Kako uzgajati Morning Glori plave zore Ipomoea indica

Sve što treba da znate o uzgoju i nezi cveća Blue Davn Morning Glori kod kuće

Ako tražite savršenu lozu za ukrašavanje ograde ili rešetke, ne tražite dalje od plave slave zore (Ipomoea indica). Ova cvetna biljka proizvodi snažne prateće stabljike, listove u obliku srca i prelepe plave cvetove. Ključno je da se probudite dovoljno rano da ih uhvatite u cvetu. Ovde ćemo vas provesti kroz sve što treba da znate o tome kako da uzgajate cveće plave zornice kod kuće, uključujući sadnju, razmatranje zemljišta, zalivanje, đubrenje, rezidbu, razmnožavanje i kontrolu štetočina.


Uzgajanje Morning Glori plave zore (Ipomoea indica) – Osnove:
Botanički naziv: Ipomoea indica
Takođe poznat kao: Blue Morning Glori, Blue Davn Flover, Koali Ava i Oceanblue Morning Glori
Zone otpornosti: Otporne na zimu u USDA zonama 11 i više
Sezona cvetanja: Kasno proleće do prvog jesenskog mraza. Vreme cvetanja će varirati u zavisnosti od lokacije, ali će biti od juna do oktobra.
Poteškoće u uzgoju: Lako, pogodno za nove baštovane
Vrsta biljke: Cvetna višegodišnja loza
Zahtevi za svetlo: Otprilike šest do osam sati pune sunčeve svetlosti dnevno. Može tolerisati delimičnu senku.
Temperatura i vlažnost: Tolerantna na različite temperature i nivoe vlažnosti. Ako sadite seme, sačekajte da zemlja bude najmanje 65 stepeni Farenhajta. Ako temperature padnu ispod 45 stepeni Farenhajta, biljka može biti godišnja, a ne višegodišnja.
Potrebe za zalivanjem: oko jedan inč vode nedeljno tokom vegetacije. Smanjite učestalost tokom zime.
Prednosti zemljišta: Vlažno, ali dobro drenirajuće zemljište sa neutralnim pH nivoom.
Hranjenje: Tečno đubrivo sa niskim sadržajem azota svake četiri nedelje tokom vegetacije.
Očekivanja rasta: Vinova loza može narasti do 10 stopa u dužinu, a biljke se mogu širiti do šest stopa.
Toksičnost: Toksično za ljude i kućne ljubimce.

O Morning Gloriju Plave Zore (Ipomoea indica)

Naučne činjenice o Ipomoea Indica
Plava jutarnja slava je deo roda Ipomoea. Ime njegove vrste je Ipomoea indica.

Cveće Ipomoea je deo porodice Convolvulaceae, koja se naziva porodica vijuga ili porodica jutarnje slave. Ovo ime potiče od latinske reči, convolvere, što znači „navijati“.

Blue Morning Davn Glori Poreklo i istorija
Plava jutarnja slava je poreklom iz umerenih, tropskih i suptropskih zona. Njegovo prirodno stanište može biti bilo gde, od šuma i šuma do jaruga i kraj puteva.

Ova vrsta se uzgaja širom sveta. Neki veruju da je poreklom iz neotropskog carstva, koji se proteže od Floride, Meksika i Kariba do Centralne i Južne Amerike.

Plava jutarnja slava osvojila je nagradu Kraljevskog hortikulturnog društva za baštenske zasluge. Međutim, uprkos svojoj lepoti, mnoge zemlje ga smatraju invazivnim. Naveden je kao invazivna biljka u Zakonu o biološkoj bezbednosti Novog Zelanda iz 1993.

Botaničke karakteristike

Plava jutarnja slava ima listove u obliku srca koji rastu iz dugih, vijugavih loza ove biljke. Plavi cvetovi biljke cvetaju u obliku trube i proizvode suptilan miris.

Zapamtite, cvetovi ove biljke otvaraju se ujutru tokom sezone cvetanja. Kako dan prolazi, počinju da se uvijaju prema unutra. Ako ovo cveće ne obrezujete ili ne ogulite, na njihovom mestu će izrasti bobice koje formiraju seme. Novo cveće će nastaviti ovaj ciklus tokom vegetacije.

Upotreba i prednosti Blue Davn Morning Glori
Prednost uzgoja plave jutarnje slave je da one nisu privlačne samo ljudskom oku. Cvetovi ove biljke pozivaju i oprašivače kao što su pčele, leptiri i kolibri.

Međutim, nećete želeti da koristite plavu jutarnju slavu kao ukras za letnje recepte. Ova biljka se smatra toksičnom i za ljude i za životinje.

Na jeziku cveća, Ipomoea indica može predstavljati različite duboke emocije i ideje. Kaže se da simbolizuje beskrajnu ljubav, poverenje, poštovanje, mir i intuiciju.

Vreme cvetanja i sezona cvetanja

Plava jutarnja slava može kasno cvetati u poređenju sa drugim biljkama u vašoj bašti. Njihova sezona cvetanja je u bilo koje vreme od proleća do prvog jesenskog mraza.

Cvetovi ove biljke traju samo jedan dan, otvaraju se ujutru i uvijaju prema unutra do popodneva. Nastaviće da proizvodi nove pupoljke na ovaj način tokom cele vegetacije.

Očekivanja rasta
Ipomoea indica može se širiti oko šest stopa, a vinove loze mogu narasti do 10 stopa dugačke. Možete očekivati da će ova biljka brzo rasti, dostići zrelu veličinu u roku od jedne sezone. Ako je vaša višegodišnja, ona će nastaviti da raste sa godinama.

Najbolje prateće biljke za Plavu zoru Morning Glori u bašti
Sada, ova izdržljiva biljka vinove loze može lako da pretekne mnoge biljke u bašti. Međutim, postoji nekoliko vrsta po volji dobro rade kao biljke za pratnju jutarnje slave. Evo nekoliko koje treba razmotriti da raste uz plavu jutarnju slavu.

Ipomoea alba, ili mesečevi cvetovi
Druge sorte jutarnje slave
Zimzeleno grmlje poput kleke

Kako uzgajati Blue Davn Morning Glori

Koje su najbolje lokacije za sadnju Blue Morning Glori?
S obzirom na njihovu upletenu prirodu, možda ćete želeti da uzgajate plavu jutarnju slavu na ogradi ili rešetki. Ova biljka najbolje uspeva na mestu koje ima najmanje šest do osam sati sunca dnevno. Toleriše blago zasenčenu lokaciju, ali možda neće proizvesti toliko cvetanja.

Koja su najbolja doba godine za sadnju Blue Morning Glori?
Ako ovu vrstu uzgajate iz semena, posadite ih između kasnog proleća i ranog leta. Uverite se da je temperatura tla iznad 65 stepeni Farenhajta pre sadnje semena.

Uzgajanje Blue Morning Glori iz semena naspram mladih rasadnika

Možda se pitate da li bi trebalo da počnete sa jutarnjom slavom od semena ili rasadnika. Jednostavno rečeno, ovu biljku je lako ugraditi u vašu baštu bez obzira koju opciju odaberete.

Međutim, postoji nekoliko razloga zašto baštovani više vole da koriste seme. Lako je posejati seme slave, a njihovo krhko korenje može učiniti presađivanje izazovom. Možete kupiti seme plave jutarnje slave u lokalnoj baštenskoj radnji ili pitati baštovana kojeg poznajete za mahune semena iz njihove biljke.

Sačekajte do poslednjeg mraza u proleće da biste posadili seme slave. Ako ih započnete u zatvorenom prostoru, možete ih posaditi mesec dana pre poslednjeg mraza. Zatim ih presadite u svoju baštu nakon poslednjeg mraza.

Šta uraditi pre sadnje

Pre nego što posadite plavu jutarnju slavu, pronađite mesto sa puno sunca. Ova biljka treba da dobije između šest i osam sati sunčeve svetlosti dnevno da bi proizvela najbolje cvetove.

Pored toga, želećete da se uverite da jutarnje slave imaju dobro mesto za penjanje, poput ograde ili rešetke. Čuvajte jutarnje slave nekoliko stopa od delikatnih biljaka, jer ih mogu prestići.

Zbog njihove navike snažnog rasta, možete se odlučiti da uzgajate jutarnju slavu u visećoj korpi ili kontejneru. Ovo bi istaklo vinovu lozu biljke bez ugrožavanja drugih biljaka. Uverite se da kontejner ima drenažni otvor da biste eliminisali višak vlage.

Pre sadnje, moraćete da sakupite neophodne predmete, poput zemlje i baštenskog alata. Pronađite detaljnu listu materijala i alata koje morate imati pri ruci u odeljku Osnovni alati ispod.

Koje je najbolje tlo za Blue Morning Glories?

Plave jutarnje slave uživaju u vlažnom, ali dobro drenirajućem tlu. Biljka dobro uspeva u ilovastom zemljištu sa neutralnim pH nivoom. Međutim, toleriše različite uslove uzgoja.

Kako posaditi plavu jutarnju slavu
Sada kada ste sakupili svoj materijal, vreme je da posadite plavu jutarnju slavu. Evo koraka koje treba preduzeti kada sadite Ipomoea indica u svojoj bašti.

Kada dođe i prođe poslednji mraz, možete pripremiti seme za sadnju. Pošto ova vrsta ima tvrdo seme, možda ćete želeti da ih izgrebate ili potopite preko noći u vodu da biste olakšali klijanje.
Pronađite mesto za sadnju jutarnje slave. Ako ih započnete u zatvorenom prostoru, možete koristiti tresetnu saksiju da ih kasnije posadite u zemlju, tako da ne morate da ih presađujete.
Napravite mešavinu zemlje koja dobro drenira dodavanjem jednog dela perlita u zemlju za saksije.
Posadite seme oko pola inča ispod površine tla. Postavite ih nekoliko inča jedan od drugog.
Uverite se da ove nove biljke dobijaju direktnu sunčevu svetlost tokom dana. Održavajte njihovo tlo vlažnim dok ne postanu uspostavljene biljke.

Plavim jutarnjim slavama je potrebno oko šest do osam sati jarke, direktne sunčeve svetlosti dnevno. Oni mogu tolerisati blago osenčeno okruženje. Međutim, oni će uživati u sunčevoj svetlosti koliko god mogu, posebno tokom prve sezone rasta.

Postavke temperature i vlažnosti Blue Morning Glori
Ipomoea indica je tolerantna na različite temperature i nivoe vlažnosti. Ako sadite seme plave jutarnje slave, sačekajte da zemlja bude najmanje 65 stepeni Farenhajta.

Ako temperature padnu ispod 45 stepeni Farenhajta, ova biljka će biti jednogodišnja. U toplijim sredinama može biti višegodišnja, što znači da će se vratiti sledeće godine.

Kako se brinuti za Blue Davn Morning Glori

Zalivanje Blue Morning Glori
Plave jutarnje slave imaju različite potrebe za zalivanjem tokom svog života. Održavajte zemlju vlažnom dok ne razviju listove i ne postanu uspostavljeni.

Zrele biljke će trebati oko jedan inč vode nedeljno tokom vegetacije. Takođe mogu imati koristi od malča na površini tla za zadržavanje vlage. Smanjite raspored zalivanja u zimskim mesecima.

Fertilizing Blue Morning Glori
Ova biljka ne zahteva previše đubriva. Možete primeniti tečno đubrivo sa niskim sadržajem azota kada ga prvi put posadite. Zatim, fertilizovati svake četiri nedelje ili otprilike tokom perioda rasta.

Obrezivanje Blue Morning Glories

Dok plava jutarnja slava ne zahteva rezidbu. Ipak, mnogi baštovani biraju da obrezuju vinovu lozu i stare cvetove kako bi sprečili prekomerni rast.

Odumrlo cvetanje pomaže biljci da ostane zdrava i sprečava stvaranje novih semena. Prstima štipajte i uklanjajte uvele cvetove kako biste podstakli zdrav rast.

Ako želite da obrežete zarasle vinove loze, uradite to u letnjim mesecima. U ovom trenutku možete iseći čak polovinu dužine. Ako se bilo koja loza čini zaraženom ili oštećenom, možete je ponovo podrezati kad god želite.

Propagiranje Blue Morning Glories

Jutarnja slava se kreće duž zemlje i može razviti korenje na površini zemlje. Možete iskoristiti ovu naviku rasta da propagirate nove jutarnje slave prateći korake u nastavku.

Upotrijebite makaze ili nož kako biste nežno mazali površinu vinove loze koja se kreće duž zemlje. Ovo će stvoriti ranu i podstaći stvaranje novih korena.
Vratite vinovu lozu na zemlju i prekrijte je šakom zemlje. Temeljno zalijte.
Trebalo bi da prođe oko mesec dana da se formiraju novi koreni. Kada to urade, isecite lozu nekoliko centimetara iznad mesta gde je koren izrastao čistim, oštrim makazama da biste stvorili novu biljku.
Odrežite lišće na ovoj lozi, ostavljajući samo nekoliko listova na vrhu. Ovo će osigurati da biljka izdvaja većinu svoje energije za razvoj svog novog korenovog sistema.
Stavite isečeni kraj vinove loze u mešavinu zemlje koja dobro drenira i dobro zalijte. Možda ćete želeti da je pričvrstite za kolac za dodatnu podršku dok se ova nova biljka razvija i raste.

Prezimljavanje
Ako je klima previše hladna za plavu jutarnju slavu, razmislite o tome da ih posadite u kontejner da biste uneli unutra. Ovo vam može pomoći da ih zadržite kao višegodišnje biljke čak i u hladnijim oblastima. Stavite posudu blizu prozora koji prima puno direktne sunčeve svetlosti.

Presađivanje biljaka Blue Morning Glori uzgajanih u kontejnerima

Ako posadite jutarnju slavu u kontejner, možda ćete morati da ih presadite ako primetite da korenov sistem viri iz svojih drenažnih rupa. Evo nekoliko koraka za presađivanje plave jutarnje slave.

Pronađite kontejner duplo širi od trenutnog lonca. Napunite ga istom mešavinom koja dobro drenira koju ste koristili za njenu prethodnu posudu.
Postavite rešetku u centar sadilice ako je koristite.
Izvadite biljku iz trenutnog lonca. Vodite računa da ne oštetite njegov krhki korijenski sistem.
Napravite rupu u zemljištu novog kontejnera da biste napravili prostor za koren biljke.
Dodajte zemlju da popunite sve praznine i temeljno zalijte.

Uobičajeni problemi sa Blue Davn Morning Glori i kako ih lečiti

Jutarnja slava se ne suočava sa previše problema, ali evo nekoliko problema koji se mogu pojaviti prilikom uzgoja Ipomodea indica.

Znaci problema sa zalivanjem
Ako prezalivate zrele islavije, one mogu razviti probleme vezane za gljivice kao što su pegavost listova, pegavost niti ili trulež stabljike. Oni takođe mogu razviti gljivičnu bolest zvanu rđa, koja uzrokuje požutjelo lišće.

Ako primetite ove probleme, uklonite sve pogođene oblasti. Minimizirajte raspored hidratacije biljke i vodu u podnožju kako biste izbegli da lišće bude previše vlažno.

Znaci problema sa osvetljenjem u Blue Morning Glories
Plave jutarnje slave vole puno svetla, ali možda neće cvetati u okruženjima sa slabom osvetljenošću. Ako primetite žutilo lišća, možda biste želeli da premestite svoju biljku na sunčanije mesto.

Znaci problema sa temperaturom
Jutarnja slava neće preživeti zimske temperature ispod 45 stepeni Farenhajta. Toplije sredine će pomoći biljci da obilnije cveta. Ako temperatura padne ispod 45 stepeni, trebalo bi da razmislite o premeštanju biljke unutra tokom hladnijih meseci.

Uobičajene štetočine i bolesti
Sada, štetočine su neuobičajene za jutarnju slavu, ali evo nekoliko potencijalnih neprijatelja sa kojima se ova biljka može suočiti. Možete koristiti organski pesticid da biste eliminisali i sprečili ove probleme.

Aphids
Leaf miners
Gusenice lišćara

Osnovni alati koje treba imati u blizini

Evo naše liste alata koje treba imati pri ruci za sadnju i negu plave jutarnje slave.

Dobro drenirajuće zemljište
Perlit
Kanta za vodu
Makaze za sečenje ili makaze
Đubrivo sa niskim sadržajem azota
Tresetna posuda ako seje seme u zatvorenom prostoru
Kontejner sa drenažnim otvorom ako se sadi unutra
Kolac ako je potreban za razmnožavanje nove loze
Ograda ili rešetka za penjanje na lozu
Organski pesticid

Okončanje
Plava jutarnja slava oduševljava oči i čini pokrivanje ograda lakšim nego ikad. Uz malo pažnje, bićete spremni da uzgajate onoliko loza Ipomoea indica koliko želite. Samo ne zaboravite da podesite svoj sat da ustane rano, tako da možete uhvatiti cvetove ove biljke u svom sjaju.

Najčešća pitanja o uzgoju Blue Morning Glori

Da li se plava jutarnja slava vraća svake godine?
Da, plave jutarnje slave su višegodišnje na mnogim lokacijama, tako da će se vraćati svake godine. Međutim, ako temperature padnu ispod 45 stepeni Farenhajta, ova biljka neće ponovo cvetati sledeće godine.

Da li plave jutarnje slave privlače pčele?
Da, plave jutarnje slave privlače pčele i druge oprašivače kao što su kolibri i leptiri.

Da li plava jutarnja slava cveta prve godine?
Da, plave jutarnje slave treba da cvetaju prve godine. Ključ je u tome da im date dovoljno vremena da se postave pre perioda cvetanja.

Da li si mrtvaca plava jutarnja slava?
Da, mrtvačka plava jutarnja slava može sprečiti prekomerni rast i održati biljku zdravom.

Gde je rodna Ipomoea indica?
Ipomoea indica je poreklom iz umerenih, tropskih i suptropskih regiona širom sveta. Biljka prirodno raste u Centralnoj i Južnoj Americi, jugoistočnoj Aziji i nekim ostrvima u Pacifiku.

Da li se Ipomoea smatra invazivnom?
Da, Ipomoea se smatra invazivnom u nekim oblastima. To uključuje Novi Zeland, Australiju, Portugal, Južnu Afriku i Kaliforniju. Naveden je u Zakonu o biološkoj bezbednosti Novog Zelanda iz 1993.