neverovatnih vrsta vodenog cveca i biljaka koje rastu u vodi

Prelepe vrste vodenog cveća koje raste u vodi

Ako imate posla sa vlažnom baštom, pokušavate da uspostavite zasađeni akvarijumski rezervoar ili tražite neke biljke za svoj ribnjak, poželećete da potražite vodene biljke. Ove biljke mogu rasti u potpuno potopljenim, plutajućim na površini vode ili u stalno vlažnom tlu. Zaokružili smo listu od 39 neverovatnih vodenih cveća i biljaka koje možete probati da uzgajate kod kuće.


Kako se definišu vodeno i vodeno cveće?
Vodeno i vodeno cveće raste ili u zemljištu koje je prekriveno vodom ili u visoko vlažnom zemljištu. To znači da mogu rasti u barama, jezerima, močvarama i pored potoka i reka.

Ljudi generalno definišu vodene biljke prema njihovim navikama rasta.

Potopljene biljke rastu u potpunosti pod vodom.
Biljke koje se pojavljuju imaju svoje korenje u vlažnom tlu, ali rastu iz vode.
Plutajuće biljke plutaju na vrhu vode, ali njihovo korenje može rasti ispod površine vode.
Možete li uzgajati vodeno cveće i biljke kod kuće?
Svaka vrsta vodene biljke imaće preferirano okruženje za uzgoj. Neke biljke mogu biti u potpunosti potopljene, druge najbolje rastu u plitkoj vodi, a neke najbolje rastu u vlažnom, ali nepotopljenom tlu.

Možda ćete moći da uzgajate ove biljke u baštenskim jezercima, akvarijumima ili prirodno vlažnim delovima vaše bašte. Takođe možete osnovati vodeni vrt za podršku ovim biljkama.

Pored uzimanja u obzir željenog nivoa vlage, takođe ćete želeti da pogledate i druge faktore životne sredine kao što su sunce i temperatura. Neke vodene biljke vole puno sunca, dok druge mogu da podnesu malo senke. Pored toga, temperaturne tolerancije ovih biljaka značajno variraju.

39 prelepih vrsta vodenog cveća i biljaka

1. Vodeni zumbul (Pontederia crassipes)
Vodeni zumbul (Pontederia crassipes) su popularne vrste vodenog cveća i biljaka
Iako je obični vodeni zumbul poreklom iz Južne Amerike, sada se naturalizovao u većem delu sveta. Vodeni zumbuli mogu da rastu u slatkoj vodi između 50ºF i 90ºF. Međutim, u mnogim oblastima se smatra invazivnim.

Stabljika biljke ima šuplje, plutajuće kvržice, koje joj omogućavaju da pluta na vrhu vode. Koreni biljke se ne vezuju za tlo, već lebde u vodi.

Biljka takođe ima sjajne, debele, zelene listove koji mogu prerasti u guste prostirke i podići se nekoliko stopa u vazduh. Ljubičasti cvetovi se pojavljuju na dugim stabljikama.

2. Močvarni ljiljan (Crinum americanum)
Močvarni ljiljan (Crinum americanum) su popularne vrste vodenog cveća i biljaka
Močvarni ljiljani niču u vlažnim područjima ili stoje u slatkoj vodi na jugoistoku Sjedinjenih Država. Imaju listove poput mača složene u male grudvice i bele cvetove nalik ljiljanima na kišobranima.

Takođe je poznat kao paukov ljiljan ili floridski krinum ljiljan. Ove biljke rastu iz lukovica koje se lako mogu ugurati u vlažna tla ili zameniti. Biljke su nežne trajnice i verovatno će se oštetiti ako temperature padnu ispod 50ºF.

3. Japanski peršun (Primula japonica)
Japanski peršun (Primula japonica) su popularne vrste vodenog cveća i biljaka
Japanski peršun uspeva u vlažnim i senovitim predelima, uključujući močvarne bašte i pored obala potoka. U svom rodnom Japanu, često raste u vlažnim šumskim predelima.

Biljka formira rozete ovularnih listova i u proleće šalje dugu stabljiku prekrivenu ružičastim, belim ili ljubičastim cvetovima. Biljka će nastaviti da proizvodi klupke cveća još nekoliko meseci.

Iako će biljka uginuti tokom zime, ponovo će se pojaviti sledeće godine. Zbog toga je dobar izbor za hladnije regione.

4. Vodeni mak (Hidrocleis nimphoides)
Ova plutajuća biljka je porijeklom iz Centralne i Južne Amerike, gdje pokriva slatku vodu. Biljka je dobila svoje uobičajeno ime po nežnim žutim cvetovima koji sede na tankim stabljikama. Ovo cveće traje samo jedan dan, ali se novi cvetovi kontinuirano proizvode tokom leta.

Listovi izgledaju pomalo kao konkavna srca i debeli su i voštani. Koreni se protežu nadole i u površinu tla, tako da ove biljke najbolje rastu u vodi koja je manja od jedne stope.

Ako želite da uzgajate vodeni mak, stavite ga na sunce. Najbolje će se ponašati u veoma vlažnom tlu ili stajaćoj vodi.

5. Višegodišnji hibiskus (Hibiscus moscheutos)
Takođe poznata kao izdržljiv hibiskus ili slez močvarne ruže, ili slez ruže, ova biljka je grm koji uspeva na vlazi. Poreklom je iz južnih i istočnih Sjedinjenih Država i može da preživi temperature ispod 0ºF.

Grm ima drvenaste stabljike i može narasti do osam stopa. Tokom leta, biljka proizvodi puno velikih cvetova koji mogu biti beli, ružičasti ili crveni.

Iako ove biljke mogu rasti u širokom spektru uslova vlažnosti tla, preferiraju vlažno tlo.

6. Grubi konjski rep (Ekuisetum hiemale)
Gruba biljka konjskog repa, poznata i kao rogoz ili zmijska trava, zaista je jedinstvena. Ima tanke, uspravne zelene stabljike koje pomalo liče na bambus. Ove stabljike često formiraju guste grudve i mogu se prilično širiti. Biljka raste u plitkoj vodi, priobalnim područjima ili vlažnom zemljištu.

Grubi konjski rep je poreklom iz regiona umerene Severne Amerike, Evrope i Azije, ali je postao invazivan u delovima Afrike i Australije.

7. Beli lokvanj (Nimphaea alba)
Beli lokvanj (Nimphaea alba) su popularne vrste vodenog cveća i biljaka
Beli lokvanj ima okrugle zelene listove koji lebde na površini vode. Biljka takođe proizvodi belo cveće koje može biti do osam inča u prečniku. Zajedno, lišće i cvijeće mogu pokriti velike vodene površine sve dok je voda manja od pet stopa.

Sve dok je vreme dovoljno toplo, cveće nastavlja da cveta tokom celog leta. Ovaj vodeni ljiljan je poreklom iz severne Afrike, južne Evrope i delova Azije, ali se može uzgajati u drugim tropskim i umerenim regionima.

8. Žuti ribnjak ljiljan (Nuphar lutea)
Ovaj lokvanj poznat je po velikim žutim zvezdastim cvetovima koji cvetaju tokom toplijih meseci. Takođe ima velike plutajuće zelene listove koji mogu da prekriju površinu vode. Biljka je porijeklom iz područja Evrope, Azije, Afrike i Sjeverne Amerike, gdje raste u slatkoj vodi.

Da bi biljka bila srećna, posadite je u vodu duboku ne više od dva metra. Pored toga, obezbedite mu puno sunca.

9. Anubija
Anubias je rod vodenih i poluvodenih biljaka koje su popularne slatkovodne akvarijumske biljke. Poreklom su iz tople vode u centralnoj i zapadnoj Africi. U zavisnosti od vrste, biljke rastu potpuno pod vodom ili u močvarnim područjima. Mogu se usidriti ili za tlo, grane ili stene.

Ovim biljkama nije potrebno mnogo svetlosti, što ih čini lakim za negu akvarijumskih biljaka. Biljke čak mogu proizvesti cveće u uslovima slabog osvetljenja.

10. Tulipani (Tulipa)
Iako ste verovatno videli tulipane kako rastu u baštama, ove cvetne biljke se takođe mogu uzgajati u vodi! Samo stavite lukovicu lala u vazu napunjenu malo vode, obezbedite toplu temperaturu i puno svetla, a zatim gledajte kako rastu! Samo se uverite da je samo dno sijalice prekriveno vodom.

Cvetovi tulipana dolaze u velikom broju boja i oblika latica, što ih čini zabavnim za uzgoj.

11. Kišni ljiljan (Zephiranthes)
Kišni ljiljan (Zephiranthes) su popularne vrste vodenog cveća i biljaka
Kišni ljiljan je rod cvetnih biljaka iz porodice Amarillis. Ove biljke su poznate i kao kišnice, magični ljiljani i vilinski ljiljani.

Biljke imaju vitke stabljike koje ustupaju mesto delikatnim cvetovima koji variraju u boji od bele do žute do ružičaste. Cveće često cveta posle suše, praćene jakom kišom, pa otuda i njihov zajednički naziv. Vole vlažno, ali dobro drenirajuće tlo zajedno sa delimično ili punim suncem.

12. Karipski paukov ljiljan (Himenocallis caribaea)
Karipski paukov ljiljan (Himenocallis caribaea) su popularne vrste vodenog cveća i biljaka
Ova vodena biljka je nežna višegodišnja biljka koja izlazi iz lukovice. Ima gomile dugih listova u obliku mača i upadljivih belih cvetova. Latice cveta su izdužene i podsećaju na noge pauka.

Biljka se može uzgajati u vlažnom tlu ili do šest inča vode. Poreklom je iz delova Kariba i Južne Amerike.

13. Vrč (Sarracenia hibrids)
Ovaj rod biljaka je obično poznat kao biljke trubača zbog zamki u obliku vrča koje se koriste za hvatanje plena. Tako je, ove biljke su mesožderke!

Biljke su porijeklom iz Sjeverne Amerike, rastu na vlažnom tlu u močvarnim područjima. Najbolji način da uzgajate ove biljke u bašti je stvaranje specifične vodene bašte samo za njih.

14. Šišak (Tipha latifolia)
Poznata i kao obična cattail, ova trava je porijeklom iz Sjeverne Amerike, Južne Amerike, Afrike, Evrope i Azije. Smatra se invazivnim u drugim oblastima. Biljka ima tanke zelene listove koji mogu narasti do deset stopa u visinu sa visokim šiljcima na vrhu duguljastih, smeđih cvetnih glava.

Raste blizu ivice vode ili u vodi koja je duboka manje od tri stope. To je grudasta biljka i može brzo zauzeti područje.

15. Američki Lotus (Nelumbo lutea)
Američki lotos (Nelumbo lutea) su popularne vrste vodenog cveća i biljaka
Američki lotos ima žute cvetove lotosa koji su u lepom kontrastu sa konkavnim, zelenim listovima biljke. Kada raste u vodi, listovi plutaju na površini vode, a cvetovi cvetaju na kratkim peteljkama koje se uzdižu nekoliko centimetara iznad površine. Međutim, biljka može rasti i u suvim područjima sklonim poplavama.

Biljka je porijeklom iz područja oko rijeke Misisipi u Sjedinjenim Državama. Biljke mogu da prežive niske temperature i smatraju se otpornim u USDA zonama četiri i više.

16. Duckveed (Lemnoide)
Ovaj rod biljaka sastoji se od malih biljaka koje plutaju na površini vode ili malo ispod. Biljke nemaju izražene stabljike, cvetove i listove i izgledaju kao mali zeleni listovi. Duckveed se generalno javlja u vodi koja se sporo kreće kao što su bare, jezera i močvare.

Duckveed se može razmnožavati aseksualno, brzo se šireći i zauzimajući akvarijume i divlja vodena područja.

17. Amazonski mač (Echinodorus)
Amazonski mač (Echinodorus) su popularne vrste vodenog cveća i biljaka
Ove vodene biljke mogu rasti potpuno potopljene ili delimično potopljene, što ih čini popularnim akvarijumskim biljkama. Oni su porijeklom iz Sjeverne i Južne Amerike. Najbolje rastu kada dobiju puno svetlosti i kada su ukorenjene u dubokom tlu ili supstratu.

Dok tačna veličina i oblik variraju u zavisnosti od vrste, biljke uglavnom ostaju manje od stope. Većina ovih biljaka ima zeleno lišće, ali možete pronaći i crvene sorte.

18. Japanski iris (Iris japonica)
Takođe poznat kao perunika sa resama ili cvet leptira, ova perunika je poreklom iz Kine i Japana. Ima zimzelene listove nalik maču koji mogu narasti do stope i svetloplave ili bele cvetove sa laticama sa resama.

Uspeva na vlažnim zemljištima i punoj ili delimičnoj senci. Pokušajte da ga ugurate u vlažne delove šumskih vrtova.

19. Vodeni nezaboravni (Miosotis scorpioides)
Vodeni nezaboravni (Miosotis scorpioides) su popularne vrste vodenog cveća i biljaka
Ova biljka je prekrivena sitnim plavim cvetovima sa pet latica i žuto-narandžastim središtima. Takođe je poznat kao pravi nezaboravac i ne treba ga mešati sa običnim nezaboravom (Miosotis silvatica).

Raste preko rizoma i može brzo zauzeti područje. Iako je porijeklom iz Evrope i Azije, postala je invazivna vrsta u drugim područjima. Najbolje raste u vlažnim područjima, kao što su u blizini reka, močvara i bara.

20. Louisiana Iris (Iris fulva)
Kao što možete očekivati, ova perunika je porijeklom iz južnih i centralnih Sjedinjenih Država. Ima tamno narandžaste cvetove koji cvetaju u kasno proleće i rano leto.

Dobro raste na slabo dreniranim glinenim zemljištima, a može da raste i u vodi do šest inča. Za najbolje cvetanje obezbedite puno sunce ili delimičnu senku. Otporan je na USDA zone od pet do devet, što ga čini odličnim izborom za veći deo Sjedinjenih Država.

21. Kišobran Palm (Ciperus alternifolius)
Kišobranska palma (Ciperus alternifolius) su popularne vrste vodenog cveća i biljaka
Ova biljka proizvodi grudve tankih stabljika prekrivenih dugim, tankim listovima nalik listovima raspoređenim u krugovima. Uprkos svom imenu, to nije palma, već vrsta šaša. Poreklom je iz zapadne Afrike, ali se sada može naći širom sveta.

Koreni biljke moraju ostati vlažni, tako da biljka dobro raste u vlažnom tlu. Takođe može da raste u barama ili drugoj plitkoj stajaćoj vodi.

22. Vodeni glog (Aponogeton distachios)
Ova plutajuća biljka je porijeklom iz rtova Južne Afrike. Raste u plitkoj vodi između šest i 24 inča duboko. Vodeni glog proizvodi karakteristične bele cvetove koji rastu nekoliko centimetara iznad površine vode. Cveće cveta od kasne zime do ranog proleća, što ga čini dobrodošlom u hladnijim mesecima.

Biljka se širi preko rizoma i može pokriti više stopa ribnjaka ili jezera. Najbolje raste u hladnijoj vodi koja je ispod 70ºF.

23. Papirus (Ciperus papirus)
Papirus (Ciperus papirus) su popularne vrste vodenog cveća i biljaka
Da, ovo je biljka koja se koristi za pravljenje svitaka i papira od papirusa! Ova višegodišnja trava je poreklom iz delova Afrike i raste u plitkoj vodi. Biljka može narasti do dvanaest stopa u visinu i više stopa u širinu, ali možete ograničiti njenu veličinu tako što ćete je uzgajati u saksijama.

Biljka preferira vlažno zemljište, plitku stajaću vodu i puno ili delimično sunce. Ako raste u pravim uslovima, proizvešće cvetne grozdove koji podsećaju na eksplodirajući vatromet.

24. Amazonska žaba (Limnobium laevigatum)
Ova vodena biljka ima male plutajuće okrugle listove i korenje koje se spušta u vodu. Biljka je poreklom iz Centralne i Južne Amerike, ali se koristi u akvarijumima širom sveta. U jednom trenutku je pobegao u divljinu i sada je prisutan na otvorenom u Sjedinjenim Državama.

Biljke se mogu razmnožavati kroz cveće i seme, kao i kroz stolone. Drugi nazivi uključuju zapadnoindijski sunđer i južnoamerički sunđer.

25. Sveti lotos (Nelumbo Nucifera)
Sveti lotos (Nelumbo Nucifera) su popularne vrste vodenog cveća i biljaka
Možda najpoznatiji lotos, sveti lotos je prekrasna biljka. Biljka ima listove u obliku posude koji se pojavljuju na kratkim stabljikama iznad površine vode. Ali prava atrakcija su ružičasti cvetovi sa žutim središtima koji cvetaju na kratkim stabljikama.

Biljka je porijeklom iz Azije i Australije, raste na sunčanim područjima sa stajaćom vodom. Iako može rasti u područjima Sjedinjenih Država, imajte na umu da može postati štetan korov.

Seme može ostati u stanju mirovanja i potom niknuti više od hiljadu godina kasnije, što se odnosi na simboliku dugovečnosti.

26. Slatka zastava (Acorus calamus)
Slatka zastava je visoka močvarna biljka koja potiče iz regiona Azije, Evrope i Severne Amerike. Njegovi dugi, tanki listovi mogu narasti do šest stopa visoko i pojaviti se na ivicama bara i jezera, kao iu močvarama i plitkoj stajaćoj vodi.

Biljka sadrži psihoaktivna jedinjenja koja su korišćena u tradicionalnoj medicini, ali je toksičnost ovih jedinjenja dovela do toga da su zabranjena u Sjedinjenim Državama.

27. Lepeza (Cabomba akuatica)
Ova biljka obično raste potpuno potopljena u slatkoj vodi, sa nekim delovima stabljika koji izlaze sa površine. Ima brojne vertikalne stabljike koje su prekrivene naboranim, lepezastim listovima.

Ova vrsta fanvorta je porijeklom iz Južne Amerike, gdje raste u područjima sa slabim svjetlom. Međutim, druge vrste fanvorta su porijeklom iz regiona širom svijeta. Mnoge vrste fanvorta su takođe popularne slatkovodne akvarijumske biljke.

28. Mirisni cvet lokvanja (Nimphaea odorata)
Poznata i kao američki beli vodeni ljiljan, ova biljka je porijeklom iz plitkih slatkovodnih tijela u Sjevernoj i Centralnoj Americi. Rizomi se ukorenjuju u zemlju i ustupaju mesto peteljkama koje su prekrivene zaobljenim, plutajućim jastučićima ljiljana. Biljke takođe proizvode velike bele, mirisne cvetove od proleća do jeseni.

Ovaj lokvanj najbolje raste u barama, plitkim jezerima i jarcima pored puteva. Oni vole puno sunčeve svetlosti, ali mogu rasti i u senovitim predelima.

29. Vodeni iris (Iris laevigata)
Ova perunika najčešće raste u plićaku ivica bara i jezera, ali može uspevati i na stalno vlažnom zemljištu. Najbolje raste i cveta na punom suncu.

Biljka obično proizvodi ljubičaste ili plave cvetove, iako su ponekad delimično ili potpuno bele. Druga imena za ovu biljku uključuju japanski iris ili iris zečjeg uha. Kao što jedno uobičajeno ime govori, ova perunika je porijeklom iz Japana.

30. Slonovo uvo (Kolokazija)
Ovaj rod biljaka sadrži mnoge vrste biljaka sa velikim listovima u obliku srca koji izlaze iz nabreklih podzemnih stabljika poznatih kao kukolj. Biljke su porijeklom iz jugoistočne Azije i rastu na vlažnom, bogatom tlu.

Jedna popularna vrsta (Colocasia esculenta) poznata je i kao taro. Može se uzgajati zbog svojih jestivih, skrobnih krtola, kao i zbog lepih, velikih listova.

31. Kardinal cvet (Lobelia cardinalis)
Kardinalni cvet (Lobelia cardinalis) su popularne vrste vodenog cveća i biljaka
Ako ste hodali obalama potoka ili vlažnim šumama u Sjedinjenim Državama, možda ste naleteli na biljku kardinalnog cveća. Ovaj divlji cvet naraste jedan do šest stopa i proizvodi zapanjujuće klasove jarko crvenih cvetova.

Kardinalno cveće dobro funkcioniše u vrtovima divljeg cveća u Sjedinjenim Državama sve dok ih posadite u oblasti sa stalno vlažnom zemljom. Nije izbirljiv prema suncu sve dok je tlo vlažno.

32. Canna Lili (Canna rod)
Canna Lili (Canna rod) su popularne vrste vodenog cveća i biljaka
Canna ljiljani, takođe poznati jednostavno kao cannas, nisu pravi ljiljani. Umesto toga, oni su bliže povezani sa biljkama kao što su đumbir i rajska ptica. Bez obzira na to, njihovi široki listovi i veliki cvetovi su prekrasni.

Kane su porijeklom iz tropskih regiona u Sjevernoj, Centralnoj i Južnoj Americi, gdje nastaju iz rizoma. Čak i ako živite u hladnijem području, i dalje možete uzgajati kanas u toplijim mesecima. Samo iskopajte rizome u jesen, čuvajte ih u zatvorenom prostoru i ponovo ih posadite u proleće. Ove cvetne biljke vole stalno vlažno tlo, ali mogu tolerisati i vlažno zemljište.

33. Vodozemni bistort (Persicaria amphibia)
Ova vodena biljka, koja je član porodice knotveed-a, poznata je i kao dugokorenjak, vodeni pametnjak i vodeni knotveed. Njegov izvorni raspon obuhvata područja Evrope, Azije, Severne Amerike i Afrike.

Prilično je svestran i može da raste potopljen u vodu, u vlažnom tlu pored jezera ili u močvarama. Bez obzira gde raste, proizvodi debelu stabljiku sa izduženim, duguljastim listovima. Biljke takođe proizvode grozdove sitnih ružičastih cvetova.

34. rog (Ceratophillum demersum)
Hornvort (Ceratophillum demersum) su popularne vrste vodenog cveća i biljaka
Dok se većina vodenih biljaka ukorenjuje u tlu ili proizvodi korenje koje vise u vodi, hornvort slobodno pluta. U stvari, hornvort nema korene! Ima debele stabljike koje ustupaju mesto tankim listovima.

Biljka, takođe poznata kao koontail, je porijeklom iz područja svih kontinenata osim Antarktika. Često se nalazi kako pluta u masama u jezerima i ribnjacima, a takođe se koristi u slatkovodnim akvarijumima. Može da napreduje na temperaturama između 50-85ºF i preživi temperature vode ispod ovog opsega.

35. Pickerelveed (Pontederia cordata)
Pickerelveed je cvjetna, vodena biljka porijeklom iz Sjeverne i Južne Amerike. Leti proizvodi uske listove u obliku srca i klasove ljubičastih cvetova.

Biljka dobro raste u plitkoj stajaćoj vodi, ali može da preživi iu stalno vlažnom zemljištu. Preferira puno ili delimično sunce. Pošto cveće posećuju oprašivači, a seme jedu ptice, to je dobra biljka za baštu divljih životinja.

36. Kala ljiljani (Zantedeschia aethiopica)
Kala ljiljani (Zantedeschia aethiopica) su popularne vrste vodenog cveća i biljaka
Kala se često koristi kao rezano cveće u buketima, ali se može uzgajati i kod kuće! Biljka proizvodi nakupine voštanih, u obliku strelica, zelenih listova koji se pojavljuju na vrhu dugačke stabljike. Ali prava atrakcija su njihovi elegantni cvetovi u obliku trube.

Biljke preferiraju stalno vlažno zemljište, pa dobro rastu uz ivice bara ili potoka, kao i u močvarnim baštama. Otporni su na USDA zonu 8, tako da su najbolji za topla područja. Međutim, možete presaditi kala svake godine ako živite u hladnijem području.

37. Širokolisna strijela (Sagittaria latifolia)
Širokolisna strelica (Sagittaria latifolia) su popularne vrste vodenog cveća i biljaka
Takođe poznata kao duckroot ili vapato, ova vodena biljka raste u jezerima, barama i vlažnom zemljištu. Proizvodi listove u obliku strelice koji se uzdižu nekoliko stopa iznad površine vode i male bele cvetove. Biljka takođe proizvodi skrobne krtole koje se mogu kopati i jesti.

Poreklom je iz Severne i Južne Amerike. Biljka najbolje raste na punom suncu i može brzo da formira velike grozdove u pravom okruženju.

38. Paprat od komaraca (rod Azolla)
Uprkos malim listovima i plutajućoj prirodi, ove biljke su prave paprati. Međutim, više liče na patku ili mahovinu. Poreklom su iz Severne i Južne Amerike, ali su uvedeni u regione širom sveta.

Mogu se brzo razmnožavati i udvostručiti svoju veličinu za samo dva dana, tako da mogu brzo zauzeti područje. Zbog toga je najbolje da ovu biljku držite u maloj posudi, a ne da je pustite u veliku vodu.

39. Papagajevo pero (Miriophillum akuaticum)
Papagajevo pero (Miriophillum akuaticum) su popularne vrste vodenog cveća i biljaka
Ova vodena biljka može rasti potpuno ili delimično potopljena. Ima debelu stabljiku, a listovi nalik perju dovode do njegovog uobičajenog imena. Biljka je poreklom iz regiona reke Amazon, ali se proširila širom sveta. Može se koristiti iu unutrašnjim akvarijumima i u otvorenim vodenim baštama, ali treba da budete svesni njegovog potencijala da se širi.

Biljke najbolje rastu u punoj ili delimičnoj senci i na temperaturi vode između 55-90ºF.

Vodeno cveće i biljke – poslednja reč

Poput kopnenih biljaka, svet vodenih biljaka i cveća je prilično raznovrstan! Sada kada znate neke od najpopularnijih vodenih biljaka, možete početi da istražujete koje biljke će najbolje funkcionisati za vašu baštu ili akvarijum.