<a href=Kako presaditi drveće citrusa u zatvorenom prostoru osnovni vodič” width=”1024″ height=”683″ />

Sve što treba da znate o presađivanju citrusa kod kuće

Citrusi su jedno od najpopularnijih voća za uzgoj u zatvorenom prostoru, zahvaljujući njihovoj ljubavi prema tropskim uslovima. I, kao i sve druge sobne biljke, i one zahtevaju presađivanje u nekom trenutku. Ovaj članak će pokriti sve što treba da znate o tome kada i kako presaditi drveće citrusa u zatvorenom prostoru, od zašto i kada do vodiča korak po korak o tome kako da to uradite kako treba.


Kako presaditi drveće citrusa u zatvorenom – najvažnije

Drveće citrusa generalno zahteva presađivanje svake 2-4 godine, u zavisnosti od njihove starosti, veličine trenutnog lonca i sorte. Usporen rast i korenje koje raste kroz drenažne rupe ukazuju na to da je vreme za presađivanje. Presadite u proleće kao i bilo koju drugu sobnu biljku, zalivajući odmah nakon toga da biste sprečili šok i stres.

Zašto bi presađivanje vašeg stabla citrusa u zatvorenom moglo biti

Sve vrste stabala citrusa u zatvorenom prostoru ne mogu da žive u istom loncu ceo životni vek.

Prvo, oni će na kraju prerasti postojeću saksiju, a korenje će kružiti oko osnove i zapetljati se. U ovim uslovima, drvo neće dalje rasti, a stres može dovesti do manjeg broja plodova što duže traje problem.

Drugo, kvalitet zemljišta u kontejnerima ne ostaje dosledan. Vremenom, tlo gubi hranljive materije, ali takođe počinje da se raspada, nesposobno da zadrži vodu ili dodatne hranljive materije koje se dodaju đubrenjem.

U ovim slučajevima, od vitalnog je značaja da presadite svoje drvo citrusa da bi nastavio njegov rast, bez obzira na sortu.

Koliko često citrusima u zatvorenom prostoru treba presađivanje?

Koliko često treba da presađujete zavisiće od vrste citrusa koji ste izabrali i njegove starosti. Postoji mnogo vrsta koje možete uzeti u obzir da uzgajate u zatvorenom prostoru, ali ove su najpopularnije:

Calamondin
Limun
Kumkuat
kreč
Tangerine

Mlađe drveće će imati koristi od češćeg presađivanja kako bi se prilagodilo njihovom brzom rastu. Obično je pogodno svake 1-2 godine – poželjno bliže 2, osim ako pre toga ne pokažu bilo kakve znake problema.

Veća i ustaljena stabla treba presađivati samo svake četiri godine. Pošto presađivanje može biti nezgodno za veća stabla, želećete da odložite to što duže možete. Između presađivanja, uvek možete osvežiti gornji sloj zemlje da biste u međuvremenu poboljšali rast.

Brže rastuće vrste će razumljivo trebati presađivanje češće od onih koje sporije rastu. Važno je da pažljivo pratite svoju biljku i razumete kada se bori da preduzme akciju, a ne da čeka određeno vreme, što bi moglo da ostavi prekasno.

Bez obzira na biljku, uvek je najbolje presađivati sa oprezom i to samo kada je to apsolutno neophodno. Presađivanje je stresno vreme za biljke i trebaće im neko vreme da se oporave, pa se uverite da su dobrog zdravlja pre nego što počnete.

Najbolje doba godine da razmislite o presađivanju stabala citrusa u zatvorenom prostoru

Zbog stresa koji ovaj proces može izazvati na stablima citrusa, najbolje je presađivati tokom aktivne vegetacije radi što bržeg oporavka. Proleće je poželjno pre nego što proizvodnja voća zaista počne, ali je takođe pogodno leto ili rana jesen.

Pokušajte da izbegnete presađivanje kada drvo cveta ili plodi. Ne samo da rukovanje biljkom može da izazove opadanje cveta, već i iznenadna promena uslova može dovesti do toga da drvo citrusa opada lišće u narednim nedeljama, ograničavajući vašu potencijalnu žetvu.

Ako se vaše drvo zaista bori sa nedostatkom prostora i usporavanjem rasta, uvek je bolje presaditi nego čekati „savršeno vreme“ za završetak zadatka. Što brže rešite problem sa prostorom, lakše će drvo da se vrati, čak i ako to znači žrtvovanje nekoliko cvetova te sezone.

Najbolja mešavina zemljišta pri presađivanju stabala citrusa u zatvorenom prostoru
Najbolja mešavina zemljišta pri presađivanju stabala citrusa u zatvorenom prostoru
Kada se uzgajaju citrusi u zatvorenom prostoru, baštensko zemljište, pa čak i standardno zemljište za saksije, ima potencijal da izazove probleme sa rastom zbog prisustva štetočina i bolesti i nedostatka drenaže.

Kao i druge sobne biljke, zemljište za saksije citrusa mora biti prilagođeno rastu u zatvorenom prostoru sa dodatnim drenažnim materijalima kako bi se sprečilo truljenje korena. Drveće citrusa takođe preferira blago kiselo zemljište koje je prepuno hranljivih materija koje podstiču rast i plodove.

Na tržištu postoji nekoliko mešavina za sađenje citrusa koje su idealne za bilo koje drveće citrusa u zatvorenom prostoru. Međutim, možete napraviti i sami kombinujući jednake delove zemlje za saksije, perlita i kokosovog kokosa (ili tresetne mahovine). Ova mešavina zadržava dovoljno vlage da bi korenje bilo srećno, dok se dovoljno dobro drenira da spreči truljenje korena.

Pre nego što počnete, pogledajte na kakvom je tlu vaše drvo citrusa srećno raslo nekoliko godina. Najbolji način da se šok događaja i održavanje snažnog rasta jeste da ponovite ovu mešavinu najbolje što možete. Analizirajte mešavinu i reprodukujte istu teksturu i konzistenciju u svom tlu kako biste bili sigurni da u budućnosti neće biti problema sa rastom u vezi sa zemljištem.

Koji alati će mi trebati prilikom presađivanja stabala citrusa u zatvorenom prostoru
Presađivanje citrusa ne zahteva nikakve specijalizovane alate. Sve što vam treba je veća saksija (oko ¼ veća od postojeće saksije) ili neke makaze za rezidbu ako planirate da drvo ostane iste veličine. Novine su takođe korisne ako je vaše drvo veliko da uhvati višak zemlje i učini čišćenje daleko lakšim.

Kako presaditi drveće citrusa u zatvorenom prostoru

Kako presaditi svoje stablo citrusa u zatvorenom prostoru

Položite neke novine na zemlju da zaštitite pod i sakupite zemlju koja padne iz korena.
Stisnite stranice lonca da olabavite zemlju i lagano podignite drvo iz lonca, stavljajući ga na stranu.
Pregledajte korenje da li ima znakova oštećenja ili bolesti. Oštrim makazama odrežite korenje sa slabim performansama, seći što je moguće manje da biste sprečili šok.
Ako želite da vaše drvo ostane iste veličine i ponovo posadite u postojeću saksiju, sada odrežite sve korenje nekoliko inča. Ne smanjite previše, ili možete rizikovati da ubijete celu biljku.
Ako sadite u veću saksiju, olabavite korenje u podnožju dok se ne raspetlja i slobodno se širi.
Napunite donji sloj vašeg novog lonca odabranom mešavinom zemlje dok se osnova biljke ne poklopi sa visinom lonca.
Držeći drvo bezbedno, nežno ga spustite u saksiju, šireći korenje ka spolja da se proširi u novo tlo. Popunite praznine sa još mešavine zemlje dok se ne popuni malo ispod oboda.
Zalijte odmah nakon presađivanja i vratite drvo na prvobitno mesto da se oporavi.

Nega posle presađivanja

Vaše drvo može pokazati neke znake borbe ubrzo nakon presađivanja. Uvenuće lišće i nedostatak novog rasta su uobičajeni dok se oporavlja od šoka. Održavajte zemlju vlažnom tokom ovog perioda i nemojte đubriti ili drastično menjati rutinu nege dok se rast ne poboljša.

Ne zaboravite da locirate stabla citrusa u zatvorenom prostoru gde će dobiti puno sunčeve svetlosti i temperature okoline.

Česta pitanja o presađivanju stabala citrusa u zatvorenom prostoru:

Da li treba da potopim svoje unutrašnje drvo citrusa pre presađivanja?
Dok vaše drvo treba da bude dobro hidrirano da bi ostalo zdravo, natapanje zemlje neposredno pre presađivanja nije neophodno. Suvo zemljište je lakše ukloniti sa korena nego vlažno zemljište. Osim ako ste nedavno zaboravili da zalijete, korenje ne bi trebalo da bude previše lomljivo pre presađivanja.

Da li treba da zalivate sobno drvo citrusa odmah nakon presađivanja?
Zalivanje odmah nakon presađivanja je neophodno. Ovo rehidrira korenje nakon izlaganja vazduhu, čak i ako je to bilo kratko. Omogućava biljci da se nastani u novom tlu i podstiče rast korena prema ivicama saksije, ubrzavajući vreme oporavka. Zalivanje takođe uklanja sve velike vazdušne džepove u zemljištu i učvršćuje biljku dok je korenje još labavo i ranjivo.

Da li citrusi u zatvorenom prostoru vole velike saksije?
Veličina vašeg lonca će se promeniti u zavisnosti od odabrane vrste citrusa. Patuljaste biljke mogu da žive u relativno malim saksijama, dok veće drveće zahtevaju velike saksije kako bi se izbeglo usporavanje rasta. Prilikom presađivanja, saksija koja je oko 25% veća treba da bude prikladna za narednih nekoliko godina.

Zašto je moj Indoor Citrus Tree mlohav nakon presađivanja?
Presađivanje je stresno iskustvo za biljke i to može dovesti do toga da lišće mloha dok se biljka oporavlja. Sve dok držite korak sa zalivanjem, nema potrebe da menjate bilo koji deo vaše nege. Jednostavno ostavite biljku da se oporavi od stresa i trebalo bi da se vrati u normalu.

Da li treba da zamaglim svoje unutrašnje drvo citrusa nakon presađivanja?
Izbegavajte zamagljivanje vašeg drveta citrusa nakon presađivanja. Iako uživaju u visokoj vlažnosti, veoma su ranjivi nakon presađivanja i podložniji su uobičajenim problemima sa štetočinama i bolestima citrusa u zatvorenom prostoru. Zamagljivanje u ovom trenutku ostavlja vodu na listovima što podstiče štetočine i bolesti. Radije ih stavite u prostoriju sa visokom vlažnošću koja već ima dovoljno vlage u vazduhu da bi bili srećni.

Da li treba da oplodim svoje unutrašnje drvo citrusa nakon presađivanja?
Osvežavanje tla trebalo bi da obezbedi dovoljno dodatnih hranljivih materija kako bi biljka bila zadovoljna dok se oporavlja. Izbegavajte đubrenje dok se rast ne vrati u normalu, jer đubrenje dok biljka pokušava da se proširi u novi lonac može brzo dovesti do izgorenih korena i listova.

Za više, pogledajte naš detaljni vodič za đubrenje stabala citrusa u zatvorenom prostoru.

Upakovati

Presađivanje stabala citrusa u zatvorenom prostoru nije jedan od najuzbudljivijih zadataka nege, ali je neophodno ako želite da svoje biljke dugoročno održite živima i srećnim. Uz prave alate i dodatnu negu, vaši citrusi će se brzo vratiti u normalu.