Kako oploditi drveće citrusa u zatvorenom prostoru osnovni saveti

Sve što treba da znate o đubrenju citrusa kod kuće

Drveće citrusa poput Meierovih limuna i kumkvata ulepšava vaš dom zimzelenim lišćem i obezbeđuje žetvu sočnih plodova. Međutim, ovim biljkama treba malo pomoći da ostanu zdrave. Sve vrste stabala citrusa u zatvorenom prostoru su teške hranilice, tako da ćete morati redovno da primenjujete đubrivo zajedno sa dovoljno svetla. U ovom vodiču ćemo vam pružiti sve što treba da znate o tome kako pravilno đubriti stabla citrusa u zatvorenom prostoru.


Đubrenje stabala citrusa u zatvorenom prostoru – najvažnije
Za optimalan rast i obilne žetve, stabla citrusa u zatvorenom prostoru najbolje uspevaju sa đubrivom koje ima izbalansiran odnos NPK; 6-3-3 i 4-3-4 su dobri odnosi. Pratite uputstva na pakovanju da primenite ovo đubrivo tri puta godišnje u februaru, maju i avgustu.

Zašto je đubrivo važno za stabla citrusa

Pored toga što im je potrebna voda i ugljen-dioksid, biljkama su potrebne i hranljive materije. Neki od ovih hranljivih sastojaka deluju kao gradivni blokovi za biljno tkivo, a drugi pomažu biljkama da završe osnovne procese.

Đubriva se mogu napraviti od organskih materijala poput oplođenog pilećeg đubriva, kamene prašine i morskih algi. Takođe se mogu napraviti od materijala koje sintetiše ljudi, kao što je amonijum nitrat.

Bez obzira da li birate organska ili sintetička đubriva, morate da primenite đubrivo koje snabdeva sve hranljive materije potrebne vašem drvetu citrusa. Evo kratkog pregleda nekih od najvažnijih hranljivih materija za stabla citrusa.

Azot (N) je građevinski blok mnogih biljnih proteina i enzima. Drveće citrusa zahteva veliku dozu ovog makronutrijenta.
Fosfor (P) igra značajnu ulogu u prenosu energije, sintezi proteina i formiranju novog tkiva.
Kalijum (K) se ne nalazi u samom biljnom tkivu, ali je neophodan za različite biljne procese. Vaše drvo citrusa će izgledati slabo bez dovoljno kalijuma.
Magnezijum (Mg) je značajan deo hlorofila i takođe pomaže u metabolizmu biljaka.
Sumpor (S) pomaže u formiranju aminokiselina, ulja i vitamina.
Kalcijum (Ca) igra glavnu ulogu u razvoju ćelijskog zida i ćelijske membrane.
Pored ovih šest makronutrijenata i sekundarnih hranljivih materija, tu su i brojni mikronutrijenti. Sve su to takođe važne za zdravlje biljaka, ali ih biljke zahtevaju u manjim dozama. Posebno su važni cink i gvožđe.

Znaci da vašem drvetu citrusa nedostaju hranljive materije

Pošto različite hranljive materije imaju različite uloge u drveću citrusa, nedostatak hranljivih materija se može pojaviti u više oblika. Evo nekoliko načina da kažete da vašoj biljci možda nedostaju esencijalni hranljivi sastojci.

Žutilo i/ili opadanje lišća su uobičajeni simptomi nedostatka hranljivih materija. Ako primetite da starije lišće postaje potpuno svetlo zeleno nego žuto, verovatno je vašem drvetu nedostaje azota.

Štetočine, bube i nedostatak hranljivih materija takođe mogu dovesti do žutog lišća na drveću citrusa. Ako primetite da vrhovi starijih listova postaju žuti, vašem drvetu možda nedostaje magnezijum. Bez nanošenja ove hranljive materije, ovi listovi će razviti velike žute promene boje u obliku slova V.

Nedostatak gvožđa, cinka, sumpora, kalijuma i mangana takođe može izazvati promenu boje listova.

Pored toga, pazite na temperaturu i vlažnost kako biste bili sigurni da se vaša biljka citrusa nalazi na odgovarajućoj lokaciji.

Za više, pogledajte naš detaljni vodič za obrezivanje stabala citrusa u zatvorenom prostoru za sečenje starog ili raspadnutog lišća i grana, i razmislite o presađivanju ako vašem drvetu treba dodatni prostor za rast.

Ako vaša biljka daje manje plodove nego što bi trebalo da bude, možda neće imati dovoljno kalijuma. Nedostatak kalcijuma takođe može dovesti do sitnih plodova.

Nedostatak voća
Ako su vaše biljke dovoljno zrele za plodove, ali ne cvetaju, za to bi moglo biti krivo vaše đubrivo. Dok je azot neophodan za rast biljaka, previše azota može dovesti do nedostatka cvetanja. Pokušajte da pređete na đubrivo sa više fosfora i kalijuma u ​​odnosu na količinu azota.

Voće lošeg kvaliteta
Ako vaše drvo citrusa daje plodove sa debelom korom i ne mnogo soka, vašoj biljci je verovatno potrebno više fosfora. Povećanje fosfornog đubriva poboljšaće kvalitet voća.

Kada i koliko često treba da đubrite drveće citrusa u zatvorenom?
Trebalo bi da gnojite svoje drvo citrusa tri puta godišnje. Prva primena trebalo bi da bude u februaru, druga u maju, a treća u avgustu.

Drveću citrusa je potrebno đubrivo koje obezbeđuje veliku dozu azota i slične količine fosfora i kalijuma. Obavezno pogledajte odnos NPK na proizvodima da biste videli da proizvod sadrži najmanje onoliko azota koliko i kalijuma i fosfora. Odnosi poput 6-3-3 i 4-3-4 su dobre opcije.

Đubriva takođe treba da obezbede sekundarne hranljive materije i mikroelemente gvožđe i cink.

Iako možete mešati različita đubriva zajedno da biste formirali dobru mešavinu đubriva, kupovina prethodno mešanog đubriva je lakša. Na sreću, lako je pronaći đubriva posebno dizajnirana za stabla citrusa.

Sve sledeće opcije će dobro funkcionisati za drveće citrusa:

Espoma Organic Citrus-Tone
Dovn to Earth Citrus Mik
Miracle-Gro Shake N’ Feed citrusi, avokado, biljna hrana manga
Jobe’s Fertilizer Spikes za voće i citruse
Kada nanosite đubrivo, obavezno pratite uputstva za proizvod. Mnogi proizvodi navode godišnju stopu primene, pa podelite ovaj broj sa tri ako đubrite tri puta godišnje.

Kako primeniti đubrivo

Primena đubriva zavisi od vrste đubriva.

Da biste primenili granulirano đubrivo, sledite ove korake.

Odmerite odgovarajuću količinu đubriva.
Dobro zalijte zemlju.
Nanesite đubrivo u traku nekoliko inča od osnove vašeg drveta.
Pomešajte đubrivo sa gornjim inčem zemlje za saksije.
Ponovo zalijte zemlju.
Da biste primenili đubrivo, sledite ove korake.

Izmerite prečnik vaše biljke.
Koristeći uputstva na pakovanju i prečnik vaše biljke, odložite odgovarajući broj šiljaka.
Ubacite šiljke u zemlju tako da vrhovi budu u ravni sa površinom tla. Uverite se da su šiljci ravnomerno raspoređeni oko biljke.

Ključna razmatranja

Pored izbora odgovarajućeg đubriva i primene u pravo vreme, trebalo bi da imate na umu i ova razmatranja.

Izbegavajte đubrenje novih stabala
Ako ste upravo doneli drvo kući iz prodavnice, postoji velika šansa da je drvo nedavno oplođeno. Mnogi uzgajivači dodaju đubrivo sa sporim oslobađanjem kako bi drvo bilo zdravo dok čeka dom.

Imajući ovo na umu, trebalo bi da izbegavate đubrenje vašeg novog drveta u prva dva meseca.

Ne preterujte sa gnojivom
Dok drveću citrusa treba đubrivo, previše đubriva može izazvati ozbiljnu štetu. Kada ste u nedoumici, sigurnije je primeniti premalo nego preterano.

Ako na kraju primenite previše đubriva odjednom, vaša biljka može pokazati neželjenu reakciju. Pošto su mnoge vrste hranljivih materija soli, previše đubriva može dovesti do povrede soli. Simptomi povrede soli uključuju listove sa oštrim ivicama, bronzane listove, smanjeno cvetanje i opadanje lišća.

Česta pitanja o đubrenju stabala citrusa u zatvorenom prostoru

Da li je drveću citrusa potrebno đubrivo?
Da, drveću citrusa je potrebno đubrivo. Oni koriste puno hranljivih materija i patiti će ako ih ne oplodite.

Kada treba da oplodim svoje drvo citrusa?
Najbolje je da đubrite svoje drvo citrusa u kasnu zimu (februar-mart), kasno proleće (maj-jun) i kasno leto (avgust-septembar).

Koje je najbolje đubrivo za drveće citrusa?
Najbolje đubrivo za stabla citrusa obezbeđuje relativno jednaku količinu azota i kalijuma i nešto manje fosfora.

Da li je Miracle-Gro dobar za drveće citrusa?
Možete koristiti običan Miracle-Gro za stabla citrusa, ali postoje bolje opcije. Regular Miracle-Gro ima veliku količinu hranljivih materija, tako da rizikujete da spalite svoje biljke.

Da li je korišćeni talog od kafe dobar za drvo citrusa?
Dok talog od kafe može smanjiti pH tla i primeniti neke hranljive materije, oni takođe mogu naštetiti vašim stablima citrusa. Zbog toga bi trebalo da izbegavate da ih primenjujete na drveće.

Okončanje

Ne zaboravite da đubrite stabla citrusa tri puta godišnje sa pravilno formulisanim đubrivom. Ako provedete nekoliko minuta u brizi o svojim biljkama, bićete nagrađeni bujnim zelenilom i sočnim plodovima.