Kada i kako zalijevati Bostonske paprati osnovni saveti

Vodič korak po korak za pravilno zalivanje bostonske paprati kod kuće
Dobrodošli u naš osnovni vodič za zalivanje biljaka Bostonske paprati kod kuće. Ove tropske kućne biljke donose bujnu džunglu u bilo koju prostoriju, sa svojim tekućim listovima, bujnim zelenim listovima i nizom dodatnih pogodnosti. Ali da bi bostonska paprat uspevala u zatvorenom prostoru, potrebna su joj posebna razmatranja kada je u pitanju zalivanje. Ovde ćemo vas provesti kroz osnovne osnove kada i kako zalivati Boston paprati kod kuće.


Kada i kako zalijevati bostonske paprati – najvažnije

Bostonske paprati su porijeklom iz vlažnih džungle tropske Afrike i Južne Amerike. Njihov medij za uzgoj mora biti stalno vlažan. Tokom vegetacije, zalivajte svaka 2 do 3 dana destilovanom, filtriranom ili kišnicom kada se gornji centimetar zemlje oseti suv na dodir. Vlažnost se takođe može održavati zamagljivanjem ili korišćenjem posude sa šljunkom.

Uloga vode u zdravlju i razvoju biljaka
Kao i većina organizama, biljke se oslanjaju na vodu za preživljavanje. Biljkama je potrebna voda iz pet glavnih razloga:

Ćelijska struktura – ​​Voda čini 80 do 90% biljke
Klijanje semena – Seme počinje da klija kada je izloženo vodi
Regulacija temperature – Biljke „znoje“ vodu sa listova i stabljika
Ishrana – Voda pomaže korenu da pravilno apsorbuje hranljive materije
Fotosinteza – Voda, ugljen-dioksid i sunčeva svetlost se kombinuju da bi napravili slatku hranu za biljke

Koje su tipične potrebe za vodom bostonske paprati?

Bostonskim papratima je potrebno blago vlažno tlo u svakom trenutku da se ne bi isušile. Bostonske paprati zalivajte redovnije u proleće i leto, a ređe u jesen i zimu. Trik je da izbegnete stagnaciju vode u posudi za lonce, tako da obezbedite odgovarajuću drenažu.

Da biste sprečili kontaminaciju hemikalijama, koristite destilovanu, filtriranu ili kišnicu. Bostonskim papratima je takođe potrebna visoka vlažnost, što se može postići zamagljivanjem ili korišćenjem ovlaživača i šljunkovitih tacni.

Kada znam kada je bostonskoj paprati potrebno zalivanje?
Najlakši način da proverite da li vašoj bostonskoj paprati treba piće je da testirate koliko je zemlja suva. Proveravajte ovo svakodnevno vrhovima prstiju. Ako je zemlja malo suva, paprati je potrebna voda.

Sonde za vlagu takođe mogu biti efikasne ako biste radije održavali nokte čistima i takođe će obezbediti bolji indikator sadržaja vlage dublje u podlozi.

Lišće može biti drastičniji pokazatelj. Ako listovi počnu da žute, biljka je isušena i treba joj piće.

Koliko često treba da zalivam bostonsku paprat?
Bostonske paprati treba zalijevati onoliko često koliko je potrebno kako bi podloga za uzgoj bila blago vlažna u svakom trenutku. U zavisnosti od vaše klime, ovo može uključivati zalivanje svaka 2 do 3 dana ili jednom nedeljno.

Tokom vegetacije, zalivajte ovom frekvencijom. Zimi zalivajte paprat samo svakih nekoliko nedelja jer će se rast prirodno usporiti tokom ovog perioda mirovanja.

Koja je vrsta vode najbolja za Boston paprati?

Kao i većina vrsta paprati, bostonske paprati mogu biti ranjive na hemikalije i soli u vodi iz slavine. Da biste izbegli biljku bolesnog izgleda, koristite kišnicu ako je moguće. Ako to nije praktično, onda koristite destilovanu ili filtriranu vodu. Ovo poslednje je verovatno najpraktičnija opcija za većinu vlasnika bostonske paprati.

Uverite se da je voda koju koristite sobne temperature jer bostonske paprati ne vole ekstremne temperature.

Kako zalijevati Boston paprati
Ako vašoj bostonskoj paprati treba zalivanje, sledite nekoliko jednostavnih koraka da biste izbegli prekomerno ili nedovoljno zalivanje biljke.

Uvek koristite posudu koja ima drenažne rupe. Temeljno zalijte paprat dok voda ne počne da curi. Pokušajte da ne dođe do vode na same listove. Umesto toga, ciljajte na tlo oko osnove biljke.
Da bi se održala visoka vlažnost, vredi zamagliti paprat svakih nekoliko dana. Međutim, nemojte biti previše liberalni sa sprejom jer želite da izbegnete potpuno zasićenje lišća. Takođe možete postaviti lonac za rasadnik paprati na pladanj sa šljunkom sa malo vode u njemu. Voda će ispariti i povećati vlažnost.

Šta raditi između ciklusa zalivanja?

Redovno proveravajte tlo između zalivanja, posebno u proleće i leto. Koristite vrh prsta ili merač vlage da biste proverili da li vrh medijuma za uzgoj počinje da se osuši. Ovo vam govori da li je paprat spremna za još jedan ciklus zalivanja.

Nikada ne dozvolite da se bostonska paprat potpuno osuši. Ovo je ubica za biljku.

Za više, pogledajte naš detaljni vodič o tome gde da postavite bostonske paprati u kući za optimalnu negu i prednosti Feng Shuija.

Prezalivanje i podvodnjavanje Bostonske paprati
Bostonske paprati su izuzetno podložne i prekomernom i nedovoljno zalivanju. Premalo vode će uzrokovati da se paprat osuši i umre. Previše vode će pokrenuti truljenje korena. Pazite na:

Ako iz vaše bostonske paprati počne da dolazi loš miris, proverite korenje. Ako izgledaju smeđe, kašaste i smrdljive, korenje truli. Odrežite obolelo korenje i ostavite da se zemlja malo osuši pre nego što nastavite sa zalivanjem.

Uvenuće listove
Ovo je obično simptom prekomernog zalivanja. Ako lišće paprati visi, ali je tlo i dalje vlažno, u tlu ima previše vode. Pustite da se zemlja malo osuši i prilagodite raspored zalivanja.

Žuto lišće
Ovo može ukazivati na nedovoljno ili prekomerno zalivanje. Ako vidite da lišće postaje žuto ili ima braon vrhove na listovima, proverite tlo prstom. Ako je mokro, izbegavajte zalivanje dok se zemlja malo ne osuši. Ako je tlo suvo, dobro zalijte biljku.

Kako zalijevati razmnožene bostonske paprati
Bostonske paprati se mogu razmnožavati podelom ili korišćenjem izbojaka koji se razvijaju. Koji god metod da koristite za razmnožavanje, držite tlo nove biljke vlažnim, ali ne i preplavljeno – baš kao što biste to učinili za zrelu biljku.

Zalivanje bostonske paprati nakon presađivanja
Bostonske paprati obično treba presađivati svakih nekoliko godina kako se biljka širi. Dobra je ideja da biljku na brzinu zalijete nekoliko dana pre presađivanja. Ovo olakšava prenošenje dela starog tla u novi lonac. Nakon što je presađena, dobro popijte paprat.

Upakovati
Bostonske paprati mogu izgledati izbirljive kada je u pitanju voda. Ali ako pratite jednostavnu rutinu, možete osigurati da vaša fantastična paprat dobije pravu količinu vode da bi zaista uspela.

Zalivajte samo kada se zemlja malo osuši, posebno u proleće i leto. Smanjite učestalost zalivanja zimi. Uvek koristite destilovanu ili filtriranu vodu sobne temperature.

Vodiči za negu biljaka bostonske paprati:
Za više, pogledajte naše osnovne vodiče za negu biljaka Bostonske paprati:

Hranjenje i đubrenje Bostonske paprati
Boston paprat svetlosni zahtevi
Najbolja mešavina zemljišta za Boston paprati
Najčešća pitanja o zalivanju Boston paprati:
Kako da znam da li je mojoj Bostonskoj paprati potrebna voda?
Listovi koji počinju da se uvijaju, padaju ili se hrskaju na ivicama uobičajeni su znakovi da je vašim biljkama bostonske paprati potrebno zalivanje.

Koliko vode treba da dam svojoj Bostonskoj paprati?
Obilno zalivajte dok ne vidite vodu kako teče u tanjir ispod lonca. Tačna zapremina zavisiće od veličine bostonske paprati i posude za saksije. Nastojte da zasitite tlo duboko zalivanjem tako da cela baza tla dobije malo vlage.

Da li da zamaglim svoju Bostonsku paprat?
Nežna magla može pomoći da se lišće hidrira i obezbedi određeni stepen vlažnosti. Pazite da ne zasitite listove jer stajaća voda na površini može dovesti do propadanja i gljivičnih infekcija.

Kako da znam da li je moja biljka bostonske paprati zdrava?
Kao i kod svih kućnih biljaka i unutrašnjeg drveća, ključ je pronaći pravi balans svetlosti, vode i temperature. Svaki dom ili kancelarija predstavlja svoj jedinstveni skup okolnosti, tako da ćete morati da nadgledate i prilagođavate se kako biste osigurali da vaša biljka pauka napreduje. Srećna, zdrava bostonska paprat će pokazati snažno, zdravo lišće i stalan rast.

Mogu li se sobne biljke bostonske paprati oporaviti od prekomernog zalivanja?
Boston paprati se može oporaviti od prekomernog zalivanja ako ste rano ublažili i prilagodili cikluse zalivanja. Pažljivo pratite tokom perioda od 2 nedelje i posmatrajte opšte znake poboljšanja ukupnog zdravlja biljke.