uobičajenih razloga za smedje savete o paprati iz ptičjeg gnezda

Kako se nositi sa smeđim savetima o paprati vašeg ptičjeg gnezda
Nije tajna da paprat iz ptičjeg gnezda, ili Asplenium nidus, vole baštovani u zatvorenom prostoru. Ova popularna kućna biljka daje tropski štih svakoj prostoriji, sa svojim sjajnim, svetlim listovima, oblikom rozete i jedinstvenim naboranim lišćem. Iako je paprat iz ptičjeg gnezda relativno lako uzgajati u pravim uslovima životne sredine, jedna uobičajena pritužba su posmeđi saveti. Ovaj vodič opisuje kako da upravljate smeđim vrhovima na prednjim stranama paprati vašeg ptičjeg gnezda.


Kako upravljati smeđim savetima o paprati iz ptičjeg gnezda – najvažnije
Smeđi vrhovi na paprati iz ptičjih gnezda često su uzrokovani nedovoljnim ili prekomernim zalivanjem. Drugi uobičajeni krivci uključuju prekomerno đubrenje i izlaganje toploti ili izvorima svetlosti, koji „sprže“ lišće. Suv vazduh i promene temperature mogu izazvati smeđe vrhove. Infekcija ili bolest insekata takođe može izazvati porumenelost vrhova.

8 uobičajenih razloga zašto paprat vašeg ptičjeg gnezda ima smeđe vrhove ili listove

Primećujete smeđe vrhove na paprati vašeg ptičjeg gnezda… šta da radite? Prvi korak ka rešavanju problema je utvrđivanje zašto listovi vaše paprati porumene. Evo nekih od najčešćih uzroka smeđih vrhova ili listova.

1) Nedostatak vode / premalo vlage
Prirodno stanište ptičjih paprati uključuje tropske prašume i regione jugoistočne Azije, ostrva Pacifika, Madagaskara i Australije. Ovde je klima topla i vlažna tokom cele godine, sa stalnim padavinama i dosta vlage.

Kada uzgajate paprati iz ptičjih gnezda u zatvorenom prostoru, vaš cilj je da pokušate da ponovite ove prirodne uslove rasta. Naravno, ovo je možda lakše reći nego učiniti. Ipak, kombinacija vlažnog, dobro drenirajućeg zemljišta i adekvatne vlažnosti (bilo kroz postavljanje posude za paprati vašeg ptičjeg gnezda na poslužavnik napunjen šljunkom i vodom ili dosledno zamagljivanje) može učiniti trik.

Trebalo bi da zalivate paprat svog ptičjeg gnezda u većini slučajeva kada se gornji centimetar zemlje u loncu oseća suvim. Ali šta se dešava ako zaboravite da zalijete paprat svog ptičjeg gnezda? Opušteni listovi, praćeni smeđim vrhovima, ukazuju na to da je vaša paprat nedovoljno zalivena.

Ako primetite opuštene i posmeđene vrhove, odmah zalijte paprat iz ptičjeg gnezda. Sipajte vodu sa vrha na tlo oko biljke. Ne sipajte vodu direktno u rozetu ili na lišće, jer to može izazvati probleme sa zdravljem biljaka. Sačekajte dok višak vode ne iscuri kroz dno posude, a zatim ponovo sipajte vodu odozgo. Ponavljajte sve dok se korenska kugla ne oseti zasićena.

Obavezno ostavite višak vode da se isprazni. Možda ćete morati lagano da nagnete lonac kako biste osigurali da sva višak vode iscuri. Ne želite da ostavite paprat svog ptičjeg gnezda da sedi u vodi. Nemojte ponovo zalivati paprat dok gornji centimetar zemlje ne postane suv na dodir.

2) Prekomerno zalivanje
U svom prirodnom staništu, paprati iz ptičjih gnezda su epifitne, često rastu na stablima drveća i trupcima. Oni uzimaju vodu koja im je potrebna iz ovih drvenih struktura.

U divljini, paprati rastu u podzemlju tropske prašume. To znači da se moraju takmičiti za vodu i hranljive materije sa mnogim drugim biljkama. Retko paprati sede sa mokrim nogama.

Ova dva faktora znače da, kada se uzgajaju u zatvorenom prostoru, paprati iz ptičjih gnezda preferiraju zemljište koje je stalno vlažno, ali nikada mokro. U stvari, prekomerno zalivanje predstavlja jedan od najznačajnijih rizika po zdravlje paprati u ptičjem gnezdu i vodeći je uzrok neuspeha zatvorenih biljaka. Jedan od simptoma prekomernog zalivanja su vrhovi koji porumene.

U mnogim slučajevima, prekomerno zalivanje uzrokuje da lišće paprati izgleda žuto. Ako se situacija ne ispravi, listovi paprati će početi da smeđi na vrhovima, na kraju će se proširiti na ostatak lista. Prekomerno zalivanje je lako uraditi; ironično, još jedan rani simptom prekomernog zalivanja je uvenuće. Venčanje čini da biljke izgledaju „žedne“, tako da je obezbeđeno više vode… i problem raste.

Zašto prekomerno zalivanje izaziva toliko štete? U suštini, prekomerno zalivanje biljke izgladnjuje tako što sprečava korenje da apsorbuje kiseonik i hranljive materije koje su biljci potrebne za preživljavanje. Vremenom, previše vode može dovesti do truljenja korena, pa čak i do smrti biljke.

3) Previše đubriva
U svom prirodnom staništu, paprat iz ptičjeg gnezda se takmiči za hranljive materije sa drugim biljkama. Kada se uzgaja u kući, to znači da ne morate previše često da gnojite ovu vrstu paprati. Osim toga, sporo raste.

Đubrivo koje se primenjuje prečesto ili punom snagom može da „zapali“ lišće, što može dovesti do posmeđivanja vrhova listova. Kao opšte pravilo, đubrite paprat svog ptičjeg gnezda samo tokom sezone rasta, koja pada u prolećne i letnje mesece.

Za to vreme nanesite đubrivo 20-10-20, razblaženo do pola jačine, svake tri do četiri nedelje. Nemojte gnojiti tokom ostatka godine. Ako previše gnojite, to može uzrokovati da vrhovi vaše paprati porumene.

4) Loša drenaža
Dok paprati iz ptičjeg gnezda najbolje rastu i stalno vlažnom tlu, ne mogu da uspevaju na mokrim nogama, vlažnom zemljištu i stajaćoj vodi. Ovo naglašava važnost upotrebe kontejnera koji ima adekvatnu drenažu.

Saksije sa lošom drenažom dovode do zdravstvenih problema biljaka, uključujući i vrhove posmeđivanja. To je zato što lonci koji ne mogu pravilno da se odvode zadržavaju vodu; kada se višak vode nakuplja oko korena paprati, ona ne može da preuzme kiseonik i hranljive materije koje su joj potrebne. Vlažna zemlja guši i izgladnjuje biljku, što dovodi do truleži korena i smrti biljaka.

5) Root Bound
Iako paprati iz ptičjih gnezda rastu sporo, imaju koristi od presađivanja na svake dve do tri godine. Prelazak na nešto veću veličinu lonca – ne više od dva inča većeg u prečniku – daje korenima paprati više prostora za širenje. Kada paprat preraste svoju saksiju, njeni koreni mogu postati gusti i zapetljani, čak se protežu kroz površinu tla, kroz drenažne rupe u saksiji ili omotavajući se oko obima posude.

Ovo je poznato kao „vezan za koren“ ili „vezan za lonac“. Biljka vezana za koren ima poteškoća da apsorbuje vlagu, kiseonik i hranljive materije koje su joj potrebne za napredovanje. Može pokazati znake stresa kroz posmeđene vrhove.

6) Neprikladna temperatura i vlažnost
Najbolji temperaturni opseg za paprat iz ptičjeg gnezda je između 70 i 90 stepeni F. Ovo oponaša temperature prirodne kišne šume biljke. Ako temperature padnu ispod 60 stepeni F tokom dužeg perioda, biljka će biti pod stresom. Saveti za smeđe mogu biti rezultat.

Paprati iz ptičjih gnezda takođe uspevaju u vlažnim uslovima koji se nalaze u temama. Ako je vazduh previše suv, listovi paprati mogu početi da smeđi. Povećajte vlažnost tako što ćete paprati sedeti u kupatilima ili kuhinjama, stavljati ih sa grupama drugih biljaka, redovno zamagljivati ili stavljati na poslužavnik napunjen šljunkom i vodom. Ako živite u sušnoj klimi, mali ovlaživač vazduha može povećati vlažnost vaše paprati.

7) Loši svetlosni uslovi
Paprati iz ptičjeg gnezda najbolje rastu na indirektnom svetlu. Oni uspevaju u šarenoj svetlosti i delimičnoj senci svojih izvornih tropskih prašuma u ​​divljini. Kada se uzgaja u kući, indirektno svetlo se može naći na prozoru okrenutom prema severu, blizu (ali ne na) prozoru okrenutom prema istoku, ili na prozoru okrenutom prema jugu ili zapadu koji je prekriven providnom zavesom.

Kada paprati iz ptičjih gnezda ne dobijaju dovoljno svetlosti, proces fotosinteze je poremećen i biljke rastu sporo. Ali kada ova vrsta paprati dobije previše svetlosti ili predugo sedi na direktnom, jakom svetlu, može razviti smeđe vrhove listova. Možda ćete primetiti ovu vrstu pečenja kada paprat vašeg ptičjeg gnezda prima previše ili previše intenzivne sunčeve svetlosti.

Previše svetlosti takođe može prebrzo isušiti tlo, pogoršavajući tamnjenje. Ako primetite smeđe vrhove i vaša biljka prima jarku, direktnu sunčevu svetlost, premestite je na pogodnije mesto.

8) Štetočine i bolesti
Štetočine i bolesti obične paprati iz ptičjeg gnezda mogu izazvati porumenelost vrhova. Uobičajeni krivci uključuju antraknozu, koju izazivaju određene vrste gljiva. Antraknoza počinje žutim, zatim žutim, a zatim smeđim vrhovima koji se na kraju protežu oko lišća. Tretirajte antraknozu sa fungicidom, kao što je bakarni sapun.

Hranjenje insekata takođe može izazvati smeđe vrhove. Branaste bube, ljuska i obalne muve uzrokuju oštećenje vrhova i porumenelost. Ovi štetočini mogu zahtevati nanošenje pesticida na zemljište.

Saveti za upravljanje smeđim papratima iz vašeg ptičjeg gnezda

Nažalost, kada lišće postane smeđe, neće ponovo postati zeleno. Možete odabrati da obrezujete ili uklonite list. Samo obavezno koristite čiste, sterilisane makaze za biljke.

Kada obrezujete paprati iz ptičjeg gnezda, pokušajte da ograničite aktivnosti rezidbe na period aktivnog rasta biljke, koji pada u prolećne i letnje mesece.

Okončanje
Odgovarajuća nega i uslovi rasta mogu pomoći u sprečavanju smeđih vrhova na paprati vašeg ptičjeg gnezda. Ovo uključuje:

Vlažno, ali dobro drenirajuće zemljište
Kiselo zemljište sa pH nivoom od 5,0 do 6,0
Izbegavanje prekomernog ili nedovoljno zalivanja
Zalivanje samo kada se gornji centimetar zemlje osuši
Indirektno svetlo, kao što je prozor okrenut prema severu ili istoku ili direktna sunčeva svetlost koja je raspršena providnom zavesom
Obezbeđivanje konstantne vlažnosti
Izbegavanje ekstremnih temperatura, kao što su ventilacioni otvori ili promaja, i zadržavanje između 70 i 90 stepeni F
Đubrenje na pola snage samo u proleće i leto
Paprati iz ptičjeg gnezda dodaju divan, tropski osećaj svakoj prostoriji. Obezbeđivanje odgovarajućih uslova životne sredine i nege može vam pomoći da održite zdrave biljke.