uobičajenih štetočina i bolesti anturijuma i kako se nositi s njima

Kako ukloniti bube, štetočine i bolesti sa biljaka anturijuma
Nije teško razumeti zašto je Anthurium – aka flamingo ljiljan ili repni cvet – tako popularna kućna biljka. Njegovi sjajni listovi i raznobojni, srcoliki slojevi daju tropsku atmosferu svakoj prostoriji. Biljke anturijuma su takođe jednostavne za negu. Uz odgovarajuće uslove životne sredine, ove bogato simbolične biljke ne zahtevaju mnogo održavanja, ali postoji nekoliko štetočina i bolesti koje mogu pogoditi vaš anturijum. Evo na šta treba obratiti pažnju.


Suočavanje sa uobičajenim štetočinama anturijuma – najvažnije
Biljke anturijuma mogu biti pogođene lisnim ušima, smeđim ljuskama, tripsima i belim brašnastim bubama. Tretirajte gađanjem štetočina sa lišća vodom ili blagim ribanjem nežnom četkom i hortikulturnim sapunom. Sprečite najezdu štetočina tako što nikada ne ostavljate biljke anturijuma da sede u vodi. Previše vlažni uslovi takođe mogu dovesti do bakterijske opekotine.

Najčešće štetočine i bolesti anturijuma (i kako ih prepoznati)
Iako većina vrsta biljaka Anthurium (uključujući ređe vrste kao što je Anthurium cristallinum) nije previše podložna štetočinama i bolestima, i dalje mogu biti pogođene. Evo nekih uobičajenih štetočina i bolesti kućnih biljaka koje mogu napasti vaš anturijum.

Scale Insects

Ljuskasti insekti su među najčešćim štetočinama koje pogađaju flamingo ljiljane. Ovi mali insekti imaju čvrste, voštane školjke zbog kojih izgledaju kao sićušni rezervoari. Odrasle ženke ljuspica nemaju noge. Vežu se za lišće biljke i isisavaju sok biljke.

Neki insekti stvaraju medljiku, lepljivu supstancu koja može dovesti do crne čađave plesni na lišću biljaka. Pokušajte da uklonite kamenac tako što ćete ih nežno strugati sa lišća, gađati mlazom vode ili ribati četkom i insekticidnim sapunom. Još jedna opcija je gušenje odraslih insekata uljem kanole ili neema.

Mealibugs

Sa svojim belim, nejasnim telima, brašnaste bube izgledaju skoro kao male, veoma spore ovce. Ove štetočine koje sišu sok puze po donjoj strani listova i stabljika biljaka. Vremenom, brašnaste bube mogu izazvati požutelo lišće anturijuma, usporavanje rasta, opadanje anturijuma, pa čak i smrt biljaka. Takođe luče medljiku i mogu izazvati čađavu buđ.

Poput insekata, brašnaste bube imaju voštani premaz koji pomaže u odbijanju insekticida. Uklonite ih pamučnim štapićem umočenim u alkohol, sprejom vode ili nežno operite listove insekticidnim sapunom.

Aphids

Lisne uši sišu sok iz lišća, ostavljajući lišće prošarano žutim tragovima. Na kraju, rast biljaka usporava i može se deformisati. Ove male bube su dobro kamuflirane i dolaze u nizu boja, od zelene do braon. Proverite donju stranu listova i novi rast.

Kontrolišite lisne uši ručnim branjem, brisanjem pamučnim štapićem natopljenim alkoholom ili peskarenjem vodom. Teške infestacije mogu zahtevati višestruke tretmane insekticidnim sapunom ili uljem neema.

Bakterijska gljivica

Ako primetite žute, vodenaste mrlje duž ivica listova vašeg anturijuma, vaša biljka može imati bakterijsku opekotinu. Vremenom, ove žute lezije postaju smeđe ili crne i poprimaju V-oblik. Plin je uzrokovan bakterijom Ksanthomonas, koja može ući u lišće biljke kroz suze, posekotine od rezidbe anturijuma, pa čak i ubode insekata.

Međutim, najčešće se gljivica javlja kada se biljke uzgajaju u vrućim, vlažnim sredinama sa vlažnim zemljištem. U takvim uslovima, kapljice vode se formiraju noću na rubovima listova biljaka. Bakterije Ksanthomonas privlače aminokiseline u kapljicama i napadaju lišće biljke kroz pore na ivicama.

Sprečite bakterijsku opekotinu tako što ćete lišće biljke držati suvim i ne dozvoliti biljkama da sede u vlažnom tlu. Sterilizujte alate za sečenje i obrezivanje pre rezanja.

Root Rot

Trulež korena potiče od gljive poznate kao Rhizoctonia solani. Spore gljiva mogu godinama da miruju u zemljištu. Kada su uslovi ispravni – na primer, preplavljeno zemljište – gljiva napada biljke na korenu i donjem stabljici. U ekstremnim slučajevima, može biti pogođeno i lišće biljke.

Kod anturijuma trulež korena dovodi do smeđih, promenjenih korena i slabih stabljika. Vremenom, stabljike ne mogu da izdrže težinu biljke, uzrokujući kolaps ili smrt. Sprečite trulež korena tako što ćete saditi samo u dobro drenirajuće mešavine zemljišta, povremeno presađivati anturijum i izbegavati prekomerno zalivanje.

Grinje

Paukove grinje su toliko male da možda nećete primetiti da imate infestaciju dok ne vidite mrežu na vašim biljkama. Ove male grinje uspevaju u suvim uslovima i ostavljaju mreže za sobom. Hrane se biljnim sokom i mogu izazvati peckanje, pegavost i smrt biljaka.

Uklonite paukove grinje peskarenjem vodom. Tretirajte teške infestacije insekticidnim sapunom ili neem uljem. Da biste uklonili infestaciju, možda ćete morati da tretirate biljku nekoliko puta u razmaku od nekoliko nedelja.

Fungus Gnats

Primetite sitne komarce zuji oko vaših biljaka i ostatka sobe? Zvuči kao gljivice. Ove leteće štetočine obično dolaze u kuću u zemljištu iz staklenika u kojem je uzgajan vaš anturijum. Iako obično ne štete biljkama, one su dosadne.

Gljivice vole vlažno zemljište, pa se pobrinite da se vaša mešavina zemljišta i saksije dobro ocede i ostavite da se zemlja osuši između zalivanja. Takođe možete uhvatiti komarce na lepljive žute ili plave zamke postavljene u saksije za biljke. Ako su infestacije teške, primenite Bacillus thuringiensis (prirodna biološka kontrola) na zemljište.

Opcije/rešenja pesticida i insekticida

Hortikulturno ulje i ulje kanole
Hortikulturna ulja deluju tako što guše štetočine mekim telima, kao što su brašnaste bube i lisne uši. Ove štetočine imaju male rupe na telu koje koriste za disanje. Ulja blokiraju ove rupe i guše insekte. Ulje kanole pomešano sa sapunom za suđe takođe deluje.

Neka hortikulturna ulja mogu se koristiti za ometanje ciklusa uzgoja i polaganja jaja. Takva ulja mogu biti na bazi nafte ili na biljnoj bazi, kao što su kanola i nim.

Bonide Neem Oil
Koncentrat hortikulturnog ulja Monterei
Insekticidni sapun
Poput ulja, insekticidni sapuni ubijaju štetočine gušenjem. Ovi sapuni deluju na štetočine kao što su kamenac, lisne uši i grinje. Većina sadrži kalijumove soli.

Insekticidni sapun nudi način za čišćenje pepelnice, čađave buđi i medljike sa lišća biljaka. Možete koristiti i sapun za suđe, ali on ne funkcioniše baš tako dobro.

Natria insekticidni sapun

Bezbedan insekticidni sapun za baštu

Pesticidi
Kao opšte pravilo, najbolje je prvo isprobati nesintetičke metode kontrole štetočina – poput ručnog branja, vodenih sprejeva, ulja i sapuna. To je zato što pesticidi mogu oštetiti biljke, kućne ljubimce, pa čak i ljude ako se pogrešno ili preterano koriste.

Ali ako nesintetičke metode ne rade, postoji više klasa pesticida, uključujući karbamate, organofosfate i piretroide.

Arber BioInsecticide
BioAdvanced Insecticide
Sticki Traps
Isprobajte lepljive zamke ako primetite gljivične gljivice ili druge leteće štetočine. Ovi žuti ili plavi komadi lepljivog papira privlače i hvataju leteće insekte.

Većina dolazi sa šiljcima tako da lepljivu zamku možete postaviti u tlo pored vašeg anturijuma.

Park Seed Žute lepljive zamke za insekte
Lepljive zamke za gljivice

Kako koristiti pesticide i insekticide za biljke anturijuma

Kada kontrolišete štetočine, počnite sa najorganskijom metodom. Ručno branje štetočina, prskanje vodom, brisanje pamučnim tamponima i alkoholom i korišćenje ulja repice za gušenje štetočina su dobra mesta za početak.

Ako to ne uspije, pokušajte sa invazivnijom metodom, kao što je neem ulje, hortikulturni sapun ili (poslednje sredstvo) pesticid. Uvek pratite uputstva za proizvod, jer faktori kao što su temperature i uslovi vlažnosti mogu uticati na performanse proizvoda.

Često, tretmani nisu odmah efikasni. Dajte vremena da proradi pre nego što se ponovo prijavite. Pored toga, neki tretmani su dizajnirani da ometaju cikluse uzgoja i polaganja jaja i mogu zahtevati višestruke primene u određenim vremenskim intervalima.

Vredi napomenuti da se biljke anturijuma smatraju donekle toksičnim za ljude i kućne ljubimce, tako da je pametno nositi par rukavica kada rukujete ovim biljkama.

Upravljanje štetočinama i bolestima

Najbolji način za upravljanje štetočinama i bolestima anturijuma je da ih zgrabite u pupoljku. To znači da svojoj biljci flamingo obezbedite optimalne uslove za rast kako biste sprečili da se štetočine i bolesti prevladaju. Nedavno presađene ili razmnožene biljke anturijuma mogu biti posebno osetljive.

Biljke anturijuma preferiraju:

Temperature između 65 i 85 stepeni F
Temperature koje nikada ne padnu ispod 50 stepeni F
Stalni nivoi vlažnosti između 40 i 60 procenata
Jarko, indirektno svetlo
Dobro drenirajuće zemljište
Zalivanje anturijuma samo kada se gornjih 50 do 75% zemlje oseća suvo
Periodično đubrenje anturijuma
Bogato, blago kiselo zemljište sa pH od 5,5 do 6,5
Štetočine biljaka anturijuma – poslednja reč
Zahvaljujući prelepom, svetlom cveću i sjajnom, gustom lišću, lako je shvatiti zašto je anturijum tako popularna biljka u zatvorenom prostoru. Takođe je relativno neotporan na štetočine i bolesti, sa nekoliko izuzetaka. Održavanje optimalnih uslova za rast vaše biljke flamingo može održati da cveta srećno i bez štetočina.

Ako tražite svoju sledeću biljku anturijuma, pogledajte naš detaljni vodič za najbolje prodavnice biljaka koje isporučuju anturijume širom zemlje.