Da li je mirta otrovna za ljude i zivotinje

Pre nego što dodate novu biljku u svoj dom, mudro je naučiti o toksičnosti za ljude i kućne ljubimce. Pokrićemo da li je krep mirta otrovna ili toksična.

O Crape Mirtle
Sve mirte crap spadaju u rod Lagerstroemia. U okviru ovog roda postoji oko 50 vrsta i stotine pojedinačnih sorti.

Ove biljke su porijeklom iz regiona u Australiji, jugoistočnoj Aziji i Indiji. Međutim, sada se uzgajaju širom sveta kao ukrasne biljke.

Većina vrsta krep mirte ima glatku koru i šarene cvetove koji cvetaju tokom leta. Kora stvara zapanjujući izgled kada se linja, što je čini atraktivnim dodatkom vašoj bašti bez obzira na godišnje doba.

Da li je mirta otrovna za ljude?

Pre nego što posadite krep mirtu kod kuće, verovatno želite da znate da li je otrovna za ljude. Ovo je posebno tačno ako imate decu.

Krep mirta nije otrovna za ljude i smatra se netoksičnom biljkom. Ako se desi da vaše dete proguta deo biljke, verovatno će biti u redu.

Da li je mirta otrovna za životinje?

Na sreću, biljke mirte su takođe netoksične za mačke, pse i konje! To znači da su siguran dodatak vašem dvorištu, čak i ako imate radoznala stvorenja.

Svi delovi biljke smatraju se netoksičnim za životinje. Ovo uključuje koru, lišće, cveće i bobice.

Uz to, uvek je dobra ideja sprečiti vaše životinje da jedu vaše biljke mirte. Vlakna u biljkama mogu izazvati probavne smetnje, a vaša biljka može postati unakažena ako je vaši kućni ljubimci često žderu.

Jedan od načina da držite kućne ljubimce podalje od biljaka je da napravite malu ogradu oko vaših biljaka. Takođe možete zasaditi gustu živu ogradu oko krep mirte kako biste sprečili veće životinje.

Da li su druge vrste mirte otrovne za ljude i životinje?

Sada kada smo pokrili toksičnost mirte, pogledajmo druge vrste biljaka mirte.

Da li je obična mirta (Mirtus communis) toksična?
Obična mirta, ponekad jednostavno poznata kao mirta, je cvetajući veliki grm/malo drvo. Daje mirisno belo cveće i tamnoplave bobice.

Svi delovi obične mirte nisu toksični za ljude. Ljudi koriste više delova biljke za aromatiziranje jela.

Bobice su često trpke i oštre kada se jedu sirove, ali mogu postati ukusne kada se kuvaju. Zbog toga se koriste za pravljenje proizvoda kao što su džemovi i sirupi.

U vazduhu se vidi da li je obična mirta otrovna za životinje. Neki izvori navode da je biljka bezbedna za životinje, dok drugi izvori navode da sadrži neka toksična jedinjenja.

Da li je puzava mirta (Vinca minor) toksična?
Puzava mirta, poznata i kao vinca i perivink, je rasprostranjena zimzelena loza. Biljka proizvodi svetlo ljubičaste ili cvetove zelene boje tokom toplijih meseci.

Prema ASPCA, Vinča minor je toksična za pse, mačke i konje. Biljke sadrže vinca alkaloide koji mogu izazvati simptome uključujući depresiju, povraćanje, dijareju i nizak krvni pritisak.

Dok su neke vrste iz roda vinca veoma toksične, puzava mirta retko proizvodi blage toksične efekte kada se konzumira.

U stvari, biljka se koristila za lečenje raznih bolesti i stanja kod ljudi. Uz to, uvek treba da uzimate suplemente ove biljke pod stručnim vođstvom.

Česta pitanja o toksičnosti crap Mirtle:
Šta da radim ako je moj ljubimac pojeo otrovnu biljku?
Ako vidite svog psa ili mačku kako grickaju otrovnu biljku, pazite na njih. Pozovite svog veterinara za savet i/ili pomoć ako se kod vašeg ljubimca pojave simptomi.

Da li je krep mirta bezbedna za životinje?
Da, krep mirta je bezbedna za sadnju oko životinja. Nije toksičan za mačke, pse i konje.

Da li je Crape Mirtle bezbedan za decu?
Krep mirta nije toksična za ljude, tako da je bezbedna opcija za decu. Uz to, trebalo bi da obeshrabrite svoju decu da jedu nepoznate biljke.

Da li je sranje mirta otrovna: zamotavanje
Pošto je krep mirta netoksična za ljude i životinje, bezbedna je opcija za sadnju. Međutim, treba da budete svesni da je puzava mirta toksična za kućne ljubimce.

Za više, pogledajte naš detaljni vodič o uzgoju i brizi za krep mirtu u vašoj bašti i sve što treba da znate o obrezivanju i obrezivanju krep mirte.