajte biljke bakarnim oksihloridom.

Kada se sadi na vlažnim mestima, na listovima se može pojaviti pepelnica. Tretirajte benomil fungicidom. Ako se sadi na senovitim mestima, pazite na puževe i puževe. Koristite mamac za puževe / puževe.

Iako kineske ružičaste boje mogu tolerisati sušu i povremeno suvo tlo, znaci podvodnjavanja uključuju opadajuće lišće. Prekomerno zalivanje ili previše senke mogu dovesti do dugonogih biljaka.

Osnovni alati koje treba imati u blizini
Kineske ružičaste ne vole mokra stopala, pa je merač vlage od pomoći. Koristite rukavice pri rukovanju biljkama, jer su listovi poznati iritantni za kožu.

Upakovati
Kineske ružičaste dodaju jarku boju, pikantan miris i zanimljivu teksturu – zahvaljujući svojim nazubljenim laticama i listovima nalik na trake – ivicama i krevetima. Ove divne biljke nude dugo vreme cvetanja i nisko održavanje. Samo budite sigurni da posadite D. chinensis na dobro dreniranom mestu sa dovoljno sunčeve svetlosti i zaštitom od popodnevnog sunca kada se temperature popnu.