Kada i kako presaditi biljku srčanog filodendrona

Sve što treba da znate o presađivanju biljaka Heartleaf Philodendron kod kuće
Da li vaš filodendron (Philodendron hederaceum) izgleda malo lošije za habanje? Da li koreni počinju da vire sa dna saksije? Možda više ne raste ili izgleda malo mlohavo? Sve ovo signalizira da je vreme da presadite svoj srcolisni filodendron.


Presađivanje Heartleaf Philodendron
Biljke Heartleaf Philodendron brzo rastu i zahtevaju presađivanje svake dve godine. Kada koreni počnu da rastu kroz drenažne rupe, ili kada se tlo raspadne, presadite u kontejner jednu ili dve veličine veće od prvobitne. Presadite u proleće da biste iskoristili sezonu rasta koristeći mešavinu zemlje koja odgovara onoj iz originalne saksije.

Zašto je presađivanje biljaka srčanog filodendrona neophodno

Svaki dugovečni filodendron Srcolista će u nekom trenutku trebati presađivanje. Postoji nekoliko razloga zašto svaki doprinosi zdravlju ili rastu biljaka.

Rast
Prvi razlog za presađivanje, koji brine većinu roditelja kućnih biljaka, je rast. Biljke Heartleaf Philodendron mogu rasti sporije u zatvorenom prostoru nego na otvorenom, ali će na kraju zauzeti sav raspoloživi prostor u saksiji.

Kada koreni počnu da kruže oko dna saksije, iskaču iznad linije tla ili se provlače kroz drenažne rupe, znaćete da je biljka vezana za koren. Ako korenje nema prostora za rast, ni gornja polovina biljke ne može da raste.

Davanje biljci više prostora presađivanjem učiniće čuda za rast. Takođe vam daje priliku da raspetljate korenje koje se može stezati, ograničavajući probleme sa unosom vode i hranljivih materija.

Kvalitet zemljišta
Ekstremno sporo rastuće biljke biće srećne u istoj saksiji nekoliko godina bez prerastanja prostora. Međutim, to ne znači da će tlo na kojem sede i dalje biti pogodno za solidan rast.

Vremenom, tlo počinje da se razgrađuje u istom loncu. Struktura se polako raspada, zbijajući se na mestima i zadržavajući daleko manje vode na drugima.

Hranljive materije se takođe ispiru iz zemlje dok zalivate tokom vremena. Čak i ako dodate dodatno đubrivo, degradirano zemljište ne može da zadrži hranljive materije, već ih jednostavno ispere kroz drenažne rupe umesto da ih isporučuje korenima gde je potrebno.

Posle 3-4 godine (2-3 godine za manje saksije), biljci će biti potrebna nova zemlja da bi korenje bilo srećno. U zavisnosti od biljke, možda ćete čak moći da koristite istu saksiju, jednostavno očistite staru zemlju sa korena i presadite je u novo tlo.

Štetočine i bolesti
Iako se trudite da naše kućne biljke budu zaštićene od štetočina i bolesti, verovatno ćete u nekom trenutku naići na neki podmukli problem.

Presađivanje je suštinski deo rešavanja problema ako se taj problem prenosi iz zemlje ili širi – kao što je slučaj sa gljivičnim gljivicama, buđi ili truleži korena.

Štetočine i bolesti često žive u zemljištu, uživajući u mraku i vlažnim uslovima. Iako postoje neki fungicidi i insekticidi koji mogu pomoći, oni takođe imaju potencijal da naškode vašim biljkama u procesu. Presađivanje je daleko sigurnija metoda kontrole.

U slučaju truleži korena, presađivanje vam takođe omogućava da bliže pogledate korenje kako biste uklonili bilo kakvu štetu. Problem će se nastaviti bez prekidanja širenja na druge korene sve dok biljka potpuno ne umre.

Presađivanje vam omogućava da potpuno zamenite zemlju, očistite korenje i zauvek eliminišete problem.

Propagacija
Manje „potreban“ razlog za presađivanje, u zavisnosti od biljke, je razmnožavanje. Međutim, to je fascinantna baštovanska aktivnost, koja vam omogućava da uzgajate još više svojih omiljenih biljaka bez ikakvih troškova.

Većina baštovana odlučuje da se razmnožava reznicama kada je u pitanju filodendron srca. Ali, ako je vaša biljka žbunasta i bujna, možete razmnožavati i podelom.

Jednostavno uklonite biljku iz originalne saksije, razdvojite korenje, sakupite stabljike u manje grudvice i presadite u onoliko saksija koliko je potrebno. Doslovno dobijate dve biljke po ceni jedne.

Koliko često je biljkama srčanog filodendrona potrebno presađivanje?

Biljkama Heartleaf Philodendron obično je potrebno presađivanje svake dve do tri godine.

Obratite pažnju na svoju biljku da odredite kada da je premestite u veći kontejner. Možda ćete morati češće da presađujete ako primetite sledeće:

Koreni guraju nagore kroz površinu tla
Koreni koji vire iz drenažnih rupa u kontejneru
Koreni postaju čvrsto povezani ili formiraju gustu prostirku
Sporiji od normalnog rasta (ne zbog uslova okoline)
Problemi kao što su trulež korena, gljivične gljivice ili buđ
Najbolje doba godine da razmislite o presađivanju
Presađivanje može dovesti do stresa vašeg Heartleaf Philodendrona i izazvati šok od transplantacije. Da bi se biljka brzo oporavila, najbolje je presaditi u vreme vrhunca vegetacije. Ovo će omogućiti biljci da se oporavi i obezbedi da koreni rastu i učvrste se u novom tlu što je brže moguće.

Presadite svoj Heartleaf Philodendron od ranog proleća kada se vreme zagreje do sredine leta. Izbegavajte presađivanje kada su temperature visoke, jer će biljke prestati da rastu na temperaturama iznad 90 F.

Ako živite u toplijoj regiji ili imate odgovarajuću toplu prostoriju u svom domu, možete presaditi i krajem zime. Rast korena bi trebalo da počne taman na vreme za proleće.

Za više, pogledajte naš detaljni vodič o tolerancijama temperature i vlage Heartleaf Philodendron.

Najbolja mešavina zemljišta pri presađivanju biljaka srčanog filodendrona

Biljke srčanog filodendrona preferiraju laganu, krupnu mešavinu za saksije koja uključuje tresetnu mahovinu, perlit i vermikulit i ima neutralni do blago kiseli pH opseg od 6 do 7. Većina prethodno mešanih zemljišta za saksije će biti dovoljna ako uključuje bogat izvor hranljivih materija.

Možete napraviti sopstvenu mešavinu za zalivanje filodendrona srca kod kuće. Da biste napravili laganu mešavinu filodendrona koji dobro drenira, pomešajte dva dela tresetne mahovine i po jedan deo perlita i vermikulita. Dodajte nekoliko šaka korišćenog taloga od kafe ili peleta đubriva sa sporim oslobađanjem da biste poboljšali bogatstvo mešavine.

Prilikom mešanja, najbolje je dodati malo vode jer će vlaga pomoći da vaša nova mešavina za saksije bude zajedno.

Samo pazite da ne napravite mokru mešavinu koja će morati da sedne i osuši pre nego što bude bezbedna za vašu biljku osetljivu na vlagu.

Za više, pogledajte naš detaljni vodič za zalivanje Heartleaf Philodendrons.

Ako želite manje neuredan i praktičan proces, uvek možete posaditi svoj srcolisni filodendron u prethodno pomešanu mešavinu za saksije koja je spremna za upotrebu iz torbe.

Srčani filodendroni se dobro snalaze u većini višenamenskih mešavina za saksije bez zemlje. Sledeće su odlične opcije:

Zemljište za saksije za kuće i tropske biljke
Soil Sunrise 100% potpuno prirodna mešavina za biljke sa listovima srca
Kreativna biljka Mama Philodendron Rastuća srednja
Miracle-Gro mešavina za saksije za kućne biljke
Ako je potrebno, možete poboljšati drenažu dodavanjem dodatnog vermikulita ili perlita i dodavanjem hranljivih materija sa višenamenskim đubrivom za kućne biljke tokom vegetacije.

Koji alati će mi trebati prilikom presađivanja biljaka srčanog filodendrona
U zavisnosti od veličine vašeg Heartleaf Philodendron, presađivanje može biti teško. Uverite se da ste pripremili ove alate pre nego što počnete:

Dovoljno mešavine zemlje da popunite ceo lonac.
Podna obloga za prikupljanje stare zemlje i sprečavanje nereda.
Nova saksija sa dosta drenažnih rupa.
Prijatelj će vam pomoći da podignete drvo ako je preveliko ili teško.

Razmatranje veličine i vrste posuda za saksije
Heartleaf Philodendron su izdržljive biljke koje mogu da uspevaju u raznim kontejnerima, ali evo nekoliko smernica za izbor nove saksije:

Terra cotta: Dizajn enterijera koji treba da se koristi. Ne samo da izgledaju sjajno, već i izvlače vlagu iz zemlje, sprečavajući truljenje korena.
Tkanina: Saksije od tkanine su ekološki favoriti. Takođe su odlični za odvodnjavanje, ali mogu postati neuredni u zatvorenom prostoru jer voda izlazi sa svih strana.
Keramika: Još jedna popularna opcija dizajna, ali može biti skupa. Uverite se da vaša keramička posuda ima dovoljno rupa za drenažu ili posadite u plastičnu saksiju i postavite je u keramičku posudu kao poklopac za saksiju.
Drvo: Pruža zadivljujući prirodan izgled koji odgovara kaskadnim lozama Heartleaf Philodendron. Međutim, oni se brzo razgrađuju zbog izloženosti vlazi.
Reciklirani kontejneri: Skoro sve može biti lonac Heartleaf Philodendron sa nekoliko drenažnih rupa izbušenih na dnu.

Kako presaditi svoju biljku filodendrona srčanog lista

Presađivanje vaše biljke nije komplikovan proces. Evo kako to radite.

Vodič korak po korak
Korak 1:
Sastavite svoj alat i novi lonac

Korak 2:
Lagano zalijte zemlju dan pre presađivanja da biste olakšali uklanjanje i pripremili biljku da se nosi sa stresom presađivanja.

Korak 3:
Lagano stisnite ivice lonca da biste otpustili tlo i oslobodili biljku. Ovo je vaša prilika da proverite korenje na bilo kakve znake bolesti. Odrežite sve meke ili bolesne korene.

Možda ćete takođe morati da otvorite korenje koje je veoma čvrsto. Napravite četiri vertikalna reza da olabavite loptu. Ovo će pomoći da se podstakne rast novog korena.

4. korak:
Stavite oko tri inča zemlje za saksije na dno nove posude. Držeći ga mirno i uspravno, popunite praznine preostalom mešavinom zemlje. Ako želite da podržite bilo koju granu ulogom, instalirajte je sada. Kada je biljka na mestu i napunjena zemljom, čvrsto je tapkajte da biste se rešili svih vazdušnih džepova.

5. korak:
Dajte svom teku filodendron dobro zalivanje – zalivajte dok ne vidite da curi iz drenažnih otvora.

Ako se zemlja više slegne nakon zalivanja, dodajte još malo zemlje u saksiju.

Nega posle presađivanja

Uvek zalijte svoju biljku Heartleaf Philodendron odmah nakon presađivanja da biste ograničili šok i podstakli rast novog korena. Vratite biljku na isto mesto na kome je bila u početku kako biste sprečili dalji stres usled promena uslova. Heartleaf Philodendron voli svetle, indirektne uslove osvetljenja, pa ciljajte na odgovarajuće mesto u svom domu gde je to moguće. Idealno bi bilo negde blizu prozora okrenutog prema jugu ili istoku, zaštićenog prozirnim zavesama.

Svi znaci stresa, kao što su žutilo ili uvenuće lišće, trebalo bi da se poprave nakon nekoliko nedelja. Ne menjajte svoju rutinu nege tokom ovog vremena, jer će to samo produžiti problem. Nakon otprilike mesec dana, ako se ne reši samo od sebe, potražite uzrok i otklonite ga.

Česta pitanja o presađivanju biljaka srčanog filodendrona

Da li treba da potopite svoj srčani filodendron pre presađivanja?
Ne – namakanje nije potrebno. Međutim, da biste olakšali presađivanje, dajte biljci malo vode dan pre presađivanja.

Da li treba da zalivate svoj srčani filodendron odmah nakon presađivanja?
Da, dobro zalijte biljku nakon presađivanja. Ako se zemlja slegne, dodajte još zemlje u novi lonac.

Da li srcolisni filodendroni vole velike lonce?
Heartleaf Philodendrons zapravo više vole manje saksije. Nemojte ići više od dva inča prilikom presađivanja.

Zašto je vaš srčani filodendron mlohav nakon presađivanja?
Vaša biljka možda pati od šoka transplantacije. Uverite se da održavate iste uslove kao pre transplantacije.

Da li treba da zamaglite svoj srčani filodendron nakon presađivanja?
Iako ovo nije jedan od bitnih koraka za presađivanje, filodendron sa srcem voli da ga s vremena na vreme zamagli, tako da neće škoditi. Samo pazite da ne prenasitite listove što može dovesti do neželjenih štetočina i bolesti.

Da li treba da oplodite svoj srčani filodendron nakon presađivanja?
Najbolje je da odložite đubrenje najmanje deset nedelja nakon presađivanja kako biste omogućili biljci da se prirodno uspostavi bez dodatnog povećanja hranljivih materija.

Okončanje

Nećete morati često da presađujete svoj srcolisni filodendron, ali kada to učinite, sledite gore navedene korake da biste obezbedili nesmetan proces bez šoka.