Da li biljke zmija prociscavaju vazduh

Sa svojim upečatljivim listovima u obliku mača, biljke zmije (Dracaena trifasciata) predstavljaju odličan dodatak svakoj kolekciji kućnih biljaka. Biljke zmija takođe imaju nekoliko neverovatnih potencijalnih prednosti. U ovom članku ćemo razgovarati o tome da li biljke zmija mogu pomoći u prečišćavanju vazduha u vašem domu.


Svi znamo već neko vreme da neke sobne biljke mogu pomoći u prečišćavanju vazduha u našim domovima. Godine 1989. NASA je objavila svoju značajnu studiju o čistom vazduhu. Ovaj eksperiment je testirao sposobnost prečišćavanja vazduha nekoliko uobičajenih sobnih biljaka.

Kao deo svog prirodnog životnog ciklusa, biljke apsorbuju ugljen-dioksid i oslobađaju kiseonik kao nusproizvod. Ovo omogućava celom životu na Zemlji da diše. Iako je apsorpcija CO2, naravno, korisna za nas, NASA je želela da vidi da li ima drugih pozitivnih efekata.

NASA-in tim je želeo da testira da li kućne biljke mogu da uklone VOC (isparljiva organska jedinjenja) iz vazduha. VOC su štetne hemikalije kao što su benzol i formaldehid. Neke studije povezuju VOC sa nekoliko zdravstvenih rizika, uključujući veći potencijalni rizik od raka. VOC se proizvode od raznih predmeta za domaćinstvo, uključujući tepihe, proizvode za čišćenje i lepkove ili boje.

Tokom studije, NASA-in tim je procenio šarolike biljke zmija da bi video da li ove kućne biljke koje se ne održavaju mogu da prečiste vazduh. Rezultati pokazuju da biljke zmija mogu ukloniti većinu VOC iz vazduha osim amonijaka. NASA-in tim je primetio da biljke zmija uklanjaju VOC kao što su:

Benzen
Formaldehid
Toluen
Trihloretilen
Ksilen

Međutim, iako NASA-in rad pokazuje da biljke zmija mogu da prečiste vazduh, efekte u stvarnom svetu je teško izmeriti. Da biste u potpunosti apsorbovali štetne VOC iz vazduha, u suštini morate da ispunite svoju kuću zmijskim biljkama. Ipak, bolje je imati neke biljke zmije ili druge kućne biljke u svom domu da biste uklonili neke VOC.

Druge prednosti biljaka zmija

Osim što prečišćavaju vazduh, biljke zmija mogu imati i druge prednosti. Uklanjanjem nekih VOC iz vazduha, biljke zmija mogu pomoći u ublažavanju uobičajenih alergija kao što je astma. VOC mogu izazvati napade astme ili izazvati probleme kao što su vrtoglavica, glavobolja i iritacija grla. Biljke zmija mogu pomoći u smanjenju ovih simptoma.

Biljke zmija takođe mogu biti korisne ako praktikujete feng šui. Kao žive biljke, biljke zmija mogu apsorbovati negativnu energiju dok proizvode pozitivnu energiju. Biljke zmije su povezane sa elementom Drvo, koji je povezan sa porodicom, prosperitetom i bogatstvom.

Biljke zmije su kućne biljke koje se lako održavaju i koje se lako uzgajaju. Ovi sukulenti mogu tolerisati različite uslove osvetljenja i potrebno im je zalivanje svake 2 ili 3 nedelje tokom proleća i leta. Biljke zmija preferiraju prosečnu vlažnost u domaćinstvu sve dok imaju tople, stabilne temperature (i mogu čak da proizvedu cveće).

Zahvaljujući svojim dramatičnim listovima u obliku mača, biljke zmija takođe mogu da dodaju mnogo vizuelnog uticaja kao ukrasne biljke. Takođe postoji mnogo različitih vrsta zmijskih biljaka koje možete izabrati.

Biljke zmije su takođe korisne u ubijanju komaraca zahvaljujući saponinu u njihovom lišću.

Okončanje
Biljke zmije mogu pomoći u prečišćavanju vazduha u vašem domu (kao što su dnevne sobe ili spavaće sobe) uklanjanjem ugljen-dioksida i štetnih VOC-a kao što je benzol. I što više zmijskih biljaka možete dodati svom domu, efekti će biti izraženiji.