Mogu li biljke Monstera rasti u blizini grejaca ili radijatora

Biljke monstere su privlačne tropske kućne biljke koje unose osećaj džungle u vaš dom. Međutim, potrebna im je odgovarajuća temperatura i vlažnost da bi uspeli. Na ove nivoe mogu uticati stvari kao što su grejači ili radijatori. U ovom članku ćemo saznati da li možete uzgajati biljke Monstera u blizini grejača ili radijatora.


Koji uslovi su potrebni biljkama Monstera?
Biljke monstere potiču iz tropskih džungle i prašuma Centralne i Južne Amerike. U svojim izvornim staništima, biljke Monstera rastu u toplim, vlažnim uslovima. Monstera biljke redovno doživljavaju temperature između 70 i 85ºF (21 do 30ºC) i nivoe vlažnosti između 75 i 90%.

Međutim, neke vrste biljaka Monstera mogu da prežive u hladnijim regionima sa nižim nivoom vlažnosti, poput oblačnih šuma. Ove vrste Monstera uspevaju u nivoima vlažnosti između 40 i 50% i mogu tolerisati temperature do 55ºF (13º).

Iako je teško ponoviti ove uslove tačno u zatvorenom prostoru, kućnim biljkama Monstera i dalje su potrebni topli, vlažni uslovi. Ciljajte na temperaturu okoline između 68 i 86ºF (20 do 30ºC) i nivoe vlažnosti između 60 i 80%.

Možete povećati vlažnost oko vaše biljke Monstera pomoću ovlaživača ili posuda sa šljunkom. Zamagljivanje samo privremeno povećava vlažnost, pa koristite i druge metode. Takođe možete postaviti svoju biljku Monstera u vlažno kupatilo sa parom.

Mogu li biljke Monstera rasti u blizini grejača ili radijatora?

Uzgajanje biljaka Monstera u blizini grejača ili radijatora može naštetiti vašoj biljci. Iako grejači mogu povećati temperaturu oko vašeg Monstera, ovi uređaji takođe izazivaju promaju. Ove propuhe mogu značajno smanjiti vlažnost okoline, što isušuje vašu biljku Monstera (i takođe utiče na ogradu).

Biljke monstere koje su izložene netačnim temperaturama ili nivoima vlažnosti mogu razviti žuto lišće sa smeđim ivicama. Vaša biljka Monstera takođe može patiti od opadanja listova. Nizak nivo vlažnosti takođe može prouzrokovati da se smeđe mrlje počnu pojavljivati na listovima vaše biljke Monstera.

Još je važnije držati biljke Monstere dalje od grejača ili radijatora tokom zime. U mnogim regionima, vazduh je zimi suvlji nego leti. To znači da morate posebno voditi računa o nivou vlažnosti oko vaše biljke Monstera.

Postupanje sa suvim klimama u kući ili kancelariji

Ako je vlažnost oko vaše biljke Monstera preniska, nedovoljno zalivanje može postati problem. Biljkama monstere obično je potrebno zalivanje kad god se gornjih 2 inča zemlje osuši. U sušnijim uslovima, biljke Monstera se mogu osušiti brže nego što se očekivalo. Ako ne možete da povećate vlažnost oko biljke, vodite računa da je češće zalivate.

Uvek držite svoju biljku Monstera dalje od grejača ili radijatora, posebno tokom zime. Ovo štiti vašu biljku od suve propuhe koju stvaraju ovi uređaji. Uz dužnu pažnju i pažnju, vaše biljke Monstera će napredovati godinama koje dolaze.

Okončanje
Biljke monstere ne treba gajiti u blizini grejača ili radijatora, posebno tokom zimskih meseci. Većini biljaka Monstera potrebna je visoka vlažnost između 60 i 80%. Grejači i radijatori stvaraju suvu promaju koja može značajno da snizi vlažnost oko vašeg Monstera. Ovo može izazvati nekoliko problema, kao što su opušteni ili žuti listovi sa smeđim mrljama.

Za više, pogledajte naš detaljni vodič o upotrebi i prednostima biljaka Monstera.