Kako se nositi sa uobičajenim štetočinama i bolestima Aglaonema

Sve što treba da znate o kontroli štetočina i bolesti Aglaoneme kod kuće
Biljka aglaonema, ili kineska zimzelena, je laka i popularna kućna biljka. Međutim, ova zimzelena višegodišnja biljka i dalje može biti podložna bubama, štetočinama i bolestima. Nastavite da čitate da biste naučili kako da upravljate nekim od najčešćih problema aglaoneme. Razgovaraćemo o simptomima na koje treba obratiti pažnju, rešenjima za njihovo otklanjanje i savetima za održavanje ove biljke zdravom.


Suočavanje sa uobičajenim štetočinama i bolestima Aglaoneme – najvažnije
Simptomi štetočina i bolesti aglaoneme uključuju promenu boje listova, smeđe ili žute mrlje i uvenuće. Srećom, postoji mnogo tretmana za štetočine i bolesti aglaoneme. Neki uključuju preventivnu negu, fizičko uklanjanje štetočina i razne proizvode pesticida i domaća rešenja.

Najčešće štetočine i bolesti aglaoneme (i kako ih identifikovati)
Mnogi insekti ciljaju biljke Aglaoneme, ali na sreću samo nekoliko bolesti uzrokuje probleme ovim kućnim biljkama. Potrebno je oštro oko i strpljenje da se utvrdi koja sićušna štetočina oštećuje vašu biljku.

Gljivična pega na listovima

Gljivične pege na listovima mogu se pojaviti na vašoj biljci ili kao antraknoza ili kao mirotecijum. Možete reći da je antraknoza ako vidite smeđe, okrugle mrlje sa žutim prstenom. Ako primetite smeđe-sive oblasti na ivicama biljke ili vrhovima listova, možda je reč o mrljama na listovima mirotecijuma.

Ove vrste gljivičnih mrlja na listovima mogu se pojaviti zbog prekomernog zalivanja ili visoke vlažnosti. Pored toga, pegavost listova mirotecijuma može se pojaviti ako postoji visoka koncentracija azota u tlu biljke.

Bakterijska mrlja na listovima

Bakterijska pega na listovima je još jedan uobičajeni problem aglaoneme. Često se pogrešno smatra gljivičnom mrlja na listovima jer se takođe pojavljuje kao smeđe mrlje na lišću biljke.

Međutim, možda ćete moći da otkrijete bakterijsku mrlju na listovima uz nekoliko specifičnih tragova. Ako mrlje na listovima vaše biljke postanu veće i poprime nepravilne oblike, ili ako postanu tamno smeđe, crne ili preplanule, možda ima bakterijske pege na listovima.

Plesen i trulež korena

Plesen i trulež korena takođe mogu uticati na vašu biljku aglaonema. Plijesan se pojavljuje kao nejasna, bela izraslina na gornjoj strani listova. Trulež korena se pojavljuje kao promenjeno, kašasto i trulo korenje.

Oba ova problema su rezultat viška vode ili vlage. Plijesan je često rezultat previše vlage u vazduhu ili na listovima. Slično tome, trulež korena je znak prekomernog zalivanja.

Lisne uši, brašnaste bube i bele mušice

Lisne uši, brašnaste bube i bele mušice su sitne štetočine koje se mogu hraniti vašom biljkom aglaonema. Nažalost, ove štetočine u početku može biti teško uočiti.

Međutim, možda ćete moći da utvrdite da su prisutni ako vidite oštećeno ili žuto lišće, deformisan novi rast ili crnu čađavu supstancu na biljci. Pored toga, opadanje lišća takođe može ukazivati na zarazu.

Ljuskasti insekti su uobičajeni štetočini aglaoneme slični gore navedenim. Oni su mala stvorenja sa tvrdom ljuskom koja se vežu za biljku i hrane se njenim sokom.

Ljuskasti insekti često ostaju neprimećeni dok ne nanesu značajnu štetu biljci. Međutim, možda ih je lakše uočiti od drugih sitnih osvajača. Možete uočiti najezdu insekata ako vidite male, smeđe ili žute izbočine na listovima ili stabljikama vaše biljke.

Paukove grinje su česta štetočina među mnogim vrstama kućnih biljaka. Oni su sićušna stvorenja nalik paucima koja se hrane biljnim materijalom, što dovodi do raznih problema.

Srećom, ova štetočina svoju prisutnost čini poznatim brže od drugih ostavljajući za sobom materijal sličan paučinoj mreži. Takođe mogu uzrokovati da lišće biljke razvije male mrlje, požuti ili smeđe ili prerano opadne.

Mikroskopski crvi zvani nematode mogu upasti u tlo i hraniti se korenima biljke. Oni su čest problem u biljkama aglaoneme i može biti izazovno kontrolisati ih.

Najbolji način da utvrdite da li su nematode prisutne je da potražite znake oštećenja korena, kao što su promena boje, uvenuće ili odumiranje. Takođe možete videti male izbočine ili lezije koje se razvijaju na korenima.

Gljivice

Gljivice su male, crne mušice koje se često nalaze u blizini vlažnog tla. Nisu štetne za ljude ili životinje, ali njihove larve mogu biti štetne za biljke.

Značajna populacija larvi gljivičnih komarki može usporiti rast biljke i oštetiti njen korenov sistem. Zauzvrat, ovo čini biljku podložnijom drugim štetočinama i bolestima.

Srećom, gljivične komarce je prilično lako uočiti. To su male, crne mušice koje će se okupiti blizu osnove vaše biljke.

Rešenja pesticida i insekticida za biljke Aglaonema

Lečenje postojećih insekata zahteva više od pristupa čekanju i gledanju. Uklanjanje insekata koje vidite je prva stvar korak, ali će se nositi samo sa najlakšim infestacijama. Za agresivniji tretman bez rizika od biljke Aglaonema, isprobajte ove preporuke.

Hortikulturno ulje i ulje kanole
Ulja hortikulture i uljane repice su efikasni pesticidi za kineske zimzelene biljke. Ova ulja deluju tako što guše štetočine i stvaraju barijeru za zaštitu lišća biljke.

Uobičajeni problemi koje ova ulja mogu da tretiraju uključuju lisne uši, brašnaste bube, bele mušice, ljuskave insekte i paukove grinje. Koristite ih na svom kineskom zimzelenom kadu je temperatura ispod 85 stepeni Farenhajta, a vlažnost niska. Pored toga, najbolje je izbegavati ova ulja kada vaša biljka aktivno raste.

Insekticidni sapun
Insekticidni sapun je još jedno efikasno rešenje za štetočine aglaoneme. Ovaj sapun ubija insekte pri kontaktu kako bi sprečio dalje širenje zaraze.

Ovaj tretman najbolje funkcioniše na bubama mekog tela. Dakle, pogodan je za eliminisanje lisnih uši, brašnastih buba, belih mušica, grinja i tripsa.

Koristite insekticidni sapun na svom kineskom zimzelenom kadu je biljka zaražena ovim ili sličnim štetočinama. Međutim, previše insekticidnog sapuna može naštetiti vašim biljkama, pa izbegavajte da ga koristite kao preventivnu meru.

Drugi pesticidi
Drugi pesticidi koje možete koristiti za lečenje kineskih zimzelenih štetočina uključuju ulje od neema i proizvode koji sadrže piretrine. Neem ulje je prirodni pesticid koji odbija i remeti životni ciklus insekata koji napadaju vaše biljke.

Piretrini su prirodni pesticidi ekstrahovani iz cvetova krizanteme. Mnogi pesticidni proizvodi sadrže piretrine kao aktivni sastojak.

Koristite neem ulje ili proizvode od piretrina na svom kineskom zimzelenom kadu je biljka zaražena štetočinama. Pored toga, neem ulje dobro funkcioniše kao preventivna mera jer neće naneti štetu većini sobnih biljaka.

Ako želite da izbegnete primenu pesticida, lepljive zamke dobro funkcionišu kao fizička kontrola štetočina. Imaju lepljivi materijal koji privlači i hvata štetočine, što ih sprečava da napadnu vašu biljku. Lepljive zamke mogu pomoći kod većine vrsta zaraze biljaka.

Možete koristiti lepljive zamke za svoju kinesku zimzelenu biljku kad god štetočine ugroze njeno okruženje. Takođe ih možete postaviti oko svoje biljke iz predostrožnosti, jer neće naštetiti biljci ili njenom staništu.

Domaća rešenja za kineske zimzelene štetočine i bolesti
Pored mnogih opcija koje postoje, moguće je kreirati sopstvena kineska rešenja za zimzelene štetočine sa proizvodima koje imate kod kuće. Jedna opcija je kombinovanje sapuna za sudove i vode da se napravi insekticidni sapun “uradi sam”.

Drugo rešenje je mešanje ulja neema ili mineralnog ulja sa vodom za proizvodnju domaćeg hortikulturnog spreja. Konačna opcija je kombinovanje belog luka, luka i vode za „uradi sam“ sprej za beli luk.

Preporučena rešenja kupljena u prodavnici za štetočine Aglaoneme
Ako ne želite da pravite lek kod kuće, postoji nekoliko kineskih zimzelenih rešenja za kontrolu štetočina koje možete kupiti na mreži. Evo nekoliko opcija koje preporučujemo.

Sapun za ubijanje insekata bezbednijeg brenda: Ovaj sapun sadrži kalijumove soli, koje deluju na ubijanje insekata pri kontaktu. Takođe je OMRI naveden za organsku upotrebu, tako da se možete osećati dobro kada ga koristite na svojim biljkama.
Bonide All Seasons Horticultural and Dormant sprej ulje: Ovo ulje ubija insekte kao što su lisne uši i brašnaste bube. Aktivni sastojak ovog proizvoda je mineralno ulje, tako da je bezbedno za organsku negu sobnih biljaka.
Opcije za lečenje uobičajenih kineskih zimzelenih bolesti
Kao i kod štetočina, postoji nekoliko različitih opcija za lečenje uobičajenih kineskih zimzelenih bolesti. Jedna od opcija je upotreba fungicida. Fungicidi su hemikalije koje deluju na ubijanje gljivica, koje su uzročnici mnogih bolesti kućnih biljaka.

Takođe možete napraviti fungicid od stvari koje imate kod kuće. Popularan lek je mešanje sode bikarbone ili sirćeta sa vodom da bi se stvorio prirodni rastvor gljivica.

Druga opcija je upotreba fungicidnog proizvoda kupljenog u prodavnici. Jedan od korisnih proizvoda je fungicid Bonide Copper. Ovaj tretman je napravljen sa bakar sulfatom, koji ubija uobičajene gljivične bolesti poput antraknoze i plesni.

Kako koristiti pesticide i insekticide za biljke Aglaonema
Sada kada znate najčešće štetočine i bolesti aglaoneme, kao i rešenja za njihovo lečenje, evo nekoliko korisnih saveta koje treba slediti:

Uvek pročitajte etiketu bilo kog pesticida ili insekticida koji koristite i pažljivo pratite uputstva.
Nosite zaštitne predmete kao što su rukavice, maska i druga odgovarajuća odeća po potrebi kada nanosite proizvod.
Držite pesticide i insekticide podalje od dece i kućnih ljubimaca.
Prekomerna upotreba nekih pesticida može prouzrokovati štetu, pa ih koristite samo kada je potrebno.
Pesticidi i insekticidi mogu brzo da ubiju štetočine. Međutim, oni možda neće izlečiti biljku ako je zaraza izazvala previše štete. Pored toga, ovi proizvodi neće tretirati biljke zaražene bolešću.

Upravljanje štetočinama i bolestima
Evo nekoliko konačnih saveta vezanih za prevenciju štetočina i bolesti za kineske zimzelene biljke:

Pazite na simptome bolesti i štetočina i brzo reagujte ako primetite bilo kakve znake problema.
Redovno proveravajte svoju biljku na štetočine i bolesti i uklonite sve zahvaćene listove ili stabljike.
Stavite u karantin sve nove biljke koje unesete u svoj dom. Proverite ih na štetočine i bolesti pre nego što ih dodate u svoju kolekciju.
Održavajte idealne uslove za rast kako biste osigurali optimalno zdravlje vaše biljke aglaoneme. Ova biljka preferira da raste na indirektnoj sunčevoj svetlosti (aspekt okrenut prema istoku bi bila odlična lokacija za aglaoneme) i vlažnom, dobro drenirajućem tlu. Takođe će ceniti redovno zalivanje i povremeno hranjenje visokokvalitetnim đubrivom.
Okončanje
Sada kada ste naučili kako da se nosite sa uobičajenim kineskim zimzelenim štetočinama i bolestima, bolje ste opremljeni da ovu biljku održavate zdravom kod kuće. Vaša aglaonema će vas nagraditi rastućim bujnim, živim listovima u budućnosti. Koristeći savete i rešenja koja smo podelili, možete održati svoje kineske zimzelene biljke u najboljem izgledu tokom cele godine.

Ako tražite svoju sledeću biljku Aglaoneme koju ćete dodati svojoj kolekciji, pogledajte naš detaljni vodič za najbolje prodavnice biljaka koje isporučuju kineske zimzelene biljke širom zemlje.