Kada i kako oploditi paprati iz ptičjeg gnezda

Sve što treba da znate o đubrenju biljaka paprati iz ptičjeg gnezda kod kuće
U ovom vodiču ćemo vas provesti kroz ključne tačke kako da oplodite biljke paprati iz ptičjeg gnezda kod kuće. Ako obožavate tropsku estetiku, svideće vam se paprat iz ptičjeg gnezda. Takođe poznati kao Asplenium nidus, ovi stanovnici prašume izgledaju sasvim drugačije od mnogih drugih paprati, sa svojim sjajnim, svetlo zelenim listovima sa izrazitim naboranim ivicama. Paprati iz ptičjih gnezda predstavljaju atraktivan dodatak zatvorenom vrtu i uspevaće sa pravim uslovima rasta, kao što su voda, zemljište, svetlost i đubrivo. Takođe se relativno lako razmnožavaju.


Đubrenje paprati iz ptičjeg gnezda – najvažnije
Paprati iz ptičjih gnezda rastu sporo, tako da im nije potrebno mnogo đubriva. U stvari, prekomerno đubrenje je gore od nedovoljno đubrenja. Svake tri do četiri nedelje tokom vegetacije – proleće i leto – primenite đubrivo 20-10-20, razblaženo do polovine jačine. Nemojte gnojiti tokom ostatka godine.

Uloga đubrenja u zdravlju i rastu biljaka: zašto je važno za paprati iz ptičjeg gnezda

Svim biljkama ptičjeg gnezda paprati su potrebne iste stvari da bi preživele: odgovarajući svetlosni uslovi, odgovarajući raspored zalivanja, bogato zemljište i hranljive materije. U biljnom carstvu, svakoj sorti su potrebne različite količine ovih bitnih komponenti. Da bi biljke uspele, moraju da dobiju pravu mešavinu. Posebno je važno zadovoljiti potrebe kućnih biljaka za đubrenjem.

Zašto? Kada biljke rastu u prirodi, one dobijaju minerale i druge hranljive materije koje su im potrebne iz biomase ili raspadajuće biljne i životinjske materije u zemljištu. Kada se biljke uzgajaju u zatvorenom prostoru, one nemaju pristup toj biomasi, tako da baštovani u zatvorenom prostoru moraju da obezbede druge izvore ishrane, kao što je đubrivo.

Koje hranljive materije daju đubriva paprati ptičjeg gnezda?
Komercijalno dostupna đubriva sadrže mešavinu različitih hranljivih materija koje su biljke potrebne da bi preživele i napredovale. Biljke zahtevaju najveće količine tri primarna makronutrijenta, azota (N), fosfora (P) i kalijuma (K). Biljkama su potrebni sekundarni makronutrijenti, kao što su sumpor (S), kalcijum (Ca) i magnezijum (Mg), u manjim količinama.

Biljke takođe zahtevaju mikroelemente. Ovi uključuju:

bor (B)
hlor (Cl)
bakar (Cu)
gvožđe (Fe)
mangan (Mn)
molibden (Mo)
nikl (Ni)
cink (Zn)

Svaka biljna vrsta zahteva specifičnu mešavinu makro i mikro hranljivih materija za optimalan rast. Zbog toga različita đubriva sadrže različite mešavine ovih elemenata. Na sreću, proizvođači đubriva olakšavaju utvrđivanje šta je u svakoj marki; samo potražite ono što se zove „analiza hranljivih materija“ na spoljnoj strani pakovanja.

Osnove odnosa hranljivih materija N-P-K:

Kako čitate brojeve u analizi hranljivih materija? Svaki set sastojaka mora biti naveden po težini ili odnosu u istom redosledu, počevši od primarnih makronutrijenata N-P-K. To znači da ako vidite brojeve 20-10-20 na vrećici, odnos đubriva se sastoji od 20 procenata N (azota) do 10 procenata dela P (fosfora) do 20 procenata K (kalijuma).

Ključ leži u pronalaženju odnosa đubriva koji najviše odgovara specifičnim nutritivnim potrebama vaše biljke. Da biste to uradili, neophodno je znati da postoji nekoliko uobičajenih vrsta đubriva, uključujući:

Kompletno đubrivo, koje isporučuje sva tri primarna makronutrijenta N, P i K.
Zrnasto ili suvo đubrivo, koje se može rasipati, posipati ili mešati u zemlju.
Rastvorljivo ili brzo otpuštajuće đubrivo dolazi u tečnom ili prahu; pomešati sa vodom i naneti na bazu biljke ili listove.
Đubrivo sa sporim oslobađanjem može doći u obliku obloženih čestica, tableta ili šiljaka koji se mogu dodati zemljištu kako bi se vremenom oslobodili hranljivi sastojci.
Većina sobnih biljaka zahteva više đubriva tokom vegetacije – proleća i leta – i treba im manje đubriva tokom zime. Proverite specifične potrebe vaše biljke kada pravite raspored hranjenja. Na primer, paprati iz ptičjeg gnezda nije potrebno đubrivo tokom zime.

Kada i koliko često treba da đubrite paprati ptičjeg gnezda?

Najbolje vreme za đubrenje paprati iz ptičjeg gnezda je proleće i leto. Ovi topliji meseci su sezona rasta biljke, tako da su dodatni hranljivi sastojci neophodni da bi vaša paprat napredovala u ovom trenutku.

Ali čak i tokom perioda rasta, paprati iz ptičjih gnezda ne treba mnogo hranjenja. Svake tri do četiri nedelje nanesite đubrivo 20-10-20 koje ste razblažili do polovine snage svake tri do četiri nedelje.

U ostatku godine nije potrebno đubrenje. Prekomerno đubrenje takođe može potencijalno dovesti do problema sa štetočinama i bolestima.

Najbolje đubrivo za paprati iz ptičjeg gnezda

Paprati iz ptičjeg gnezda ne treba mnogo đubriva. U stvari, prekomerno đubrenje generalno dovodi do više problema nego nedovoljno đubrenje. Ovo naglašava važnost izbora pravog đubriva za paprat vašeg ptičjeg gnezda.

Đubrivo rastvorljivo u vodi je dobar izbor; ovu vrstu đubriva je lako razblažiti do polovine snage i pomaže vam da izbegnete nakupljanje hemikalija i soli.

Đubrivo treba da obezbedi tačan balans primarnih makronutrijenata. Izaberite formulu sa odnosom 20-10-20. Ovo daje vašoj paprati više azota (N) i kalijuma (K) kako bi podstakli rast i zdravlje lišća. Pošto paprati ne rađaju cveće ili plodove, nije vam potrebno toliko fosfora (P). Obavezno razblažite đubrivo do pola jačine pre nanošenja.

Odgovarajući izbor đubriva za paprat iz ptičjeg gnezda uključuje EZ Gro Orchid Food, koja dolazi u koncentrovanoj tečnoj formuli. Đubrivo za slonove uši dolazi u mešavini 20-10-20 rastvorljivoj u vodi, kao i Gro More 7517 đubrivo za orhideje.

Takođe možete napraviti sopstveno đubrivo kod kuće. Sastojci poput kore od banane, korišćenog taloga od kafe, pepela iz kamina, korišćene vode iz akvarijuma, koštanog brašna i ribljeg brašna mogu se kombinovati da bi se obezbedile hranljive materije vašoj paprati.

Kako primeniti đubrivo
Pre nanošenja đubriva, razblažite ga do polovine snage. Polako sipajte đubrivo na tlo oko biljke, vodeći računa da izbegnete lišće. Dobijanje đubriva na listove paprati može spaliti lišće.

Ključna razmatranja

Pošto je paprati iz ptičjih gnezda potrebno vrlo malo đubriva, većina problema dolazi od prekomernog đubrenja, a ne zbog nedovoljnog đubrenja. Zbog toga je toliko važno razblažiti đubriva do polovine jačine i primeniti ih samo jednom u tri do četiri nedelje tokom vegetacije.

Kada su paprati iz ptičjeg gnezda previše oplođene, možete primetiti znakove kao što su listovi abnormalnog oblika ili listovi koji postaju žuti ili smeđi oko ivica.

Ako koristite previše đubriva, soli se mogu nakupiti u zemljištu. To može dovesti do deformacije listova. Konkretno, listovi mogu izgledati kao da imaju više režnjeva i udubljenja. Vrhovi listova mogu izgledati naborani, providni ili čak umrijeti. Ako primetite ove znake, prestanite sa đubrenjem i isperite zemljište za saksiju.

Možda ćete morati da presadite biljku u novo tlo i da obustavite đubrivo dok biljka ponovo ne počne normalno da raste. Pored toga, razmislite o obrezivanju paprati iz ptičjeg gnezda da biste uklonili prethodno prvoklasno lišće i podstakli zdrav novi rast.

Česta pitanja o paprati o đubrenju ptičjeg gnezda:

Da li je paprati ptičjeg gnezda potrebno đubrivo?
Paprati iz ptičjih gnezda potrebno je đubrivo, ali samo tokom vegetacije ili prolećnih i letnjih meseci. U ostatku godine ne zahtevaju đubrivo.

Kada treba da oplodim paprati iz ptičjeg gnezda?
Dodajte razblaženo đubrivo svake tri do četiri nedelje tokom vegetacije ili proleća i leta. Nemojte gnojiti u bilo koje drugo doba godine.

Koje je najbolje đubrivo za paprati iz ptičjeg gnezda?
Paprati iz ptičjih gnezda uspevaju sa đubrivom od 20-10-20, koje se primenjuje samo tokom perioda njihovog rasta u proleće i leto. Razblažite đubrivo do pola jačine pre nanošenja.

Da li je Miracle-Gro pogodan za paprati iz ptičjeg gnezda?
Možete koristiti Miracle-Gro na paprati vašeg ptičjeg gnezda. Samo budite sigurni da odaberete formulu rastvorljivu u vodi i razblažite je do pola jačine.

Da li je korišćeni talog od kafe dobar za paprati iz ptičjeg gnezda?
Iskorišćeni talog od kafe može ponuditi malo azota paprati iz vašeg ptičjeg gnezda. Međutim, ovim biljkama je potrebno malo đubrenja, pa pazite da ne nanosite previše, jer talog kafe može povećati kiselost zemljišta i sniziti pH.

Okončanje

Za taj bujni, tropski izgled, ništa nije bolje od paprati iz ptičjeg gnezda. Njihovi jarko zeleni, sjajni listovi sa naboranim ivicama dodaju teksturu i boju svakom okruženju. Kada im se obezbede pravi uslovi za uzgoj – indirektno svetlo, konzistentna vlaga i odgovarajuća vlažnost – ove biljke zahtevaju relativno malo održavanja. To se proteže i na đubrenje; jednostavno hranite 20-10-20 đubrivo u pola jačine svake tri do četiri nedelje tokom proleća i leta, a biljke ostavite na miru tokom ostatka godine.