neverovatnih upotreba i prednosti stabala citrusa u zatvorenom prostoru

Ukrasne, duhovne i ekološke prednosti drveća citrusa u zatvorenom prostoru
Kao neko od voća koje se najčešće kupuje na tržištu, agrumi su neverovatno popularni zbog svog ukusa i zdravstvenih prednosti. Ali, da li ste znali da ima mnogo više koristi od stabala citrusa kada ih sami uzgajate u zatvorenom prostoru? Ovaj članak će pokriti mnoge upotrebe i prednosti stabala citrusa u zatvorenom prostoru, od ukusa do produktivnosti i još mnogo toga.


O zatvorenim citrusima

Citrusi su neka od najpopularnijih stabala širom sveta, kojima se trguje širom kontinenata i često se uzgajaju u kućnim baštama. Kako uspon baštovanstva u zatvorenom prostoru raste tokom godina, ovo drveće takođe dobija na popularnosti među baštovanima u zatvorenom prostoru zbog svoje sposobnosti da pouzdano proizvode voće u zatvorenom prostoru.

Ovo uobičajeno ime za veliku grupu je zapravo ime roda, koje sadrži stotine različitih vrsta i sorti koje su pripitomljene i komercijalno uzgajane godinama. Rod Citrus je smešten u porodicu Rutaceae, pun šarenih i atraktivnih stabala i žbunja sa još boljim plodovima.

Mnoge vrste su prvenstveno izvorne na istočnoj hemisferi, od Azije do Australije. Njihova tropska staništa objašnjavaju njihov afinitet prema visokim temperaturama i visokoj vlažnosti, što ih čini lepim kandidatima za uzgoj u zatvorenom prostoru.

Kompaktnije patuljaste vrste citrusa su najpogodnije za uzgoj u zatvorenom prostoru. Probajte jedno od ovih popularnih voća koje dobro rastu u kontejnerima:

Calamondin
Limun
Kumkuat
kreč
Tangerine
Osim svoje sposobnosti da rastu u zatvorenom prostoru, ova divna voćna stabla imaju mnoge prednosti za vas i vaš dom, što ih čini idealnim izborom za nove i iskusne roditelje biljaka.

Upotreba i prednosti stabala citrusa u zatvorenom prostoru

1) Ukusno voće u zatvorenom drveću citrusa

Prva korist je i razlog zašto se većina odlučuje za uzgoj ovih stabala – voća. Vrlo mali broj plodonosnih biljaka dobro raste i proizvodi u zatvorenom prostoru, a mnogima je potreban hladan period da bi izazvali plodove. Biljke citrusa su tropske i vole toplotu, što ih čini jednim od retkih koji zapravo proizvode voće u zatvorenom prostoru.

Ove šarene lepotice su ukusne i odgovaraju svakom ukusu. Slađe voće je idealno za jelo kakvo jeste ili za kombinovanje u salati od svežeg voća za početak jutra. Kiselije opcije, kao što je sve popularniji limun, sjajni su ukrasi za skoro svako jelo, dodajući preko potreban punč. Ili koristite bilo koje voće ili njihove kore za aromatiziranje čajeva, koji su popularni među ljubiteljima zdravlja.

Kuhinja nije jedino mesto gde su plodovi korisni. Takođe se mogu koristiti za pravljenje prirodnih proizvoda za čišćenje, osvežavajući sve, od posuđa do pranja. Kiseli kvalitet soka od citrusa je koristan za čišćenje, ali nije dovoljno oštar da napravi onoliko štete koliko komercijalni proizvodi za čišćenje mogu.

2) Drveće citrusa proizvodi korisne listove

Plodovi su prva stvar za kojom vrtlari u zatvorenom prostoru mogu posegnuti, ali ne zanemaruju ni prednosti lišća. Oni nisu tu samo da izgledaju lepo – oni se takođe koriste u kuhinji i oko kuće.

Pića su popularan izbor za listove citrusa, od čaja do sode i još mnogo toga. Takođe se mogu koristiti u kariju na sličan način kao lovorov list ili presavijeni oko hrane za prste da bi se očuvala vlaga i ukus. Limete su posebno popularne za ovu svrhu, a mnoge manje vrste čine odlične kontejnerske biljke koje mogu da se pojave u vašoj kuhinji i po potrebi beru.

3) Zdravstvene prednosti drveta citrusa u zatvorenom prostoru

Svako ko je zainteresovan za zdravlje i dobrobit nesumnjivo je čuo o velikim zdravstvenim prednostima citrusnog voća. Često su prvi plodovi za kojima posežemo kada smo bolesni i reklamiraju se kao idealan dodatak zdravoj ishrani tokom cele godine.

Sadrži visok nivo karotenoida, flavonoida i polifenola, ovo voće je odlično za zdravlje srca i ima sposobnost zaštite od raka. Visok nivo vitamina C poboljšava imuni sistem i takođe poboljšava zdravlje kože, dajući vam onaj sjaj iznutra koji mnogi žele.

Direktno jedenje voća nije jedini način da dobijete zdravstvene beneficije. Hranljive materije u citrusima zapravo poboljšavaju apsorpciju hranljivih materija iz druge hrane, posebno gvožđa. Dodavanje citrusa u hranu bogatu gvožđem, poput pasulja ili ribe, povećaće zdravstvene prednosti, a da jelo bude mnogo ukusnije.

Agrumi se takođe uglavnom sastoje od vode, zajedno sa drugim sočnim voćem poput paradajza i krastavca. Iako neće ispuniti vaših 8 čaša vode tokom dana, oni doprinose ukupnoj hidrataciji, a time i opštem zdravlju.

4) Citrusne majice proizvode divan miris
Pogledajte bilo koju prodavnicu parfema i primetićete da se citrusi nalaze naširoko. Ove biljke imaju lagan i letnji miris koji je uvek prisutan kada raste u zatvorenom prostoru.

Ako želite da miris bude još izraženiji, možete jednostavno prokuvati voće (sa ljuskom) u loncu vode kako biste oslobodili miris. Možete napraviti sopstvenu sobu ili sprej za posteljinu koristeći sok i kožu za dugotrajnije rešenje. I, ako ste zaista posvećeni, možete čak i da napravite sopstveni prirodni parfem koristeći citrusno voće.

Ni listovi nisu isključeni iz ove pogodnosti. Idealni su kandidati za potpuri, u kombinaciji sa drugim cvećem i voćem kako bi stvorili jedinstven miris u vašem domu.

5) Stabla citrusa u zatvorenom prostoru pružaju jedinstvenu ukrasnu vrednost

Drveće citrusa u zatvorenom prostoru pruža jedinstvenu ukrasnu vrednost
Čak i kada ne koristite biljku, ona i dalje ima sposobnost da doda vrednost vašem domu. Ova stabla čine divne kućne biljke samo zbog ukrasne vrednosti koju dodaju. Sjajno lišće i jake stabljike brzo ispunjavaju prostor, a njihove visoke grane čine idealne delove za prazne i neinspirativne uglove.

Uz dužnu pažnju, stabla citrusa mogu uspevati u raznim kućnim i kancelarijskim okruženjima. Samo budite sigurni da obezbedite najbolje uslove za rast, uključujući odgovarajuću svetlost, temperaturu i vlažnost, redovno zalivanje i povremeno presađivanje, rezidbu i đubrenje. Takođe su u velikoj meri otporni na štetočine i bolesti.

Ukrasna vrednost je još veća kada biljke plode. Oni dodaju blistavu i vatrenu boju koja upotpunjuje svaku prostoriju. Obilno voćno drvo doprinosi srećnoj, pozitivnoj energiji u vašem domu koju vrlo malo drugih sobnih biljaka može replicirati.

Takođe postoji nešto posebno u dodavanju drveta koje se nazire u zatvorenom prostoru. Imaju sposobnost da odmah zarobe oko, ali takođe čine da soba bude bliža prirodi, približavajući se što je moguće bliže spajanju unutrašnjeg i spoljašnjeg prostora.

6) Stabla citrusa u zatvorenom prostoru mogu pomoći u prečišćavanju vazduha

Sposobnost sobnih biljaka da čiste vazduh naširoko je dokumentovana i rasprostranjena po internetu. Veliki deo ovih informacija potiče iz NASA-ine studije čistog vazduha iz 1989. godine, u kojoj su naučnici testirali sposobnost određenih sobnih biljaka da prečiste vazduh od štetnih isparljivih organskih jedinjenja, poznatih kao VOC.

Iako drveće citrusa nije uključeno u ovu početnu studiju (razumljivo, pošto se obično ne smatra prvo kućnim biljkama), ukupni rezultati se mogu ekstrapolirati na sve biljke postavljene u zatvorenom prostoru, neke su svakako bolje u uklanjanju štetnih jedinjenja od drugih, ali sve biljke koje su testirane pokazale su neke pozitivne efekte na kvalitet vazduha u zatvorenom prostoru.

Što više biljaka možete da stavite u svoj dom, to će biti bolji kvaliteti prečišćavanja vazduha. Nažalost, to je malo teško za velika stabla citrusa, ali to je izgovor da uzgajate nekoliko vrsta u svom domu, zajedno sa mnogim drugim kućnim biljkama, kako biste maksimizirali prednosti.

7) Drveće citrusa je korisno u feng šuiju

Drveće citrusa se obično pominje u Feng Shui-u, praksi koja koristi orijentaciju objekata u vašem domu kako bi poboljšala protok energije i harmonije unutar prostora. Prema Feng Shui principima, stabla citrusa svojim vlasnicima donose sreću i finansijski prosperitet kada su pravilno postavljena i dobro negovana.

Iz tog razloga, drveće citrusa pripada oblasti bogatstva na mapi Bagua, obično u jugoistočnom delu kuće. Srećom, ovo je takođe savršen uslov za optimalan rast jer je ovim stablima potrebno nekoliko sati direktne svetlosti dnevno za proizvodnju plodova. Uverite se da je drveće zdravo i dobro negovano kako biste izbegli bilo kakvu negativnu energiju u vašem domu.

8) Drveće citrusa može pružiti neke koristi za mentalno zdravlje

Drveće citrusa nije samo dobro za vaše telo – dobro je i za vaš um. Nekoliko studija je sprovedeno o uticaju biljaka i prirode uopšte na mentalno zdravlje, posebno poslednjih godina. Mnoge od ovih studija su dokazale kognitivne prednosti ne samo postojanja u blizini, već i interakcije sa sobnim biljkama.

Za više dokaza o efikasnosti biljaka na mentalno zdravlje, ne tražite dalje od polja terapeutske hortikulture. Ovaj oblik terapije zalaže se za interakciju sa biljkama, a posebno za istraživanje pet čula kroz prirodu kako bi se povećala sreća i opšte dobro.

Da biste maksimalno iskoristili ove prednosti, uverite se da stalno komunicirate sa svojim stablom citrusa. Nađite radost u brizi za njih i odvojite vreme da izgledaju dobro. Ovo će povećati njihovu ukrasnu vrednost, a istovremeno povećati osećaj postignuća.

9) Drveće citrusa može povećati vašu produktivnost

Drveće citrusa takođe čini divne kancelarijske biljke, ne samo zbog svog mirisa ili izgleda, već i zbog uticaja koji imaju na vašu produktivnost. Studije o uticaju kancelarijskih postrojenja na produktivnost radnika pokazale su da se povećala, ponekad i do 15%.

Takođe se pokazalo da kancelarijske biljke poboljšavaju stavove radnika prema svom poslu i opšte raspoloženje na poslu, povezujući se sa njihovom obimom sive koristi za mentalno zdravlje. Sve dok imate odgovarajuće uslove osvetljenja da ovo drveće bude srećno u zatvorenom prostoru, od njih se prave divne kancelarijske biljke.

Prednosti stabala citrusa u zatvorenom – poslednja reč

Prednosti citrusa su mnogima poznate jer smo svi već upoznati sa voćem. Međutim, možete dobiti mnogo više od ovih biljaka kada ih sami uzgajate.