Kako uzgajati hortenzije za početnike osnovni vodič

Kako uspešno saditi, uzgajati i brinuti se za cveće hortenzije
Poznate širom sveta po svom raskošnom cvetanju, hortenzije su jedna od najprepoznatljivijih ukrasnih biljaka u kućnim baštama. Ovi grmovi ili vinove loze su osnovni proizvod u dvorištu, pouzdano cvetaju i stvaraju tepihe u boji. U ovom članku ćemo pokriti apsolutno sve što treba da znate da uzgajate savršene hortenzije, od sadnje do nege i još mnogo toga.


Osnove hortenzije
Šta su hortenzije?
Hortenzije su rod višegodišnjih grmova ili vinove loze u porodici Hidrangeaceae. Ranije pod rodom Hortensia, ponekad su poznate kao Hortensias, ali se generalno nazivaju jednostavno imenom njihovog roda, Hortenzija.

Hortenzije su neverovatno popularne baštenske biljke i neke od najčešće uzgajanih ukrasnih grmova širom sveta. Omiljeni su zbog svojih velikih grozdova cveća u različitim oblicima i bojama, čineći divno rezano cveće ili dodatke bilo kom višegodišnjem krevetu.

Šta simbolizuju hortenzije?

Hortenzije generalno simbolizuju milost i razumevanje, takođe prenoseći iskrene emocije. Svaka boja ima svoje posebno značenje, omogućavajući vam da prilagodite svoju poruku kada poklanjate ovo zapanjujuće cveće:

Bela: gracioznost, čistota, taština
Ružičasta: Romantika, iskrena emocija
Plava: žaljenje
Ljubičasta: Duboko razumevanje
Zelena: Obnova, ponovno rođenje
Prednosti hortenzije
Prednosti hortenzije

Najočiglednija prednost biljaka hortenzije je ukrasna. Zeleni i sjajni listovi čine divno grmlje, a slatki grozdovi cveća nadopunjuju sve zadivljujućim bojama. Ove boje se menjaju u zavisnosti od sorte i pH u tlu, omogućavajući vam da prilagodite svoje biljke vašim potrebama dizajna.

Ove biljke nisu odlične samo za vas, već i za vaše okruženje. Cvetovi privlače u baštu širok spektar oprašivača, uključujući pčele, leptire i letelice. Pošto neke sorte ne proizvode polen, držite se hortenzija metlica i penjača da biste zaista pomogli svojim prijateljima u bašti.

Takođe se veruje da hortenzije imaju neke zdravstvene prednosti. Neke studije su pokazale da ove biljke imaju potencijal da poboljšaju zdravlje jetre i bubrega. Takođe se tvrdi da imaju antiinflamatorna svojstva i da su bogati antioksidansima. Međutim, postoji malo naučnih istraživanja o njegovoj upotrebi kod ljudi, pa se preporučuje da se držite drugih prednosti bašte.

Toksičnost i jestivost

Hortenzije se smatraju otrovnim za ljude i životinje. Listovi, pupoljci i cvetovi sadrže cijanogeni glikozid, koji može dovesti do mučnine i povraćanja kada se proguta. Za one sa osetljivom kožom, oni takođe mogu izazvati manju iritaciju.

Gutanje obično nije fatalno, posebno u malim količinama, ali se preporučuje da biljke držite dalje od dece i kućnih ljubimaca gde je to moguće.

Vrste hortenzija

Rod Hortenzija sadrži više od 70 identifikovanih i proučavanih vrsta cvetnih biljaka. Ali postoji samo nekoliko njih koji se obično nalaze u kućnim baštama i uzgajaju se širom sveta:

veliki list (Hidrangea macrophilla)
hrastov list (Hidrangea kuercifolia)
glatka (Hidrangea arborescens)
metlica (Hidrangea paniculata)
penjanje (Hidrangea anomala subsp. petiolaris)
Planina (Hidrangea serrata)
Svaka od ovih vrsta sadrži hibride i sorte različitih boja. Većina hortenzija je bela, ružičasta ili plava, ali postoje i vrste koje su dostupne u ljubičastoj i zelenoj boji. Neki takođe imaju sposobnost da menjaju boju, determinisanu pH vrednosti zemljišta i progresijom biljke tokom cele sezone.

Sezona cvetanja hortenzije

Većina vrsta hortenzija cveta u nekom trenutku tokom leta, obično od početka do sredine sezone. Tačna vremena zavise od vrste i sorte, pri čemu neki cvetaju nešto ranije u kasno proleće, a drugi nastavljaju da cvetaju sve dok temperature ne padnu u jesen.

Hortenzije mogu da cvetaju neprekidno oko tri meseca, opet u zavisnosti od vrste. Neki mogu imati kraće sezone, dok drugi cvetaju još duže. Spoljni faktori kao što su temperatura i zona takođe mogu uticati na sezonu, čineći je kraćom ili dužom.

Koliko velike hortenzije rastu?

Veličina hortenzije se značajno razlikuje po vrsti i dalje po sorti. Najpopularnija vrsta, hortenzije velikog lista, može narasti do impresivnih 10 stopa u visinu i širiti se uz odgovarajuću negu, ali većina ostaje kompaktnija.

Hortenzije penjačice su najveće u grupi zbog rasta vinove loze, dostižući znatno preko 20 stopa u visinu ako se ne kontrolišu, sa širenjem od oko 6 stopa. Najmanja u opštoj veličini su planinske hortenzije, ali postoje i patuljasti ili kontejnerski hibridi u većini vrsta koji ostaju kompaktni tokom cele godine.

Hortenzije su porijeklom iz Azije i Amerike, a svaka vrsta potiče iz a Rutina uzimanja će vam pružiti najbolje moguće cvetove tokom sezone i produžiti životni vek vaših hortenzija.

Gnojite jednom u proleće đubrivom sa visokim sadržajem fosfora da biste podstakli cvetanje i ponovo u jesen pre nego što biljci treba rezidba. Ako vaše hortenzije ne rade dobro, možete da primenite i đubrivo za cveće niske koncentracije neposredno pre početka leta.

Obrezivanje i odumiranje hortenzija

Rezidba i orezivanje su osnovni zadaci održavanja ako želite da vaše hortenzije budu uredne i uredne. Ali nepravilna rezidba može imati strašne posledice po cvetanje sledeće sezone za sorte koje cvetaju na starom drvetu. Dok mrtvite tokom cele sezone, pratite ovaj vodič za pravilno orezivanje svake vrste:

Veliki list: U jesen, orezujte do prvog niza pupoljaka.
Penjanje: Potrebno je malo rezidbe, osim za kontrolu preteranog rasta i održavanje oblika.
Planina: Lagana suva šljiva ubrzo nakon cvetanja
Hrastov list: Lagana suva šljiva ubrzo nakon cvetanja
Metelica: Jaka šljiva u kasnu zimu ili rano proleće
Glatko: Ozbiljna rezanja u kasnu zimu ili rano proleće
Veed Control
Da biste upravljali korovom oko vaših hortenzija, počnite sa čistim krevetom za sadnju. Ubrzo nakon sadnje, dodajte debeli sloj malča da biste zadržali vlagu i sprečili klijanje bilo kakvog semena korova. Ako uspeju da se provuku, sloj malča će ih lakše ukloniti.

Povucite bilo koji korov čim ga uočite i izbegavajte upotrebu herbicida da biste sprečili oštećenje korena i okoline.

Bolesti i štetočine

Hortenzije su podložne nekoliko bolesti zahvaljujući ljubavi prema vlazi i gustom rastu listova. Obratite pažnju na ove uobičajene probleme i rešite ih što je pre moguće:

Problemi sa štetočinama takođe nisu vrlo verovatni, ali je važno da se pozabavite ovim problemima čim se pojave:

Razmnožavanje i deljenje

Najlakši način za razmnožavanje hortenzija je reznicama. Ovo će proizvesti klon matične biljke, za razliku od semena koje će proizvesti drugu sortu ili možda uopšte neće klijati.

Jednostavno uklonite reznicu sa zdrave grane duge nekoliko centimetara. Ciljajte na noviji zeleni rast, a ne na stari drvenasti rast koji je teško ukorijeniti. Potopite kraj u hormon za ukorjenjivanje i posadite u saksiju sa mešavinom tla za razmnožavanje. Zatvorite plastičnim poklopcem da biste podigli nivo vlažnosti i podstakli novi rast.

Ako vaša hortenzija preraste, možete takođe podeliti jednu biljku na dve. Međutim, ovo u velikoj meri ometa rast korena i može uticati na vaše cvetanje u sledećoj sezoni, tako da je mnogo lakše razmnožavati putem reznica.

Presađivanje hortenzija na nove lokacije u bašti takođe je moguće ako želite da postavite biljke negde drugde ili pronađete bolju zonu za rast.

Uzgajanje hortenzija kao rezanog cveća

Hortenzije prave divno rezano cveće, pogodno u mešanim buketima ili samostalno. Jednom kada procveta, jednostavan je proces da se odseče cvetne glavice i iznese u zatvorenom prostoru za prikaz u vazi:

Secite ujutru pre nego što temperatura poraste za najdugotrajnije cvetanje.
Birajte zrele cvetove koji su se potpuno otvorili, jer novo cveće neće dugo trajati kada se odseče.
Odrežite stabljiku između dva seta listova, sečeći pod pravim uglom oštrim makazama.
Skinite sve listove sa donje polovine grane i ponovo isecite pod uglom od 45°.
Stavite stabljike u kantu tople vode dok ne budete spremni da ih unesete u zatvoreni prostor i stavite u vazu.
Da biste zadržali svoje cveće što je duže moguće, redovno menjajte vodu kako biste sprečili razvoj bakterija. Pomerite vazu sa putanje direktne sunčeve svetlosti i držite je na hladnom mestu. Ako imate prostora, vazu možete držati i u frižideru preko noći, a ujutru ih ponovo izvaditi.

Sušenje i čuvanje hortenzija je još jedan odličan način da uživate u ovim cvetovima i mesecima koji dolaze.

Nega na kraju sezone

Kada se završi sezona cvetanja, sredite svoje biljke odsecanjem, rezanjem i obrezivanjem. Uverite se da pratite odgovarajuću tehniku rezidbe za odabranu vrstu.

U zavisnosti od vaše zone, možda ćete morati da pokrijete hortenziju tkaninom za zaštitu od mraza da biste sprečili oštećenje pupoljaka. Malčiranje oko osnove biljke takođe može zadržati korenje izolovanim tokom perioda intenzivne hladnoće.

Uklonite tkaninu i osvežite malč u proleće kada se vreme zagreje i sačekajte da se pojavi novi zeleni rast.

Najčešća pitanja o uzgoju hortenzija:

Da li se hortenzije vraćaju svake godine?

Hortenzije su višegodišnje biljke, koje iz godine u godinu neprestano rađaju cveće. Spoljni faktori kao što su zona, položaj sadnje i nega mogu uticati na nivo cvetanja, kao i na tehniku rezidbe i rutinu đubrenja.

U kom mesecu sadite hortenzije?

Hortenzije se mogu saditi na dva mesta tokom godine – jesen i proleće.

Perature su previše tople za ove biljke koje vole hladnoću.

Gde najbolje rastu hortenzije?

Većina vrsta hortenzija najbolje raste na temperaturi USDA zona 3-8, preferirajući hladnije vreme nego visoke temperature. Neke vrste bolje podnose veće temperature od drugih. Oni uživaju u niskim mestima sa dobro drenirajućim zemljištem i malo senke u popodnevnim satima.

Da li hortenzije cvetaju prve godine kada ih posadite?

Kada se sadi iz rasadnika, hortenzije će uglavnom cvetati prve godine. Međutim, ovo nije tačno za sve vrste u svim slučajevima, tako da ćete možda morati da sačekate još nekoliko godina da se biljka uspostavi pre nego što vaša biljka procveta.

Možete li ostaviti hortenzije u zemlji preko zime?

Hortenzije dobro podnose hladnoću i mogu ostati u zemlji tokom zime. Biće im potrebna određena zaštita od mraza kako bi se sprečilo bilo kakvo oštećenje pupoljaka koji će proizvesti cvetove sledeće sezone.

Da li se hortenzije dobro snalaze u saksijama?

Hortenzije čine divne biljke u kontejnerima kada im se daje dovoljno prostora za rast. Počnite tako što ćete izabrati kompaktnu sortu dizajniranu za rast u kontejnerima. Uverite se da je lonac dovoljno velik da primi zrelu veličinu hortenzije i da ima odgovarajuće rupe za drenažu. Kada birate zemljište, pronađite visokokvalitetnu mešavinu za saksije koja dobro drenira kako bi se izbeglo zalijevanje vode.

Da li hortenzije vole sunce ili senku?

Hortenzije preferiraju delimično zasjenjene položaje za najbolje cvetanje. U jakoj hladovini će im nedostajati energija da proizvedu cveće, a na punom suncu će postati pod stresom i boriti se da procvetaju.

Kako uzgajati hortenzije – poslednja reč

Uzgoj hortenzija može biti neverovatno koristan. Ove prelepe ukrasne biljke pružaju kaleidoskop boja i intriga svakoj bašti. Štaviše, oni prave odlično sušeno cveće u kojem se može uživati dugo nakon sezone cvetanja.