Kako razmnožavati paprati iz ptičjeg gnezda osnovni saveti

Sve što treba da znate o razmnožavanju paprati iz ptičjeg gnezda kod kuće
Ako imate pitanja o tome kako razmnožavati paprati iz ptičjeg gnezda, došli ste na pravo mesto. Nismo iznenađeni što želite da uzgajate više biljaka Asplenium nidus; ove prelepe tropske paprati pružaju mnoštvo prednosti i dodaju bujni izgled svakoj prostoriji sa svojim sjajnim, svetlim listovima, naboranim lišćem i atraktivnim oblikom rozete. Razmnožavanje paprati iz ptičjeg gnezda zahteva malo vremena i truda, ali je moguće. Evo šta treba da znate o tome da sami uzgajate paprati iz ptičjeg gnezda.


Kako razmnožavati paprati iz ptičjeg gnezda – najvažnije
Najpouzdaniji način razmnožavanja je sporama. Pronađite velike, nejasne spore ispod lista. Umotajte isečeni list u papir. Kada spore ispadnu, pospite ih na posudu od vlažnog treseta ili alternativnog supstrata. Pokrijte plastikom i držite vlažnim i zasenčenim na 70-80 stepeni F najmanje 2 nedelje. Uklonite plastiku kada paprati niknu i zamaglite ih da bi bile konstantno vlažne.

Da li se paprati iz ptičjeg gnezda mogu razmnožavati?

Možete razmnožavati paprati iz ptičjeg gnezda kod kuće tako što ćete sakupljati spore biljke i kultivisati ih u kontrolisanim uslovima životne sredine. Ako ste novi u razmnožavanju, proces može biti malo težak.

Međutim, kada shvatite metodu, razmnožavanje sporama nije tako teško. Jednostavno sledite ispravan proces i korake za efikasno razmnožavanje.

Ključna razmatranja prilikom razmnožavanja paprati iz ptičjeg gnezda
Ključna razmatranja pri razmnožavanju paprati iz ptičjeg gnezda
Nivo napora i poteškoća
Kada razmišljate o razmnožavanju paprati iz ptičjeg gnezda, znajte da ćete morati da uložite malo vremena i truda. Iako je razmnožavanje sporama pouzdan način da se uzgajaju nove biljke paprati iz ptičjeg gnezda, za početnike može biti malo nezgodno.

Pre nego što počnete, uverite se da imate odgovarajuće zalihe, uslove okoline i vreme potrebno da biste ispravno dovršili proces. Jednom kada prođete kroz proces, ne bi trebalo da izgleda teško. Zato nivo napora/teškoće ocenjujemo kao umeren.

Može li paprat iz ptičjeg gnezda rasti u vodi i/ili zemljištu?
Paprati iz ptičjeg gnezda ne rastu u vodi. To znači da, za razliku od nekih drugih sobnih biljaka, ne možete jednostavno uzeti reznicu lista, staviti je u vodu i sačekati da se ukorijeni. Za razliku od nekih drugih paprati, ni one se ne mogu podeliti ili razmnožavati pomoću rizoma.

Umesto toga, paprati iz ptičjih gnezda moraju se razmnožavati pomoću spora u kontrolisanim uslovima. Kada nove biljke niknu, možete uzgajati paprati svoje malene ptičije gnezdo u zemlji. Biljke preferiraju bogatu, kiselu, ravnomerno vlažnu (ali nikada mokru) mešavinu zemljišta.

U svom prirodnom staništu, tropskoj prašumi, paprati iz ptičjih gnezda često rastu na drveću ili drugim strukturama. Kao epifiti, navikli su da napreduju u uslovima u kojima se takmiče za hranljive materije i svetlost. Oponašanje ovih uslova će vam pomoći da uspešno razmnožavate paprat iz ptičjeg gnezda.

Kako razmnožavati paprat iz ptičjeg gnezda

Kada se paprati uzgajaju u zatvorenom prostoru u zagrejanoj kući, možete razmnožavati u bilo koje doba godine. Međutim, verovatno ćete pronaći najbolje spore za potrebe razmnožavanja u martu ili julu.

Pronalaženje odgovarajućih spora za razmnožavanje
Započnite proces razmnožavanja gledajući ispod lišća vaše paprati. Tražite spore ili tačke koje su prošarane donjom stranom lišća paprati. Spore se skupljaju u kapsule poznate kao sporangije. Mogu izgledati pomalo kao prašina ili polen.

Spore koje su velike i nejasne su najbolje za razmnožavanje. Pazite na sporangije i povremeno ih proveravajte. Kada potamne i izgledaju kao da će puknuti, odrežite list. Samo obavezno odsecite list pre nego što sporangije puknu. Umotajte isečeni list u komad glatkog, belog papira i stavite ga u papirnu kesu.

Priprema spora za saksiju
Ostavite umotani list u vrećici 1 do 2 dana da se malo osuši. Pažljivo ga odmotajte. Pazite da ne dozvolite da se spore – koje će ličiti na smeđu prašinu ili polen – ne proliti. Umesto toga, uhvatite „prašinu“ u papirnu kesu ili na omot od belog papira. Ova „prašina“ sadrži milione spora.

Kada pokupite spore, ostavite ih na sigurno mesto dok pripremate svoje kontejnere. Sterilizujte saksije ili posude za biljke u rastvoru od 1 dela izbeljivača na 9 delova vode. Isperite i dobro osušite.

Priprema odgovarajućeg medijuma za saksiju

Zatim pripremite medijum za sadnju. Možete koristiti treset ili mahovinu od sfagnuma dopunjenu dolomitom ili zamenu za treset. Stavite mahovinu u posudu i lagano je učvrstite. Magla da temeljno navlaži mahovinu, ne dozvoljavajući joj da se zasiti ili pokvasi.

Tanko pospite spore na mahovinu. Ponovo lagano raspršite i prekrijte svaki kontejner plastičnom folijom. Stavite svaki kontejner u posudu sa vodom, tako da supstrat za sadnju ostaje vlažan odozdo. Nemojte zalivati kontejnere odozgo.

Nega nakon saksije i pitanja životne sredine
Stavite posudu na senovito mesto, dalje od direktne svetlosti. Držite sobu na temperaturi između 70 i 80 stepeni F.

Često proveravajte kontejnere da biste bili sigurni da su mahovina i spore vlažne. Uklonite plastičnu foliju na nekoliko minuta svakih nekoliko dana da biste obezbedili protok vazduha.

Paprati bi trebalo da klija u roku od 4 do 6 nedelja. Uklonite plastiku kada biljke niknu ili nakon 6 nedelja, šta god nastupi prvo. Držite medij za sadnju vlažnim sve vreme. Kada klice budu visoke nekoliko inča, pažljivo presadite u sopstvene kontejnere.

Koliko je potrebno da se paprat iz ptičjeg gnezda ukorijeni?

Proces razmnožavanja će trajati najmanje nekoliko nedelja, a možda i duže.

Prvo, morate pronaći sporangije na donjoj strani listova pre nego što puknu. Moraćete da sačekate nekoliko dana da ih uberete. Zatim, spore moraju klijati u vlažnom medijumu za sadnju. Ovaj proces traje najmanje 4 do 6 nedelja.

Paprati iz ptičjeg gnezda rastu sporo, pa očekujte da ceo proces razmnožavanja traje najmanje 6,5 nedelja.

Uobičajeni problemi i lekovi

Paprati iz ptičjih gnezda zahtevaju specifične uslove okoline da bi razmnožavanje bilo uspešno. Spore se moraju sakupiti u pravo vreme, a zatim staviti u pravi supstrat. Moraju biti vlažne, ali ne zasićene. Za više, pogledajte naš vodič za zalivanje paprati iz ptičjih gnezda.

Takođe se moraju održavati toplim, između 70 i 80 stepeni. Spore paprati iz ptičjeg gnezda trebaju senoviti, topli i vlažni uslovi da bi klijali. Ako su uslovi previše hladni ili previše topli, klijanje će verovatno propasti ili će dovesti do sporog rasta.

Previše svetlosti može zaustaviti proces klijanja. Ako se spore i podloga za sadnju osuše, proces razmnožavanja takođe može propasti.

Pored toga, pazite na sve uobičajene štetočine i bolesti paprati iz ptičjeg gnezda, posmeđene listove i razmislite o đubrenju, redovnom orezivanju i presađivanju kada biljka počne da sazreva.

Okončanje

Iako paprati iz ptičjeg gnezda nisu najlakša zatvorena biljka za razmnožavanje, to se može učiniti. Sa odgovarajućim medijumom za sadnju, odgovarajućim nivoima vlage i vlažnosti, izloženošću u senci i toplim temperaturama, možete razmnožavati paprati iz ptičjeg gnezda kod kuće. Proces u početku može izgledati nezgodno, ali sa nekim iskustvom, steći ćete samopouzdanje.