Ultimativni vodič za negu biljaka zmija Dracaena trifasciata

Sve što treba da znate o uzgoju i brizi o zmijskim biljkama

Biljka zmija je jedna od najpopularnijih kućnih biljaka, poznata po svom održavanju i visokim, živim listovima. Inače poznata kao Dracaena trifasciata, ili do 2017., Sansevieria trifasciata, biljka zmija postala je glavni član svake kolekcije zatvorenih biljaka. Bilo da ste početnik ili strastveni ljubitelj biljaka, ova šiljasta, zelena vrsta biće odličan dodatak vašem domu.

Čitajte dalje da biste saznali sve o biljkama zmija i njihovoj brizi. Razgovaraćemo o svemu, od zanimljivih činjenica o vrsti do saveta o njihovom uzgoju kako bi živele duge zdrave živote:

Gde kupiti biljke zmija (10 najboljih opcija isporuke)

Najbolje prodavnice biljaka u SAD koje nude isporuku biljaka zmija širom zemlje

Pre nego što naučite o uzgoju i brizi o zmijskim biljkama, postoji mnogo fascinantnih činjenica o ovoj zimzelenoj vrsti. Hajde da pogledamo sve, od porekla i istorije do nekoliko najpopularnijih sorti.
Poreklo i istorija zmijskih biljaka

Kako se ispostavilo, biljke zmija su toliko zadovoljne u vrućim, sunčanim klimama jer su nastale u tropskim šumama zapadne Afrike. Pre nego što su stekle svoju ulogu klasične sobne biljke, zmije su rasle u oblasti Afrike koja se proteže od Nigerije do Konga. Ova vrsta je od tada postala popularna kao sobna biljka širom sveta.

Rod ove biljke je tokom svoje istorije bio Sansevieria. Međutim, 2017. godine grupa biljaka je dodata rodu Dracaena.

Naučne činjenice o biljkama zmija

Pošto je naslov biljke zmije ažuriran, nosi naučni naziv Dracaena trifasciata. Pripada porodici biljaka Asparagaceae zajedno sa, kao što ste možda pretpostavili, baštenskim šparogama. Međutim, ne pokušavajte još da grickate list, jer ćemo kasnije u vodiču doći do toksičnosti.

Biljka je porijeklom iz zapadne Afrike i dolazi u nekoliko varijanti. Nekoliko tipova su Hahnii, Laurentii, Compacta, Goldiana i Silbersee. Među varijantama, naći ćete niz oblika i veličina, od biljaka patuljastih zmija do uvrnutih sestrinskih sorti sa talasastim listovima.
Zanimljive činjenice o biljkama zmija

Biljka ima mnogo jedinstvenih imena u različitim kulturama. Na engleskom je uobičajeno poznat kao svekrvin jezik. Portugalci nazivaju zmijske biljke Espada de Sao Jorge ili mač Svetog Đorđa. Japanski nadimak biljke je tigrov rep.

Biljke zmija nude mnoštvo korisnih svojstava. Ispostavilo se da je raznolika raznolikost zmijskih biljaka, ili Dracaena trifasciata ‘Laurentii’, našla NASA-inu listu biljaka za prečišćavanje vazduha u njihovoj studiji o čistom vazduhu.

Bila je to jedna od nekoliko biljaka za koje je potvrđeno da pomažu u uklanjanju toksina iz vazduha. Biljka ispumpava svež kiseonik, posebno noću, čineći svoj deo da svoj dom održi čistim i urednim.

Najpopularnije sorte zmija

Sada možete pronaći čak 70 vrsta zmijskih biljaka, od kojih svaka ima svoju jedinstvenu verziju uspravnih listova ove vrste. Sledeće sorte su samo neke od najpopularnijih vrsta ove cevaste, zelene biljke:

Biljka patuljaste zmije, ili Sansevieria trifasciata ‘Compacta’
Svekrvin jezik ili klasična Sansevieria trifasciata
Biljke zlatne zmije, ili Sansevieria laurentii Superba
Raznolika biljka zmija, ili Sansevieria trifasciata ‘Laurentii’
Srebrno ptičje gnezdo, ili Sansevieria trifasciata ‘Silver Hahnii’
Mejsonova biljka zmija u Kongu, ili Sansevieria masoniana

U većini prodavnica biljaka moći ćete da pronađete nekoliko vrsta zmijskih biljaka. Svaki od njih ima slične potrebe, ali će se malo razlikovati po boji, obliku i veličini.

Značenje i simbolika zmijskih biljaka

U Nigeriji su zmijske biljke povezane sa Oiom i Ogunom, duhovima povezanim sa olujama i ratom. Nigerijski rituali uključuju upotrebu biljke za odbijanje zla.

Mnogi takođe nazivaju biljku zmije biljkom sreće i posebno je cenjena u feng šui praksama.

Kako uzgajati biljke zmije (za sobne biljke)

Pre nego što uzgajate biljku zmije kod kuće, postoji nekoliko stvari koje ćete želeti da razmotrite. Čitajte dalje da biste naučili sve, od toga kako da pripremite svoj dom za biljku zmija u zatvorenom prostoru do najboljih vrsta tla za upotrebu.

Šta treba uraditi pre sadnje zmija

Evo nekoliko koraka koje treba preduzeti pre nego što donesete kući svoju novu biljku zmije.

Imajte pri ruci lonac i tanjir od terakote za presađivanje vaše nove biljke zmije.
Uverite se da imate odgovarajuću zemlju i alate za presađivanje biljke kada je donesete kući. Oni su detaljno navedeni u nastavku.
Oslobodite lep prostor da držite svoju biljku, tako da možete da je stavite tamo kada presadite.

U prodavnici izaberite biljku sa tamnozelenim listovima. Ovo je znak da je biljka zdrava.

Kako posaditi biljke zmija

Najprikladnije saksije za vašu biljku zmija su terakota. Ovaj materijal brzo upija vlagu, tako da može sprečiti nakupljanje viška vode u zemljištu. Uverite se da lonac ima rupu za drenažu, jer je ova biljka sklona truleži korena.

Idealna veličina saksije zavisiće od veličine vaše biljke zmije. Izaberite saksiju koja je za jednu veličinu veća od posude u kojoj dolazi vaša biljka. U nastavku ćemo pokriti najbolje uslove za napredovanje vaše biljke, od tla do preferencija prema svetlosti.
Najbolja mešavina zemljišta za zmijske biljke

Najbolja vrsta zemljišta za vašu biljku zmija je mešavina zemljišta koja se slobodno drenira. Dobro se snalaze u mešavinama koje se koriste za kaktuse, jer oni obično dobro dreniraju i sprečavaju nakupljanje viška vlage. Neki vlasnici biljaka vole da koriste pesak, perlit ili tresetnu mahovinu kao pomoć pri drenaži.

Za više, pogledajte naš osnovni vodič za najbolju mešavinu tla za biljke zmija.

Koliko rastu biljke zmije?

Koliko velike do zmije rastu biljke

Pošto postoji oko 70 vrsta zmijskih biljaka, one se značajno razlikuju po veličini. Patuljaste sorte mogu biti male i do osam inča, dok veće biljke zmija mogu dostići šest stopa ili više. Istražite svoju sortu biljaka zmija da biste saznali koliko visoka može da poraste.

Za više, pogledajte naš osnovni vodič za očekivanja rasta biljaka zmija u zatvorenom prostoru.

Snake biljke preferencije svetlosti

Biljke zmija se dobro snalaze u različitim okruženjima osvetljenja, uključujući direktnu sunčevu svetlost i slabo osvetljenje. Međutim, njihovo preferirano svetlo okruženje je jarko indirektno svetlo.

Ova izdržljiva biljka može uspeti u bilo kojoj prostoriji sa skoro bilo kojom vrstom osvetljenja. Ali, pošto deluju kao prečišćivači vazduha, biljke zmija predstavljaju odličan dodatak spavaćoj sobi ili kućnoj kancelariji.

Za više, pogledajte naš detaljni vodič za najbolje pozicije za zmijske biljke da napreduju.

Kako se brinuti o zmijskim biljkama

Zatim, vreme je da naučite kako da se dobro brinete o svojoj biljci zmije. Ova čvrsta biljka pogodna za početnike je veoma tolerantna na minimalnu negu. Preduzmite jednostavne korake u nastavku i gledajte kako vaša biljka napreduje.

Preference za zalivanje zmija

Jednostavno rečeno, vašoj zmijskoj biljci nije potrebno mnogo vode. Zalijte biljku svake dve do osam nedelja. Ovo će zavisiti od vlažnosti vašeg doma i doba godine. Zalivajte svoju biljku samo ako se gornja dva ili tri inča zemlje potpuno osušila od poslednjeg zalivanja.

Ako preterate sa vodom, koren biljke vaše zmije može početi da trune. Ako primetite da mu listovi opadaju, to može biti uzrok.

Na isti način, nemojte zamagliti svoju biljku zmija. Kao i kod ostatka biljke, njeno lišće voli da ostane suvo, tako da zamagljivanje može doprineti truljenju.

Za više – pogledajte naš osnovni vodič za zalivanje zmijskih biljaka kod kuće.

Vlasnici biljaka zmija oplođuju biljku ili mešavinom komposta ili jednostavnom biljnom hranom za domaćinstvo. Oba rade dobro. Dobro je hraniti svoju biljku jednom ili dva puta u toplijim mesecima proleća i leta.

Ako odlučite da đubrite svoju biljku zmija kompostom, izbegavajte da koristite previše. Pošto kompost ima tendenciju da skladišti vodu, može preterano hidrirati vašu biljku.
Saveti za obrezivanje zmija

Vaša biljka zmija ne zahteva posebno obrezivanje. Ako primetite da nekoliko spoljnih listova počinje da se naginje ili pada, možete ih orezati. Samo isecite ravnu liniju na dnu lista na liniji tla i sačuvajte je, jer je odličan kandidat za razmnožavanje.

Saveti za razmnožavanje zmija

Razmnožavanje zmijskih biljaka iz reznice je odlična opcija ako su započele opadanje ili otpale od ostatka biljke. Pošto biljka više raste u toplijim mesecima, ovo je idealno vreme za razmnožavanje biljaka. Pratite dolenavedena uputstva za uspešno razmnožavanje biljaka zmija.

Koristite oštre makaze da isečete ravnu liniju preko osnove lista koji želite da razmnožite, na liniji tla.
Odrežite pet do deset inča sa dna lista da biste uklonili slab deo koji je doveo do opadanja.
Sačekajte dva dana do nedelju dana pre razmnožavanja lista. Pošto list sadrži značajnu količinu vlage, dodavanjem direktno u saksiju može doći do truljenja.
Kada se rez lista zatvori, vratite ga u saksiju sa ostatkom biljke. Alternativno, možete ga staviti samostalno u novi kontejner. Možda ćete želeti da zavežete list za kolac, tako da ostane da stoji dok pušta koren.
Takođe možete podeliti svoju biljku zmije na delove ako želite da je stavite u zasebne saksije. Uradite to pomoću makaza, osiguravajući da se najmanje tri rizoma i jedan zdrav list kreću u novi kontejner.

Saveti za presađivanje zmija

Iako biljka ima prenatrpan korenov sistem, potrebno joj je povremeno presađivanje.

Koreni naše biljke zmije su počeli da rastu kroz drenažni otvor u loncu, znate da je vreme za presađivanje. Evo nekoliko stvari koje treba imati na umu kada presađujete svoju biljku zmije.

Presadite biljku u zimu ili rano proleće. Najbolje je presaditi biljku kada ne raste aktivno.
Ako okrenete biljku i ne pomera se sa zemlje, vreme je za presađivanje.
Kada presađujete, koristite saksiju koja je za jedan ili dva inča veća od vašeg trenutnog kontejnera.
Ako je vaša biljka narasla mnogo viša, trebalo bi da razmislite o presađivanju u širi lonac kako biste bili sigurni da ne postane previše teška.
Presadite biljku tako što ćete je nežno izvaditi iz sadašnjeg lonca, pazeći da ne oštetite korenovu grudu.
Ako vidite mesta na kojima se formirala trulež korena, nežno ih odrežite oštrim nožem.
Vašu biljku ne treba često presađivati. Presadite biljku svake tri do šest godina.

Razmatranja o štetočinama i bolestima biljaka zmija

Kao što ste možda primetili, najčešći problem za biljke zmija je trulež korena. Da biste to izbegli, jednostavno se uverite da ne preterate sa zalivanjem biljke. Evo još nekoliko tačaka koje treba uzeti u obzir ako ste zabrinuti za zdravlje vaše biljke:

Gde je ikako moguće, izbegavajte izlaganje biljaka zmija ekstremnim temperaturama ili varijacijama u temperaturama.
Infestacija insekata kao što je lozni žižak ili ljuska. Ako primetite infestaciju, uklonite zaraženi list, larve i zahvaćeni malč ili zemlju.
Gljivice kao što je crvena pega na listovima ili južna pegavost. Ovo može biti rezultat prekomernog zalivanja. Ako ih primetite, smanjite raspored zalivanja biljke, pokušajte da tretirate zemljište toplotom i odrežite sve umiruće lišće.

Za više, pogledajte naš osnovni vodič za bavljenje uobičajenim štetočinama zmijskih biljaka, bubama i bolestima kod kuće.

Toksičnost biljaka zmija

Nažalost, vaša biljka zmija ima jednu manu. Svi delovi biljke su toksični i za ljude i za kućne ljubimce ako se progutaju. Biljka može izazvati mučninu, povraćanje ili dijareju ako se bilo koji deo konzumira. Uvek držite svoju zmijsku biljku van domašaja vaše dece i krznenih prijatelja, uključujući pse, mačke i zečeve.
Osnovni alati za biljke zmija

Pošto je vaša biljka zmija tako lagana, ne zahtevaju nikakvi specijalni alati za održavanje. Hajde da pregledamo neke od stvari koje će vam trebati tokom životnog veka biljke.

Lonac od terakote

Tanjir od terakote koji treba postaviti ispod posude za drenažu
Mešavina zemljišta sa slobodnim dreniranjem
Oštre makaze za rezidbu i razmnožavanje
Kolac i kanap za podupiranje razmnoženog lišća
Veće saksije za presađivanje u biljci raste

Ova biljka je odlična za nove vlasnike biljaka koji nemaju mnogo alata. Sve dok imate lepu saksiju i dobru mešavinu zemlje, spremni ste da svoju novu biljku donesete kući.

Nega biljaka zmija – poslednja reč

Biljke zmije su odličan pratilac u domaćinstvu kako za zelene palčeve, tako i za početnike. Kupovina jednog je odličan način da testirate svoje veštine posedovanja biljaka. Jednostavno pronađite prelep prostor za svoju novu sobnu biljku i udahnite svež, prečišćen kiseonik koji može da ponudi.