Kako zalijevati kaktus Ultimativni vodič za negu kaktusa

Sve što treba da znate o zalivanju kaktusa

Kaktusi su omiljeni zbog svoje opuštene prirode i tolerancije zanemarivanja. Međutim, kada je u pitanju zalivanje biljaka kaktusa, još uvek postoji nekoliko načina da se pogreši. U ovom članku ćemo objasniti tačno kako zalijevati biljke kaktusa, uključujući glavna razmatranja kojih treba imati na umu, kada zalijevati, kako zalijevati, najbolje vrste vode za korištenje i lijekove za previše i podvodne kaktuse.

Ako tražite svoju sledeću biljku kaktusa, pogledajte naš vodič za najbolje rasadnike, uzgajivače i stručnjake za prodavnice kaktusa koji isporučuju širom SAD.

Kako zalijevati kaktuse – najvažnije
Kaktuse treba zalivati samo kada je zemlja u saksiji najmanje 90% suva.
Kao sočne biljke, mali i srednji kaktusi u zatvorenom prostoru će obično morati da se zalijevaju svakih 10 dana ili više tokom prolećnih ili letnjih meseci, i svakih 4 do 6 nedelja tokom zime.
Najbolji način zalivanja je potpuno zasititi tlo kaktusa pomoću kišnice ili destilovane vode i zaustaviti proces navodnjavanja kada voda počne da se raspršuje iz drenažne rupe u posudi za saksiju.
Kako zalijevati kaktuse – glavna razmatranja
Kako zaliti kaktus – glavna razmatranja
Ako već neko vreme negujete biljke, onda već znate da zalivanje nije tako lako kao što zvuči. Da, to je lako učiniti, ali treba uzeti u obzir mnogo više od dodavanja vode kad god želite i nadati se najboljem.

Takođe morate da razmislite o sledećim faktorima koji utiču na potrebe zalivanja biljke kaktusa.

Lokacija vaše biljke: u zatvorenom ili na otvorenom
Jedan faktor koji se često zanemaruje prilikom zalivanja bilo koje biljke je njena lokacija. Biljke koje se uzgajaju u zatvorenom prostoru zahtevaju nešto drugačije zahteve za zalivanjem od onih koje se uzgajaju na otvorenom, jer se uslovi njihovog uzgoja razlikuju.

Temperatura i vlažnost u velikoj meri doprinose potrebama za zalivanjem biljke kaktusa u saksiji. Visoke temperature čine da se tlo brže suši, dok niže temperature pomažu u zadržavanju vlage u zemljištu. Što se zemlja brže suši, pre ćete morati da zalivate.

Kaktusi na direktnoj sunčevoj svetlosti i oni posađeni u senci imaju različite potrebe za zalivanjem. Kada su biljke na direktnoj sunčevoj svetlosti, zemljište se brže suši, što zahteva više zalivanja. Kaktusi u senci ili delimično osvetljenim prostorima, kao kada se uzgajaju kao sobne biljke, mogu mnogo duže zadržati vlagu u zemljištu.

Godišnja doba
Većina biljaka, uključujući kaktuse, raste aktivno tokom toplijih godišnjih doba (koja se naziva sezona rasta). Potrebno im je duboko namakanje da bi ostali snažni dok rastu.

U jesen do kasne zime, većina pustinjskih kaktusa miruje ili je u „periodu odmora“. Tokom ovog perioda potrebno im je samo povremeno zalivanje ili kada se zemlja potpuno osuši.

Mešavina zemlje takođe igra ključnu ulogu u određivanju potreba za zalivanjem vašeg kaktusa. Tipovi i uslovi zemljišta različito reaguju u pogledu apsorpcije vlage i zadržavanja vode. Labava, dobro drenirajuća zemlja je najbolja za biljku kaktusa jer neće zadržati višak vlage, što dovodi do truleži korena.

Teška i kompaktna zemlja je nešto što treba da izbegavate ako želite uspešnu biljku. Ova vrsta zemljišta nije dobro drenirana i često dovodi do vlažnih uslova.

Veličina posude za saksije
Veličina posude takođe utiče na zalivanje sukulenata. Generalno, male i plitke posude imaju tendenciju da ispare i odvode vodu brže od većih i širih. Zbog toga je kaktusima u malim posudama potrebno češće zalivanje od onih zasađenih u većim saksijama.

Odvodnjavanje
Drenaža je još jedan faktor koji značajno utiče na proces zalivanja kaktusa. Kaktus najbolje raste u zemljištu sa odličnom drenažom. Povremeno prekomerno zalivanje neće biti problem sa dobrom drenažom, jer tlo može da odvede višak vode.

Dostupne su mnoge vrste kaktusa. Većina njih nema prave listove, dok drugi imaju. Neki su mali, a neki veliki. Takođe postoji razlika između onih koji će srećno uspevati sa retkim zalivanjem i onih kojima je potreban dosledan raspored zalivanja (kao što je kaktus riblje kosti ili božićni kaktus sočne biljke).

Takve razlike utiču na potrebe biljke za zalivanjem. Na primer, manjim kaktusima je potrebno manje vode od većih. S druge strane, onima sa tanjim listovima je potrebno više vode nego pustinjskim kaktusima sa debelim modifikovanim listovima ili stabljikama.

Dakle, poznavanje vrste vašeg kaktusa će pomoći da se utvrdi koliko mu je vode potrebno.

Kada zaliti kaktus
Koliko vode treba kaktusu
Svaka biljka u botaničkoj porodici Cactaceae je drugačija. Potrebe za zalivanjem ovih biljaka zavise od njihovih karakteristika i spoljašnjih faktora. Na našu sreću, postoje opšta pravila koja nam govore kada treba zaliti biljku kaktusa.

Zalivajte biljke kaktusa samo kada je tlo najmanje 90% suvo. Morate pratiti stanje biljke i suvoću zemljišta da biste znali kada treba zaliti. Koristite sondu za vlagu ili prste da odredite nivoe vlage u zemljištu. Generalno, zahtevaju vrlo malo vode u poređenju sa drugim kućnim biljkama.

Zalijte svoje kaktuse ujutru kako ne bi bilo viška vlage noću. To će pomoći u sprečavanju bolesti biljaka.

Koliko često zalijevati kaktuse

Nažalost, kada je u pitanju ova pustinjska biljka, ne možete postaviti fiksni raspored zalivanja jer, kao što je gore pomenuto, mnogi faktori utiču na potrebe biljaka za zalivanjem. Na primer, kaktusi u zatvorenom prostoru zahtevaju manje zalivanja nego na otvorenom jer su uslovi njihovog uzgoja drugačiji.

Drugi faktor je starost biljke. Mlađi kaktusi su obično zahtevniji i češće im je potrebna voda da bi podržali njihov rast. Ove biljke takođe zahtevaju više zalivanja u proleće i leto nego u hladnijim mesecima jer aktivno rastu.

Generalno, male biljke kaktusa u zatvorenom prostoru će trebati zalivanje svakih 10 dana ili više za optimalan rast tokom proleća i leta čim se tlo potpuno osuši. Povećajte interval između rasporeda zalivanja tokom perioda mirovanja biljke tokom zime (otprilike svakih 4 do 6 nedelja).

Koja vrsta vode je najbolja za biljke kaktusa?

Vrsta vode je još jedan ključni faktor u uzgoju zdrave biljke. Za unutrašnji kaktus, najbolje opcije su kišnica i destilovana voda.

Za razliku od meke vode, tvrde vode ili vode iz slavine, kišnica sadrži prave količine minerala koje su potrebne biljci kaktusa. Druge vrste vode imaju mnogo minerala koji se mogu nakupiti u zemljištu i uticati na zdravlje vaše biljke.

Kako zaliti biljku kaktusa

Možete koristiti nekoliko metoda za zalivanje sukulenata, ali najbolji način je duboko zalivanje. Tokom svakog zalivanja, temeljno natopite zemlju dok voda ne počne da odvodi iz drenažnih rupa saksije.

Takođe možete polako kapati vodu oko korena. Druga metoda je postavljanje lonca na tanjir napunjen vodom, omogućavajući biljci da unese vlagu kroz korenje.

Bez obzira na metodu koju koristite, nemojte zamagliti svoj kaktus. Ne vole vlažnost ili nakupljanje vode na modifikovanim listovima. Zalivajte u podnožju i izbegavajte zalivanje iznad glave kako biste sprečili stvaranje bolesti biljaka.

Koliko vode je potrebno kaktusima?
Kao što je gore pomenuto, potrebe biljke kaktusa za vodom zavise od mnogih spoljnih faktora kao što su temperatura, svetlost, mešavina tla i još mnogo toga. Dobićete bolju procenu koliko vode vašim biljkama treba ako obratite pažnju na te faktore.

Šta raditi između ciklusa zalivanja

Dozvolite vašoj biljci kaktusa da se osuši između ciklusa zalivanja. Uverite se da je zemlja potpuno isušena pre sledećeg zalivanja. Možete koristiti prste i ručno osetiti suvoću tla. Takođe možete koristiti merač vode da odredite nivo vlage ili jednostavno pokupite lonac da odredite koliko je težak.

Zalivanje biljaka kaktusa nakon presađivanja

Presađivanje je jedna metoda koja pomaže vašim biljkama kaktusa da napreduju. Ova praksa omogućava dodatni prostor za rast i pomaže u smanjenju nakupljanja minerala u zemljištu.

Kada presađujete kaktuse, možda ćete se zapitati da li biste trebali zaliti svoju biljku kaktusa odmah nakon presađivanja.

Odgovor je ne. Proces presađivanja oštećuje korijenski sistem biljke kaktusa. Nakon prenosa, korenov sistem je i dalje krhak i potrebno mu je neko vreme da se zaraste. Dakle, najbolje je ostaviti ga nekoliko dana dok se ne oporavi pre zalivanja. Zalivanje odmah nakon presađivanja može dovesti do truljenja korena.

Preterano zalivanje i nedovoljno zalivanje biljaka kaktusa
Nedovoljno ili prekomerno zalivanje biljaka kaktusa
Prekomerno zalivanje i nedovoljno zalivanje su uobičajeni problemi sa kojima se susreću početnici ljubitelji kaktusa – posebno prekomerno zalivanje. Većina nije sigurna koliko vode da daju svojim biljkama kaktusa. Kao rezultat toga, oni nesvesno zalivaju ili preterano zalivaju svoje jadne sobne biljke.

Nažalost, nedovoljno ili prekomerno zalivanje dovodi do neželjenih rezultata i potencijalno do propadanja vaše biljke. Ovo možete lako izbeći tako što ćete paziti na znake loše prakse zalivanja.

Znaci podvodnog kaktusa
Vaš kaktus vam govori da mu je potrebno više vlage kroz jedan ili više od sledećih simptoma:

Bledi, gumeni i ispuhani listovi
Promena boje na listovima i stabljikama
Uvenuće lišće
Opušteno lišće
Suvoća na izgled i na dodir
Manja težina lonca
Iako možda mislite da vaš kaktus umire, postoji jednostavno rešenje koje će vam pomoći da oživite snagu vaše biljke. Kada počne da pokazuje znake nedovoljnog zalivanja, jednostavno je dobro zalijte. Sačekajte nekoliko dana i vaša biljka će se vratiti u svoje zdravo stanje.

Znaci preplavljenog kaktusa
Kao i kod nedovoljnog zalivanja, prekomerno zalivanje je nešto što treba izbegavati kada se brinete o biljkama kaktusa. Teže je od podvodnjavanja jer su efekti viška vlage često nepovratni. Evo znakova za prekomerno zalivanje kaktusa:

Biljke koje trunu ili propadaju
Listovi i baza postaju smeđi ili crni
Biljke izgledaju previše debele
Prekomerno zalivanje dovodi do zalivanja zemljišta. Ovo nije povoljno za bilo koji kaktus ili sukulent jer može dovesti do truleži korena, ubijajući vašu biljku.

Upakovati
Pravilno zalivanje je ključno u uzgoju kaktusa jer pomaže u promociji rasta, cvetanja i plodova. Iako je zalivanje jednostavan proces, morate uložiti dodatne napore da biste znali kada i kako hidrirati svoje sobne biljke kaktusa. Upoznavanje sa faktorima koji utiču na potrebe biljke za zalivanjem pomoći će vam da uzgajate lepe i zdrave biljke kaktusa u svom domu.

Često postavljana pitanja o zalivanju kaktusa:

Kako zaliti kaktus u zatvorenom?
Kaktuse treba zalijevati tek kada se zemlja u posudi za saksiju praktično potpuno osuši. Prilikom zalivanja, zasitite zemlju i izbegavajte lišće gde je to moguće. Prestanite sa zalivanjem kada počnete da vidite da se voda raspršuje iz drenažnih rupa u posudi za saksije.

Koliko često zalivate kaktus?
Tokom proleća i leta, biljka kaktusa koja se uzgaja u zatvorenom prostoru moraće da se zaliva svakih 10 dana ili duže. Tokom zimskih meseci, kaktuse je potrebno zalivati samo svakih 4 do 6 nedelja.

Kako znate kada je kaktusu potrebna voda?
Podvodne biljke kaktusa obično pokazuju sledeće znakove:

Bledi, gumeni i ispuhani listovi
Promena boje na listovima i stabljikama
Uvenuće lišća
Opušteno lišće
Suvoća na izgled i na dodir
Manja težina lonca
Da li da zamaglim kaktus?
Kao opšte pravilo, izbegavajte zamagljivanje listova i lišća kaktusa. To često dovodi do nakupljanja stajaće vode na listovima što može ubrzati gljivične infekcije.

Koja je najbolja voda za davanje kaktusa?
Gde je moguće, pokušajte da zalivate svoje biljke kaktusa ili kišnicom ili destilovanom vodom. Voda iz slavine direktno iz slavine je često prekomerno hlorisana i sadrži beskorisne hranljive materije i minerale koji se mogu nakupiti u zemljištu.