Lisce citrusa u zatvorenom prostoru opada uzroci i lekovi

Najčešći razlozi zbog kojih vaše drvo citrusa opada lišće

Dok su stabla citrusa poput limuna i limete zabavne biljke za uzgoj kod kuće i nude sve vrste upotrebe i prednosti, može biti teško brinuti o njima. Jedan od najčešćih problema sa kojima se agrumi suočavaju je opadanje lišća. Postoji nekoliko različitih uzroka opadanja listova uključujući probleme životne sredine, bolesti i prirodne pojave. Pokrićemo neke od uobičajenih uzroka kako biste pomogli svom stablu citrusa da napreduje.


Drveće citrusa pada lišće
Neki uzroci opadanja listova citrusa uključuju nepravilnu temperaturu, loš raspored zalivanja, nedostatak hranljivih materija, loše osvetljenje i infekcije. Opadanje lišća takođe može biti posledica prirodnih promena kao što su formiranje cveća i promena godišnjih doba.

12 uobičajenih razloga zašto vaše drvo citrusa opada lišće

Iako bi bilo lepo kada bi bilo lako utvrditi uzrok opadanja lišća, istina je da bi za to mogli biti krivi različiti predmeti. Evo 12 najčešćih razloga zbog kojih stabla citrusa opadaju lišće.

1. Temperatura
Iako je većina sorti citrusa tropsko voće, na njih i dalje mogu negativno uticati visoke temperature. Temperature preko 95 ° F mogu izazvati stres za biljku. Dugotrajne visoke temperature mogu izazvati opadanje listova, posebno ako ste pod vodom.

Niske temperature takođe mogu dovesti do stresa vaše biljke, što dovodi do opadanja listova. Iznenadne promene temperature, kao što su one koje dolaze sa prvom hladnom jesenjom noći, često dovode do toga da drvo ispusti malo lišća. Iako se biljke mogu oporaviti od malo hladnoće, trebalo bi da izbegavate temperature smrzavanja.

Još jedna stvar koju treba uzeti u obzir u vezi sa temperaturom je promena između dana i noći. Drveće citrusa preferira noćne temperature koje su 5-10 ° F hladnije nego tokom dana.

2. Vlažnost
Drveće citrusa preferira umerenu do visoku vlažnost. Suv vazduh može izazvati stres za biljke i dovesti do žutog i opadanja lišća.

Posebno je važno obratiti pažnju na vlažnost tokom zime. Grejači često isušuju vazduh, tako da ćete možda morati da snabdevate svoje biljke dodatnom vlažnošću. Koristite ovlaživač ili raspršite biljke vodom.

3. Promaja i loša ventilacija
Trebalo bi da držite svoje drvo citrusa negde gde ima skoro konstantnu temperaturu gde je to moguće.

Dok spore promene temperature generalno ne izazivaju zabrinutost, oštre promene mogu stresti biljku. Na primer, ako imate biljku blizu hladnog propuha, ona će biti šokirana svaki put kada je udari hladan vazduh. Isto važi i za tople propuhe.

Držite svoje drvo citrusa dalje od otvora za grejanje i klimatizaciju, kao i od loše izolovanih prozora i vrata.

Pravilna ventilacija je takođe ključna za zdravu biljku. Protok vazduha pomaže u sprečavanju problema sa bolestima.

4. Prekomerno zalivanje

Dok drveće citrusa poput limuna i limete voli mnogo vlage, trebalo bi da dozvolite da se zemlja osuši između zalivanja. Najbolje je koristiti duboka, retka zalivanja, a ne plitka, česta zalivanja.

Ako je tlo stalno vlažno, vaše biljke se bore da usvoje hranljive materije i vazduh. Zbog toga postaju pod stresom. To dovodi do toga da listovi požute i na kraju opadaju.

Prekomerno zalivanje takođe može dovesti do gljivične bolesti poznate kao trulež korena. Ovo uzrokuje da korenje postane kašasto i trulo, što može dovesti do nekoliko drugih problema, uključujući opadanje listova.

Za više, pogledajte naš osnovni vodič za zalivanje citrusa kod kuće.

5. Nedovoljno zalivanje
Vaše biljke će takođe patiti ako ne nanesete dovoljno vode. Stabla citrusa su žedne biljke i boriće se ako se tlo potpuno osuši.

Zapamtite da brojni faktori utiču na to koliko često ćete morati da zalivate. Drveće citrusa zahteva više vode tokom toplih, svetlih leta nego tokom tamnijih dana zime. Veća stabla će takođe zahtevati više vode od manjih stabala.

Takođe, važno je zapamtiti da stabla citrusa uspevaju uz duboko zalivanje. Kada zalivate, želite da vlaga dopre do celog korena biljke. To znači zalivanje dok ne vidite da voda teče iz drenažnih rupa lonca.

6. Godišnja doba

Stabla citrusa poput limuna, limete, pomorandže i kumkvata nemaju istinske periode mirovanja. To znači da ne prestaju da rastu poput voćaka kao što su jabuke i kruške (ovo je takođe dobar trenutak da razmislite o rezidbi vašeg stabla citrusa).

Uz to, stabla citrusa i dalje mogu doživeti opadanje listova zimi. Ako su temperature previše hladne za vegetativni rast, vaša biljka će izgubiti listove bez rasta novih listova. Ovo može učiniti opadanje listova uočljivijim.

Kada se temperature ponovo zagreju u proleće, vaša biljka bi trebalo da nastavi sa rastom. Ubrzo će zameniti lišće koje je izgubilo tokom zime.

7. Formiranje cveta i/ili ploda
Kada drveće formira cvetove i zakači plod, ono prirodno ispušta deo svog lišća. Ako primetite da vaše drvo gubi nekoliko listova za to vreme, ne morate da brinete.

Formiranje cvetova i plodova oduzima mnogo energije. Stoga, drveće možda neće moći da potroši svu energiju koja im je potrebna da zadrži svoje lišće.

Kako lišće pada, drvo će proizvoditi nove listove da zameni izgubljeno lišće. Ako primetite da vaše drvo ispada mnogo listova odjednom, verovatno je kriv drugi uzrok.

8. Svetlosni uslovi

Drveće citrusa obično uspeva na jakom, direktnom suncu. Tokom letnjih meseci, potrebno im je najmanje 8 sati jakog sunca svakog dana. Ako ove potrebe nisu zadovoljene, oni mogu pasti svoje lišće.

Čak i ako obezbedite dovoljno sunčanih sati, svetlost možda neće biti dovoljno jaka. Drveće citrusa treba direktno, svetlo, sunce. Ako vaša biljka nije na direktnom suncu, moraćete da koristite svetlo za uzgoj velike snage.

Tokom zime, svetlost biljke treba malo da se promeni. Ako je korenje na nižoj temperaturi, neće im trebati toliko sunca. Izlaganje biljaka direktnom suncu kada je temperatura tla 60 ° F ili niža može dovesti do stanja poznatog kao zimsko opadanje listova.

9. Nedostatak hranljivih materija
Kao i sve biljke, drveću citrusa su potrebne hranljive materije da bi preživele. Za razliku od mnogih drugih sobnih biljaka, citrusi su teški hranitelji. Zbog toga će im trebati redovna primena đubriva.

Nedostatak azota, magnezijuma i drugih hranljivih materija često dovodi do žutog lišća koje na kraju otpada. Da biste sprečili nedostatak hranljivih materija, đubrite jednom mesečno proizvodom namenjenim za stabla citrusa.

Pošto drveće zasađeno u zemljištu za saksije neće moći da pristupi mikronutrijentima koji se nalaze u zemljištu, moraćete da pomognete svom drvetu da ispuni ove potrebe. Organska đubriva poput azomita i brašna od morskih algi sadrže ove minerale u tragovima.

Iako je pravilna ishrana ključna za zdravu biljku, zapamtite da možete prekomerno gnojiti. Ako primenite previše jako đubrivo, šokićete svoju biljku. Ovo često dovodi do opadanja listova.

10. Doba biljke

Neki pad lista je prirodan. Kada drvo citrusa dostigne tri ili četiri godine, primetićete da listovi opadaju jedan po jedan.

Iako opadanje nekoliko listova nije razlog za brigu, trebalo bi da bolje pogledate ako primetite da vaša biljka gubi mnogo listova odjednom.

11. Gljivične ili bakterijske infekcije
Stabla limuna su podložna nekoliko vrsta bolesti.

Trulež korena je uobičajeno ime za infekcije izazvane gljivicom Phitophthora. Ova bolest je češća kada se biljke previše zalijevaju.

Da biste sprečili truljenje korena, sačekajte da zalijete dok se gornji centimetar zemlje ne osuši. Pored toga, uverite se da vaš lonac ima odgovarajuće rupe za drenažu. Ako imate posudu ispod lonca, obavezno ispraznite stajaću vodu.

Još jedna bolest koja pogađa stabla citrusa je masna mrlja. Ova gljiva dovodi do tamnih lezija listova. Na kraju, lišće opada.

Gljivične bolesti obično napreduju u mračnim, vlažnim uslovima. Da biste sprečili gljivične bolesti, izbegavajte prekomerno zalivanje i obezbedite adekvatan protok vazduha.

Ako stalno imate problema sa folijarnim bolestima, možete koristiti bakarni fungicid za lečenje problema.

Čađava buđ je još jedna uobičajena gljivična bolest koja pogađa stabla citrusa. Ova bolest pogađa drveće samo nakon sisanja insekata poput lisnih uši ili ljuspica.

Ovi insekti oslobađaju lepljivu supstancu koja se zove medova rosa. Kada ova medna rosa pokrije listove, može se formirati čađava buđ. Iako ova plijesan ne inficira samu biljku, može dovesti do opadanja listova.

12. Presađivanje

Čak i ako se trudite da budete oprezni, presađivanje je i dalje stresno za biljke. Nije neuobičajeno da stabla citrusa izgube lišće nakon što ih presadite.

Nakon što presadite svoje drvo citrusa, ono može izgledati pod stresom nekoliko dana. Međutim, sve dok mu obezbedite pravo okruženje i odgovarajuću količinu vode, verovatno će se oporaviti.

Ako želite da izbegnete stres, presadite biljku zimi, kada je njen rast usporen.

Pored toga, važno je uzeti u obzir najprikladnije tlo za saksije za stabla citrusa. Drveće citrusa preferira dobro drenirajuću zemlju za saksije koja obezbeđuje mešavinu aeracije i kapaciteta zadržavanja vode. Za više, pogledajte naš osnovni vodič za tlo citrusa ovde.

Saveti, lekovi i lekovi za opadanje lišća sa drveća citrusa

Ako primetite da vaša biljka opada lišće, pogledajte gornju listu. Uzimajući u obzir doba godine, raspored zalivanja i druge faktore, možete odrediti verovatan uzrok opadanja listova.

Ako možete da odredite razlog zašto vaše drvo opada lišće, možete raditi na tome da preokrenete problem. Na primer, ako shvatite da prečesto zalivate svoje drvo, smanjite količinu koju zalivate.

Kada niste sigurni šta uzrokuje da vaše drvo opada lišće, pogledajte okolinu. Osiguravajući da svojoj biljci dajete ono što joj je potrebno, smanjićete šansu da ispusti lišće.

Evo nekoliko osnovnih saveta za negu kada je u pitanju da vaše drvo citrusa bude srećno.

Životna sredina
Održavajte temperature između 65-80 ° F. Niža temperatura za 5-10°F noću.

Drveće citrusa preferira srednju do visoku vlažnost, pa se pobrinite da dodate vlagu ako vam je vazduh veoma suv.

Da bi vaše biljke bile zdrave, uverite se da tokom leta dobijaju najmanje osam sati jakog, direktnog svetla. Dobro je preneti biljku napolje ako je dovoljno toplo.

Tokom zime, biljkama nije potrebno toliko svetlosti. Međutim, ne treba ih držati u potpunom mraku ili senci.

Zalivanje i đubrenje
Stabla citrusa nisu tolerantna na sušu, ali se takođe bore sa stalnom vlagom.

Dobra praksa je da dozvolite da se zemlja osuši centimetar ili dva pre ponovnog zalivanja. Uverite se da koristite mešavinu za saksije koja dobro drenira i sadilicu sa drenažnim rupama kako biste omogućili da višak vode pobegne.

Prevencija bolesti
Dobar protok vazduha će pomoći u sprečavanju gljivičnih bolesti. Možete koristiti ventilator za cirkulaciju ustajalog vazduha.

Jedna ključna tačka za sprečavanje gljivičnih bolesti je izbegavanje prekomernog zalivanja.

Drugi deo prevencije bolesti je izbegavanje unošenja bolesti. Uvek proveravajte nove biljke da li ima znakova bolesti i ne unosite bolesne biljke unutra.

Okončanje
Sada kada znate neke od uobičajenih uzroka opadanja lišća sa stabala citrusa u zatvorenom prostoru, vreme je da poradite na utvrđivanju uzroka problema vašeg drveta. Kada identifikujete uzrok, radite na njegovom otklanjanju.

Ako niste sigurni koji je uzrok opadanja listova, pratite savete za negu stabala citrusa. Nakon nekoliko meseci pravilne nege, vaša biljka bi trebalo da se vrati u zdravo stanje.

Česta pitanja o citrusima koji padaju lišće:

Zašto lišće otpada sa mog drveta citrusa?
Neki uzroci opadanja listova citrusa uključuju nepravilnu temperaturu, loš raspored zalivanja, nedostatak hranljivih materija, loše osvetljenje i infekcije. Opadanje lišća takođe može biti posledica prirodnih promena kao što su formiranje cveća i promena godišnjih doba.

Kako možete znati da li je drvo citrusa zaliveno?
Opadanje i/ili žutilo lišća i stajaća voda na površini tla za saksije su uobičajeni znaci da preterano zalivate svoje drvo citrusa.

Kako da znam da li moj citrus ima trulež korena?
Uobičajeni znaci da vaše drvo citrusa može imati trulež uključuju žutilo lišća, opadanje listova i znakove rasta belih bakterija na kori drveta i oko površine tla.

Koja je idealna temperatura za stabla citrusa u zatvorenom?
Drveće citrusa najbolje uspeva u zatvorenom prostoru na temperaturama koje ostaju između 65-80 ° F.

Koliko svetlosti je potrebno drveću citrusa u zatvorenom?
Drveće citrusa najbolje uspeva u svetlim, direktnim izvorima svetlosti. Dobra lokacija za stabla citrusa u zatvorenom prostoru je blizu prozora okrenutih prema jugu ili istoku gde mogu da primaju konstantno svetlo tokom većeg dela dana.