najboljih vrsta narandžastog cveća sa imenima i slikama

Prelepe vrste narandžastog cveća za vašu baštu ili sledeći cvetni aranžman
Narandžasta leži u spektru boja između žute i crvene, dajući joj energiju i strast. To je uobičajena boja za cvetne biljke jer pomaže u privlačenju oprašivača. U smislu značenja i simbolike narandžastog cveta, ovo cveće se često koristi za prijateljstvo, dobro zdravlje i radost. Evo 75 popularnih vrsta narandžastog cveća koje možete koristiti za bukete, uređenje i još mnogo toga.


75 popularnih vrsta narandžastog cveća
1) titonija (Tithonia rotundifolia)
titonija (Tithonia rotundifolia)
O tome:
Sa cvetovima nalik na tratinčice u dubokoj crvenkasto-narandžastoj boji, titonija je privlačna za oprašivače i lako se uzgaja iz semena. Biljke su jednogodišnje biljke u većini oblasti, ali rastu kao trajnice u svom rodnom području u Centralnoj Americi. Poznate i kao meksički suncokreti, biljke mogu narasti do šest stopa i imaju tendenciju da imaju lomljive stabljike koje se mogu prevrnuti bez uboda. Nemojte ih brkati sa običnim suncokretima, koji su Helianthus annuus.

2) Cinkuefoil (Potentilla spp.)
Cinkuefoil (Potentilla spp.)
O tome:
Cinkuefoil je dobio ime po cvetovima sa pet latica. Član velike porodice ruža, ova biljka ima nisko rastuće lišće i zlatne do narandžaste cvetove. Cveće se često zamenjuje sa Buttercups, ali obično ima topliju boju. Neke vrste Cinkuefoil proizvode plodove bez ukusa, ali jestivo koje izgledaju kao male jagode. Drugi su

3) Lantana (Lantana camara)
Lantana (Lantana camara)
O tome:
Popularna biljka za uređenje pejzaža, Lantana cveće u nizu narandžastih i ružičastih tonova. Mali cvetovi skupljaju se na stabljikama koje mogu dostići visinu od tri do četiri stope u nekim varijantama. Lantana je poreklom iz tropskih delova Afrike i Amerike. One su deo porodice Verbena, ali biljke se ne mogu koristiti kao neke vrste porodice koje su popularne za čaj jer je svaki deo Lantane toksičan.

4) Hibiskus (Hibiscus spp.)
Hibiskus (Hibiscus spp.)
O tome:
Poreklom iz tropskih regiona širom sveta, ali se uzgaja skoro svuda drugde, hibiskus je dostupan u smelim varijantama narandže. Sorte poput Rose Mallova, posebno, nude prelepe narandžaste boje u navici rasta žbuna i sa dosta svetlo zelenog lišća. Neke vrste hibiskusa se čak mogu koristiti i za čaj, čineći njihovo cveće vrednim više nego samo za dekoraciju.

5) Rododendron (Rhododendron spp.)
Rododendron (Rhododendron spp.)
O tome:
Rododendroni nude mnoštvo upečatljivih cvetova, uključujući kremaste do smele narandžaste boje. Ove biljke mogu biti oblikovane kao drveće ili žbunje, nudeći lepotu od proleća do leta daleko širom njihovog rodnog područja Azije, Severne Amerike, Evrope i Australije. Zimzeleno lišće osigurava da biljka pruža interesovanje za pejzaž tokom cele godine. Dostupne su i patuljaste sorte koje će ostati veličine grmlja, a ne da rastu kao drveće.

6) Pijetlovina (Celosia spp.)
Petlići saćar (Celosia spp.)
O tome:
Ovo cveće je podjednako korisno u buketu ili pejzažu, stvarajući cvetove u obliku plamena ili u stilu karfiola sa intenzivnom narandžastom bojom. Cveće ima baršunastu teksturu koja je privlačna kao i njihove smele boje. Ove biljke se mogu pokrenuti iz semena ili presaditi kao nežne jednogodišnje biljke u većini klimatskih uslova. Cockscomb je porijeklom iz Afrike i dugo se uzgaja u Indiji i Indoneziji.

7) Plamen šume (Butea frondosa)
Plamen šume (Butea frondosa)
O tome:
Prelepo drvo koje je u kasnijoj zimi potpuno prekriveno plameno-narandžastim cvetovima, Plamen šume je poreklom iz Burme i Indije. Kada se uzgaja u toplim regionima, to je jedna od najupečatljivijih biljaka za uređenje pejzaža koje možete izabrati. Biljka može dostići visinu do 30 ili 40 stopa kada je zrela, ali se lako obrezuje na upravljivu veličinu da bi se bolje cenilo njeno cvetanje.

8) Orlovi nokti za trubu (Lonicera sempervirens)
truba orlovi nokti (Lonicera sempervirens)
O tome:
Posadite orlovi nokti u podnožju ograde ili sjenice da biste brzo stvorili letnji prikaz crvenkasto-narandžastog cveća trube sa upečatljivim žutim enterijerom. Ova biljka vinove loze privlači kolibrije, leptire i još mnogo toga cvetovima punim nektara. Takođe je zimzelena u toplijim regionima, ali joj je potrebno puno sunca i relativno tople temperature. Može se širiti tokom vremena, pa se pobrinite da ga redovno obrezujete i delite jednom u nekoliko godina.

9) Carska kruna (Fritillaria imperialis)
Carska kruna (Fritillaria imperialis)
O tome:
Jedna od najupadljivijih sorti već privlačnog roda Fritillaria, biljke Crovn Imperial su ljiljan okrenut nadole. Šiljci zelenog lišća na vrhu svakog narandžastog cveta za jedinstveni tropski izgled. Poznata je i kao Kajzerova kruna ili carska fritilrija, a porijeklom je iz Irana, Iraka i Turske. Uprkos tome što su porijeklom iz toplih područja, biljke su otporne na zonu 5 i potrebno im je samo malo đubrenja svakog proleća.

10) Leptir korov (Asclepias tuberosa)
Leptir korov (Asclepias tuberosa)
O tome:
Leptirska korova je vrsta mlečne trave koja potiče iz Amerike koja pomaže da ugosti larve leptira monarha i potomke mnogih drugih leptira. Šareni grozdovi cevastih cvetova koji se uzdižu iznad finog lišća su bogate narandže, zbog čega ih vredi dodati u baštu samo zbog njihove lepote. To je višegodišnja biljka u mnogim oblastima i može se ponovo zasejati tamo gde raste kao jednogodišnja.

11) Narandžasta begonija (Begonia × tuberhibrida)
Narandžasta begonija (Begonia × tuberhibrida)
O tome:
Begonije su delikatne kućne biljke ili karakteristike pejzaža koje zahtevaju delimičnu senku i dosta vlage. Sorte narandže imaju velike cvetove koji su manji od ostatka biljke, što ih čini odličnim načinom za dodavanje lepote malim prostorima. Većina vrsta takođe ima tamnozeleno do crveno lišće koje je u kontrastu sa svetlim cvetovima. Pejzažne sorte obično nude samo manje narandžaste cvetove, od kojih su neki viseći, a ne uspravni.

12) suncokret (Helianthus annuus)
suncokret (Helianthus annuus)
O tome:
Iako su svima poznate sunčano žute sorte običnog suncokreta, postoje i narandžaste do crvene vrste koje daju intenzivnije opcije boja za bukete. Narandžasti suncokreti su dostupni u patuljastim i velikim varijantama koje su visoke do 12 stopa. Ove biljke su poreklom iz Amerike uopšte, sa sortama narandže pažljivo stvorenim tokom godina selektivnog uzgoja.

13) Karanfili (Dianthus cariophillus)
karanfili (Dianthus cariophillus)
O tome:
Karanfili u duboko narandžastim bojama obično se farbaju, ali su dostupne sorte koje cvetaju u pastelnim do narandžasto-narandžastim bojama. Latice ovog cveća su bezbedne za jelo kao ukras ili sastojak za salatu. Biljke su odlične za prenošenje radosti, slavlja i čestitki kada se koriste u buketu ili cvetnom aranžmanu. Karanfili se uzgajaju širom sveta radi trgovine rezanim cvećem, ali biljke potiču iz Mediterana.

14) trubačka loza (Campsis radicans)
trubačka loza (Campsis radicans)
O tome:
Brzo rastuća i poznata po cvetanju od leta do jeseni, Trumpet Vine je prelepa ograda ili loza. Za najbolje cvetanje, ovoj biljci je potrebno puno sunca i obilje plodnosti u zemljištu. Delimična senka će dovesti do smanjenog cvetanja, ali atraktivno lišće će i dalje pokrivati sve preko čega loza raste. Poreklom je iz istočnog dela Sjedinjenih Država, ali je popularan širom Evrope i zapadne SAD.

15) Narandžasti mak (Papaver orientale)
Narandžasti mak (Papaver orientale)
O tome:
Dok je većina pravih makova crvena, bela ili ljubičasta, neke sorte imaju crvenkasto-narandžaste latice koje privlače pogled. Ne mešajte pravi mak narandžaste boje, ili Papaver orientale, sa sličnim kalifornijskim makom ili Eschscholzia californica. Narandžasti mak može da izdrži niže temperature od kalifornijske sorte i pruži mahune zanimljivog izgleda u jesen. Biljke se lako uzgajaju iz semena ako počnete dovoljno rano.

16) Američko gorko slatko (Celastrus scandens)
Američko gorko slatko (Celastrus scandens)
O tome:
Nisu cvetovi američke gorčice ono što je narandžasto i privlačno, već narandžasti plod koji ostaje na granama od jeseni do zime. Tokom leta, penjačice su umesto toga prekrivene lepim listovima. Biljke mogu ugušiti druge biljke, ali su odličan dodatak sjenici koja ih može podržati. Često se zbunjuje sa invazivnim orijentalnim gorko-slatkim, ali ga je lako razlikovati jer američka sorta ima narandžasto voće, a ne žuto.

17) Indijski slez (Abutilon fruticosum)
Indijski slez (Abutilon fruticosum)
O tome:
Indijski slez je redak član porodice Malov koji je poreklom iz Meksika i jugozapadnih država Sjedinjenih Država. To je zlatno-narandžasta koja je u snažnom kontrastu sa svojim bledim listovima boje žalfije. Ove biljke su neophodne kao izvor hrane za neke lokalizovane vrste leptira skipera. Biljka je teška za kultivaciju van svog izvornog područja. Poznata je po svojim pomalo nejasnim listovima i cvetovima u obliku čaše.

18) ljiljan baklje (Kniphofia spp.)
Ljiljan baklje (Kniphofia spp.)
O tome:
Uprkos imenu, ljiljani Torch nisu pravi ljiljani i rastu u različitim uslovima. Svaki cvetni klas zapravo sadrži desetine sićušnih cevastih cvetova, stvarajući izgled većeg cveta. Većina Torch ljiljana, kao što je popularna sorta Red Hot Poker, ima crvenu, narandžastu i žutu boju na istom šiljku. Ove biljke su poreklom iz južnih i istočnih delova Afrike, ali se sada uzgajaju širom sveta.

19) Lavlje uvo (Leonotis leonurus)
Lavlje uvo (Leonotis leonurus)
O tome:
Takođe poznata kao lavlji rep, ova biljka je deo veće porodice mente. Privlačan je i pčelama i leptirima, zahvaljujući narandžastim cevastim cvetovima koji formiraju kružne rasporede oko stabljike. Ima jedinstven izgled, bilo da se koristi u pejzažu ili cvetnom aranžmanu. Uzgaja se samo u USDA zonama od 8 do 11, ali je dostupan u drugim oblastima kao rezani cvet. Kada se koristi za tradicionalnu biljnu medicinu, često se naziva imenom Dagga.

20) ljiljan (Hemerocallis)
ljiljan (Hemerocallis)
O tome:
Postoji širok spektar dnevnih ljiljana, koji nisu pravi ljiljani, ali ih je u većini slučajeva lakše uzgajati. Ovo višegodišnje cveće dolazi u širokom spektru boja, uključujući zlatnu i svetlo narandžastu. Kao i većina pravih ljiljana, oni su poreklom iz Azije, ali biljke ne smetaju loši uslovi zemljišta i mogu da uspevaju u vrućim uslovima u kojima uvenu i drugi ljiljani. Tanko lišće koje liči na travu sorte Hemerocallis takođe doprinosi njegovom vizuelnom izgledu. žalba.

21) kalifornijski mak (Eschscholzia californica)
kalifornijski mak (Eschscholzia californica)
O tome:
Često zbunjen za narandžaste sorte pravog maka, kalifornijski mak je poseban rođak koji je poreklom iz Kalifornije i severozapadnog Meksika. Takođe se naziva i Zlatna čaša zbog svoje smele, jarko narandžaste boje. Biljke uspevaju u suvim i vrućim sredinama gde se druge cvetne biljke bore. Koristi se u biljnoj medicini za nesanicu i mokrenje u krevet. Ove sorte rastu u sušoj i toplijoj klimi od tradicionalnog maka, proširujući vaše mogućnosti za uređenje pejzaža.

22) Drvo nara (Punica granatum)
Drvo nara (Punica granatum)
O tome:
Narandžaste do crvene boje, cvetovi drveta nara čine ga vrednim kao dekorativni element čak i u oblastima gde ne može da rodi. Narastu do 30 stopa bez rezidbe, ova stabla su zimzelena u nekim klimatskim uslovima za interesovanje tokom cele godine. Patuljaste sorte nara obično imaju svetlije i narandžaste cvetove od standardnih tipova pune veličine. Ovo drveće rano cveta na toplim temperaturama, što doprinosi povećanju interesovanja za baštu kada ništa drugo još ne raste.

23) Narandžasta cinija (Zinnia elegans)
narandžasta cinija (Zinnia elegans)
O tome:
Narandžasta je jedna od najčešćih boja za cinije, jednogodišnje cveće koje se lako uzgaja i koje je dovoljno upadljivo da se koristi u buketima. Narastajući do dva metra visoko i široko, ovo cveće je odlično za različite uslove. Cinije su porijeklom iz Centralne Amerike i Sjedinjenih Država, ali biljke se sada široko uzgajaju i u Evropi i Aziji. Ovaj cvet se lako uzgaja iz semena ili presađuje.

24) Žbun leptira (Buddleja globosa)
Žbun leptira (Buddleja globosa)
O tome:
Ljubičasta i crvena su standardne boje za cvetove leptira, ali neke sorte imaju narandžaste boje. Naročito sorta Buddleja globosa raste u malim grozdovima jarko narandžastih cvetova koji su veoma privlačni za pčele i leptire. Ova vrsta je porijeklom iz Argentine i Čilea i može narasti do 15 stopa u pravim uslovima. To je višegodišnja biljka koja će se vraćati svake godine u USDA zonama od 7 do 10.

25) ljiljan kupine (Iris domestica)
ljiljan kupine (Iris domestica)
O tome:
Ovaj jedinstveni cvet ima svetlo narandžaste cvetove sa tamnijim crvenim mrljama koje podsećaju na pravi ljiljan. Međutim, lišće jasno daje do znanja da je ovaj cvet umesto toga deo porodice Iris. Njegove mahune donekle podsećaju na kupine, odakle potiče i uobičajeno ime. Takođe se zove leopard ljiljan, to nije pravi ljiljan. Poreklom je iz mnogih delova Azije i nekoliko regiona u Rusiji.

26) Vitlejemska zvezda (Ornithogalum dubium)
Vitlejemska zvezda (Ornithogalum dubium)
O tome:
Cvetovi Vitlejemske zvezde su veseli narandžasti ili žuti grozdovi koji se uzdižu iznad listova u obliku koplja u zelenoj boji limete. Svaki cvet može dostići do 1 inč u prečniku. Ova upečatljiva biljka za uređenje pejzaža je porijeklom iz Južne Afrike, ali može uspjeti u većini toplih područja. Toksičan je za većinu životinja i ljudi ako se konzumira, što ga čini otpornim na jelene i štetočine. Obično korišćene za rezano cveće, biljke prenose značenje čistoće i nade.

27) Koreopsis (Coreopsis spp.)
Koreopsis (Coreopsis spp.)
O tome:
Naziv Tickseed se često koristi za ovo žuto, crveno ili narandžasto cveće. Coreopsis može biti jednogodišnje ili višegodišnje, ali sve biljke imaju tendenciju da formiraju velike grudve i šire svoje seme nakon cvetanja. Cvetovi su donekle slični po izgledu tratinčicama, ali boje mogu biti mnogo smelije. Neke sorte nude i tamno lišće za vizuelni interes pre početka letnjeg cvetanja. Ove biljke se lako uzgajaju iz semena.

28) Amarillis (Hippeastrum)
amarilis (hipeastrum)
O tome:
Narandžaste sorte amarilisa su tehnički deo roda Hippeastrum, koje potiču iz Centralne Amerike, a ne iz Južne Afrike. Međutim, sve biljke dele isto zajedničko ime zbog svojih botaničkih sličnosti. Ova biljka se lako uzgaja u zatvorenom prostoru u saksiji punoj mešavine zemlje ili se sipa u vodu tokom zime. Može da cveta nedeljama bez mnogo nege i da se odbaci kada završi ili posadi u zemlju u toplijim predelima za višegodišnji rast sledeće godine.

29) Grimizna glicinija (Sesbania punicea)
Scarlet Visteria (Sesbania punicea)
O tome:
Scarlet Visteria karakteriše intenzivno crveno-narandžasto cveće i prelepo zaobljeno lišće koje raste kao malo drvo ili visoki grm. Kao njene vrste glicinije, može biti invazivna i treba je saditi pažljivo ili uživati samo kao rezani cvet. Veliki cvetovi su mirisni i formiraju se u sprejevima koji izgledaju elegantno kada se iseku i izlože sami u vazi. Poreklom je iz Azije i uspeva u većini toplijih klima širom sveta.

30) Montbrecija (Crocosmia spp.)
Montbretia (Crocosmia spp.)
O tome:
Montbretia formira velike lučne sprejeve jarko narandžastih cvetova koji se ističu na bilo kojoj pozadini. Listovi u obliku mača takođe dodaju vizuelni interes. Poreklom iz Južne Afrike, odlična je opcija za privlačenje leptira i kolibrija u vašu baštu. Čvrste stabljike pomažu i cveću da zadrži svoje mesto u velikom aranžmanu. Zbog svoje visine i uspravne navike rasta, biljke se mogu gajiti u kontejnerima ili kao granične zasade.

31) Alstroemeria (Alstroemeria spp.)
Alstroemeria (Alstroemeria spp.)
O tome:
Cveće alstromerije izgleda kao ukrštanje orhideje i ljiljana, ali ih je lakše uzgajati nego bilo koje od njih. Ove biljke se takođe obično nazivaju peruanskim ljiljanima ili ljiljanima Inka, jer je njihov izvorni raspon Centralna i Južna Amerika. Zasađeno kao lukovice, ovo višegodišnje cveće zahteva malo nege kada se biljke postave i prave sjajno rezano cveće koje traje do dve nedelje. Narandžasta alstromerija, posebno, ima tendenciju da prenese značenje čestitki ili proslave.

32) Krokus (Crocus spp.)
Krokus (Crocus spp.)
O tome:
Ljubičasti krokus je možda najpoznatija sorta, ali narandžasti krokus privlači poglede kada se posadi na travnjaku ili graničnom području. Sorte poput ‘Orange Monarch’ mogu da cvetaju ranije od skoro bilo koje druge biljke. Unesite boju u svoje dvorište ili rane prolećne bukete pomoću pouzdane lukovice koja se lako sadi u jesen ranije. Ovo cveće se retko uzdiže više od 6 inča iznad zemlje, stvarajući male praskave boje uvučene blizu zemlje.

33) Nemezija (Nemesia spp.)
Nemezija (Nemesia spp.)
O tome:
Cvetovi Nemezije podsećaju na male orhideje, ali izdaleka grozdovi stvaraju nalet boja koje su odlične za gredice. Dok biljke imaju tendenciju da prestanu da cvetaju tokom perioda velikih vrućina, nakopane biljke mogu biti potpuno prekrivene cvetanjem tokom hladnijih perioda. Ova biljka je poreklom iz Južne Afrike, ali se koristi u toplijim delovima sveta kao karakteristika pejzaža. Biljke imaju tendenciju da rastu najviše od 12 do 24 inča.

34) Kosmos (Cosmos sulphureus)
Kosmos (Cosmos sulphureus)
O tome:
Postoji mnogo vrsta popularnog Kosmosa, ali Sumpor Kosmos je sorta sa najintenzivnijom narandžastom bojom. Rafali latica iskaču sa žilavih stabljika sa retkim lišćem za savršen izgled u svakoj bašti. Ovo grmljasto cveće može narasti do 6 stopa, što ga čini odličnim za punjenje u centru sadnje. Svaki cvet može biti širok do 2 inča, što ga čini dobrim dodatkom buketu u rustičnom stilu.

35) Penstemon (Penstemon digitalis)
Penstemon (Penstemon digitalis)
O tome:
Jedna od biljaka najotpornijih na sušu koja sadrži visoke prskalice tamnih narandžastih cvetova, Penstemon pruža zimzeleno lišće za interesovanje tokom cele godine. Otporan je na jelene i zečeve, a istovremeno privlači kolibrije na cevasto cveće koje pruža obilje nektara. Biljke su poreklom iz Severne Amerike, posebno iz istočnog dela Sjedinjenih Država. Penstemon raste kao trajnice u većini područja u kojima uspevaju, ali se mogu uzgajati kao jednogodišnje biljke u hladnijim klimama.

36) Drvo narandže Champaca (Michelia Champaca)
Drvo narandže čampake (Michelia Champaca)
O tome:
Kremasto svetlo narandžasti cvetovi pokrivaju drvo Orange Champaca, koje se takođe naziva Champak ili Magnolia Champaca. Cveće ima jak miris i koristi se za svadbene aranžmane i svete rituale u njihovom rodnom području Indije i Južne Azije. Takođe je deo popularnog mirisa Chanel br. 5, ali je dragoceno i fino zrno drvo čampak drveta. Drveće se retko uzgaja izvan tropskih ili mediteranskih područja.

37) Ruže (Rosa spp.)
Ruže (Rosa spp.)
O tome:
Ruže su dostupne u svim nijansama, od delikatne pastelne kajsije do tamno narandžaste koja je skoro crvena. Ruže penjačice su samo povremeno dostupne u narandžastoj boji, ali grmovi Floribunda i čajnih ruža su široko dostupni u ovoj nijansi. Mnoge narandžaste ruže imaju jak miris i nude klasičnu lepotu naboranih latica. Postoje ruže koje potiču iz skoro svakog dela sveta, ali sorte pažljivo uzgajane za proizvodnju cvetova narandže obično potiču iz Azije ili Evrope.

38) Neven (Tagetes erecta)
neven (Tagetes erecta)
O tome:
Nekoliko svetlih narandžastih cvetova je toliko kultno kao neven. Astečki ili meksički neven ima zlatno narandžastu boju što ga čini savršenim za ukrašavanje od kasnog leta do jeseni. Ova biljka je nežna jednogodišnja biljka koja se koristi koliko i rezani cvet kao i ukrasna biljka, koja se često ponovo zaseje ako ne odbijete cveće. Ovo cveće se koristi za spomenike i sećanje na mrtve u Centralnoj Americi.

39) Ranunculus (Ranunculus spp.)
Ranunculus (Ranunculus spp.)
O tome:
Ranunculus kao naborani izgled sa mnogo latica koji dodaje delikatan izgled svakom aranžmanu. Boje breskve i narandže daju ovom cvetu značenje radosti i dobrog zdravlja. Ova biljka se obično koristi kao svadbeni cvet, uglavnom zahvaljujući svojoj sposobnosti da se boji po potrebi. Takođe ih možete videti označene kao persijske ljutice, a donekle su povezane sa manjim i jednostavnijim ljutikom sa laticama. Ovo cveće cveta od proleća do leta uz odgovarajuću negu.

40) Iris (Iris spp.)
Iris (Iris spp.)
O tome:
Bradata ili nemačka perunika dostupna je u vrućim narandžastim tonovima koji čine pejzaž poprima. Cveće je takođe dobro rezano cveće za bukete jer može da stoji do dve nedelje u vazi pre nego što izbledi. Mnoge sorte narandže imaju tendenciju da cvetaju i u proleće i u jesen za dvostruku lepotu. Dvobojne perunike kombinuju narandžastu sa crvenim ili ljubičastim laticama za upečatljiv izgled koji se ističe u svakom aranžmanu.

41) Narandžasti tulipani (Tulipa spp.)
Narandžasti tulipani (Tulipa spp.)
O tome:
Poreklom iz samo relativno malog dela centralne Azije, lale su bile jedne od prvih biljaka koje su izazvale pomamu za sakupljanjem i uzgojem. Današnji tulipani dolaze u gotovo svim bojama osim plave, uključujući svetlu i pastelnu narandžastu. Lale tople boje šalju poruku ohrabrenja i mira svakom primaocu. Veliko cveće u obliku čaše relativno je lako uzgajati u sopstvenom dvorištu uz samo sadnju nekoliko lukovica tokom jeseni.

42) Narandžaste maćuhice (Viola tricolor var. hortensis)
Narandžaste maćuhice (Viola tricolor var. hortensis)
O tome:
Maćuhice su dostupne sa punim narandžastim laticama i dvobojnim cvetovima sa klasičnim tamnim sredinama. Maćuhice su biljke niskog rasta srodne običnoj ljubičici sa urednim lišćem. Ove biljke uglavnom cvetaju samo u hladnijem vremenu, tako da se sade ili kao prolećno ili jesenje cveće. Maćuhice su se nekada smatrale previše delikatnim da bi se koristile u cvetnim aranžmanima, ali sada postoje izdržljivije sorte sa izuzetno velikim cvetovima da se drže u vazi.

43) Crveno drvo svilenog pamuka (Bombak ceiba)
Crveno drvo svilenog pamuka (Bombak ceiba)
O tome:
Ovo drvo postaje upečatljivo i upadljivo iako je golo kada cveta od februara do aprila. Može da naraste do pune visine od 75 stopa ili više, ali se često orezuje da bi bio kraći, tako da je lakše ceniti njegovo cvetanje. Drveće crvenog svilenog pamuka se uzgaja samo u toplijim klimatskim uslovima i poreklom je iz Malezije i Kine. Ostatak vegetacije ima dovoljno gusto lišće da obezbedi hlad za dom ili dvorište.

44) Zidni cvet (Erisimum capitatum)
zidni cvet (Erisimum capitatum)
O tome:
Cveće Vallflover boje citrusa uparuje se sa slatkim mirisom nalik medu. Uprkos tome što je šarena i laka za uzgoj, ova biljka je tolerantna na sušu i podnosi toplotu. Pošto biljke rastu u gustim nasipima, Vallflovers dobro rade i kao posteljina i kao kontejnerske biljke. Kada se uzgajaju u dovoljno toploj zoni, ovo cveće ima tendenciju da se ponovo pojavi nekoliko godina pre nego što nestane. Oni su kompaktna opcija za popunjavanje područja u kojima druge biljke mogu biti neodoljive.

45) Anđelova truba (Brugmansia versicolor)
Anđelova truba (Brugmansia versicolor)
O tome:
Visoke stabljike koje dostižu sedam stopa ili više podržavaju ogromne cvetove Anđelove trube koji se savijaju od sopstvene težine. Uprkos veličini, navika klimanja ovog cveća može učiniti da izgledaju delikatno i vanzemaljsko. Biljke su veoma toksične i potrebno im je pažljivo rukovanje, ali su relativno bezbedne za uključivanje u cvetne aranžmane nakon što se odseku od biljke. Zlatne, breskve i svetlo narandžaste sorte nude toplu alternativu obično svetlim belim cvetovima.

46) Nasturtijum narandžasta (Tropaeolum majus)
narandžasti nasturcijum (Tropaeolum majus)
O tome:
Jestiva, ali i dekorativna, narandžasta nasturcija je biljka poreklom iz planina Anda. Biljke nisu povezane sa pravim nasturcijumom, ali nude atraktivno zaobljeno lišće i svetlo narandžaste cvetove. Lako je uzgajati ovo cveće iz semena čak i na siromašnom zemljištu sve dok ima dovoljno vlage i puno sunca. Nekada se verovalo da cveće treperi električnom energijom u sumrak, ali se sada razume da je toliko u kontrastu sa okolinom pri slabom osvetljenju da stvara optičku iluziju.

47) Cimbidijum orhideja (Cimbidium spp.)
Cimbidijum orhideja (Cimbidium spp.)
O tome:
Većina Cimbidium orhideja su bele ili žute, ali neke sorte imaju zlatne ili svetlo narandžaste latice. Ove orhideje su najpoznatije po tome što traju više meseci nakon sečenja, za razliku od drugih orhideja koje ispadaju latice za samo nekoliko sati. Biljke su poznate i po imenu brodske orhideje. Cimbidium floribundum, ili orhideja zlatne ivice, je najpoznatija sorta narandže ovog roda.

48) Red Hot Pokers (Kniphofia uvaria)
Red Hot Pokers (Kniphofia uvaria)
O tome:
Red Hot Pokers, jedan od najpoznatijih ljiljana baklje, uključuje tri različite boje na svakom cvetnom klasu. Žuti, narandžasti i crveni cvetovi su slojeviti da oponašaju izgled plamena koji se diže ili zagrejanog žarača. Kao i mnoga druga popularna narandžasta cveća, i ovo vrste je poreklom iz Južne Afrike, ali se proširio širom sveta. Lako je uzgajati u USDA zonama od 5 do 9 sve dok biljke imaju dobru drenažu.

49) Hrizantema (Chrisanthemum spp.)
Hrizantema (Chrisanthemum spp.)
O tome:
Bilo da izaberete sortu velikog cvetanja ili vrstu sa manjim i brojnijim cvetovima, hrizantema je klasičan jesenji cvet. Biljka preferira hladnije vreme za cvetanje i često se koristi kao kratkotrajna biljka za posteljinu, stavlja se tek kada leto počne da bledi. Postoji mnogo varijanti narandže u pastelnim do intenzivnim nijansama jer su popularne za jesenje ukrašavanje i moraju da odgovaraju bundevama i prikazima jesenjih listova. U kineskoj kulturi oni predstavljaju vitalnost.

50) Isop od kajsije (Agastache aurantiaca ‘Apricot Sprite’)
Isop od kajsije (Agastache aurantiaca ‘Apricot Sprite’)
O tome:
Visoki klasovi prekriveni dugim, cevastim cvetovima krase ovu smelu cvetajuću biljku. Sorta Apricot Sprite ima delikatnu boju kajsije koja je kao svetionik za gladne leptire i kolibrije. Ova biljka snažno cveta kroz letnju žegu i ima sladak, jak miris. Uzgaja se prvenstveno kao jednogodišnja biljka, ali može postati višegodišnja u toplijim klimama gde nema smrzavanja zimi. Isop je povezan sa čistoćom, a narandžasta boja dodaje radosnu temu.

51) Narandžasta zvona (Tecoma alata)
Narandžasta zvona (Tecoma alata)
O tome:
Možda ćete pronaći ovu biljku označenu i Vatrena zvona ako odaberete dvobojnu sortu sa crvenim, ružičastim i narandžastim cvetovima. Kao što ime govori, cvetovi su zvonasti sa zavijenim ivicama. Biljka formira veliki žbun sa zimzelenim lišćem, dok cvetovi uglavnom počinju u kasno proleće i ne prestaju do prvog mraza. Veruje se da je nastao kao ukrštanje dve druge vrste grmlja, orlovi nokti, a poreklom je iz Čilea i Perua.

52) Planinska aloja (Aloe marlothii)
Planinska aloja (Aloe marlothii)
O tome:
Nekoliko sukulenata je tako upečatljivo kao planinska aloja kada je prekrivena dugim, zakrivljenim klasovima narandžastocrvenih cvetova. Biljka donekle podseća na veliku, šiljastu verziju Aloe Vere. Kako stari, može dostići visinu od 10 stopa ili više sa stablom nalik na deblo. Cvetovi su veliki i zapanjujući, pojavljuju se zimi kada su temperature hladne. Poreklom je iz Južne Afrike, Zimbabvea i Bocvane, gde se obično naziva Bergaalvin.

53) Afričko drvo lala (Spathodea campanulata)
Afričko drvo lala (Spathodea campanulata)
O tome:
Afričko drvo tulipana očigledno potiče iz Afrike, ali je zasađeno širom sveta u toplijim predelima kao ukrasno drvo. Drveće može dostići visinu od 80 stopa u svom kućnom okruženju, ali ima tendenciju da ostane samo oko 20 do 30 stopa na drugim mestima. Plamteći narandžasto-crveni cvetovi se pojavljuju u jesen kako bi osvetlili USDA zone od 10 do 11. Pojedinačni cvetovi mogu dostići 5 inča u prečniku pod pravim uslovima.

54) jastučići (Leucospermum condifolium)
jastučići (Leucospermum condifolium)
O tome:
Kao što ime govori, svaki cvet meke narandže ima zaobljeno centralno jezgro sa tankim, zakrivljenim laticama koje izgledaju kao iglice. Grm je zimzelen i može proizvesti cveće koje se uzdiže 5 stopa visoko iznad lišća. Pojedinačno cvetanje može trajati nedelju dana ili duže kada se seče kako bi se buketima dodala egzotična nota. Biljke su porijeklom iz Australije, ali se dobro snalaze u suvim i vrućim klimama širom svijeta.

55) meksički suncokret (Tithonia rotundifolia)
meksički suncokret (Tithonia rotundifolia)
O tome:
Možda ovu biljku poznajete i kao suncokret baklje. Jednom postavljene, biljke su tolerantne na sušu i mogu se uzgajati iz semena kao nežna jednogodišnja biljka. U rodnom području Meksika i Centralne Amerike, biljka je često višegodišnja. Navika grananja ovog malog grmlja podstiče rasprostranjeno cvetanje iz svake gomile rasta. Slično kao i kod običnih suncokreta, listovi i stabljike su malo nejasni. Mogu narasti do 6 stopa u visinu.

56) Orange Impatiens (Impatiens capensis)
Orange Impatiens (Impatiens capensis)
O tome:
U vezi sa uobičajenim baštenskim impatiensom, narandžasti impatiens imaju tendenciju da rastu kao divlje cveće umesto da se uzgajaju. Biljka je poznata i pod imenom Touch-Me-Not ili Pegavi dragulj. Neki regioni ga nazivaju potencijalnim tretmanom za izlaganje otrovnom bršljanu. Pokazalo se da ova metoda radi sa velikim aplikacijama i snažnim trljanjem zbog saponina koji uklanjaju iritirajuća ulja. Ako vam nije potrebno olakšanje od otrovnog bršljana, pegavi cvetovi narandže su dovoljan razlog da cenite biljku.

57) Roial Poinciana (Delonik regia)
Roial Poinciana (Deloniks regia)
O tome:
Uprkos tome što je drvo koje može dostići i do 20 stopa u visinu, Roial Poinciana je deo porodice pasulja. Lišće nalik paprati je u skladu sa masama crvenih, žutih ili narandžastih cvetova koji pokrivaju drvo tokom cvetanja. To je blago otrovna biljka, ali retko izaziva probleme, prvenstveno kada se koristi kao deo cvetnog aranžmana. Kraljevska Poinciana je poreklom sa ostrva Madagaskar i popularna je za uređenje i upotrebu rezanog cveća u Australiji.

58) Džep knjiga Biljka (Calceolaria crenatiflora)
Džepna biljka (Calceolaria crenatiflora)
O tome:
Veliki cvetovi u obliku kesice išarani tamnim mrljama čine uzbudljiv centar za svaki buket ili gredicu. Pocketbook fabrika je poreklom iz Argentine i delova Čilea. Prvenstveno se uzgaja u staklenicima u Evropi i Americi zbog potrebe za toplinom i vlažnošću. Kao vrsta damske papuče, ima zaobljen cvet nalik na balon koji je jedinstven u poređenju sa cvetovima sa ravnim laticama. Može se uzgajati na otvorenom kao jednogodišnja ili uzgajana kao sobna biljka.

59) Krvavi cvet (Asclepias curassavica)
Krvavi cvet (Asclepias curassavica)
O tome:
Ime je dramatično, ali boja cveća to zaslužuje. Ova vrsta mlečne trave prvenstveno raste u tropskim oblastima i dobar je izvor hrane za leptire Monarh kada se uzgaja u svom rodnom području. Ne preporučuje se da raste van njegovog dometa, jer njegov rast tokom zime obeshrabruje odgovarajuće obrasce migracije. Poreklom je samo u tropskim regionima Amerike, posebno u Meksiku i Centralnoj Americi. Međutim, odličan je za upotrebu kao rezani cvet bilo gde drugde.

60) Canna Lili (Canna indica)
Canna Lili (Canna indica)
O tome:
Ova vrsta ljiljana je jestiva i korišćena je kao osnovni izvor hrane hiljadama godina. Poreklom je iz Južne Amerike i Zapadne Indije i ima prelepe, ali relativno male cvetove praćene izdašnim lišćem zelene boje limete. Ovo cveće se često povezuje sa verom i odanošću, a sorte narandžaste boje daju nagoveštaj radosti. Rastu samo u USDA zonama 10 i više, ali se često uzgajaju iz ove zone kao prisilna sobna biljka.

61) Šišarke (Echinacea paradoka)
Šišarke (Echinacea paradoka)
O tome:
Kao što naučno ime kaže, ovaj zlatno-narandžasti cvet ima paradoks. Pripada rodu koji uključuje samo ljubičaste šišarke, ali je umesto toga toplo žuta. Ovo cveće ne treba mešati sa žutim češarima koji izgledaju skoro isto, ali su umesto njih Ratibida pinnata. Latice cveta počinju da padaju ubrzo nakon otvaranja, ističući veliki tamni centar u obliku konusa. Za razliku od mnogih drugih šišarki, ova sorta ima prijatan slatki miris i takođe nudi mnoštvo upotreba i prednosti, a lako se uzgaja.

62) Mirisna maslina (Osmanthus fragrans)
Mirisna maslina (Osmanthus fragrans)
O tome:
Iako ovo nije prava maslina, mirisna maslina ili slatki osmantus je ukrasno drvo koje daje tamne plodove u obliku masline na kraju svog ciklusa cvetanja. Cvetovi mogu biti od kremasto zlatne do svetlo narandžaste u zavisnosti od sorte. To je sladak, oštar miris koji podseća na sveže kajsije ili breskve koje se prenose na velike udaljenosti, što ga čini tako popularnim i kao grm za uređenje pejzaža i kao rezani cvet. Cvetovi se pojavljuju tokom leta, a zatim plodovi od kasnog leta do jeseni.

63) Krvavi ljiljan (Scadokus multiflorus)
Krvavi ljiljan (Scadokus multiflorus)
O tome:
Ovaj višegodišnji ljiljan iz Južne Afrike je redak, ali vredi tražiti. Svaka biljka proizvodi samo nekoliko presavijenih listova oko rastuće stabljike limete koja na kraju otkriva upečatljiv pompon formiran od stotina cvetova sa laticama nalik na kosu. Koralno narandžasta boja ima veliki uticaj uprkos minimalističkom stilu biljke. Pošto svaka lukovica proizvodi jednu stabljiku i cvet po sezoni, zahtevaju mnogo pažnje samo da bi lično videli lepotu.

64) tigrasti ljiljan (Lilium lancifolium)
tigrasti ljiljan (Lilium lancifolium)
O tome:
Jedan od mnogih popularnih azijskih ljiljana, tigrovi ljiljani, ima klimave narandžaste cvetove sa čvrsto uvijenim laticama koje su uočene tamnim tragovima. Poreklom je iz Kine, Rusije i Koreje, ali je naturalizovan u nekim delovima Sjedinjenih Država. Za razliku od nekih drugih ljiljana, ovo cveće nema poseban miris. Smatra se simbolom bogatstva i prosperiteta, posebno u svom rodnom području.

65) Kineska biljka lampiona (Phisalis alkekengi)
Kineska biljka lampiona (Phisalis alkekengi)
O tome:
Ovaj član porodice velebilja je u srodstvu sa paradajzom, ali proizvodi mali crveni cvet koji izgleda kao papirni fenjer ili balon. Nakon što se cvet osuši i počne da se ruši, formira se mali narandžasti plod koji je jestiv. Uobičajeno se naziva i zimska trešnja, jer plod i mahune mogu ostati preko zime za hranjenje ptica. Kao što ime govori, oni su porijeklom iz Azije i južne Evrope, a ne samo iz Kine.

66) Rajska ptica (Strelitzia reginae)
Rajska ptica (Strelitzia reginae)
O tome:
Rajska ptica je egzotična, ali dobro poznata lepotica koja čini savršen aranžman sa jednim cvetom za značajan uticaj. Poreklom je iz Južne Afrike i ima jedinstven miris koji je teško uhvatiti. Ova biljka retko uspeva na otvorenom u Sjedinjenim Državama ili Evropi, ali se može držati u stakleniku ili u zatvorenom prostoru kao nežna sobna biljka. Prenosi simboliku egzotične lepote i mističnosti.

67) Krokosmija (Crocosmia aurea)
Krokosmija (Crocosmia aurea)
O tome:
Krokosmija je takođe poznata kao Valentinov cvet ili Zvezde padalice zbog svoje svetlo narandžaste boje koje se mogu izdvojiti na daljinu. Kada se potopi u vrelu vodu, osušeni cvetovi imaju miris poput šafrana. Ove biljke su izvorne širom Afrike, ali se mogu naći i naturalizovane u mediteranskim oblastima. Aurea deo naučnog imena znači zlatna, što ukazuje na bogatstvo i toplinu narandžaste boje.

68) Jastreb (Hieracium aurantiacum)
Jastreb (Hieracium aurantiacum)
O tome:
Ovo evropsko divlje cveće naziva se i Fok and Cubs zbog svoje navike da cveta sa tri uparena cveta po stabljici. To je invazivna biljka u Sjedinjenim Državama, uglavnom zbog svoje navike da se ukršta sa drugim sortama Havkveed i nadmašuje ih. Preferira vlažna i poremećena područja u kojima se druge biljke mogu boriti da počnu da rastu. Ovo pomaže da se jarko narandžastim cvetovima da smisao uspeha i borbe protiv nevolja.

69) Helikonija Rostrata (Helikonija Rostrata)
Helikonija Rostrata (Helikonija Rostrata)
O tome:
Jednom kada vidite Heliconia Rostrata, lako je razumeti zašto je poznatija kao cvet jastoga. Ova tropska biljka proizvodi viseće cveće dugačke stope od kojih svaki ima zakrivljen i šiljast izgled koji podseća na kandžu rakova. Žuti vrhovi dodaju živost i kontrast tamnocrveno-narandžastim cvetovima.

70) Dalija (Dahlia pinnata)
Dalija (Dahlia pinnata)
O tome:
Uobičajena baštenska Dalija dolazi u mnogim nijansama narandžaste i crvene da bi vam pružila opcije za ukrašavanje vašeg omiljenog buketa. Privlačna i leptirima i pčelama, Dalija je odličan dodatak svakom cvetnom vrtu. Ovaj cvet ima značenje elegancije, bogatstva i ljubavi. Poreklom je iz Meksika.

71) Narandžasta bugenvilija (Bougainvillea k buttiana)
Narandžasta bugenvilija (Bougainvillea k buttiana)
O tome:
Postoji više bugenvilija popularnih za uređenje, ali izgleda da narandžasta bugenvilija svetli u sumrak uveče. Snažan miris ovih grmova takođe ih čini popularnim za sadnju u blizini kuće, zajedno sa otpornošću na jelene. Tehnički, šareni delovi narandžaste ili boje breskve ove biljke su papirnati listovi, oblik modifikovanog lista, a ne pravi cvetovi. Pravi cvetovi su mali, kremasto beli i teško ih je videti.

72) Gerbera Daisi (Gerbera jamesonii)
Gerbera Daisi (Gerbera jamesonii)
O tome:
Gerbera Daisi je klasično rezano cveće koje čini mnoge bukete dizajnirane da pošalju pozitivnu ili ohrabrujuću poruku. Latice daju klasičan oblik tratinčice, dok je pastelna narandžasta boja ređa od smele nijanse. Neke sorte imaju široke latice koje se jako preklapaju, ali originalne tratinčice poreklom iz jugoistočne Afrike imaju uske i retke latice. Ove tratinčice su među najlakšim baštenskim biljkama koje se uzgajaju u toplijim klimama.

73) Narandžasti anturijum (Anthurium andreanum)
Narandžasti anturijum (Anthurium andreanum)
O tome:
Većina biljaka Anthuriuma su ružičaste do crvene, zbog čega su i dobile naziv Flamingo cvet. Međutim, neke sorte poput sorte ‘Orange Hot’ su umesto toga narandžaste. Anthurium ima sjajne cvetove skoro lažnog izgleda koji okružuju kvrgavo jezgro. Popularni su kao rezano cveće jer cvetovi mogu trajati nedeljama pre nego što uvenu. Biljci je potrebno dobro drenirano tlo sa dosta organskog materijala da bi uspevala u bašti, što je moguće samo u USDA zonama od 10 do 12.

74) Frangipani (Plumeria spp.)
Frangipani (Plumeria spp.)
O tome:
Frangipani se ne uzgaja samo zbog svojih kremastih narandžastih cvetova koji mogu biti obojeni roze, već i zbog prijatnog mirisa. Ekstrakti njegovog mirisa se često koriste da unesu tropsku notu ženskim parfemima. Ovo malo drvo može da daje cveće do 7 ili 8 meseci u godini u pravoj klimi. Ovo cveće se tradicionalno koristi za pravljenje havajskih leja, iako se sada može zameniti i drugo, široko dostupno cveće.

75) Cvet slame (Kserochrisum bracteatum)
slamčica (Kserochrisum bracteatum)
O tome:
Cveće od slame može izgledati kao da je napravljeno od slame ili papira, ali oni su samo neki od najdugotrajnijih rezanih cvetova dostupnih. Kada se odseče sa stabljike, slamčica može izgledati isto nakon šest meseci ili duže. Sorte narandže su jednobojne ili dvobojne sa žutom unutrašnjom nijansom za sjajan izgled.

Cveće narandže – poslednja reč
Sa skoro 100 cvetova narandže koje možete izabrati, sigurno će postojati sorta koja odgovara vašim potrebama za uređenje ili aranžiranje cveća. Pronađite bilo šta, od mekih pastelnih do smelih narandžastih nijansi koje se graniče sa crvenom da biste upotpunili dizajn svojih snova.