Kako uzgajati i brinuti se za vosak Chamelaucium

Vodič korak po korak za uzgoj i negu voštanog cveća kod kuće

U ovom vodiču ćemo vas provesti kroz sve što treba da znate o tome kako da uzgajate i brinete o voštanom cveću u vašoj bašti kod kuće. Ako tražite biljku koja će vam pružiti malo veselja u kasnu zimu, obratite se voštanom cvetu ili kamelaucijumu. Ova vrsta će biti jedna od prvih koja će procvetati u vašoj bašti, sa blistavim cvećem koji pruža nadu da je proleće blizu.


Kako uzgajati voštani cvet (Chamelaucium) – osnove:
Botanički naziv: Chamelaucium
Takođe poznat kao: voštani cvet
Zone otpornosti: USDA zone rasta od 9 do 11.
Sezona cvetanja: Cveta od kasne zime do ranog proleća. Ciklusi cvetanja traju do tri nedelje.
Poteškoće u rastu: lako. Pogodno za početnike.
Vrsta biljke: Zimzelena, višegodišnji žbun.
Zahtevi za svetlo: Više voli da raste na punom suncu. Toleriše delimičnu senku.
Temperatura i vlažnost: Može se prilagoditi toploj i hladnoj klimi. Preferira nisku vlažnost. Neke sorte su otporne do 27 stepeni Farenhajta.
Potrebe za zalivanjem: Potrebno je redovno zalivanje tokom prvog leta. Nakon toga, ova biljka će verovatno dobiti dovoljno hidratacije od padavina.
Prednosti zemljišta: Dobro drenirajuće zemljište oko 5,5 do 7 na pH skali. Ova biljka uživa u sastojcima poput peska za dodatnu drenažu.
Hranjenje: Prilikom sadnje hranite se đubrivom koje se sporo oslobađa. Odatle možete koristiti rastvor godišnje u proleće ako je potrebno.
Očekivanja rasta: Ovo varira u zavisnosti od vrste. Na primer, Chamelaucium uncinatum može dostići visinu od tri stope i širiti se. Geraldton voštani cvetovi mogu narasti do šest stopa.
Toksičnost: Nije toksično za ljude i životinje.

O cvetovima voska (Chamelaucium):

Naučne činjenice o cvetovima voska
Chamelaucium je rod zimzelenih višegodišnjih grmova. Postoji 14 priznatih vrsta, uključujući popularni Geraldton Vakflover. Biljke iz ovog roda su članovi porodice Mirtaceae, poznate i kao porodica Mirtle.

Poreklo i istorija
Sada, biljke iz roda Chamelaucium su porijeklom iz Zapadne Australije. Francuski botaničar po imenu Rene Louiche Desfontanes bio je prvi koji je skrenuo pažnju na ovu vrstu 1819. godine.

Botaničke karakteristike
Biljke Chamelaucium su zimzeleni grmovi sa upadljivim cvetovima i uskim, igličastim lišćem. Njihovi cvetovi imaju pet latica koje rastu oko centra i imaju osećaj poput voska.

Većina cvetova voska je u nijansi ružičaste, ali mogu biti i bele ili ljubičaste boje. Njihovo cvetanje takođe proizvodi mali, okrugli plod i slatku aromu.

Koristi i prednosti
Biljke kamelaucijuma su odlične za privlačenje insekata oprašivača poput pčela i leptira. Dobro rade u baštama i za potrebe uređenja.

Neki kažu da voštani cvet ima i pozitivnu simboliku. Kaže se da predstavlja sreću, bogatstvo i uspeh. Ova biljka je popularan izbor za rezano cveće i dekoraciju venčanja, posebno u svojoj rodnoj Australiji.

Vreme cvetanja i sezona cvetanja
Obično biljke Chamelaucium cvetaju od kasne zime do ranog proleća. Njegovi ciklusi cvetanja obično traju do tri nedelje.

Očekivanja rasta
Veličine cvetova voska se razlikuju u zavisnosti od vrste koju odaberete. Na primer, Chamelaucium uncinatum dostiže oko tri stope u visinu i širinu. Poređenja radi, Geraldton Vakflover može narasti do šest stopa.

Najbolje prateće biljke za baštu

Biljke kamelaucijuma najbolje rade zajedno sa vrstama koje cvetaju rano u godini. Evo nekoliko biljaka koje treba razmotriti da uzgajate sa voštanim cvetovima.

Kako uzgajati vosak (Chamelaucium):

Koje su najbolje lokacije za sadnju voštanog cveća?
Biljke kamelaucije najbolje rastu na otvorenom mestu sa punim suncem. Dobro rade kao žive ograde, granične biljke i baštenski grmovi. Uverite se da njihova okolina ima nisku vlažnost i zaštitu od vetra ako je potrebno.

Kada je najbolje godišnje doba za sadnju voska?
Najbolje vreme za sadnju vrste Chamelaucium je kraj zime ili početak proleća. Ovo biljci daje čitavu sezonu rasta da se uspostavi u svom novom okruženju.

Uzgajanje iz semena u odnosu na mlade rasadničke biljke
Uzgajanje voštanog cveća iz mladih rasadnika je mnogo lakše od sadnje semena. To je zato što njeno seme zahteva veoma posebne uslove da bi uspešno klijalo. Možete kupiti mlade biljke Chamelaucium u vašoj lokalnoj baštenskoj radnji.

Šta uraditi pre sadnje
Pre nego što posadite grmove voštanog cveća, pronađite mesto na punom suncu gde biljka ima dovoljno prostora za rast. Uverite se da je mesto koje odaberete u skladu sa njegovim preferiranim uslovima uzgoja.

Pored toga, želećete da prikupite materijale i alate za sadnju voštanog cveća. Kompletnu listu ovih stavki možete pronaći u odeljku Osnovni alati ispod.

Koje je najbolje tlo za voštane cvetove?

Cveće Chamelaucium preferira zemljište oko 5,5 do 7 na pH skali. Vole dobro drenirajuće tlo sa pješčanim sastojcima poput peska i šljunka.

Kako posaditi vosak
Evo koraka za sadnju voštanog cveća u vašoj bašti ili otvorenom prostoru.

Očistite područje gde želite da posadite voštane cveće. Obavezno uklonite korov ili travu pre sadnje.
Sada, do tla do 10 inča.
Zatim dodajte pesak ili drugi pješčani sastojak da poboljšate drenažu ako je potrebno.
Zatim dodajte đubrivo sa sporim oslobađanjem u svoje tlo ako je potrebno.
Tlo na brdima pre sadnje malo se podiže.
Ostavite dovoljno prostora oko svake biljke Chamelaucium, u zavisnosti od tipičnog zrelog širenja vaše sorte.
Biljke voštanog cveća postavite otprilike toliko duboko u zemlju koliko su bile u rasadnicima. Zatim pokrijte gornjim slojem zemlje.
Nanesite šljunak na podnožje vaših biljaka da biste poboljšali drenažu.
Preferences svetlosti
Voštani cvetovi više vole da rastu na području sa punim izlaganjem suncu tokom celog dana. Međutim, oni će tolerisati delimično zasjenjena okruženja.

Postavke temperature i vlažnosti
Biljke kamelaucije uživaju u toplim, suvim uslovima rasta. Međutim, ova biljka je i hladno otporna. Neke sorte mogu tolerisati temperature koje padaju na 27 stepeni Farenhajta.

Kako se brinuti za vosak (Chamelaucium):

Potrebe za zalivanjem
Nakon što posadite voštane cvetove, potrebno im je redovno zalivanje tokom prvog leta. Nakon prve godine, biljke Chamelauciuma će verovatno dobiti vlagu koja im je potrebna od padavina.

Uslovi za đubrenje
Cvetovi voska uživaju u đubrivu sa sporom oslobađanjem pomešanom u zemlju kada su zasađene. Nakon toga možete primeniti isto đubrivo jednom godišnje u proleće.

Obrezivanje Chamelaucium
Biljke voštanog cveća najbolje je orezati nakon završetka sezone cvetanja. Možete orezati biljke Chamelaucium da biste održali oblik oštrim makazama ili škarama.

Možda ćete takođe želeti da snažno orezujete biljku na kraju vegetacije da biste promovisali zdrav i kontinuiran rast. Uradite to koristeći makaze ili škare da odrežete otprilike jednu trećinu biljke.

Propagacija
Biljke Chamelaucium možete lako razmnožavati uzimanjem reznica. Evo koraka za razmnožavanje reznica voštanog cveća za proizvodnju novih biljaka.

Uzmite rez od tri do pet inča biljke voštanog cveća koristeći oštre makaze. Uverite se da je reznica ustaljenog rasta koja nije previše mlada ili stara.
Uklonite lišće sa donjih dva inča, na kraju gde ste napravili rez.
Pre sadnje potopite odsečeni kraj u vodu i hormonski prah za korenje.
Zatim stavite malo zemlje koja dobro drenira u malu saksiju i posadite svoju reznicu. Uverite se da preostalo lišće leži tik iznad površine tla.
Malo nabijte tlo, tako da podržava sečenje.
Zalijte ovu razmnoženu granu i stavite je na toplo, sunčano mesto dok ne uspostavi korenje.

Prezimljavanje

Pošto su biljke Chamelaucium otporne na hladnoću, nećete morati da brinete o njima zimi. Međutim, možda ćete želeti da ih zaštitite ako živite u oblasti sa jakim, hladnim vetrovima. Uradite to tako što ćete njihovu podlogu prekriti malčem ili postaviti biljke u saksiji blizu zida ili barijere.

Kada i kako presaditi cvetove voska uzgajane u kontejnerima
Razmislite o presađivanju voštanog cveća ako im koren gura kroz drenažni otvor. Evo koraka koje treba preduzeti da presadite biljke Chamelaucium.

Prvo uklonite biljku iz postojećeg kontejnera.
Zatim lagano olabavite i uklonite staro tlo.
Izbegavajte da oštetite korenov sistem, iako možete da odsečete neke korene ako želite da biljka ostane manja.
Zatim pronađite novu sadilicu koja nije veća od jedne veličine saksije od prethodnog kontejnera. Uverite se da ova sadilica ima drenažni otvor da biste eliminisali višak vode. Terakota će dobro funkcionisati za biljke voštanog cveća.
Dodajte malo šljunka na dno lonca za drenažu i prekrijte dobro drenirajućom zemljom.
Zatim stavite biljku u kontejner i popunite sve praznine zemljom.
Dodajte tanak sloj šljunka oko osnove biljke za dodatnu drenažu.
Deadheading
Možete ubiti biljke Chamelaucium nakon što im cvetovi počnu da blede. Ovo će pomoći biljci da sačuva energiju za svoj sledeći ciklus cvetanja. Uradite to tako što ćete stisnuti ispod uvenulih cvetnih glava i iznad bilo kakvog zdravog lišća.

Uobičajeni problemi sa voskom i kako ih lečiti

Znaci problema sa zalivanjem
Srećom, voštani cvetovi verovatno neće imati problema sa zalivanjem. To je zato što su otporne na sušu nakon prve sezone rasta.

Međutim, prekomerno zalivanje ove biljke može dovesti do problema kao što je trulež korena. Ako vaša biljka razvije trulež korena, uklonite je iz zemlje. Odrežite zahvaćena područja i ponovo ih posadite u sveže, čisto okruženje.

Znaci svetlosnih problema
Biljke kamelaucije vole puno sunce, ali mogu tolerisati delimičnu senku. Međutim, ako je njihovo izlaganje suncu previše ograničeno, možda neće razviti svoj uobičajeni puni i zdravi cvetovi. Da biste izbegli probleme vezane za svetlost, posadite Chamelaucium na mestu sa punom sunčevom svetlošću.

Znaci problema sa temperaturom
Tolerantan je na vruće i hladne klime. Dakle, jedino pitanje vezano za temperaturu o kojem ćete možda morati da brinete je izlaganje vetru. Biljke kamelaucijuma ne uživaju u hladnim, oštrim vetrovima. Izbegnite štetu od vetra malčiranjem u podnožju ili pomeranjem saksijskih biljaka bliže zidu ili zaštitnoj barijeri.

Uobičajene štetočine i bolesti i kako ih lečiti
Cvetovi voska su relativno bez štetočina i bolesti. Međutim, evo nekoliko pitanja o kojima biste možda želeli da znate kada uzgajate biljke Chamelaucium.

Botritis: Ovo je vrsta plesni koja se može formirati na biljkama Chamelaucium. Ako primetite infekciju Botritisom, uklonite što je više moguće zahvaćeno područje. Nanesite željeni fungicid dok se problem ne povuče.
Nematode: Ako primetite nematode, primenite insekticid po potrebi. Taktike poput plodoreda mogu biti neophodne za suzbijanje zaraze.
Osnovni alati koje treba imati u blizini
Evo kompletne liste materijala i alata koji će vam trebati za uzgoj voštanog cveća kod kuće.

Kanta za vodu
Đubrivo sa sporim oslobađanjem
Dobro drenirajuće zemljište
Makaze ili škare
Hormon korenja za razmnožavanje
Mali lonac za razmnožavanje
Pesak i šljunak za bolju drenažu ako je potrebno
Sonda za tlo kako bi se obezbedila vlaga u prvoj sezoni rasta
Okončanje
Voštani cvet je otporan na izgled koji oživljava usred zime. To je savršen cvet da pruži nadu da se najhladniji dani bliže kraju. Pratite potrebe za negom ove biljke i možete se radovati prelepim ružičastim cvetovima u vašem otvorenom prostoru.

Kako uzgajati cvetove voska (Chamelaucium) Česta pitanja:

Da li su voštani cvetovi izdržljivi?
Da, voštani cvet je izdržljiva biljka. U stvari, njegova tolerancija ga čini odličnim izborom za ljude koji su početnici u baštovanstvu. Uz minimalno održavanje, ova biljka će se dobro ponašati u vašem otvorenom prostoru.

Koliko veliki voštani cvetovi postaju?
Cvetovi voska se razlikuju po veličini u zavisnosti od vrste. Na primer, Chamelaucium uncinatum može narasti do tri stope visok i širok.

Šta radite sa voštanim cvetovima preko zime?
Cvetovi voska su otporni na zimu, tako da im u zimskim mesecima neće trebati mnogo nege. Ako živite u posebno vetrovitom području, možda ćete želeti da ih zaštitite malčiranjem u podnožju.

Da li su voštani cvetovi invazivni?
Da, voštani cvetovi su invazivni u nekim oblastima. Na primer, biljka se smatra invazivnom u nekim delovima Zapadne Australije.

Da li su voštani cvetovi višegodišnji?
Da, voštani cvetovi su višegodišnje. Ovi zimzeleni grmovi mogu preživeti hladne zime, kao i duge periode suše. Dakle, verovatno će rasti iz godine u godinu.

Da li će voštani cvetovi rasti u senci?
Da, voštani cvetovi mogu tolerisati delimično zasjenjene uslove. Međutim, biljka preferira toplo, jako svetlo.

Da li je vosak otrovan za ljude?
Ne, voštani cvetovi nisu otrovni za ljude. Takođe se smatraju netoksičnim za životinje.