Najbolje tlo za paprati iz ptičjeg gnezda Asplenium nidus

Sve što treba da znate o biljkama i zemljištu paprati iz ptičjeg gnezda!

U ovom vodiču ćemo pokriti neke osnove tla i informacije koje će vam pomoći da odaberete najbolju mešavinu tla za vaše ptičje paprati (Asplenium nidus). Ove biljke su neverovatno popularne u zatvorenom i na otvorenom, sa sjajnim naboranim listovima koji ih izdvajaju od tradicionalnijih paprati. Dok su Asplenium nidus potrebni specifični svetlosni uslovi i povremeno đubrenje da bi uspeli, generalno je lako brinuti o njima kada se uzgajaju u pravim uslovima – od kojih je najvažnije zemljište.


Najbolje tlo za paprati iz ptičjeg gnezda – osnovne stvari:
Ptičije gnezdo paprati su epifitne, obično rastu na drveću u njihovim prirodnim staništima. To znači da im je potrebno labavo, dobro drenirano zemljište bogato organskom materijom. Kao epifiti, za ove biljke je pogodna mešavina zemljišta za orhideje, kao i obična tla za saksije dopunjena sa dosta kore ili perlita radi poboljšanja aeracije. Idealan je pH između 5,0 i 5,5.

Zašto je izbor zemljišta bitan

Odgovarajuća osnova tla je osnova dobrog zdravlja biljaka i suštinska briga za sve vrste paprati. To je sredstvo za rast korena i transport esencijalne vode i hranljivih materija do svih delova biljke. Takođe omogućava kiseoniku da dođe do korena, sprečavajući biljku da se efikasno uguši.

Postoji nekoliko tipova zemljišta, od kojih je svaki definisan veličinom čestica u zemljištu. Glinena zemlja se sastoji od veoma malih čestica zbijenih zajedno sa malim razmakom između njih. Peščano zemljište ima najveće čestice na drugom kraju spektra, a mulj pada negde između. Idealan tip zemljišta je mešavina sve tri vrste, poznata kao ilovača.

Tip zemljišta takođe utiče na nivo pH. Zemljišta na bazi treseta imaju niži pH od oko 4,5 i prepuna su organske materije. Kredna tla su alkalna, sa pH iznad 7. Sadrže kalcijum karbonat i tipično velike čestice, zbog čega se dobro dreniraju i brzo se suše.

Kada uzgajate biljke u kontejnerima, u potpunosti kontrolišete okruženje tla, čineći vaš izbor komponenti i strukture vitalnim za održavanje vaše biljke u životu. Ova kontrola vam omogućava da napravite mešavinu zemljišta koja savršeno odgovara potrebama vaše biljke.

Sve dobre karakteristike tla – kao što su aeracija, gustina hranljivih materija ili pH nivoi – mogu se podesiti i podesiti kako bi se osiguralo da vaš Asplenium nidus raste u idealnom okruženju.

Koje se primarne komponente koriste u mešavini zemljišta za saksije?

Mešavine za saksije su dizajnirane da budu lagane, prozračne i dobro drenirajuće da odgovaraju uslovima u saksijama. Nekoliko komponenti se kombinuje da bi se stvorili ovi uslovi i mogu se prilagoditi prema potrebama biljke.

Neke komponente zemlje za saksije uključuju:

Organska materija/kompost: Razloženi organski materijali poput biljnih ostataka ili životinjskih materija dodaju esencijalne hranljive materije i mikroorganizme zemljištu dok poboljšavaju zadržavanje vlage.
Sphagnum tresetna mahovina: Lagani i prozračni materijali sakupljeni sa močvara poboljšavaju drenažu, zadržavaju vlagu i snižavaju pH.
Coco Coir: Održiva alternativa tresetnoj mahovini napravljenoj od prerađenih kokosovih vlakana. Može zadržati do 10 puta svoju težinu u vodi i poboljšava aeraciju i drenažu.
Vermikulit: Ekspandirani aluminijum-gvožđe magnezijum silikat mineral koji zadržava vlagu i aerira tlo.
Kora: Prerađeni drveni proizvod koji značajno povećava prostor između čestica tla, isporučujući kiseonik do korena i poboljšavajući drenažu.
Plovac: Iskopane čestice vulkanskih stena koje olakšavaju tlo dok poboljšavaju drenažu i zadržavaju malo vlage.
Perlit: Zagrejana i proširena vulkanska stena slična plovućcu, ali je lakša po težini. Takođe povećava drenažu i aeraciju dok smanjuje težinu tla u velikim kontejnerima.
Pesak: Obično se sakuplja iz reka, pesak poboljšava drenažu glinenog zemljišta i idealan je za mešavine sočnih ili kaktusa.
Uobičajeni znaci da koristite pogrešnu mešavinu tla za paprati iz ptičjeg gnezda
Vaš Asplenium nidus će pokazati znake borbe kada se posadi u pogrešnoj mešavini zemljišta. Oni se obično odnose na nivoe vlage u zemljištu, ali takođe mogu ukazivati na neravnotežu hranljivih materija.

Požutjelo lišće je najčešći znak problema sa zemljištem. Ako ceo list požuti i visi, verovatno je u zemljištu previše vlage. Lakša mešavina koja bolje drenira i ima više prostora između čestica tla rešiće problem.

S druge strane, prekomerno nizak sadržaj vlage takođe može signalizirati problem. Kao epifiti, prekomerno zalivanje je češći problem nego nedovoljno zalivanje, ali zemljište koje se prebrzo suši i ne zadržava vlagu takođe može izazvati žutilo lišća.

U ovom slučaju, problem obično počinje na ivicama listova, polako se pomerajući prema unutra i vremenom postajući smeđi. Dodajte vlažilac unošenje materijala u tlo radi poboljšanja konzistencije. Spori ili usporeni rast su dodatni znaci na koje treba obratiti pažnju. Da biste se nosili sa starim ili propadajućim lišćem, razmislite i o obrezivanju paprati iz ptičjeg gnezda.

Važnost dobro drenirajućeg tla za saksije za paprati iz ptičjeg gnezda

Dobro drenirajuće zemljište je od vitalnog značaja za svaku biljku u saksiji ili kontejneru (uključujući sveže razmnožene biljke). Ali, kada su u pitanju paprati iz ptičjeg gnezda, drenaža je još važnija. Kao epifiti, nisu poput drugih paprati kućnih biljaka kojima je potrebno stalno vlažno tlo da bi napredovale.

Ove paprati rastu na stablima drveća ili među stenama u svojim prirodnim staništima, a ne u običnom tlu. Vazdušni koreni nisu dugo izloženi vodi, tako da biljka crpi vlagu iz vazduha da bi se održala.

Ako vaša mešavina zemljišta nije dobro drenirana, ove biljke će brzo podleći truleži korena. Potrebno im je dosta kiseonika za korenje i apsolutno nikakva stajaća voda da bi napredovali.

Koji pH nivoi u tlu su najpogodniji za paprati iz ptičjeg gnezda?
Asplenium nidus preferira kiselo zemljište sa pH između 5,0 i 5,5, ali je pogodno sve ispod pH 6. pH zemljišta se može odrediti pomoću kompleta za pH test. Dopunite tresetnom mahovinom ili korom ako je pH previsok.

Najbolji kućni recept za mešavinu paprati za ptičje gnezdo

Da biste kod kuće napravili sopstvenu mešavinu za zalivanje Asplenium nidus, biće vam potrebna izbalansirana kombinacija laganih materijala koji dobro dreniraju da biste obezbedili prave uslove. Pomešajte ove komponente zajedno za savršenu konzistenciju tla:

2 dela tresetne mahovine
1 deo kore
1 deo perlita

Ova mešavina dovoljno dobro drenira da spreči truljenje korena dok zadržava dovoljno vlage da održi rast. Kokosov kokos se često koristi za zamenu tresetne mahovine, ali u ovom slučaju kokosov kokos nije idealan jer nema dovoljno nizak pH da bi obezbedio savršeno okruženje za rast.

Alternativno, možete izabrati da potpuno preskočite zemlju i pričvrstite svoju ptičju paprat na komad drveta. Ovo eliminiše sve brige o zemljištu, ali zahteva dodatnu negu da bi biljka bila srećna.

Najbolja prethodno mešana tla za paprati iz ptičjeg gnezda
Ako ne želite da se mučite sa mešanjem sopstvenog zemljišta ili nemate neke od komponenti na raspolaganju, možete kupiti specijalizovanu mešavinu pogodnu za vašu paprat iz ptičjeg gnezda. Potražite bilo koju mešavinu epifita koja dobro drenira, kao što je mešavina orhideja ili bromelija, za najbolji spoj.

Ove opcije su pogodne za bilo koji Asplenium nidus u saksiji:

Miracle-Gro mešavina za sadnju orhideja
Grana i kamena bromelijska zemlja

Česta pitanja o mešavini zemljišta za paprati iz ptičjeg gnezda:
Koliko često treba da menjam zemljište za paprat iz ptičjeg gnezda?
Ptičje gnezdo paprati zahtevaju presađivanje samo svake dve do tri godine ili kada biljka preraste svoju trenutnu saksiju. Ako zemlja postane previše zbijena ili prestane dobro da se drenira, osvežite tlo dodatnim perlitom i korom.

Mogu li da koristim zemlju za kaktuse za paprati iz ptičjeg gnezda?
Mešavine kaktusa ili sočne zemlje su dizajnirane da se dobro dreniraju, što ih čini pogodnim za paprati iz ptičjeg gnezda. Međutim, moraće da se dopune korom ili perlitom da bi se povećala aeracija. Epifitima je potrebno više vazduha oko korena i veliki prostor između čestica tla, što tlo kaktusa obično ne pruža.

Da li paprati iz ptičjeg gnezda vole vlažno ili suvo tlo?
Za razliku od većine paprati, Asplenium nidus preferira suvo zemljište nego vlažno. Koreni ne mogu dugo da sede u vodi ili će doživeti trulež.

Koja su primarna razmatranja za tlo pri presađivanju paprati iz ptičjeg gnezda?
Osnovna karakteristika novog tla prilikom presađivanja paprati iz ptičjeg gnezda je drenaža. Ako vaša biljka srećno raste na istom tlu nekoliko godina, pokušajte da ponovite te uslove tla koristeći iste komponente u novom loncu. Ovo će sprečiti šok transplantacije i probleme sa rastom kasnije.

Da li veličina biljke utiče na mešavinu tla za paprati iz ptičjeg gnezda?
Mešavina zemljišta će ostati ista za sve paprati iz ptičjeg gnezda. Međutim, manje saksije će se ocediti brže od većih, što zahteva češće zalivanje.

Da li posuda za saksije utiče na vrstu mešavine zemljišta za paprati iz ptičjeg gnezda?
Saksije sa boljom drenažom mogu delimično da nadoknade mešavine zemljišta koje ne dreniraju dovoljno dobro. Rupe za drenažu su neophodne, ali korišćeni materijali takođe mogu imati uticaj. Saksije od terakote će odvući vlagu iz zemlje, smanjujući rizik od truljenja korena. Posude od tkanine se cijede još brže, a višak vlage ostavlja sve strane lonca, a ne samo dno.

Da li su paprati ptičjeg gnezda potrebni duboki kontejneri za saksiju?
Korijenski sistemi su prilično plitki, posebno kod mladih biljaka. Duboki kontejner nije potreban, ali treba da bude dovoljno velik da primi širinu biljke bez prevrtanja.

Poslednje misli
Ptica’ s Nest Ferns su odlične biljke za početnike u nezi paprati. Nisu toliko izbirljivi u pogledu vlage i vlage i treba im mnogo manje pažnje da bi napredovali. Međutim, potrebni su im pravi temelji tla da bi održali ovu lakoću nege. Posadite svoj Asplenium nidus u dobro drenirano, prozračno zemljište sa kiselim pH za najbolje rezultate.