Da li biljke zmije uzgajaju cvece

Sve što treba da znate o biljci neuhvatljive cvetne zmije
Biljke zmije (Dracaena trifasciata) imaju upečatljive listove u obliku mača i dolaze u nekoliko vrsta. Ali da li ste znali da biljke zmija takođe mogu cvetati u pravim uslovima? U ovom članku ćemo istražiti cveće zmijskih biljaka i kako ih podstaći.


U zavisnosti od uslova u vašem domu, većina vrsta zmijskih biljaka može narasti između 2 i 12 inča svake godine. Biljke zmija takođe mogu da žive oko 10 do 25 godina u pravim uslovima. Ali čak i ako vaša biljka zmija živi toliko dugo, možda neće proizvesti cveće u zatvorenom prostoru.

Biljke zmije su porijeklom iz tropskih regiona zapadne Afrike. U mnogim od ovih regiona, ovi sukulenti naseljavaju suva, kamenita područja i mogu tolerisati sušu. Biljke zmija možete uzgajati na otvorenom u zonama od 8 do 11 (a biljke zmija mogu rasti čak i u vodi).

U svojim izvornim staništima, biljke zmija mogu da proizvedu stabljike kremastih ili zelenkasto-belih cvetova tokom proleća. Svaka cvetna stabljika može biti visoka i do 3 stope. Cveće delikatnog izgleda takođe može imati blagi miris.

Ako biljka zmija cveta u zatvorenom prostoru, verovatno je to odbrambeni mehanizam protiv stresa. Kao i mnoge biljke, biljke zmija mogu cvetati ako misle da su u opasnosti. Biljke zmija su biljke koje ne zahtevaju održavanje i koje mogu tolerisati zanemarivanje, što znači da će preživeti male količine stresa.

Kako da nateram svoju biljku zmija da cveta?

Pošto se čini da zmijske biljke cvetaju samo kada su pod stresom, naterati ih da procvetaju u zatvorenom prostoru izuzetno je teško. Međutim, možete da promenite uslove uzgoja oko vaše biljke zmije da biste povećali cvetanje.

Obezbeđivanje da vaša biljka zmija dobije dovoljno sunčeve svetlosti može joj pomoći da cveta. U idealnom slučaju, zmijskim biljkama je potrebno oko 8 sati jarke, indirektne sunčeve svetlosti svakog dana sa prozora okrenutog prema istoku ili jugu.

Kao sukulenti otporni na sušu, biljkama zmija nije potrebno mnogo vode. U stvari, blago podvodnjavanje vaše biljke zmije može je podstaći da cveta zbog stresa. Biljke vodene zmije svake 2 do 4 nedelje tokom proleća i leta.

Zmijskim biljkama su potrebne tople temperature između 60 i 90ºF i niski do umereni nivoi vlažnosti između 30 i 50%. Obezbeđivanje temperature na donjem kraju tolerancije biljke zmije moglo bi je podstaći da cveta blagim stresom. Međutim, nikada ne izlažite biljke zmija temperaturama ispod 50ºF. Biljke zmija će takođe generalno biti u redu u blizini radijatora i drugih izvora toplote.

zmijskim biljkama nije potrebno mnogo vode
Obezbeđivanje odgovarajućeg zemljišta i ishrane takođe može pomoći vašem cvetu biljke zmije. Biljke zmija vole dobro drenirajuće zemljište koje može zadržati malo vlage. Oplodite biljke zmija svakog drugog meseca tokom proleća i leta.

Zmijske biljke takođe imaju veće šanse da cvetaju ako su malo vezane za koren. Ovo uzrokuje manji stres koji može izazvati cvetanje. Biljkama zmija obično je potrebno presađivanje svake 1 do 3 godine.

Zapamtite da starije biljke zmija imaju veću verovatnoću da cvetaju od mlađih biljaka. Dakle, ako ste nedavno razmnožili biljku zmije, mogle bi proći decenije pre nego što procveta.

Zapamtite, čak i bez cveća, biljke zmija nude mnoštvo upotreba i prednosti i čak mogu pomoći u prečišćavanju vazduha.

Okončanje

Cveće zmijske biljke je izuzetno teško kultivisati, ali je moguće ako je biljka malo pod stresom. Cvetovi zmijske biljke su krem ili zelenkasto-beli i mogu imati blagi miris.

Za više, pogledajte naš detaljni vodič za negu biljaka zmija kod kuće.