Kada i kako zalijevati drvece citrusa u zatvorenom prostoru

Sve što treba da znate o zalivanju citrusa kod kuće

Drveće citrusa u zatvorenom ima reputaciju teškog, ali ako pružite odgovarajuću negu, bićete nagrađeni svim vrstama tropskog voća! Jedna ključna komponenta nege citrusa je zalivanje. Stabla citrusa nisu tolerantna na sušu, ali ne vole zasićena tla, tako da ćete morati da pronađete odgovarajuću ravnotežu. Nastavite da čitate za informacije o tome kada i kako zalivati vaše unutrašnje drvo citrusa.


Kako zalijevati drveće citrusa u zatvorenom – najvažnije

Drveće citrusa preferira zemljište koje je vlažno, ali nikada vlažno. Stoga, zalivajte kada se gornji centimetar zemlje osuši, otprilike svake nedelje leti i svake dve nedelje zimi. Jarko svetlo, visoke temperature i niska vlažnost će povećati količinu vode koja vam je potrebna.

Stvari koje treba uzeti u obzir prilikom zalivanja stabala citrusa u zatvorenom prostoru

Da li sva stabla citrusa obično zahtevaju isto zalivanje?
Sve vrste citrusa zahtevaju redovno zalivanje, odgovarajuću osvetljenost, dobru podlogu tla, godišnju rezidbu i povremeno đubrenje. Ovo uključuje Meier limune, limete, kumkvate, pomorandže i mandarine.

Starost drveta utiče na to koliko često treba da zalivate. Mlada stabla koja još formiraju svoje korenje neće podneti sušu tako dobro kao zrela stabla. Zbog toga želite da budete posebno oprezni da obezbedite dovoljno vode tokom prve godine stabla.

Kako se temperatura u vašem domu ili kancelariji povećava, vaše stablo citrusa u zatvorenom prostoru će izgubiti više vode kroz transpiraciju i isparavanje. Zbog toga ćete morati češće da zalivate kada je vazduh vruć u odnosu na hladan.

Vlažnost smanjuje isparavanje. To znači da ćete morati da zalivate češće u suvim uslovima nego u vlažnim uslovima.

Za više, pogledajte naš detaljni vodič za najbolju temperaturu i vlažnost za stabla citrusa u zatvorenom prostoru i najbolje lokacije za postavljanje stabala citrusa.

Preovlađujući svetlosni uslovi

Drveće citrusa voli jako, direktno svetlo. Tokom leta im je potrebno najmanje deset sati svetlosti dnevno da bi uspeli. Kada dođe zima i dnevno svetlo izbledi, mogu da rastu sa samo osam sati svetlosti.

Što više svetlosti citrusno drvo prima, to će mu više vode biti potrebno. Kako se svetlost povećava, tako se povećava i isparavanje.

Zbog toga ćete morati češće da zalivate svoje drvo ako dobije 12 sati svetlosti nego ako dobije osam sati.

Sezona
Tokom zime, stabla citrusa ne ulaze u stanje mirovanja. Međutim, oni usporavaju svoj rast.

Zima takođe obično dolazi sa manje svetla i nižim temperaturama.

Svi ovi faktori zajedno znače da će vašem drvetu citrusa biti potrebno manje vode zimi nego leti. Iako ćete možda morati da zalivate svake nedelje tokom leta, možda ćete moći da se izvučete sa zalivanjem jednom ili dva puta mesečno zimi.

Potrebe za vodom citrusa se povećavaju u proleće i smanjuju u jesen.

Trebalo bi da posadite svoje drvo citrusa u mešavini zemljišta koja dobro drenira. Idealna mešavina će zadržati malo vode, ali će omogućiti da višak vlage brzo pobegne.

Ako koristite mešavinu za saksije koja je zbijena ili koja slabo drenira, nećete morati da zalivate toliko često kao ako vaše drvo sadi u mešavini koja dobro drenira. Iako ovo može zvučati lepo, višak vlage može dovesti do gljivičnih bolesti.

S druge strane, mešavina za saksije koja je bogata peskom ili velikim česticama poput borove kore ili perlita će se vrlo brzo ocediti. To znači da ćete morati redovno da proveravate svoj lonac i često zalivate.

Za više pogledajte naš kompletan vodič za najbolje tlo za stabla citrusa.

Veličina i tip posude za zalivanje
Veličina i tip posude ne igraju dramatičnu ulogu u tome koliko ćete trebati zalivati. Dok će veći kontejneri držati vodu duže od manjih kontejnera, oni obično sadrže veća stabla. Pošto veće drveće troše više vode od manjih stabala, vodu je potrebno ujednačiti.

Saksije od terakote mogu da apsorbuju malo vode iz zemlje za saksije. To znači da će se zemlja u loncu od terakote sušiti brže nego zemlja u plastičnoj posudi.

Kada zalivati drveće citrusa u zatvorenom prostoru

Drveće citrusa preferira zemljište koje je vlažno, ali nije zasićeno. To znači da bi trebalo da zalivate stabla limuna, lipe ili druga stabla citrusa kada je zemlja za saksije malo suva.

Vaš prst je jednostavan i jeftin način da proverite nivo vlage u zemljištu. Nežno gurnite prst u tlo blizu sredine saksije. Ako je gornji centimetar zemlje suv, vreme je za zalivanje. Ako je i dalje vlažno, sačekajte da zalijete.

Dobro pravilo je da proveravate tlo svake nedelje. Obavezno proverite blizu debla jer se ivice lonca mogu brzo osušiti.

Drugi način za ispitivanje vlažnosti zemljišta je pomoću merača vlage. Trebalo bi da zalijete svoje drvo citrusa kada merač padne vlažno da se osuši.

Koliko često treba da zalivam drvo citrusa?
Dok tačan raspored zalivanja zavisi od gore navedenih faktora, evo nekih procena koliko često treba zalivati drvo citrusa.

Zalivajte svakih 6-8 dana tokom letnjih meseci i svakih 14-20 dana zimi. Tokom proleća i jeseni zalivati svakih 8-12 dana.

Koja vrsta vode je najbolja unutrašnja stabla citrusa?

Drveće citrusa nije previše izbirljivo kada je u pitanju vrsta vode. Obična voda iz slavine je obično u redu. Ako imate veoma tvrdu vodu iz slavine, koristite kišnicu ili filtriranu vodu.

Kako zalijevati drveće citrusa u zatvorenom prostoru
Kada zalivate svoje drvo citrusa, koristite kantu za zalivanje ili crevo da nanesete vodu u podnožje biljke. Izbegavajte zalivanje listova jer to može dovesti do problema sa bolestima.

Temeljno natopite tlo sve dok voda ne iscuri iz drenažnih rupa lonca. Duboko zalivanje će podstaći dubok korenov sistem.

Da li da zamaglim drveće citrusa u zatvorenom?
Treba li zamagliti drveće citrusa u zatvorenom prostoru
Ne morate da zamaglite drvo citrusa u zatvorenom, osim ako je vazduh veoma suv. Dok stabla citrusa vole umerenu vlažnost, mogu razviti bolesti ako su im listovi stalno vlažni.

Šta raditi između ciklusa zalivanja
Pazite na svoje drvo između ciklusa zalivanja. Izbegavajte zalivanje u malim količinama i sačekajte da se zemlja ponovo osuši.

Ako primetite bilo kakve probleme, proverite vlažnost zemljišta. Ako je tlo zasićeno ili veoma suvo, ovi problemi mogu biti povezani sa nepravilnim rasporedom zalivanja.

Zalivanje citrusa nakon presađivanja
Nakon što presadite drvo citrusa, obavezno zalijte kada se gornji centimetar zemlje osuši. Kako se biljka oporavlja od šoka presađivanja, biće osetljivija na nedovoljno i prekomerno zalivanje.

Preterano zalivanje i nedovoljno zalivanje stabala citrusa u zatvorenom prostoru
Drveće citrusa će patiti od problema ako se previše ili premalo zaliva.

Znaci prekomernog zalivanja uključuju žuto lišće, opadanje lišća i truljenje korena. Ako sumnjate da ste previše zalivali svoje drvo, povećajte vreme između zalivanja. Ako je vaše drvo zaraženo truležom korena, presadite ga.

Važno je zapamtiti da znaci prekomernog zalivanja mogu ličiti na nedovoljno zalivanje. Pokvareni koreni sprečavaju biljke da upijaju vodu, što može dovesti do uvenuća i promene boje lišća.

Znaci nedovoljnog zalivanja uključuju opadajuće lišće i cvetove koji opadaju pre nego što zametnu plodovi. Obavezno zalijte kada je samo gornji centimetar zemlje suv. Još jedan savet je da duboko zalivate svoje drvo tako da duboko korenje takođe dobija vodu.

Okončanje
Sada znate sve o tome kako zalijevati svoje stablo citrusa u zatvorenom prostoru. Obraćajući pažnju na zdravlje vaše biljke i tlo, moći ćete da pronađete savršen raspored zalivanja.

Česta pitanja o zalivanju citrusa u zatvorenom prostoru
Kako da znam da li mom stablu citrusa treba voda?
Listovi koji počinju da se uvijaju, padaju ili se hrskaju na ivicama uobičajeni su znakovi da je vašem stablu citrusa u zatvorenom prostoru potrebno zalivanje.

Koliko vode treba da dam svom drvetu citrusa u zatvorenom?
Obilno zalivajte dok ne vidite vodu kako teče u tanjir ispod lonca. Tačna zapremina će zavisiti od veličine drveta i posude za saksije. Nastojte da duboko zasitite zemlju i zalijte tako da puna baza tla dobije malo vlage.

Da li da zamaglim svoje unutrašnje drvo citrusa?
Nežna magla može pomoći da se lišće hidrira i obezbedi određeni stepen vlažnosti. Pazite da ne zasitite listove jer stajaća voda na površini može dovesti do propadanja i gljivičnih infekcija.

Kako da znam da li je moje unutrašnje drvo citrusa zdravo?
Kao i kod svih kućnih biljaka i unutrašnjeg drveća, ključ je pronaći pravi balans svetlosti, vode i temperature. Svaki dom ili kancelarija predstavlja svoj jedinstveni skup okolnosti, tako da ćete morati da nadgledate i prilagođavate se kako biste osigurali da vaše unutrašnje drvo citrusa napreduje. Srećno, zdravo drvo citrusa pokazaće snažno, zdravo lišće i stalan rast.

Mogu li se stabla citrusa u zatvorenom prostoru oporaviti od prekomernog zalivanja?
Stabla citrusa u zatvorenom prostoru mogu se oporaviti od prekomernog zalivanja ako ste rano ublažili i prilagodili cikluse zalivanja. Pažljivo pratite tokom perioda od 2 nedelje i posmatrajte opšte znake poboljšanja ukupnog zdravlja biljke.