najboljih biljaka paprati u zatvorenom prostoru za uzgoj u zatvorenom prostoru

Najbolje paprati u zatvorenom prostoru, kako gajiti i gde kupiti

Sobne paprati su bujni i vredni dodatak svakom unutrašnjem prostoru. Imate mnogo opcija koje možete izabrati, svaka sa živopisnim, kaskadnim listovima koji se ističu među ostalim zatvorenim biljkama. Sobne paprati takođe izgledaju predivno u nizu unutrašnjih sadnica, saksija i visećih korpi, nudeći nešto jedinstveno za vaš unutrašnji prostor.

Ovde ćemo vas provesti kroz sve što treba da znate o paprati. Izložićemo zanimljive činjenice, podelićemo 15 vrsta paprati u zatvorenom prostoru za uzgoj u zatvorenom prostoru i pružiti stručnu negu i savete za negovanje za svaku. Štaviše, pokazaćemo vam gde da kupite paprati na mreži u nekim od najboljih prodavnica biljaka i rasadnika. Takođe smo uključili stručni vodič o tome kako uzgajati paprati i kako se brinuti za paprati, uključujući orezivanje, presađivanje, razmnožavanje i kako se nositi sa bilo kojim dosadnim štetočinama.

Zašto su paprati u zatvorenom prostoru popularni?
Kako se brinuti za paprati u zatvorenom prostoru

Sobne paprati su popularne kao kućne biljke jer dodaju dašak svetle boje i kreativnu prirodnu strukturu svakoj prostoriji. Postoje male sorte, paprati visoke do šest stopa, izdržljive i delikatnije opcije, tako da možete posedovati drevnu tropsku biljku bez obzira koliko ste vešti u baštovanstvu. Sa dugim, tečnim listovima, neverovatnom teksturom i jarkom bojom, nije ni čudo što mnoge baštovane privlači ova biljka.

Većina paprati je poznata kao leptosporangijatne paprati, koje rastu uvijene gusle koje kasnije postaju lišće. Ova grupa paprati sadrži oko 10.560 identifikovanih vrsta. Određene sorte su popularnije od drugih kada je u pitanju baštovanstvo u zatvorenom prostoru, ali ovaj broj pokazuje koliko je biljka zaista raznolika.

Značenja i simbolika sobne paprati

Tokom viktorijanske ere, sakupljanje paprati je postalo toliko popularno da je za to postojalo ime. Pteridomanija je bila čin sakupljanja paprati ili njihovog korišćenja u dekorativnoj umetnosti, poput grnčarije ili tekstila. Paprati se takođe pojavljuju u folkloru. U slovenskoj tradiciji, svako ko vidi redak cvet paprati dobiće sreću i bogatstvo za ceo život. Finski folklor kaže da će svako ko drži seme paprati u letnjoj noći moći nevidljivo da se kreće u potrazi za skrivenim blagom. U SAD se kaže da paprat sadrži magična svojstva, odvraćajući zle duhove ako se baci u zapaljeni ugalj.

Pored toga, paprati se obično povezuju sa astrološkim znakom Vage.

Opšte prednosti držanja paprati u zatvorenom prostoru

Pored svoje lepote, paprati su odlične u prečišćavanju vazduha u vašem domu. Oni uklanjaju zagađivače kao što su formaldehid i ksilen, pomažući vam da lakše dišete i bolje spavate. Čak se smatra da paprati pročišćavaju vazduh i pomažu u ublažavanju glavobolje.

Paprati takođe izgledaju sjajno iu malim i malim stanovima pored većih otvorenih prostora.

15 najboljih paprati u zatvorenom prostoru za uzgoj kod kuće

Ovde ćete pronaći 15 naših omiljenih paprati koje će uspevati u raznim zatvorenim okruženjima. Uključili smo kratak vodič za negu za svaki tako da možete pronaći savršen izbor za svoj jedinstveni životni prostor.

1) Staghorn Fern
Stagorn Ferns na pragu

O tome:

Paprati jelene ili losove paprati su iz roda Platicerium koji čini oko 18 jedinstvenih vrsta paprati. Staghorn paprati su jedinstvene u poređenju sa mnogim drugim popularnim papratima po tome što su epifiti, žive na drveću umesto u zemljištu. Imaju izražene sporofite, svoje jelene, i izražene gametofite, štitove. Oba su odvojeni delovi životnog ciklusa paprati staghorn.

Takođe su odlični u prečišćavanju vazduha i izgledaju zapanjujuće u visećim korpama, pored stolnih saksija i sadilica.
Kako se brinuti za paprati staghorn:
TEŠKOĆA: Srednja – zahteva redovno praćenje svetlosti, temperature i vlage. Uspeva u labavoj mešavini za saksije ako se uzgaja u zemljištu.
SVETLO: Uspeva u srednjem do jakom indirektnom svetlu.
TEMPERATURA: Voli temperature u rasponu od 55 do 85 F. Pokušajte da izbegnete i područja koja su sklona hladnim promajama.
ZALIVANJE: Zalivajte svake 1-2 nedelje, ostavljajući da se zemlja osuši otprilike na pola puta između zalivanja. Povećajte frekvenciju ako su vaše biljke izložene povećanim svetlosnim uslovima.
ISHRANJEVANJE: Mlade paprati stagroga mogu se hraniti mesečno tokom proleća i leta univerzalnom hranom za sobne biljke. Uradite ovo samo svaki drugi mesec ili manje tokom zime. Za zrelije paprati staghorn će biti potrebno hranjenje samo jednom ili dva puta godišnje.
TOKSIČNOST: Pogodno za životinje i ljude.
Gde kupiti staghorn paprati:

2) Bostonska paprat

O tome:

Bostonske paprati su jedna od najpopularnijih sorti ove biljke. Njihovo naučno ime je Nephrolepis ekaltata, a pripadaju porodici Lomariopsidaceae. Ovo je izdržljiva zimzelena višegodišnja biljka sa dugim, teksturiranim listovima. Oni su svestrani i laki za pazite, tako da su odličan izbor za vlasnike paprati prvi put.

NASA je uključila bostonske paprati u svoju studiju čistog vazduha, potvrđujući da su one pomogle u uklanjanju formaldehida, ksilena i toluena iz vazduha.
Kako se brinuti za bostonske paprati:
TEŠKOĆA: Lako. Ovo je otpornija sorta paprati, ali joj je potrebna velika vlažnost i posebni svetlosni uslovi. Pazite na uobičajene štetočine i bolesti bostonske paprati.
SVETLO: Ova sorta najbolje radi sa filtriranim svetlom. Oko dva sata indirektnog svetla radi dobro.
TEMPERATURA: Ova biljka voli temperature od 60 do 75 F.
ZALIVANJE: Ovoj biljci je potrebno redovno zalivanje i konstantna vlaga u zemljištu. Ako podignete svoju paprat i oseća se lagano, potrebno joj je zalivanje. Ova biljka voli vlagu, pa pokušajte sa redovnim zamagljivanjem ili stavite biljku na mesto sa visokom vlažnošću kao što je kupatilo.
HRANJENJE: Bostonskim papratima nije potrebno mnogo đubriva. Hranite biljku jednom mesečno ili ređe u letnjim mesecima i presadite svakih 18 meseci.
TOKSIČNOST: Pogodno za životinje i ljude.

3) Paprat iz ptičjeg gnezda
Ptičije gnezdo paprat na pragu

O tome:

Paprati iz ptičjih gnezda, ili Asplenium nidus, su epifitske biljke. Rastu u grupi koja podseća na ptičje gnezdo. Oblik, veličina i tekstura ove biljke čine je odličnim dodatkom svakoj prostoriji. Ova biljka je jedinstvena jer raste u palmama, što je još jedan razlog zašto je ova biljka možda zaslužila svoje ime.
Kako se brinuti za paprati iz ptičjeg gnezda:
TEŽINA: Srednja. Uspeva u labavom, brzo drenirajućem i blago kiselom tlu.
SVETLO: Najbolje radi u srednjem do jakom indirektnom svetlu.
TEMPERATURA: Uspeva na temperaturama u rasponu od 65 do 75 F.
ZALIVANJE: Uspeva nedeljnim zalivanjem. Dozvolite da se zemlja osuši između zalivanja.
HRANJEVANJE: Prihranjivati đubrivom u pola jačine svake druge nedelje ili manje tokom vegetacije.
TOKSIČNOST: Pogodno za životinje i ljude.
Gde kupiti paprati iz gnezda ptica:

4) Kimberli kraljica paprat

O tome:

Kimberli kraljica paprati, ili Nephrolepis obliterata, je poreklom iz Australije. Ova biljka je osetljivija od čvršćih paprati poput bostonske paprati, što je čini malo izazovnijom za negu. Međutim, ova biljka ima lepu teksturu listova i dodaje lepu estetiku svakom unutrašnjem okruženju.
Kako se brinuti za Kimberlei Kueen Ferns:
TEŠKOĆA: Teško.
SVETLO: Preferira jarko, indirektno svetlo.
TEMPERATURA: Uspeva na temperaturama od 60 do 75 stepeni.
ZALIVANJE: Ova biljka je osetljiva i na prekomerno i na nedovoljno zalivanje. Redovno ga zalivajte, ali ostavite da se zemlja osuši između zalivanja.
HRANJEVANJE: Đubrenje mesečno tokom vegetacije uravnoteženim đubrivom.
TOKSIČNOST: Pogodno za životinje i ljude.
Gde kupiti Kimberli Kueen Ferns:

5) Zečja paprat

O tome:

Zečja paprat je član roda Davallia, koji uključuje oko 40 drugih vrsta. Ime je dobila po krznenim rizomima koji izlaze iz baze biljke. Ovi rizomi rastu na tlu i imaju izgled koji podseća na zečja stopala.
Kako se brinuti za paprati zečje noge:
TEŽINA: Srednja.
SVETLO: Zahteva jako, indirektno svetlo.
TEMPERATURA: Uživa u temperaturama u rasponu od 70 do 75 F.
ZALIVANJE: Potrebno je lagano, ali često zalivanje da bi se zemlja održala vlažnom.
HRANJEVANJE: Koristite izbalansirano đubrivo za hranjenje ove biljke mesečno tokom vegetacije.
TOKSIČNOST: Pogodno za životinje i ljude.
Gde kupiti paprati zečje noge:

6) Devojačka paprat

O tome:

Maidenhair paprati pripadaju rodu Adiantum koji uključuje oko 250 drugih vrsta. Ovo je delikatnija sorta paprati, ali njihov lep, čipkast izgled ih čini vrednim truda. Kada naučite kako da održavate jednu od izdržljivijih sorti, možete se okušati u ovoj prelepoj, iako osetljivoj sorti paprati.
Kako se brinuti za paprati devojačke kose:
TEŠKOĆA: Teško.
SVETLO: Održavajte svetlo, indirektno svetlo i izbegavajte direktnu sunčevu svetlost ili uslove slabog osvetljenja.
TEMPERATURA: Uspeva na temperaturama u rasponu od 60 do 70 F.
ZALIVANJE: Zalivajte dovoljno često da održavate konstantnu vlažnost zemljišta, a da pritom ne ostavite vlažnu okolinu.
HRANJEVANJE: Ovu biljku hranite đubrivom u pola jačine svakog meseca tokom cele godine.
TOKSIČNOST: Pogodno za životinje i ljude.
Gde kupiti maidenhair paprati:

7) Asparagus Fern

O tome:

Asparagus paprat, ili Asparagus densiflorous ‘sprengeri’ ima male listove nalik na iglice. Za razliku od drugih paprati, ova biljka ima bodlje, pa može biti bolna na dodir. Obično se smatra da je ova biljka deo vrste paprati jer zahteva sličnu negu. Međutim, pripada rodu Asparagus, što znači da nije u srodstvu.
Kako se brinuti za paprati šparoge:
TEŽINA: Srednja.
SVETLO: Ova biljka podnosi direktno sunce, ali preferira jarko, filtrirano svetlo.
TEMPERATURA: Ova biljka je tolerantnija na visoke temperature; oko 70F je najbolje.
ZALIVANJE: Zalijte dovoljno da zemlja ostane vlažna i raspršite njeno lišće da bi bila svetla i srećna.
HRANJEVANJE: Za prihranjivanje ove biljke mesečno koristite đubrivo u polovini jačine.
TOKSIČNOST: Pogodno za životinje i ljude.
Gde kupiti paprati od špargle:

8) Frosti Fern

O tome:

Frosti paprati, ili Selaginella, je jedini vaskularni rod biljaka u porodici Selaginellaceae. Imaju listove u obliku ljuske sa smrznutom bojom. Predivan su zimski dodatak svakom zatvorenom okruženju, a njihova ljubav prema vlažnosti znači da se dobro snalazi u terarijumu.
Kako se brinuti za mraznu paprati:
TEŽINA: Srednja.
SVETLO: Ova biljka voli jako, indirektno osvetljenje.
TEMPERATURA: Uspeva na temperaturama između 60 i 80 F.
ZALIVANJE: Zalijte ovu biljku dovoljno da zemlja bude konstantno vlažna.
HRANJEVANJE: Prihranjivati razblaženim đubrivom nedeljno tokom vegetacije.
TOKSIČNOST: Ova biljka je toksična za mačke.
Gde kupiti Frosti Ferns:

9) Lisičja paprat

O tome:

Lisičja paprat, ili Asparagus declinatus, je sorta koja takođe spada u rod Asparagus, što znači da zapravo nisu paprati. Imaju lepo, debelo i kovrdžavo lišće koje podseća na lisičji rep, verovatno tamo gde je ova biljka dobila ime.
Kako se brinuti za paprati lisičjeg repa:
TEŽINA: Srednja.
SVETLO: Ova biljka uživa u jakom svetlu, indirektnom svetlu, tako da dobro funkcionišu blago osenčena područja.
TEMPERATURA: Izbegavajte temperature niže od 75F.
ZALIVANJE: Ovoj biljci je potrebno redovno zalivanje. Zalivajte najmanje jednom nedeljno, ne ostavljajući da se osuši više od dva inča zemlje između zalivanja.
HRANJEVANJE: Đubrenje jednom mesečno standardnim đubrivom.
TOKSIČNOST: Pogodno za životinje i ljude.
Gde kupiti paprati lisičjeg repa:

10) Paprat od limunovog dugmeta

O tome:

Lemon Button paprat, ili Nephrolepis cordifolia, je mala i delikatna paprat koja je autohtona na Havajima. Ime je dobio po suptilnom mirisu limuna koji ispušta tokom vegetacije. Ova biljka je prelepa opcija koja zahteva malo održavanja za sve koji žele da dodaju paprat svojoj kolekciji.
Kako se brinuti za paprati od limuna:
TEŠKOĆA: Lako.
SVETLO: Bilo šta, od jakog, indirektnog svetla do uslova slabijeg osvetljenja, biće dobro.
TEMPERATURA: Ova biljka voli tople temperature od 60 F i više.
ZALIVANJE: Ova biljka uživa u vlažnim uslovima zemljišta, ali će tolerisati isušivanje zemlje s vremena na vreme.
PRIHRANJEVANJE: Đubrenje vršiti nekoliko puta godišnje, tokom vegetacije.
TOKSIČNOST: Pogodno za životinje i ljude.
Gde kupiti paprati od limuna:

11) Holi Fern

O tome:

Božikovina paprati, ili Cirtomium falcatum, poznata su po svom nazubljenom lišću nalik božikovini. Ova paprat može da toleriše slabo osvetljenje i daje lepe, tamnozelene listove, što je čini jedinstvenom opcijom za sakupljače biljaka u zatvorenom prostoru.
Kako se brinuti za Holli Ferns:
TEŽINA: Srednja.
SVETLO: Uspeva u bilo čemu, od pune senke do jakog, indirektnog osvetljenja.
TEMPERATURA: Uživa u bilo čemu od 50 do 70F.
ZALIVANJE: Redovno zalivajte kad god se gornji sloj zemlje osuši.
HRANJEVANJE: Ovu paprat tokom vegetacije đubriti razblaženim, izbalansiranim đubrivom.
TOKSIČNOST: Pogodno za životinje i ljude.
Gde kupiti Holli Ferns:

12) Dalas Fern

O tome:

Dalas paprati, ili Nephrolepis ekaltata ‘Dallas’, manji su u odnosu na bostonsku paprat. Oni su prelepa biljka za koju se ne treba održavati i koju treba brinuti i činiti bujan i živ dodatak svakoj prostoriji.
Kako se brinuti za Dallas Ferns:
TEŠKOĆA: Lako.
SVETLO: Više vole jarko, indirektno sunčevo svetlo.
TEMPERATURA: Ova biljka najbolje radi na temperaturama u rasponu od 60 do 75 F.
ZALIVANJE: Redovno zalivajte ovu biljku kako biste održali vlažnu, ali ne vlažnu zemlju.
HRANJEVANJE: Prihranjivati jednom mesečno uravnoteženim đubrivom za sobne biljke.
TOKSIČNOST: Pogodno za životinje i ljude.
13) Japanska oslikana paprat
Japanska oslikana paprat na EtsiCredit: Etsi
O tome:

Japanska oslikana paprat, ili Athirium niponicum, dolazi iz istočne Azije. Ova šarena paprat je dobila ime zbog svojih srebrnih listova i tamnocrvenih stabljika, što je čini privlačnom opcijom za uzgoj kod kuće. Dok većina listova nudi zimzelenu pozadinu vašoj bašti, ova lepota istaći će se kao umetničko delo i oživeti svaki prostor.
Kako se brinuti za japanske obojene paprati:
TEŽINA: Srednja.
SVETLO: Ova biljka ne podnosi direktnu sunčevu svetlost. Najbolje uspeva u osenčenom ili srednjem indirektnom svetlu.
TEMPERATURA: Temperature oko 70F su odlične za ovu biljku.
ZALIVANJE: Zalivajte dovoljno da održavate vlažno zemljište.
ISHRANJEVANJE: U proleće koristite đubrivo za sobne biljke.
TOKSIČNOST: Pogodno za životinje i ljude.
Gde kupiti japanske oslikane paprati:

14) Kraljevska paprat

O tome:

Kraljevske paprati, ili Osmunda spectabilis, su velike paprati koje mogu narasti do jednog metra u visinu. Oni proizvode veliko, svetlo zeleno lišće, dodajući smelu izjavu vašem unutrašnjem dekoru.
Kako se brinuti za kraljevske paprati:
TEŽINA: Srednja.
SVETLO: Ovoj biljci su potrebni delimično zasjenjeni ili potpuno zasjenjeni svjetlosni uslovi.
TEMPERATURA: Idealna temperatura za ovu biljku je 65 do 75 F.
ZALIVANJE: Zalivajte ovu biljku dovoljno često da održava vlažno zemljište.
ISHRANJEVANJE: Đubrivo za ovu biljku nije neophodno.
TOKSIČNOST: Pogodno za životinje i ljude.
Gde kupiti kraljevske paprati:

15) Plava zvezda paprat

O tome:

Plava zvezda paprati, ili Phlebodium aureum, poznate su po svojim velikim listovima. Ovo je izdržljiva paprat u zatvorenom prostoru koja čini odličnu kućnu biljku. Pošto je epifitska paprat, ne treba joj toliko vlage kao drugim sortama, tako da čini tolerantniju kućnu biljku od drugih vrsta ove biljke.
Kako se brinuti za paprati plave zvezde:
TEŠKOĆA: Lako.
SVETLO: Slabo do srednje osvetljenje.
TEMPERATURA: Najbolje radi na temperaturama u rasponu od 50 do 80 F.
ZALIVANJE: Zalivajte ovu biljku kada se površina zemlje potpuno osuši.
HRANJEVANJE: Koristite dobro izbalansirano đubrivo jednom mesečno ili ređe.
TOKSIČNOST: Pogodno za životinje i ljude.
Kako uzgajati paprati u zatvorenom kod kuće
Simbolika i značenja sobne paprati

Evo nekoliko opštih uputstava koje treba slediti kada uzgajate paprati kod kuće.
Šta uraditi pre sadnje paprati u zatvorenom:

Evo nekoliko osnovnih saveta koje treba slediti pre nego što posadite svoju novu paprat.

Imajte pri ruci posudu koja zadržava vlagu za presađivanje. Međutim, ako vaša paprat dolazi u plastičnoj posudi, presađivanje možda neće biti potrebno.
Uverite se da imate odgovarajući alat i zemlju za negu vaše paprati pre nego što je donesete kući. U nastavku ćemo ih detaljno navesti.
Pronađite idealnu lokaciju za svoju novu paprat, bilo da ćete je okačiti u sadi ili je postaviti u lepo zatvoreno područje.

Kako posaditi paprati u zatvorenom prostoru:

Jednostavno rečeno, ovoj biljci je potrebno mnogo vlage. Uz to, poželećete da posadite paprati u saksiju od materijala koji zadržava vlagu poput plastike. Idealna veličina saksije zavisiće od veličine vaše paprati, a ako su koreni prenatrpani, možete podeliti biljku da biste joj ponudili više prostora za rast. Koristite samo saksiju koja je nešto veća od ovih novih biljaka kada ih presađujete.

Koja je najbolja mešavina tla za paprati u zatvorenom?

Pošto paprati u zatvorenom prostoru vole vlagu, ali im je potrebna stalna drenaža, važno je koristiti mešavinu zemljišta specifičnu za paprati. Možete kupiti komercijalno zemljište za paprati ili pomešati bogat kompost sa malo peska i tresetne mahovine.

Kako se brinuti za paprati u zatvorenom prostoru

Pogledajmo sada neke savete za negu koje treba da sledite kako biste bili sigurni da vaša paprat ostane srećna i zdrava.

Pošto su tropske biljke, paprati treba mnogo vlage. Uverite se da tlo vaše biljke ostane vlažno, a da ne postane vlažno.
Ako paprati pretrpe svoje saksije, trebaće im presađivanje. Ovo je fantastična prilika da podelite svoju biljku i napravite lepše biljke za ukrašavanje vašeg doma.
Većina paprati se smatra biljkama u senci, ali zahtevi za negu svake paprati su malo drugačiji. Istražite svoju specifičnu vrstu paprati da biste saznali njene potrebe za osvetljenjem.

Saveti za obrezivanje paprati u zatvorenom prostoru

Odlično vreme za orezivanje paprati je pre nego što počne sezona rasta u proleće. Evo nekoliko saveta za obrezivanje vaše unutrašnje paprati.

Koristite oštre makaze za rezidbu da odrežete mrtvo lišće sa vaše paprati. Ovo će pomoći da se napravi prostor za veći rast.
Pošto ova biljka ima mnogo lišća, možda ćete želeti da je premestite napolje da biste izbegli nered prilikom rezidbe.
Obrežite ivice svoje paprati ako želite da biljci dodate malo oblika.
Kako se pojavljuju mrtvi listovi i lišće, odrežite ih da biste sačuvali energiju vaše biljke.

Saveti za razmnožavanje paprati u zatvorenom prostoru

Ne možete razmnožavati svoju paprat koristeći njeno lišće. Međutim, još uvek imate nekoliko opcija za razmnožavanje vaše biljke. Evo nekoliko uputstava za to.

Podela je najčešći način razmnožavanja vaše paprati. Ako vaša paprat ima puzeće rizome, možete je podeliti, pazeći da su segmenti dugački tri ili četiri inča i da sadrže najmanje jedan pupoljak. U suprotnom, nežno isecite i odvojite korenje da biste postavili nove, manje biljke.
Ponovo posadite podeljene paprati u zasebne saksije u sličnim uslovima kao u njihovom prethodnom okruženju.
Ako vaša zrela paprat ima više kruna, možete ih odvojiti i presaditi da biste postavili dve pojedinačne biljke.

Kada i kako ponovo saditi paprati u zatvorenom prostoru

Svoju paprat možete ponovo saditi svake godine da biste održali korak sa njenim rastom. Trebaće vam samo saksija za jednu veličinu veća za smeštaj vaše biljke prilikom presađivanja. Evo još nekoliko saveta za presađivanje paprati.

Izaberite posudu za zadržavanje vlage koja je za jednu veličinu veća od sadašnjeg kontejnera vaše biljke. Uverite se da kontejner nudi oko jedan inč dodatnog prostora oko biljke.
Nežno uklonite svoju paprat iz postojećeg kontejnera, pazeći da korijenska kugla ostane netaknuta.
Dodajte zemlju u novi kontejner i stavite svoju paprat u njen novi dom.

Razmatranja o štetočinama i bolestima paprati u zatvorenom prostoru
Štetočine i bolesti sobne paprati

Evo nekoliko razmatranja štetočina i bolesti koje treba imati na umu kada brinete o svojoj paprati:

Mealibugs
Nematode
Grinje
Aphids
Skala
Thrips
Puževi
Ptičji gnezdi paprati
Sivilo zbog suvog zemljišta u bostonskim papratima

Uobičajeni problemi sa paprati u zatvorenom prostoru i kako ih lečiti

Glavni problemi sa paprati dolaze iz njihove potrebe za osvetljenjem i vodom. Ovoj tropskoj biljci je potrebno dosta vlage i ne uspeva na direktnoj sunčevoj svetlosti. Evo još nekoliko saveta koje treba imati na umu.

Pazite da ne preterate sa vodom ili zalijte rozete biljke, jer to može dovesti do truljenja.
Listovi ove biljke će početi da gori na vrhovima ako se prekomerno đubre.
Sve dok možete da održavate optimalne uslove rasta za vašu specifičnu sortu paprati, nećete imati problema da ovu biljku održite srećnom i zdravom.

Osnovni alati za paprati u zatvorenom prostoru

Kroz ovaj vodič smo naveli alate koji su vam potrebni da održite svoju paprat zdravom. Hajde da razmotri. Da biste uzgajali srećnu paprat, moraćete da koristite sledeće alate.

Lonac i poslužavnik koji zadržava vlagu
Dobro drenirajuće zemljište specifično za paprati
Kanta za vodu
Oštre makaze za obrezivanje
Đubrivo u zavisnosti od vaše specifične sorte paprati

Upakovati

Paprati su neophodne dok rastete i širite svoju kolekciju biljaka u zatvorenom prostoru. Oni dodaju teksturu i boju svakom okruženju, a njihova priroda koja nije potrebna za održavanje zadovoljava i početnike i zelene palčeve. Od visećih sadilica do dekoracije kupatila, ova biljka će sigurno dodati atraktivan, čvrst akcenat svakom unutrašnjem prostoru.