Znacenje zute ruze na jeziku cveca

Značenje, simbolika i kulturni značaj žutih ruža
Kada pomislite da poklonite buket cveća, šta vam pada na pamet? Za mnoge ljude, to su ruže. Ovo divno cveće je dugo bilo među najpopularnijim cvetovima poklonjenim voljenim osobama, porodici i prijateljima. A kada treba da dodate malo veselja nečijem danu, žute ruže su često cvet izbora. Ovo srećno cveće je povezano sa prijateljstvom, radošću, toplinom, brigom, poštovanjem i sećanjem. Ali značenje žutih ruža se vremenom promenilo. Čitajte dalje da biste saznali više o simbolici i značenju žute ruže.


Značenje i simbolika žutih ruža – najvažnije
Na viktorijanskom jeziku cveća i japanskoj hanakatobi, žuta ruža je poslala poruku ljubomore. Poklon žutih ruža takođe može značiti smanjenje ljubavi ili „pokušati da brinete“. Ali danas žute ruže predstavljaju prijateljstvo, sreću, radost, brigu i poštovanje.

O cveću žute ruže

Žute ruže pripadaju rodu Rosa, koji ima oko 130 vrsta. Rod porodice Rosaceae sadrži žbunje, penjačice i prateće biljke, mnoge sa zaštitnim trnjem. Ruže rastu u mnogim oblicima, oblicima i veličinama. Neke biljke ruže su visoke nekoliko stopa i cvetaju ogromnim cvećem, a neke ruže su visoke samo nekoliko inča i daju sićušne cvetove.

Pripadnici roda Rosa imaju upadljivo, mirisno cveće koje raste u širokom spektru nijansi. Postoje crvene, roze, ljubičaste, bordo koraljne, narandžaste, bele i, naravno, žute ruže – skoro sve dugine boje osim prave plave.

Mnoge vrste Rosa su porijeklom iz Azije i tamo se uzgajaju najmanje 5.000 godina. Neke vrste su autohtone u severozapadnoj Africi, Evropi i Severnoj Americi. Ruže se široko uzgajaju i rastu u baštama, pejzažima i staklenicima širom sveta.

Neke od najčešće uzgajanih vrsta uključuju R. carolinae, R. chinensis i R. rubiginosa. Ove vrste su široko rasprostranjene u pejzažima i često ih koriste cvećari.

S obzirom na popularnost ove biljke, ne treba da čudi što su botaničari i baštovani razvili preko 40.000 hibrida i sorti ruža, koji obuhvataju skoro svaki oblik, veličinu i boju. I dok postoji nekoliko „zvaničnih“ klasifikacija ruža, neke uobičajene vrste uključuju ruže Grandiflora, floribunda, čajne, penjačice, stare, baštinske i žbunaste ruže.

Evo nekoliko popularnih sorti žutih ruža:

‘Charlotte’ ima meke, blede latice i intenzivno zeleno lišće.
„Golden Celebration“ je omiljen zbog svog intenzivnog mirisa.
‘Graham Thomas’ može biti obučen da se penje uz zidove i rešetke.
„Julia Child“ je floribunda ruža koja cveta više puta u sezoni.
„Ledi Benks“ je dugovečna penjača; postoji primerak od 8.000 kvadratnih stopa u Tusonu, u Arizoni, koji raste na istom mestu od 1885.
„Sun Sprinkles“ je sorta otporna na toplotu koja daje obilne minijaturne cvetove.
„R. k „Radsunni“ ima jarko žute cvetove koji blede u bele.

Značenje, simbolika i kulturni značaj žutih ruža

Značenje žute ruže u floriografiji
Tokom viktorijanske ere, mnogi pripadnici evropskih viših klasa bili su vođeni strogim društvenim pravilima. Iskreno govorenje o određenim temama bilo je zabranjeno ili čak tabu. Umesto toga, cveće je korišćeno za slanje kodiranih poruka. Ovaj trend je bio poznat kao floriografija ili jezik cveća.

Smatra se da je ova praksa počela 1700-ih godina u Osmanskom carstvu. Ovde su žene koje su živele u haremima koristile cveće da šalju tajne poruke jedna drugoj.

Japan je takođe imao svoj jezik cveća, poznat kao hanokatoba. Cveće je imalo simboliku i značenje iu drugim kulturama, od antičke Grčke i Kine do Indije i šire.

Ali u viktorijanskoj Engleskoj, floriografija je zaista uzela maha. Mnoge knjige o floriografiji objavljene su tokom viktorijanske ere. Jezik cveća bio je prilično širok i složen, sa različitim vrstama i brojem cvetova koji su dobijali značaj. Čak je i način na koji je cveće poklanjano, primano (npr. uzeto levom ili desnom rukom) i nošeno (npr. zakačeno naopako ili desnom stranom nagore) imao značenje. Boja je bila posebno važna u floriografiji.

Za Viktorijance, žuto cveće je bilo povezano sa različitim emocijama i značenjima. Nada, vedrina, sreća, radost i optimizam su neke pozitivne konotacije. Međutim, neki žuti cvetovi nisu bili tako sunčani. Na primer, žuti karanfil je značio odbijanje ili razočaranje, a žuta hrizantema je značila omalovažavanje ljubavi.

Šta je sa žutim ružama? Viktorijancima je poklon žutih ruža mogao poslati nekoliko poruka – i nisu bili baš radosni. Značenja žute ruže uključuju:

Ljubomora
“Pokušaj da brineš”
“Smanjenje ljubavi”

Značenje žute ruže u Hanakotobi

Na japanskom jeziku cveća hanakotobe, žute ruže imaju slično značenje. Poznate kao Kiiroibara, žute ruže takođe simbolizuju ljubomoru.

Međutim, u drugim tradicijama, žuto cveće ima veoma različita značenja i simboliku. U nekoliko kultura žuto cveće je povezano sa duhovnim prosvetljenjem. Na primer, za budiste žuto cveće simbolizuje duhovni rast, otpuštanje stvari koje nisu važne i velikodušnost. U Kini, žuti cvetovi su povezani sa svetim, a na Tajlandu, Šri Lanki i Indiji, žuti cvetovi drveta Cassia imaju poseban značaj.

Značenje žute ruže u staroj Grčkoj i Rimu
Ruže su, posebno, dugo imale pozitivne konotacije u mnogim kulturama i epohama. Za stare Rimljane ruže su označavale status i bogatstvo. Elite su ovo mirisno cveće koristile kao parfem i u luksuznim kupatilima. Stari Grci su ruže povezivali sa ljubavlju i boginjom Afroditom.

Žute ruže u umetnosti i književnosti

Žute ruže su zauzele istaknuto mesto u umetnosti. Na primer, prvi upad francuskog umetnika Gustava Kajbota u mrtve prirode bile su njegove Žute ruže u vazi. Ruže su predstavljene na slikama Džozefa Mallorda Vilijama Tarnera, kao i Gustava Klimta. I, naravno, tu je i narodna pesma „Žuta ruža Teksasa“.

Žute ruže i zodijak
Ruže su povezane sa horoskopskim znakom Bika. Žuti cvetovi su povezani sa rođenim znakom Lava, čineći žute ruže kraljevskim i odgovarajućim poklonom. Oni su takođe zvanični cvet Dana prijateljstva.

Značenje tetovaža žute ruže
Tetovaža žute ruže može poslati nekoliko poruka. To može uključivati radost, optimizam, pozitivnost, sreću i sećanje.

Značenje i simbolika žutih ruža danas
Danas su negativne poruke povezane sa žutim ružama u Viktorijino doba preuzete pozitivnim značenjima. U modernim vremenima, poklon žutih ruža označava:

radost
optimizam
prijateljstvo
nega
naklonost
veze prijateljstva
sećanje
Uvažavanje

Pogodne prilike za poklon za žute ruže
Žute ruže su savršen poklon kada želite da unesete veselje u nečiji dan. Žute ruže šalju poruku sreće i optimizma. Oni su odličan izbor za rođendan ili da vam se zahvale.

Poklon ovog radosnog cveća je savršen način da kažete „dobro obavljen posao!“ Dobar su izbor za saradnike ili nekoga ko slavi diplomu, novi posao, novu bebu ili postiže prekretnicu.

Žute ruže takođe mogu poslati poruku sećanja. To ih čini odličnim cvetnim poklonom za nekoga ko se kreće ili ponovo povezuje sa prijateljem iz detinjstva. I, naravno, žute ruže su cvet Dana prijateljstva!

Sve u svemu, žute ruže su pravi izbor kada želite da ulepšate nečiji dan i date im do znanja da razmišljate o njima.

Česta pitanja o cvetu žute ruže:

Šta simbolizuje žuta ruža?
U različitim kulturama i epohama, žute ruže su imale niz značenja; kod Viktorijanaca, oni su označavali ljubomoru, smanjenje ljubavi i molbu da „pokušaju da brinemo“. Ali danas žute ruže šalju pozitivne poruke radosti, nade, prijateljstva, brige, topline, sreće, optimizma, sećanja i veselja.

Da li su žute ruže srećne?
Žute ruže su srećno cveće. Povezani su sa pozitivnom simbolikom, a njihova svetla boja unosi sunce i sreću u bilo čiji dan.

Da li je žuta ruža cvet ljubavi?
Žuta ruža može biti povezana sa platonskom ljubavlju, brigom i prijateljstvom. To je savršen cvet za prijatelje, ali ne šalje romantičnu poruku.

Šta znače žute ruže u vezi?
Žute ruže šalju poruku brige. Daju do znanja da mislite na njih, da ste ponosni na njih, da im želite dobro i da prema njima osećate toplinu i prijateljstvo.

Koliko dugo traju cvetovi žute ruže?
Rezane žute ruže treba da ostanu sveže oko nedelju dana. Možete produžiti život rezanih ruža tako što ćete često menjati vodu, dodati hranu za cveće u posudu i podrezati stabljike po dijagonali.

Završna reč
Žute ruže su bogate simboličkim značenjem. Ovo veselo cveće šalje poruku topline, brige i naklonosti, čineći ih savršenim poklonom za ulepšavanje nečijeg dana. Žute ruže su snažno povezane sa prijateljstvom, radošću i optimizmom. Poklon sunčano žutih ruža daje nekome do znanja da mislite na njih i da im šaljete dobre želje. Žute ruže su odličan izbor za srećan rođendan, hvala, čestitke i “Mislim na tebe!”