Kako uzgajati i brinuti se za Scindapsus od sterling srebra

Vodič korak po korak za uzgoj i negu biljaka Scindapsus od sterling srebra kod kuće

Možda ste videli retko i iluzivno srebro Scindapsus (Scindapsus Treubii Moonlight) kako se ove godine pojavljuje na vašim fidovima društvenih medija. Nedavno predstavljena na tržištu, ova sorta Scindapsus ima zapanjujuće lišće sa metalik srebrnim sjajem koji ga izdvaja od bilo koje druge sobne biljke. Ako ste dovoljno srećni da ga pronađete ili ga već imate kod kuće, ovaj vodič će vas provesti kroz sve što treba da znate o tome kako da uzgajate i brinete o biljkama Scindapsus Sterling Silver kod kuće.


Kako uzgajati Scindapsus od sterling srebra kod kuće:

Botanički naziv: Scindapsus Treubii ‘Moonlight’
Takođe poznat kao: Scindapsus od sterling srebra
Težina rasta: Istok
Zahtevi za svetlo: Jarko, indirektno svetlo bez direktnog sunca
Temperatura i vlažnost: Preferira umerene temperature između 65F i 75F i 60% vlažnosti
Potrebe za zalivanjem: Zalijte kada se gornjih 2 inča zemlje osuši, izbegavajte preterano zalivanje
Prednosti zemljišta: Bogato zemljište dopunjeno perlitom za poboljšanu aeraciju i drenažu
Đubrenje: Jednom u 1-2 meseca opštim đubrivom za sobne biljke
Očekivanja rasta: Sporo raste, vinove loze dostižu nekoliko stopa nakon nekoliko godina
Toksičnost: Toksično za ljude i kućne ljubimce

O Sterling Silver Scindapsus

Scindapsus od sterling srebra je uobičajeno ime za Scindapsus treubii ‘Mesečina’ – i nije teško shvatiti zašto. Sjajni srebrnozeleni listovi su neverovatno traženi, što ovu biljku čini teškom za pronaći u vašem lokalnom rasadniku.

Kao deo roda Scindapsus, oni su povezani sa češćim i takođe popularnim Scindapsus pictus, ili Satin Pothos – koji zapravo uopšte nije Pothos. Međutim, ove biljke i njihovi rođaci su povezani sa Pothosom i drugim popularnim biljkama poput Monstera kao deo porodice Araceae ili arum.

Njihova popularnost ne proizilazi samo iz njihovog zapanjujućeg izgleda, već i iz njihove retkosti. Sterling Silver Scindapsus je nesumnjivo kolekcionarski predmet i može biti neverovatno teško pronaći. Takođe su prilično skupi zbog svoje retkosti. Najbolje je da pronađete nekoga ko već poseduje biljku i zatražite reznicu da biste sami uzgajali od nule.

Poreklo i istorija
Scindapsus treubii potiče iz tropskih kišnih šuma jugoistočne Azije. Na severnoamerička tržišta kućnih biljaka uvela ga je kompanija Costa Farms, koja šalje lovce na biljke širom sveta da sakupljaju retke i zanimljive sobne biljke. Biljku su nazvali Sterling Silver zahvaljujući njenom lišću, ali se obično naziva i Mesečina.

Prvi put pronađen od strane Costa Farms 2016. godine, kompanija je provela nekoliko godina razmnožavajući se iz reznica kako bi sačuvala zadivljujuću boju. Biljka je bila spremna za lokalna tržišta 2021. godine i eksplodirala je u popularnosti, što je izazvalo ludilo od Sterling Silver Scindapsus među ljubiteljima kućnih biljaka.

Postoji ograničena ponuda ovih sobnih biljaka koje se prodaju kao deo kolekcije Costa Farms Trending Tropicals. Prilično su retki i brzo se rasprodaju. Ako ga primetite u vašoj lokalnoj prodavnici, smatrajte da ste srećni i nemojte da pogađate kupovinu ove tražene biljke.

Botaničke karakteristike
Ova vučna biljka ima dugačke loze prekrivene šiljastim listovima u obliku srca. U skladu sa imenom, listovi imaju srebrni sjaj, oivičeni tamnozelenom sa jednom zelenom linijom u sredini. Izgledaju još bolje na sunčevoj svetlosti gde lišće zaista može da sija.

Za razliku od svojih rođaka, ova biljka je prilično spora. Mogu se ostaviti da se kreću duž polica ili da se penju uz rešetke bez potpunog preuzimanja područja.

Koristi
Kao i druge prateće biljke, Scindapsus treubii je odlična ukrasna biljka za otvorene police ili ivicu radne površine. Sjajno lišće lepo hvata i reflektuje svetlost, brzo osvetljava prostor. Zbog svoje prirode sporog rasta, pogodni su i za oblasti sa slabom osvetljenošću i mogu dobro da podnesu sobe sa prozorima okrenutim prema severu, a da ne izgledaju malo ili umanjeno.

Toksičnost
Kada se progutaju, ove biljke su toksične i treba ih držati podalje od svih kućnih ljubimaca i ljudi. Gutanje može dovesti do otoka, iritacije, povraćanja i poteškoća pri gutanju.

Kako uzgajati Scindapsus od sterling srebra

Očekivanja rasta
Scindapsus treubii raste do otprilike iste veličine kao i drugi tipovi Scindapsusa, sa lozama dužine nekoliko stopa. Možda će im trebati neko vreme da dostignu ovu dužinu jer sporo rastu i trebalo bi da ostanu kompaktne tokom prvih nekoliko meseci rasta.

Šta uraditi pre sadnje
Izaberite mesto za svoj Scindapsus od sterling srebra sa jakim indirektnim svetlom. Oni mogu da podnesu niže uslove osvetljenja, ali im je potrebno najsjajnije moguće indirektno svetlo da bi izgledali najbolje. Takođe vole veću vlažnost i treba ih postaviti u prostorije sa oko 60% vlage za najbolje rezultate.

Osigurajte dugu lozu imaju prostora za praćenje ili penjanje za zdrav rast. Ne bi trebalo da sede u vodi u posudama za kapanje ispod biljke i najbolje ih je držati podalje od drugih sobnih biljaka da se kasnije ne bi zaplele u lišće.

Pošto loze nisu naročito dugačke kada se prvi put kupe, biće srećne u manjoj saksiji. Ali važno je osigurati da je saksija dovoljno velika da nosi težinu vinove loze dok rastu. Alternativno, možete da odsečete duže loze kada počnu da se prevrću preko saksije i ponovo ih posadite da bi izrasla potpuno nova biljka.

Koja je najbolja mešavina zemljišta?
Kao i većini sobnih biljaka, Sterling Silver Scindapsus treba laganu i dobro drenirajuću mešavinu tla. Koreni ne vole da sede u vodi i mogu se ugušiti zbog nedostatka kiseonika zbog zbijenog i natopljenog tla.

Možete kupiti specijalizovane mešavine za saksije za kućne biljke ili možete sami da mešate da biste stvorili savršeno okruženje za svoje biljke. Probajte odnos dva dela zemlje za saksije, jednog dela kokosovog oraha i jednog dela perlita. Kokosov kokos zadržava vlagu dok poboljšava aeraciju, a perlit će poboljšati aeraciju i drenažu povećanjem prostora između čestica tla.

Tresetna mahovina je takođe pogodan dodatak i zamena za kokosov kokos u ovoj mešavini. Međutim, nije tako održiv kao kokosov kokos koji se pravi od odbačenih kokosovih vlakana.

Sadnja
Pošto su to nove biljke uzgojene iz reznica i tek nedavno na tržištu, Sterling Silver Scindapsus bi trebalo da bude srećan u saksiji u kojoj ste ga kupili nekoliko meseci. Međutim, ako želite da ga premestite u dekorativniji lonac ili da ga kombinujete sa drugim kućnim biljkama u velikoj sadi, sledite ove korake:

Izaberite saksiju jednu ili dve veličine veće od originala, uverite se da je dovoljno široka da primi sve loze. Viseće korpe su takođe odlične opcije za ove prateće biljke.
Napunite dno lonca slojem odabrane ili unapred pripremljene mešavine zemlje. Takođe možete dodati nekoliko kamenja na dno da biste povećali težinu lonca ako su loze dugačke, ali pazite da ne blokirate drenažne rupe.
Lagano stisnite strane lonca da biste oslobodili biljku. Najbolje je da izbegavate zalivanje nekoliko dana pre nego što počnete da biste olakšali ovaj proces.
Lagano okrenite saksiju na stranu i polako uklonite biljku. Ne povlačite vinovu lozu sa vrha jer se može izvući iz zemlje.
Postavite vinovu lozu u novi lonac ili kontejner i popunite sve praznine sa dodatnom zemljom dok se ne popuni odmah ispod oboda.
Pritisnite tlo oko vinove loze da biste ga učvrstili i dobro zalijte.
Preferences svetlosti
Postavite svoj Scindapsus od sterling srebra na mesto sa jakim indirektnim svetlom. Prozor prekriven providnom zavesom je takođe idealan. Lišće ne može da izdrži direktno sunce i može se izgoreti ako se predugo ostavi na jakom svetlu.

Iako mogu da podnesu umereno i slabo osvetljenje, neće najbolje rasti u ovim uslovima. Preterano slabo osvetljenje će potpuno usporiti rast i uništiti boju lišća, pa izbegavajte sobe bez prozora ili tamne prozore okrenute prema severu.

Postavke temperature i vlažnosti
Ove tropske biljke preferiraju umerene temperature između 65F i 75F. Ne smeta im malo dodatne toplote (do 85F), pod uslovom da imaju dovoljno vode da ih održavaju. Oni takođe mogu da podnesu malo hladnoće, ali će se oštetiti ako se duže vreme ostave na temperaturama ispod 50 F.

Zahvaljujući svojim prašumskim staništima, vole vlažnost od oko 60%. Međutim, oni nisu izbirljivi oko okruženja sa niskom vlažnošću i trebalo bi da se snađu u svim uslovima iznad 40%.

Kako se brinuti za Scindapsus od sterling srebra kod kuće

Zalivanje
Kao i druge biljke Scindapsus, Sterling Silver je umeren korisnik vode. Pošto žive u kišnim šumama, više vole vlažno zemljište, ali se ne mogu ostaviti da sede u vodi. Ove biljke su veoma sklone problemima sa prekomernim zalivanjem, tako da je najbolje pustiti da se gornjih nekoliko centimetara zemlje prvo osuši pre ponovnog zalivanja.

Primetićete da imaju nešto deblje listove od nekih drugih loza kućnih biljaka, što znači da mogu da izdrže još nekoliko dana bez vode bez ikakvih znakova borbe. Kada se tlo potpuno osuši, listovi će početi da venu i uvijaju se, što ukazuje da je biljci potrebna voda.

Đubrenje
Scindapsus od sterling srebra najbolje izgleda kada se redovno đubri. Međutim, pošto je mala biljka i sporo raste, možda neće zahtevati đubrenje tako često kao neke od vaših drugih kućnih biljaka. Svi hranljivi sastojci koje ne može da iskoristi od prekomernog đubrenja spaliće korenje, uzrokujući više problema nego povećan rast.

Oplodite svoj Scindapsus od sterling srebra jednom u 1-2 meseca prema uputstvima za pakovanje. Nove biljke sa zdravim zemljištem mogu se ređe đubriti, dok će starije biljke imati koristi od dodatnog podsticaja u kasnijim godinama. Gnojite samo u proleće i leto da biste izbegli podsticanje prekomernog rasta u pogrešnim godišnjim dobima.

Obrezivanje
Kada vinove loze postanu predugačke za saksiju, najbolje je da ih podrežete do veće veličine koja je veća. Možete i ovo da uradite da bi biljka bila uredna i da bi sve loze ostale iste dužine. Odrežite krajeve oštrim, dezinfikovanim parom makaza za orezivanje da biste sprečili usporavanje rasta ili širenje bolesti.

Uverite se da ne bacite te reznice – oni se mogu koristiti za razmnožavanje da biste napravili još više ovih retkih biljaka bez ikakvih troškova.

Propagacija

Scindapsus od sterling srebra se najbolje razmnožava rezanjem stabljike, kao i ostali srodnici vinove loze iz roda pothosa. Reznice se mogu ukorijeniti u vodi ili zemljištu i grupirati kako bi se dobilo više biljaka.

Počnite tako što ćete podrezati komad vinove loze dužine oko 4 inča od vrha. Vinova loza treba da bude zdrava i bez ikakvih oštećenja ili bolesti kako bi se izbeglo širenje ovih problema na vaše nove biljke. Isecite pod uglom od 45 stepeni odmah ispod čvora (izbočina na stabljici gde izbijaju listovi).

Uklonite lišće sa donje polovine reznice i stavite ga u čašu napunjenu vodom ili lonac napunjen mešavinom za razmnožavanje. Posle nekoliko nedelja, koreni bi trebalo da narastu nekoliko centimetara, što ukazuje da su spremni za transplantaciju.

Da biste potpuno izgledali Scindapsus od sterling srebra, grupišite 4 ili 5 reznica zajedno i posadite u jednu saksiju. Loze će se spuštati sa svih strana lonca i ispuniti prostor, umesto da izgledaju retko.

Presađivanje
Ove biljke će ostati srećne u istoj saksiji nekoliko godina, trebaće im presađivanje kada vinove loze preraste saksiju ili kada je potrebno zemljište zameniti. Pošto sporo rastu, biće potrebno dosta vremena pre nego što prerastu svoje saksije, na šta ukazuje usporavanje rasta ili opadanje lišća.

Da biste presađivali, pratite isti postupak kao i prilikom sadnje, premeštajući biljku u saksiju najviše jednu ili dve veličine.

Uobičajeni problemi sa Scindapsus od sterling srebra i kako ih lečiti
Prekomerno zalivanje je najčešći problem na koji treba obratiti pažnju i sprečiti. Kako su ove biljke retke i mogu biti prilično skupe, razumljivo je da želimo da obezbedimo da imaju sve što im je potrebno u svakom trenutku. Nažalost, to može dovesti do dodatne gužve i na kraju do prekomernog zalivanja.

Ove biljke imaju deblje listove koji čuvaju dosta vode, kao i korenje koje je sklono truleži korena. Zalivene biljke će imati meke, kašaste loze oko osnove i uvenuće ili promenjeno lišće. Presadite biljku, odrežite sve zahvaćene korene i potpuno zamenite zemlju kako biste sprečili širenje problema.

Nisu skloni nekim posebnim problemima sa štetočinama ili bolestima, ali treba da ostanete u potrazi za uobičajenim štetočinama kućnih biljaka poput paukovih grinja. Tretirajte sve probleme domaćim insekticidom ili nanošenjem neem ulja dok štetočine ne nestanu.

Imajte pri ruci oštre makaze za rezidbu da biste obrezali dugu lozu i redovno razmnožavali da biste proizveli više ovih retkih i divnih biljaka.

Najčešća pitanja o uzgoju srebra Scindapsus:
Da li je Scindapsus od Sterling Silver dobra sobna biljka?
Pronađen u tropskim kišnim šumama, Scindapsus od Sterling Silver je savršeno pogodan za rast u zatvorenom prostoru.

Koliko su velike biljke Scindapsus od sterling srebra?
Vinova loza može narasti nekoliko stopa, ali će dugo ostati kompaktna zbog sporog rasta.

Koliko brzo raste Scindapsus od sterling srebra?
Ova biljka sporo raste, pa se nemojte iznenaditi ako vinova loza ne dosegne vašu policu u roku od nekoliko meseci.

Da li je Scindapsus od srebra retka biljka?
Tek nedavno predstavljen na tržištu i još uvek u ograničenoj ponudi, Scindapsus od Sterling Silver je retka i tražena biljka. Oni mogu biti izazovni za pronalaženje, a možda i skupi, pa se pobrinite da ih ugrabite čim ga uočite.

Da li je Scindapsus od Sterling Silvera otrovan za pse i druge kućne ljubimce?

Sterling Silver Scindapsus je otrovan za životinje i ljude kada se proguta.

Može li Scindapsus od sterling srebra tolerisati slabo osvetljenje?
Ove biljke mogu da podnesu kratke periode slabog osvetljenja, ali najbolje rastu i zadržavaju svoju boju na jakom, indirektnom svetlu.

Okončanje
Kao jedna od istaknutih kolekcionarskih biljaka 2021. godine, ne možete pogrešiti sa kupovinom Scindapsusa od sterling srebra. Uprkos njihovoj retkosti, za njih je podjednako lako brinuti kao i za uobičajene vrste Scinsapsusa, što njihovim vlasnicima zadaje vrlo malo problema – ako ih ima.