Kako uspešno presaditi biljku ljiljana mira

Sve što treba da znate o presađivanju ljiljana mira

Ljiljani mira postali su popularne kućne biljke zbog svoje prirode koja se lako održava, zadivljujućih zelenih listova, simboličnog belog cveća i mnoštva dodatnih korisnih svojstava. Iako ove biljke ne zahtevaju mnogo nege, potrebno ih je presaditi kada postanu vezane za koren ili obole. Pošto one usporavaju rast biljaka, možete očekivati da presadite svoju biljku ljiljana na svakih nekoliko godina. Nastavite da čitate da biste saznali sve što treba da znate o presađivanju mirnih ljiljana.

Presađivanje biljaka ljiljana mira – najvažnije

Mirni ljiljan koji sporo raste obično treba da se presađuje svake tri do pet godina, ili kada postane vezan za koren ili oboli.
Izaberite mešavinu zemlje koja dobro drenira i presadite je u kontejner koji je nekoliko inča veći od originala.

Zašto bi presađivanje vašeg ljiljana mira moglo biti neophodno

Pošto je presađivanje inherentno stresan proces, trebalo bi da presađujete samo kada je to potrebno. Evo nekoliko znakova da je vreme da svoj ljiljan mira premestite u novu saksiju.

Tvoj mir ljiljan je vezan za korenje
Kako listovi vaše biljke rastu iznad zemlje, koreni se takođe melju ispod zemlje. Vremenom, koreni mogu prerasti sadnicu i čvrsto zaokružiti dno posude. U ovom trenutku, vaš plan je vezan za root.,

Iako biljkama ljiljana ne smeta da budu malo pripijene u svojim kontejnerima, ne vole kada im je korenje strogo ograničeno. Kada se to dogodi, vreme je za presađivanje.

Ako vidite da korenje raste iz dna saksije, vaša biljka je verovatno vezana za koren. Vaša biljka takođe može biti vezana za koren ako voda iscuri iz saksije čim je zalijete.

Vaš Peace Lili ima razvijenu trulež korena
Čak i ako koreni vaše biljke imaju prostora za širenje u trenutnoj saksiji, oboleli koreni mogu značiti da je vreme za presađivanje. Gniloba korena je gljivična bolest koja utiče na koren biljke. Ako se ne leči, verovatno ćete primetiti žutilo lišća i opadanje, a vaša biljka može na kraju da uvene i umre.

Presađivanje vašeg miroljubivog ljiljana omogućiće vam da obrežete zaražene delove korena, kao i da zamenite staru zemlju svežom mešavinom za saksije. Ovo može pomoći vašoj biljci da se oporavi od truleži korena.

Koliko često je ljiljanima mira potrebno presađivanje?

Pošto sporo rastu, mirni ljiljani generalno treba da se presađuju svake tri do pet godina. Međutim, tačan vremenski okvir zavisi od brojnih faktora, uključujući veličinu saksije i brzinu rasta biljke.

Pored toga, ako vaša biljka razvije bolest, možda ćete morati da je presadite pre nego kasnije.

Pre nego što presadite svoj mirni ljiljan, uzmite u obzir da to može biti stresan proces za vašu biljku.
Stoga, presadite samo kada je to apsolutno neophodno.

Najbolje doba godine da razmislite o presađivanju ljiljana mira
Pošto mirni ljiljani rastu u zatvorenom prostoru tokom cele godine, možete ih presaditi u bilo koje vreme. Međutim, najbolje doba godine za presađivanje mirnih ljiljana je kasna zima ili rano proleće (takođe dobro vreme za razmnožavanje mirnih ljiljana). Biljke u ovom periodu aktivno rastu, tako da će se brzo smestiti u svoje nove saksije.

Najbolja mešavina tla pri presađivanju mirnih ljiljana

Mirni ljiljani preferiraju mešavinu zemljišta sa dobrom drenažom i dobrom aeracijom. Međutim, mešavina takođe treba da ima dobar kapacitet zadržavanja vode, tako da ne morate da je zalivate svakih nekoliko dana. Takođe bi trebalo da ima pH između 5,8 i 6,5.

Dobra mešavina za mirne ljiljane sadrži mešavinu tresetne mahovine koja drži vodu ili kokosovog kokosa, kao i perlita, kore ili plovućca. Trebalo bi da izbegavate mešavine koje su označene za kaktuse, sukulente i orhideje.

Koji će mi alati trebati da presadim ljiljan mira?
Trebaće vam kontejner koji je nekoliko inča veći od originalnog i nova mešavina zemlje. Možda ćete želeti da sakupite i stari peškir ili čaršav tako da možete lako da očistite nered.

Pošto sok ljiljana mira takođe sadrži iritirajuće nerastvorljive kristale kalcijum oksalata, dobra je ideja da nosite rukavice kada rukujete biljkom.

Razmatranje veličine i tipa sadnice

Mirni ljiljani vole da budu malo pripijeni u svojim kontejnerima, pa izaberite saksiju koja je samo malo veća od korena biljke. Ako je vaša biljka vezana za koren u svom trenutnom kontejneru, izaberite novu saksiju koja je samo dva ili tri inča veća u prečniku.

Ako izaberete kontejner koji je prevelik, zemlja za saksije može zadržati višak vlage što može dovesti do truljenja korena i drugih problema. Međutim, ako izaberete kontejner koji je premali, vaš biljka će se brzo vezati za korenje.

Što se tiče materijala, ne postoji jedna najbolja opcija. Plastične, keramičke i terakote sadnice su sve dobre opcije. Međutim, ako odaberete sadilicu za terakotu, imajte na umu da ćete verovatno morati da zalivate svoju biljku češće nego ako izaberete opciju od plastike ili glazirane keramike.

Bez obzira koju vrstu i veličinu sadilice izaberete, uverite se da ima drenažne rupe koje omogućavaju da višak vode pobegne.

Kako presaditi svoj mirni ljiljan

Kada sakupite svoj mirni ljiljan i svoj novi kontejner, pratite ove korake da presadite biljku.

1) Pripremite svoje područje.
Presađivanje može biti neuredan proces! Ako presađujete unutra, možda ćete želeti da položite čaršav ili peškir da biste uhvatili prljavštinu.

Kada završite, možete saviti peškir ili čaršav i protresti ga napolju.

2) Pregledajte svoju biljku.
Pre nego što započnete proces presađivanja, odvojite nekoliko minuta da pažljivo pregledate svoj mirni ljiljan kako biste bili sigurni da ga treba presaditi. Da li koreni rastu sa dna kontejnera? Da li koreni pokazuju znake bolesti?

Ako želite da izbliza pogledate korenje, možete uhvatiti podnožje ljiljana i nežno ga mrdati dok ne izađe iz lonca. Potražite bilo kakve znake promene boje ili kašastih korena.

3) Otresite višak zemlje.
Kada izvadite biljku iz lonca, nežno otresite višak zemlje. Ako su koreni veoma vezani za koren i zbijeni, koristite prste da ih pažljivo razdvojite.

4) Odrežite korenje ako je potrebno.
Ako vaše korenje pokazuje znake truleži korena, odrežite zaražene delove oštrim makazama ili makazama. Cilj je da se uklone svi kašasti ili na drugi način truli delovi.

Obavezno dobro očistite makaze ili makaze kada završite.

5) Napunite novi lonac mešavinom za saksije.
Dodajte svežu mešavinu u zemlju dok se kontejner ne napuni do jedne trećine.

6) Dodajte mirni ljiljan.
Stavite mirni ljiljan u novi lonac i dodajte još mešavine za saksije da popunite preostali prazan prostor. Lagano pritisnite na tlo kako biste podržali biljku.

7) Voda.
Nakon što je vaša biljka presađena, dobro zalijte svoj mirni ljiljan.

Nega posle presađivanja

Nakon što presadite svoj mirni ljiljan, postavite ga u idealno okruženje. Ove biljke vole indirektnu sunčevu svetlost, temperature između 65 i 85ºF i umerenu vlažnost.

Izbegavajte premeštanje biljke i ne brinite ako izgleda pomalo tužno u nedeljama nakon presađivanja. Ovo je stresan proces i vašoj biljci će možda trebati neko vreme da se oporavi.

Trudite se da zemlja ostane vlažna, ali ne i vlažna, i pratite svoju biljku na znake uobičajenih štetočina i bolesti ljiljana.

Česta pitanja o presađivanju Peace Lilies
Da li treba da potopim svoj mirni ljiljan pre presađivanja?
Ne, ne morate da natapate svoj mirni ljiljan pre presađivanja. Međutim, trebalo bi da zalijete biljku nakon presađivanja.

Da li treba da zalijete ljiljan mira odmah nakon presađivanja?
Iako ne morate da zalivate svoj mirni ljiljan odmah nakon presađivanja, trebalo bi da zalijete biljku u roku od nekoliko dana. Ako je mešavina za saksije suva, treba da zalijete biljku odmah nakon presađivanja.

Da li biljke ljiljana mira vole velike saksije?
Pošto su ljiljani veće biljke, oni imaju tendenciju da zahtevaju veće saksije (pored povremenog obrezivanja). Međutim, saksija koju odaberete treba da bude samo malo veća od korena biljke. Ako je vaš lonac prevelik, tlo može ostati vlažno i biljke mogu razviti trulež korena.

Zašto Mi Peace Lili šepa nakon presađivanja?
Čak i ako budete pažljivi tokom presađivanja, to će i dalje izazvati stres za vaš mirni ljiljan i dovesti do mlohave biljke. Ako je vaša biljka mlohava nakon presađivanja, dobro je zalijte, obezbedite umerenu vlažnost, a zatim ostavite biljku na miru.

Da li da zamaglim svoj mirni ljiljan nakon presađivanja?
Dok mirni ljiljani preferiraju umerenu do visoku vlažnost, zamagljivanje obezbeđuje samo privremeno povećanje vlažnosti. Zbog toga ne morate da zamaglite svoju biljku nakon presađivanja.

Da li treba da oplodim svoj mirni ljiljan nakon presađivanja?
Ne morate da gnojite svoj mirni ljiljan odmah nakon presađivanja, posebno ako koristite mešavinu za saksije koja sadrži hranljive materije.

Presađivanje ljiljana mira – poslednja reč
Ne zaboravite da presadite svoj miroljubivi ljiljan samo kada je to potrebno, na primer kada je vezan za korenje ili je razvila trulež korena. Prateći gore navedena uputstva za presađivanje, možete pomoći svom miroljubivom ljiljanu da živi dug i zdrav život.

Ako tražite svoj sledeći mirni ljiljan koji ćete dodati svojoj kolekciji, pogledajte naš detaljni vodič za najbolje prodavnice biljaka koje isporučuju mirne ljiljane širom zemlje.