Kako zalijevati Bostonske paprati Moj jednostavan vodic korak po korak

Da bi bostonska paprat (Nephrolepis ekaltata) uspevala u zatvorenom prostoru, potrebna su joj posebna razmatranja kada je u pitanju zalivanje. U ovom vodiču, provest ću vas kroz osnove kada i kako zalijevati Boston Ferns kod kuće i strategiju koju koristim za održavanje optimalnog zdravlja svoje biljke tokom cijele godine.


Kada i kako zalijevati Bostonske paprati (osnovni savjeti!)
Pregled sadržaja:

Koje su tipične potrebe za vodom bostonske paprati?
Kada znam kada je bostonskoj paprati potrebno zalivanje?
Koliko često treba da zalivam bostonsku paprat?
Koja vrsta vode je najbolja za Boston Ferns?
Kako zalijevati Boston Ferns
Šta raditi između ciklusa zalivanja?
Zalivanje i podvodnjavanje Bostonske paprati
Kako zalijevati razmnožene bostonske paprati
Zalivanje bostonske paprati nakon presađivanja
Najčešća pitanja o zalivanju Boston Ferns:

Kada treba da zalivam bostonsku paprat? Ključne Takeavais

Bostonske paprati su porijeklom iz vlažnih džungle tropske Afrike i Južne Amerike. Njihovo tlo mora biti stalno vlažno za optimalno zdravlje biljaka. Tokom vegetacije, zalivajte svaka 2 do 3 dana destilovanom, filtriranom ili kišnicom kada se gornji centimetar zemlje oseti suv na dodir. Vlažnost se takođe može održavati zamagljivanjem ili korišćenjem posude sa šljunkom.

Koje su tipične potrebe za vodom bostonske paprati?
Bostonska paprat u pletenoj korpi sedi na drvenom stolu u zatvorenom prostoru okružena drugim sobnim biljkama Bostonske paprati vole vlažne i vlažne uslove, pa im je potrebno često zalivanje

Bostonskim papratima je uvek potrebna blago vlažna zemlja da se ne bi isušile. Bostonske paprati zalivajte redovnije u proleće i leto, a ređe u jesen i zimu. Trik je da izbegnete stagnaciju vode u posudi za lonce kako biste obezbedili odgovarajuću drenažu.

Da biste sprečili kontaminaciju hemikalijama, koristite destilovanu, filtriranu ili kišnicu. Bostonskim papratima je takođe potrebna visoka vlažnost , što se može postići zamagljivanjem ili upotrebom ovlaživača i šljunčanih tacni.
Kada znam kada je bostonskoj paprati potrebno zalivanje?

Najlakši način da proverite da li vašoj bostonskoj paprati treba piće je da testirate koliko je zemlja suva. Volim da ovo svakodnevno proveravam vrhovima prstiju. Ako je zemlja malo suva, paprati je potrebna voda.

Sonde za vlagu takođe mogu biti efikasne ako biste radije održavali nokte čistima i pružili bolji indikator sadržaja vlage dublje u podlozi tla.

Lišće može biti drastičniji pokazatelj. Ako listovi počnu da žute , biljka je isušena i treba joj piće.
Koliko često treba da zalivam bostonsku paprat?

Bostonske paprati treba zalijevati onoliko često koliko je potrebno da bi medij za uzgoj bio blago vlažan. U zavisnosti od vaše klime, ovo može uključivati zalivanje svaka 2 do 3 dana ili jednom nedeljno.

Tokom vegetacije, zalivajte ovom frekvencijom. Zimi sam smanjio učestalost i zalivao paprat samo svakih nekoliko nedelja jer će se rast prirodno usporiti tokom ovog perioda mirovanja.
Koja vrsta vode je najbolja za Boston Ferns?
Bujna i živahna bostonska paprat u belom loncu na drvenom stolu Kišnica je idealna za Boston Ferns, ali destilovana voda iz slavine je odlična alternativa

Kao i većina vrsta paprati , bostonske paprati mogu biti osetljive na hemikalije i soli u vodi iz slavine. Da biste izbegli biljku bolesnog izgleda, koristite kišnicu ako je moguće. Ako to nije praktično, onda koristite destilovanu ili filtriranu vodu (ovo je ono što ja radim). Ovo poslednje je verovatno najpraktičnija opcija za većinu vlasnika bostonske paprati.

Uverite se da je voda koju koristite sobne temperature jer bostonske paprati ne vole ekstremne temperature.
Kako zalijevati Boston Ferns

Ako vašoj bostonskoj paprati treba zalivanje, sledite nekoliko jednostavnih koraka da biste izbegli prekomerno ili nedovoljno zalivanje biljke.

Uvek koristite posudu koja ima drenažne rupe. Temeljno zalijte paprat dok voda ne počne da curi. Pokušajte da ne dođe do vode na same listove. Umesto toga, ciljajte na tlo oko osnove biljke.

Da bi se održala visoka vlažnost, vredi zamagliti paprat svakih nekoliko dana. Međutim, nemojte biti previše liberalni sa sprejom, jer želite da izbegnete potpuno zasićenje lišća. Takođe možete postaviti lonac za rasadnik paprati na pladanj sa šljunkom sa malo vode u njemu. Voda će ispariti i povećati vlažnost.

Šta raditi između ciklusa zalivanja?
Bujna bostonska paprat u saksiji u pletenoj korpi koja sedi na okruglom belom stolu Bostonske paprati zahtevaju pažljivo praćenje da bi održale optimalno zdravlje biljaka

Redovno proveravajte svoje zemljište između zalivanja, posebno u proleće i leto. Koristite vrh prsta ili merač vlage da biste proverili da li vrh medijuma za uzgoj počinje da se osuši. Ovo vam govori da li je paprat spremna za još jedan ciklus zalivanja.

Nikada ne dozvolite da se bostonska paprat potpuno osuši. Ovo je ubica za biljku.

Za više, pogledajte naš detaljni vodič o tome gde da postavite bostonske paprati u kući za optimalnu negu i prednosti Feng Shuija.
Zalivanje i podvodnjavanje Bostonske paprati

Bostonske paprati su neverovatno ranjive i na prekomerno i pod zalivanje. Premalo vode će uzrokovati da se paprat osuši i umre. Previše vode će izazvati trulež korena . Pazite na:
Root truleži

Ako iz vaše bostonske paprati počne da dolazi loš miris, proverite korenje. Korenje truli ako izgleda smeđe, kašasto i smrdljivo. Odrežite obolelo korenje i ostavite da se zemlja malo osuši pre nego što nastavite sa zalivanjem.
Uvenuće listove

Ovo je obično simptom prekomernog zalivanja. Ako je lišće paprati opušteno, ali je zemlja i dalje vlažna, u tlu ima previše vode. Pustite da se zemlja malo osuši i prilagodite raspored zalivanja.
Žuto lišće

Ovo može ukazivati na nedovoljno ili prekomerno zalivanje. Ako vidite da lišće postaje žuto ili ima braon vrhove na listovima , proverite tlo prstom. Ako je mokro, izbegavajte zalivanje dok se zemlja malo ne osuši. Ako je tlo suvo, dobro zalijte biljku.
Kako zalijevati razmnožene bostonske paprati

Bostonske paprati se mogu razmnožavati podelom ili korišćenjem izbojaka koji se razvijaju. Koji god metod da razmnožavate, održavajte tlo nove biljke vlažnim, ali ne preplavljeno – baš kao što biste to učinili za zrelu biljku.
Zalivanje bostonske paprati nakon presađivanja

Bostonske paprati obično treba presađivati svakih nekoliko godina kako se biljka širi. Dobra ideja je da biljku brzo zalijete nekoliko dana pre presađivanja. Ovo olakšava prenošenje dela stare zemlje u novi lonac. Nakon što je presađena, dobro popijte paprat.
Najčešća pitanja o zalivanju Boston Ferns:
Kako da znam da li je mojoj Bostonskoj paprati potrebna voda?

Listovi koji počinju da se uvijaju, savijaju ili se hrskaju na ivicama uobičajeni su znakovi da je vašim biljkama bostonske paprati potrebno zalivanje.
Koliko vode treba da dam svojoj Bostonskoj paprati?

Obilno zalivajte dok ne vidite da voda teče u tanjir ispod lonca. Tačna zapremina zavisiće od veličine bostonske paprati i posude za saksije. Ciljajte da zasitite tlo, zalivajući duboko tako da cela baza tla dobije malo vlage.
Da li da zamaglim svoju Bostonsku paprat?

Nežna magla može pomoći da se lišće hidrira i obezbedi određeni stepen vlažnosti. Ipak, pazite da ne zasitite listove, jer stajaća voda na površini može dovesti do propadanja i gljivičnih infekcija.
Mogu li se sobne biljke bostonske paprati oporaviti od prekomernog zalivanja?

Boston Ferns se može oporaviti od prekomernog zalivanja ako ste rano ublažili i prilagodili cikluse zalivanja. Pažljivo pratite tokom dve nedelje i posmatrajte opšte znake poboljšanja ukupnog zdravlja biljke.
Upakovati

Bostonske paprati mogu izgledati izbirljive kada je u pitanju voda. Ali ako pratite jednostavnu rutinu, možete osigurati da vaša fantastična paprat dobije pravu količinu vode da bi zaista uspela.

Zalivajte samo kada se zemlja malo osuši, posebno u proleće i leto. Smanjite učestalost zalivanja zimi. Uvek koristite destilovanu ili filtriranu vodu sobne temperature.