Zasto moja biljka zmija pada

Biljke zmije (Dracaena trifasciata) poznate su po svojim zapanjujućim listovima u obliku mača i čak mogu pomoći u prečišćavanju vazduha. Oni su generalno biljke koje zahtevaju relativno malo održavanja, ali mogu patiti ako uslovi životne sredine nisu sasvim ispravni. Ovaj članak će objasniti zašto vaša biljka zmija pada i kako da rešite problem kod kuće.


Prekomerno zalivanje i zasićena tla mogu dovesti do truljenja korena. Ovo može dovesti do toga da lišće postane mlohavo i počne da pada. Listovi takođe mogu postati žuti i kašasti, a koreni možda neće pravilno podržavati biljku.

Proverite da li je zemlja zasićena, zatim podignite biljku i proverite korenje. Uklonite sve žute listove ili korene koji su smeđi, kašasti ili smrdljivi. Presadite svoju biljku zmije u sveže tlo sa dodatnom drenažom pomoću perlita ili peska.

Zalivajte svoju biljku zmije svake 2 do 3 nedelje tokom proleća i leta sve dok je zemlja suva.

Iako su biljke zmija sukulenti otporni na sušu, i dalje mogu patiti od nedovoljnog zalivanja. Biljke žedne zmije će imati opuštene listove koji se osećaju lomljivo. Listovi takođe mogu početi da se uvijaju ili postanu smeđi ili žuti.

Proverite da li je zemlja napuknuta i suva ili se ljušti od ivice saksije. Postepeno rehidrirajte tlo koristeći male količine vode tokom narednih nekoliko dana. Držite se redovnog rasporeda zalivanja kako biste bili sigurni da se vaša biljka zmija ne osuši previše.

Netačno tlo

Zmijskim biljkama je potrebna zemlja sa dobrom dreniranjem koja i dalje može zadržati malo vlage, a istovremeno pruža dovoljnu podršku. Biljke zmije mogu narasti do 4 stope, tako da ako ih tlo ne učvrsti, mogu početi da padaju. Koristite mešavine zemlje koje sadrže dosta zemlje za saksije sa amandmanima kao što su perlit ili pesak, kokosov kokos i sitna kora.

Netačna temperatura ili vlažnost
Većina vrsta zmijskih biljaka voli tople, stabilne temperature između 60 i 90º i niske do umerene nivoe vlažnosti između 30 i 50%. Međutim, listovi zmijskih biljaka mogu početi da padaju u hladnim ili vlažnim uslovima. Prosečna vlažnost u domaćinstvu treba da bude dovoljna za biljke zmija.

Hladni promaji mogu da dovedu do toga da listovi biljke zmije padaju ili padaju. Biljke zmija ne mogu tolerisati temperature ispod 50ºF. Udaljite svoju biljku od propuha uzrokovanih otvorenim prozorima ili otvorima za ventilaciju.

Pored toga, budite pažljivi kada locirate svoje biljke zmija u blizini posebno vrućih izvora toplote kao što su radijatori.

Nedostatak hranljivih materija
Ako biljke zmija ne dobiju dovoljno hranljivih materija, mogle bi da počnu da padaju ili padaju. Oplodite biljke zmija (organskom hranom ili čak domaćim pivama kao što je talog kafe) svakog drugog meseca tokom proleća i leta i izbegavajte đubrenje tokom zime. Presadite biljke zmija svake 1 do 3 godine da biste obezbedili sveže hranljive materije i sprečili da se previše vezuju za koren. Pod optimalnim uslovima rasta, biljke zmija mogu čak i cvetati.

Bolesti ili štetočine

Bolesti ili štetočine kao što su lisne uši, paukove grinje i južnjačka gljivica mogu uzrokovati opadanje listova zmijskih biljaka. Uklonite štetočine pomoću hortikulturnih ulja ili insekticidnog sapuna. Bolesti se često mogu lečiti upotrebom neem ulja ili organskih fungicida.

Okončanje
Biljke zmija mogu početi da opadaju zbog problema kao što su prekomerno zalivanje, nedovoljno zalivanje, štetočine i bolesti, kao i netačni nivoi temperature ili vlažnosti. Srećom, većina ovih problema može se lako otkloniti.

Za više, pogledajte naš detaljni vodič o tome gde da postavite biljke zmija za optimalnu negu i prednosti feng šuija u kući.