Zelite da uzgajate klematis Evo popularnih vrtnih sorti koje treba uzeti u obzir

Prelepe vrste klematisa za uzgoj kod kuće

Ako ste ikada stali da se divite obilju zvezdastog cveća koje raste na vinovoj lozi – onda su velike šanse da ste iskusili lepotu klematisa iz prve ruke. Iako skoro svi klematisi više vole da se penju i rastu u srednje visoku lozu, cveće može biti u različitim bojama i oblicima – sa preko 300 vrsta klematisa koje možete izabrati.

Bez obzira da li ste se nadali da ćete dodati još ovih fantastičnih biljaka u svoju baštu ili se samo nadate da ćete pronaći savršenu kombinaciju za golu rešetku – mi smo za vas. Evo deset popularnih sorti klematisa koje treba razmisliti o uzgoju u vašoj bašti.


10 popularnih sorti klematisa za vašu baštu:
1. ‘‘Nelli Moser’ Clematis
Zona rasta: 4–11

Klematis „Neli Mozer“.

Klematis Nelli Moser, koji se naziva i klematis sa ranim velikim cvetovima, omiljena je bašta poznata po velikim roze cvetovima koji rano cvetaju. Ovaj klematis je lak za uzgoj i ima tendenciju da cveta dva puta tokom vegetacije, pri čemu se prvo (veće) crvenjenje dešava u kasno proleće do ranog leta, a drugo (manje) rascvetavanje se dešava od kasnog leta do rane jeseni.

Kao i većina klematisa, Nelli Moser preferira vlažno, dobro drenirajuće tlo i može da uspeva na punom suncu do delimičnog senka, i nije mučna oko redovnih ciklusa zalivanja. Ova posebna sorta dostiže visinu od osam do deset stopa, što je čini odličnim izborom za pokrivanje visokih ograda ili rešetki. Za najbolje rezultate, želećete da obrezujete Nelli Moser u kasnu zimu ili rano proleće (pre prvog ispiranja) i ponovo nakon prvog ispiranja da biste podstakli drugo ispiranje. Takođe ćete želeti da pazite na sve uobičajene štetočine, bube i bolesti klematisa.

2. Clematis Montana
Zona rasta: 6–9

Clematis Montana
Clematis Montana se zapravo odnosi na grupu klematisa koja dolazi u više različitih sorti, uključujući Clematis Freda, Clematis Elizabeth i Clematis Montana Rubens. Ono što je zajedničko za sve ove sorte su njihove neverovatne sposobnosti penjanja – poznato je da dostižu do 40 stopa u visinu i do 15 stopa u širinu.

Poreklom iz Kine, ove klematise obično imaju ružičaste ili bele cvetove različitih veličina i zahtevaju vlažno, dobro drenirano zemljište delimično do punog sunca. Kao i većina klematisa, i ovi uživaju u svojim „glavama na suncu i nogama u senci“, pa obavezno dodajte malo dodatnog malča ili čak nekoliko velikih kamenja da bi im korenje i podnožje bili zasenčeni.

3. Florida klematis
Zona rasta: 7–11

Florida klematis
Kao što bi ime sugerisalo, floridski klematis uspeva u toplijim klimama sa blagim zimama i toplim letima. Ova listopadna loza proizvodi puno kremasto belih cvetova, pri čemu se prvo cvetanje dešava u kasno proleće do rano leto, nakon čega bi trebalo da se odvoji da bi se podstaklo drugo jesenje cvetanje.

Florida klematis koji brzo raste, može brzo da dostigne visinu od šest do osam stopa. Iako može da raste u delimičnoj senci, ova vrsta klematisa će proizvesti mnogo zdravije cvetove ako je na suncu sa ugrađenom senkom oko svoje osnove (poput kamenja ili teškog malčiranja).

4. Armand klematis
Zona rasta: 7–9

Armand clematis
Takođe poznata kao Evergreen Clematis ili po svom latinskom nazivu (Clematis armandii), ova sorta klematisa je drvenasta trajnica koja može da se penje bilo gde od 15 do 30 stopa visine i 10 do 15 stopa u širinu. Poreklom iz južne Azije, ova sorta takođe preferira toplu klimu i puno direktne sunčeve svetlosti, kao i bogato, dobro drenirano tlo.

Zbog svog potencijala rasta, ovom klematisu će biti potrebna čvrsta rešetka ili druga površina za penjanje. Ova veoma mirisna sorta će cvetati na starom drvetu i treba je orezati nakon cvetanja da bi se podstaklo drugo ispiranje.

5. Alpski klematis
Zona rasta: 4–8

Alpski klematis
Još jedan klematis prikladnog naziva, izdržljivi alpski klematis, jedna je od prvih sorti koje cvetaju svake sezone, ponekad imaju prvo crvenjenje već u maju. S obzirom na to da raste u hladnijim podnebljima, ovaj klematis takođe ima skromniju stopu rasta i obično dostiže visinu od otprilike šest do deset stopa i širinu od tri do šest stopa.

Slično kao i druge severne sorte, ova vrsta klematisa će uspevati u punoj senci sa vlažnom, bogatom zemljom. Pošto cveta na starom rastu, možete preskočiti rezidbu za ovu sortu i umesto toga uživati u njenom prikazu klimavih ružičastih ili plavih cvetova uz relativno malo održavanja.

6. ‘Vojvotkinja od Edinburga’ Klematis
Zona rasta: 4–8

„Vojvotkinja od Edinburga“ Klematis
Ovaj klematis koji raste na severu je još jedan rani cvet koji uspeva na punom suncu ili delimičnoj senci i dobro dreniranom vlažnom zemljištu. Jedna od najboljih stvari ove sorte su veliki, upadljivi beli cvetovi koje proizvodi, koji mogu biti široki od četiri do šest inča.

Ovaj oprašivač otporan na zimu može narasti do 12 stopa, što ga čini idealnim izborom za sjenice, pergole ili velika rešetka. Pošto cveće ove sorte počinje da raste, najbolje je da ovaj klematis obrezujete u kasnu zimu ili rano proleće pre nego što stvari krenu. Možete ponovo da obrezujete nakon prvog ispiranja da biste podstakli i drugo.

7. Teksaški klematis
Zona rasta: 4–8

Tekas Clematis
Sorta otporna na hladnoću i sušu koja potiče iz Teksasa, Teksaški Clematis je takođe poznat kao Scarlet Clematis ili po svom latinskom nazivu (Clematis tekensis). Ova posebna sorta klematisa može narasti do 15 stopa u visinu i tri stope u širinu i omiljena je zbog svojih plavo-zelenih listova koji su u oštrom kontrastu sa grimiznim crvenim laticama svakog cveta.

Kao i mnogi drugi klematis na ovoj listi, teksaški klematis preferira puno sunce ili delimičnu senku i da bude zasađen u bogatom, dobro drenirajućem tlu. Ovaj klematis cveta od sredine leta do rane jeseni i zahteva “teško orezivanje”, što znači da ćete ga u rano proleće odrezati na niz obećavajućih pupoljaka.

8. ‘Perle d’Azur Clematis
Zona rasta: 4–11

„Perle d’Azur Clematis
Ako želite da u svoju baštu dodate neko veliko penjajuće plavo cveće, možda će vam se svideti ‘Perle d’Azur Clematis, nazvan po nebeskoplavim ljubičastim cvetovima sa ružičastim sredinama koje rastu do 4 inča u širinu.

Kao i mnoge druge sorte, ‘Perle d’Azur Clematis preferira puno sunca i vlažno, dobro drenirajuće tlo i može se popeti do 12 stopa u visinu i vršiti đubrenje u ranoj sezoni. Ove upadljive loze cvetaju od sredine leta do kasne jeseni i treba ih orezati u rano proleće.

9. Clematis od narandže
Zona rasta: 4–9

Klematis od narandže
Klematis sa korom pomorandže (Clematis tangutica), poznat i kao zlatni klematis ili klematis starca brade, verovatno je jedna od najjedinstvenijih sorti na ovoj listi. Debele žute latice (koje, u stvari, podsećaju na koru pomorandže), kao i pernata masa semenki koje ima kasnije u sezoni, nesumnjivo su doprineli njegovom nazivu.

Ova sorta najbolje uspeva na punom suncu, sa dovoljno hladovine (u obliku malča ili šljunka) koja joj prekriva korenje. Ova višegodišnja drvenasta loza je odlična penjačica koja može dostići visinu do 15 stopa, privlačeći mnogo leptira i kolibrija tokom ciklusa cvetanja.

10. „Henri“ Klematis
Zona rasta: 4–11

„Henri“ Klematis
Poznat kao jedan od najvećih klematisa sa belim cvetovima, klematis „Henrii“ ili klematis sa ranim velikim cvetovima (ne treba mešati sa ružičastim klematisom Nelli Moser na ovoj listi koji takođe nosi to ime), ima cvetove koji mogu narasti do osam inča u prečniku.

Otporan u hladnijim podnebljima, ovaj klematis takođe može da naraste do 15 stopa i čini odličnu penjaču sa velikim, upadljivim cvetovima koji pokrivaju bilo koju od vaših baštenskih struktura. Preferira puno sunca, vlažno tlo, redovno orezivanje (kasno proleće) i mrtve glave nakon prvog cvetanja da bi podstaklo drugo.

Takođe je vredno napomenuti da se svi delovi biljke klematisa smatraju otrovnim, pa je pametno nositi zaštitne rukavice kada nadgledate bilo koji oblik nege sa ovim biljkama.

Česta pitanja o cveću klematisa:
Šta simbolizuje klematis?
Clematis cvet tradicionalno simbolizuje radost i sreću za putnike, siromaštvo, mentalnu oštrinu i lepotu.

Koje je boje klematis?
Klematis je dostupan u mnogim bojama, ali većina je nijansi ružičaste i ljubičaste.

Koja su druga uobičajena imena za klematis?
Druga uobičajena imena za cveće klematisa uključuju Starčevu bradu, Putnikovu radost i Đavolju iglu.

Koliko dugo cveta klematis?
Prolećno cvetanje klematisa počinje već u martu i završava se do leta, dok letnje cvetanje počinje u maju do juna i završava u jesen.

Da li se klematis vraća svake godine?
Mnoge sorte klematisa su višegodišnje i vraćaju se iz godine u godinu ako zima nije previše oštra za njih.

Završna reč
Sa sortom klematisa za skoro svaku klimu, lako je pronaći onaj koji najbolje funkcioniše u vašoj bašti. Zapamtite, tajna uspeha je da uvek dozvolite da uslovi vaše bašte obaveste koje biljke uzgajate, uključujući klematis. Izaberite onaj koji će uspevati u vašem specifičnom tlu i uslovima osvetljenja, i bićete na dobrom putu da stvorite raj za klematis prekriven vinovom lozom!