Koliko velike i koliko brzo rastu paprati iz ptičjeg gnezda

Sve što treba da znate o očekivanjima rasta paprati iz ptičjeg gnezda kod kuće

Ako imate paprat iz ptičjeg gnezda, već znate koliko privlačni mogu biti njeni sjajni, naborani listovi i oblik rozete. Ali možda se pitate koliko tačno ova tropska biljka može postati kada se uzgaja u zatvorenom prostoru. Možda ćete takođe želeti da znate koliko brzo može da raste paprat iz ptičjeg gnezda. Ovaj vodič će vas provesti kroz koliko velika i brza paprat iz ptičjeg gnezda može da raste u zatvorenom prostoru.


Koliko velika i koliko brzo raste paprat iz ptičjeg gnezda? – The Essentials
Kada se uzgajaju u zatvorenom prostoru, paprati iz ptičjeg gnezda rastu relativno sporo, dobijajući nekoliko inča godišnje. Listovi rastu od 2 do 3 stope dugačke. Listovi zrače iz centralne rozete, a prečnik biljke može dostići i do 3 stope tokom vremena. Kada se uzgajaju na otvorenom, listovi mogu dostići 5 stopa dužine i 8 stopa široke.

O paprati iz ptičjeg gnezda

Asplenium nidus je popularna sobna biljka iz dobrog razloga. Veliki deo njihove privlačnosti proizilazi iz njihovog izgleda; za razliku od većine drugih paprati, ptičje gnezdo se može pohvaliti sjajnim, jabukastozelenim listovima sa jedinstvenom naboranom ivicom. Biljke rastu u atraktivnom obliku rozete, sa listovima koji se protežu od centralne krune ili gnezda.

Porodica, rod i taksonomija
Paprat iz ptičjeg gnezda je član roda Asplenium. To je kolekcija od oko 700 vrsta koje se obično nazivaju “slezenovci”.

Ime ima neobično poreklo. Pre nekoliko stotina godina, mnogi su verovali da spore paprati (ili klasteri spora) koji se nalaze na donjoj strani listova biljke mogu da izleče bolesti slezine jer su spore bile u obliku slezine. Naravno, to nije tačno, ali je dovelo do zanimljivog zajedničkog imena za vrstu.

Rod Asplenium pripada porodici Aspleniaceae, koja se obično naziva porodica paprati. Biljke u Aspleniaceae rastu iz rizoma. Mogu imati nepodeljene listove, poput paprati iz ptičjeg gnezda, ili podeljene perjanice.

Botaničke karakteristike
Kao i sve biljke iz porodice paprati, A. nidus raste iz rizoma i razmnožava se putem spora koje se nalaze na donjoj strani listova. Paprati iz ptičjeg gnezda rastu u obliku rozete, sa listovima koji izviru iz centralnog „gnezda“.

Listovi su svetlo jabukastozeleni sa naboranim ivicama i braon-crnom središnjom rebom. Lišće je sjajno i glatko na dodir.

Iz kojih regiona i autohtonih staništa su ove biljke?
A. nidus je poreklom iz Australije, pacifičkih ostrva, jugoistočne Azije i Madagaskara. Ovde uspevaju u toploj, vlažnoj tropskoj klimi.

Paprati iz ptičjih gnezda su epifitne u divljini, što znači da mogu da rastu na deblima drveća, trupcima i strukturama. U svom rodnom staništu, žive u šumskom podzemlju, sa šarenom svetlošću i vlažnom zemljom bogatom hranljivim materijama.

Rast paprati u ptičjem gnezdu u zatvorenom u odnosu na spoljašnju
Rast paprati iz ptičjeg gnezda u zatvorenom prostoru u odnosu na spoljašnju
Kada se uzgajaju u zatvorenom prostoru pod optimalnim uslovima, paprati iz ptičjeg gnezda rastu sporo, od dva do šest inča godišnje. Listovi na kraju dostižu maksimalnu veličinu od oko 3 stope dugačke, sa prečnikom biljke do maksimuma od oko 3 stope širine.

Kada se uzgajaju na otvorenom, paprati iz ptičjeg gnezda rastu brže. Listovi mogu dostići dužinu do 5 stopa, sa maksimalnim prečnikom od oko 4 stope.

Paprati rastu brže u svom prirodnom staništu, jer imaju pristup pravom zemljištu, vodi, svetlu i hranljivim uslovima. Uzgajanje u kontejneru u zatvorenom prostoru takođe ograničava stopu rasta i veličinu.

Prirodni ciklus paprati ptičjeg gnezda
Paprati iz ptičjih gnezda imaju aktivan rast tokom proleća i leta i proizvode novi rast tokom ovih meseci.

Rast se usporava u jesen i ostaje veoma spor tokom zimskih meseci.

Koliko je potrebno paprati iz ptičjeg gnezda da dostigne punu veličinu?
U proseku, paprati iz ptičjih gnezda mogu dostići svoju punu veličinu u roku od nekoliko godina. Međutim, brzina rasta biljaka zavisi od uslova okoline kao što su temperatura, vlažnost, nivo svetlosti, zemljište i još mnogo toga.

Faktori koji doprinose brzini i razvoju paprati iz ptičjeg gnezda

Briga i održavanje paprati iz ptičjeg gnezda
Iako se paprati iz ptičjih gnezda ne smatraju kućnim biljkama koje se zahtevaju za održavanje, ipak im je potrebna odgovarajuća nega za optimalne stope rasta. Ovo uključuje:

Indirektno izlaganje svetlosti
Stalno vlažno (ali nikada mokro) zemljište
Zemljište sa kiselim pH
20-10-20 đubrivo, razblaženo do polovine jačine, primenjuje se mesečno tokom vegetacije
Adekvatna vlažnost
Povremeno orezivanje radi podsticanja zdravog, novog rasta.
Environmental Considerations
Kada se uzgajaju u zatvorenom prostoru, stavite paprati iz ptičjeg gnezda na mesto koje prima srednje indirektno ili slabo osvetljenje. Razmislite o mestu na prozoru okrenutom prema severu, blizu prozora okrenutom prema istoku ili prozoru prekrivenom providnom zavesom.

Uobičajeni razlozi zbog kojih je rast paprati u vašem ptičjem gnezdu spor ili zakržljao

Kao i kod mnogih sobnih biljaka, paprati iz ptičjih gnezda pate kada se previše zalivaju. Ove tropske biljke preferiraju zemljište koje je stalno vlažno, ali nikada mokro. Sedenje u vlažnom tlu može usporiti rast ili čak dovesti do truleži korena i smrti biljaka.

Zalijte paprat svog ptičjeg gnezda samo kada se gornji centimetar zemlje osuši. Dodajte vodu oko perimetra biljke, nikada direktno u rozetu.

Nedostatak svetlosti
Ako paprat vašeg ptičjeg gnezda ne dobija dovoljno svetlosti, ne može da izvrši fotosintezu. Ovo je proces kojim biljke pretvaraju sunčevu svetlost u energiju i hranljive materije koje su im potrebne za preživljavanje.

Postavite paprat svog ptičjeg gnezda na mesto koje prima srednje indirektno ili filtrirano svetlo za optimalne stope rasta. Pokušajte da oponašate isprekidane svetlosne uslove koji se nalaze u izvornom staništu paprati.

Štetočine i bolesti
Određene štetočine i bolesti mogu usporiti ili usporiti rast vaše paprati. Uobičajeni problemi uključuju:

Skala: Ovi mali insekti često izazivaju smeđe mrlje na lišću, koje se mogu zameniti sa sporama
Folijarne nematode: Potražite male, prozirne tačke na lišću koje postaju smeđe ili crne
Gljivične gljivice: Larve mogu žvakati korenje i stabljike
Paukove grinje: Uklonite hlorofil sa listova i napravite mreže
Loša baza tla
Paprati iz ptičjih gnezda trebaju odgovarajuću podlogu tla da bi dobile hranljive materije, vodu i vazduh koji su im potrebni za preživljavanje. Izaberite vlažno, dobro drenirano zemljište sa kiselim pH oko 5 do 6,5.

Prekomerno đubrenje
Prekomerno đubrenje stvara više problema nego nedovoljno. Paprati iz ptičjih gnezda treba hraniti samo tokom vegetacije.

Nanesite đubrivo 20-10-20, razblaženo do polovine snage, jednom mesečno samo tokom proleća i leta. Previše oplođene biljke mogu razviti listove abnormalnog oblika sa žutim i smeđim područjima duž ivica.

Netačne temperature
Paprati iz ptičjih gnezda najbolje rastu u toploj, vlažnoj klimi. Temperature oko 70 stepeni F su idealne. Ako temperatura padne ispod 50 stepeni, rast biljaka može da se zaustavi.

Kako učiniti da paprat vašeg ptičjeg gnezda raste brže

Najbolje vrste tla
Zemljište koje odaberete utiče na brzinu rasta paprati vašeg ptičjeg gnezda. Za optimalan rast, izaberite kiselu (pH 5 do 6,5) mešavinu zemljišta koja dobro drenira dok zadržava vlagu.

Izaberite mešavinu zemljišta koja sadrži kokosov kokos, treset, perlit i borovu koru. Ova mešavina dobro funkcioniše ako razmišljate o razmnožavanju paprati iz ptičjeg gnezda.

Najbolji svetlosni uslovi
Idealni uslovi osvetljenja za paprat iz ptičjeg gnezda su srednje indirektno svetlo, filtrirana svetlost ili reflektovana svetlost. U prozoru okrenutom prema severu, blizu prozora okrenutom prema istoku, u prozoru sa providnom zavesom ili u prostoru sa reflektovanom svetlošću su dobri izbori.

Idealna temperatura i vlažnost
Kao tropske biljke, paprati iz ptičjih gnezda preferiraju tople, vlažne temperature. Ciljajte na mesto sa konstantnom temperaturom od oko 70 stepeni F za optimalan rast. Možete povećati vlažnost tako što ćete posudu sa biljkom postaviti na malu tacnu napunjenu kamenjem i vodom.

Kada i kako oploditi
Đubrivo nanosite samo tokom prolećnih i letnjih meseci. Koristite 20-10-20 đubrivo rastvorljivo u vodi koje je razblaženo do polovine jačine i nanosite ga jednom mesečno na tlo.

Kada i kako presaditi
Ako je vaša paprat vezana za koren, rast će se usporiti ili zaustaviti. Presadite ptičje paprati svakih nekoliko godina u veći kontejner. Koristite bogatu, dobro drenirajuću volju i osigurajte da kontejner ima odgovarajuće rupe za drenažu.

Česta pitanja o rastu biljaka paprati iz ptičjeg gnezda:

Koliko je potrebno paprati iz ptičjeg gnezda da izraste novi list?
Nakon što se novi list razvije iz središta rozete biljke, biće potrebno nekoliko meseci da dostigne svoju zrelu veličinu.

Da li paprati iz ptičjeg gnezda sporo rastu?
Kada se uzgajaju kao kućne biljke, paprati iz ptičjih gnezda relativno sporo rastu. Listovi rastu od 2 do 3 stope dugačke, sa ukupnim prečnikom biljke do 3 stope.

Da li se paprati iz ptičjeg gnezda lako održavaju?
Iako paprati iz ptičjih gnezda nisu među kućnim biljkama sa najnižim održavanjem, nije teško brinuti se o njima. Oni uspevaju na indirektnom svetlu, vlažnom (ali nikada mokrom), dobro drenirajućem zemljištu, kiselom pH i toplim, vlažnim uslovima.

Kako znate da li je vaša ptičja paprat srećna?
Uz odgovarajuću količinu svetlosti i vlage, vaša paprat će imati svetle, sjajne listove sa naboranim ivicama. Previše oplođena ili zalivena biljka će izgledati mlohavo, sa žutim ili smeđim listovima.

Da li paprati iz ptičjeg gnezda vole svetla za uzgoj?
Paprati iz ptičjeg gnezda mogu da napreduju u svetlima za uzgoj. Samo ih nemojte približavati izvoru svetlosti i ograničite izlaganje na manje od 6 sati dnevno.

Okončanje

Paprati iz ptičjeg gnezda dodaju tropsku dramu svakoj prostoriji, sa svojim sjajnim, naboranim listovima i atraktivnim oblikom rozete. Kada se uzgajaju u zatvorenom prostoru, rastu sporo, dostižući širinu od 3 stope sa listovima dugim 2 do 3 metra. Pružanje pravih uslova za uzgoj vašoj paprati može ubrzati njen rast.