Gde postaviti drveće citrusa u <a href=zatvorenom prostoru u kući” width=”1024″ height=”682″ />

Najbolje lokacije za razvoj stabala citrusa u zatvorenom prostoru
Ako nemate spoljni prostor za uzgoj voća, postoji grupa drveća koja čine idealne sobne biljke – citruse. Drveće citrusa su tropske biljke koje mogu da rastu neverovatno dobro u zatvorenom prostoru kada im se pruži pravilan položaj i briga. Pratite ovaj vodič da biste saznali tačno gde da postavite svoje unutrašnje drvo citrusa u skladu sa principima Feng Shuija, kao i njihovim potrebama za negom.


Gde postaviti drveće citrusa u zatvorenom u kući – najvažnije
Drveću citrusa je potreban svetao položaj sa apsolutnim minimumom od 4 sata direktne sunčeve svetlosti dnevno. Poželjan je prozor okrenut prema jugu kako bi se osiguralo da drvo daje plodove. Takođe im je potrebna topla temperatura i visoka vlažnost za snažan rast. U Feng Shui-u, drveće citrusa pripada oblasti bogatstva vašeg doma i veruje se da donosi sreću i prosperitet.

O zatvorenim citrusima

Citrus je veliki rod voćnih biljaka iz porodice Rutaceae. Plodovi ovog drveća i žbunja su omiljeni širom sveta, nudeći mnoštvo upotreba i prednosti, sa mnogim vrstama i još više hibrida i sorti koji pružaju širok spektar boja i ukusa na koje smo danas navikli.

Citrusi su uglavnom porijeklom iz Azije, putujući do Okeanije i Australije. Nalaze se u tropskim sredinama gde temperature retko padaju, što objašnjava njihovu sposobnost da tako dobro rastu u zatvorenom prostoru. Pošto postoji nekoliko biljaka koje pouzdano proizvode voće u zatvorenom prostoru, kojima je potreban period hladnoće da bi izazvali plodonosenje, stabla citrusa su idealna za one koji imaju samo unutrašnji prostor ili terasu ili balkon za rast.

Citrus Species
Postoji previše vrsta i hibrida u rodu Citrus da bi se ovde moglo navesti. Ali, među stotinama biljaka koje možete izabrati, samo nekoliko dobro raste i nastavlja da plodi u zatvorenom prostoru. Ovo su obično patuljasta ili kompaktna stabla koja ne smetaju da budu zatvorena u saksiji:

Calamondin
Limun
Kumkuat
kreč
Tangerine
Kalamondini, zahvaljujući svom niskom rastu, najčešće se uzgajaju u zatvorenom prostoru i čak se mogu naći u odeljku za kućne biljke u nekim rasadnicima. Neki limuni su pogodniji za rast u zatvorenom prostoru, kao što su Meier limuni koji ne rastu tako veliki kao druga stabla. Obavezno identifikujte tačnu vrstu ili sortu pre nego što kupite da biste bili sigurni da će dobro rasti u zatvorenom prostoru i u saksiji, a da ne postane prevelik.

Gde postaviti drveće citrusa u zatvorenom prostoru
Gajenje citrusa u zatvorenom prostoru je idealno rešenje za baštovane koji žive van tropskih i toplih zona koje su ove biljke potrebne za proizvodnju ploda. Takođe su odlični za one koji možda nemaju baštu za sadnju, omogućavajući vam da uzgajate voće skoro tokom cele godine.

Pravilna nega je od vitalnog značaja da bi vaše drvo citrusa dalo plodove. Pružite im savršene uslove tokom cele godine da biste podstakli plodove ili jednostavno uživajte u drvetu zbog njegovog lišća i divnog mirisa.

Zahtevi za osvetljenje za stabla citrusa u zatvorenom prostoru

Pravi uslovi osvetljenja su od suštinskog značaja ako se nadate da ćete dobiti voće sa svog drveta citrusa. Potrebne su tone energije da bi proizvele ukusno voće, potrebno im je najmanje 3-4 sata direktne sunčeve svetlosti dnevno. Poželjno je bliže 5 ili 6, ali to nije uvek moguće u zatvorenom prostoru sa kretanjem sunca tokom dana.

Ciljajte na prozor okrenut prema jugu koji dobija što više direktne svetlosti tokom dana. Ako vaša biljka ne uspeva u proleće i leto, takođe možete da je premestite napolje na terasu ili balkon na nekoliko sati da biste poboljšali uslove.

Kad god promenite njihove uslove osvetljenja, uverite se da to radite polako. Nagle promene u osvetljenju mogu dovesti do opadanja listova ili pečenja od kojih se biljka teško oporaviti. Ako odlučite da ih premeštate napolje u proleće i leto na nekoliko sati svakog dana, počnite sa samo nekoliko sati direktnog svetla i povećavajte vreme svakog dana da biste izbegli iznenadni šok.

Isto se može reći i za kraj sezone kada treba da se vrate unutra da ih zaštite od hladnoće. Polagano ih uvodite u niže uslove osvetljenja kako biste sprečili uvenuće i opadanje listova.

Za više, pogledajte naš detaljni vodič za najbolje uslove osvetljenja za stabla citrusa u zatvorenom prostoru.

Razmatranje zalivanja stabala citrusa u zatvorenom prostoru

Drveće citrusa voli vlažno tlo, posebno tokom aktivne sezone rasta kada naporno rade na proizvodnji plodova. Kao i većina sobnih biljaka, one su takođe osetljive na prekomerno zalivanje i ne mogu dugo da sede u previše vlažnom ili natopljenom zemljištu.

Koliko često ćete zalijevati variraće u zavisnosti od uslova okoline, veličine biljke i njenog lonca i sezone u kojoj se nalazite, između ostalog. Umesto da pratite raspored, jednostavno prstom svakodnevno proveravajte tlo. Kada se gornji sloj osuši, vreme je za ponovno zalivanje.

Nikada ne ostavljajte tlo da se potpuno osuši, jer to može usporiti rast i uzrokovati odlazi da ispusti. S druge strane, nemojte zalivati kada je tlo već vlažno i uverite se da lonac ima dovoljno drenaže da spreči truljenje korena.

Zahtevi za tlo za drveće citrusa u zatvorenom prostoru
Drveću citrusa je potrebna lagana i hranljiva mešavina za saksije da bi dobro rasla i sprečila truljenje korena. Oni više vole blago kiselo zemljište prepuno hranljivih materija koje podstiču njihov brzi rast.

Kada sadite ili presađujete drvo citrusa, najbolje je da napravite sopstvenu mešavinu zemlje savršeno prilagođenu rastu drveta u zatvorenom prostoru. Počnite sa jednim delom visokokvalitetne zemlje za saksije i pomešajte jedan deo perlita da biste poboljšali drenažu i jedan deo kokosovog kokosa da biste zadržali vlagu. Ako već imate pri ruci tresetnu mahovinu, možete je koristiti umesto toga što će takođe smanjiti pH mešavine za saksije.

Razmatranje temperature i vlažnosti

Upravljanje temperaturom je ključno da vaši citrusi proizvedu voće. Tačne temperature će varirati u zavisnosti od odabrane vrste, ali većina stabala citrusa u zatvorenom prostoru najbolje raste na temperaturama između 55F i 85F.

Takođe im je potrebno malo snižavanje temperature preko noći kako bi se podstakao razvoj ploda. U zavisnosti od vašeg regiona, možda ćete morati da podesite termostat za oko 5F noću da bi odgovarao uslovima na otvorenom u njihovim izvornim staništima.

Nikada ne ostavljajte drveće izloženo temperaturama ispod 50 F. Neki su izdržljiviji od drugih, ali će svi rasti daleko bolje i izbegavati oštećenja u toplijim uslovima. Ciljajte na vlažnost iznad 40% za najbrži rast i razvoj ploda.

Zahtevi za đubrenje
Đubrenje stabala citrusa je jedan aspekt nege koji ne možete preskočiti, posebno za citruse u manjim saksijama. Zahvaljujući brzom rastu (što znači da ćete takođe morati da redovno obrezujete), brzo troše hranljive materije, zahtevajući stalne dopune tokom vegetacije.

Kupite đubrivo sa visokim sadržajem azota jer su stabla citrusa prilično osetljiva na nedostatak azota. Dostupna su mnoga đubriva specifična za citruse koja savršeno odgovaraju tim biljkama.

Nikada nemojte nanositi više nego što je preporučeno na pakovanju jer to može brzo dovesti do opekotina korena i listova. U stvari, kada raste u kontejnerima u kojima se hranljive materije drže na malom zemljištu, bolje je početi primenom u pola snage i povećavanjem doze samo po potrebi.

Gde postaviti drveće citrusa u zatvorenom u Feng Shui-u

Prema Feng Shui principima, veruje se da stabla citrusa u zatvorenom prostoru donose sreću i finansijski prosperitet kući. Da biste dobili najviše od ovih pogodnosti, potrebno ih je postaviti u područje bogatstva prema mapi bagua. Područje bogatstva je jugoistočni deo vašeg doma, povezan sa prosperitetom i obiljem.

Kada sledite Feng Shui principe, biljke postavljene u oblasti bogatstva moraju biti zelene i zdrave da bi doprinele pozitivnoj energiji tog područja. Umiruće biljke dodaju negativnu energiju prostoru, pa se uverite da je i njihovo postavljanje u korelaciji sa pravilnom negom kako biste izvukli maksimum iz vaših stabala citrusa.

Gde postaviti drveće citrusa u zatvorenom prostoru u kući
Drveće citrusa su svetle biljke koje zaslužuju centralnu poziciju u domu.

Prva stvar koju treba uzeti u obzir je osvetljenje. Postavite ih direktno ispred prozora okrenutog prema jugu koji dobija puno direktne svetlosti tokom dana. Ako se postave na područja sa manje od četiri sata direktnog sunca, malo je verovatno da će dati plod.

Lak pristup je takođe neophodan. Kada donosite plodove, najbolje je imati drveće u vašoj kuhinji ili trpezariji da biste brzo brali kada je to potrebno u kuhinji. Međutim, ako u ovim prostorima nema dovoljno prostora, pogodna je i otvorena dnevna soba.

Izaberite toplu sobu sa visokom vlažnošću da biste ponovili uslove u kojima uživaju. Pošto će lonac verovatno biti postavljen na pod, uverite se da je dno lako dostupno kako biste često proveravali vlažnost tla.

Gde ne smeti stabla citrusa u zatvorenom prostoru u kući

Vaš odabrani položaj treba da bude daleko od promaje kroz kuću i toplog ili hladnog vazduha iz radijatora ili klima uređaja. Ovo može brzo izazvati opadanje listova i usporavanje rasta. Uverite se da postoji dovoljan protok vazduha oko biljke da spreči bolest, ali ne toliko da drvo postane pod stresom.

Takođe, izbegavajte sobe sa slabim osvetljenjem. Ovo ne samo da će sprečiti plodove, već će i zaustaviti rast, na kraju ubiti biljku.

Gde postaviti drveće citrusa na otvorenom
Ako premeštate svoje drvo napolje leti ili živite u tropskoj zoni gde se može trajno ostaviti na otvorenom, izaberite položaj sa najmanje 6 sati direktnog svetla, posebno ujutru. Ovo rano jutarnje svetlo poboljšava isparavanje i sprečava štetočine i bolesti kojima su sklona stabla citrusa u zatvorenom prostoru.

Najbolja pozicija za drveće citrusa u zatvorenom – poslednja reč
Drveće citrusa u zatvorenom prostoru je malo lukavije za brigu od drugih biljaka. Ali, uz pravilan položaj i negu, ne biste trebali imati mnogo problema. Osim toga, ako pratite Feng Shui, čak možete dobiti i neki dodatak sve koristi od ovih divnih stabala, osim njihovih ukusnih plodova.