Kako uzgajati i brinuti se za kaktus riblje kosti Epiphillum anguliger

Vodič korak po korak za uzgoj i negu kaktusa riblje kosti kod kuće
Ako ste primetili biljku sa cik-cak stabljikama koje podsećaju na riblji skelet, pronašli ste neverovatno popularni kaktus riblje kosti. Botanički poznat kao Disocactus anguliger, a ranije Epiphillum anguliger, ovaj kaktus sigurno nije kao druge biljke iz porodice kaktusa. Raste na senovitijim mestima sa visokom vlažnošću, ove biljke su savršeno pogodne za rast u zatvorenom prostoru. U ovom vodiču ćemo vas provesti kroz sve što trebate znati da uzgajate i brinete o kaktusu Fishbone kod kuće, uključujući sadnju, najbolju mešavinu tla, razmatranje svetlosti, zalivanje, đubrenje i još mnogo toga.


Kako uzgajati kaktus od riblje kosti – najvažnije:

Botanički naziv: Disocactus anguliger ili Epiphillum anguliger
Takođe poznat kao: kaktus riblje kosti, cik-cak kaktus
Poteškoće u rastu: lako
Zahtevi za svetlo: Jarko, indirektno svetlo
Temperatura i vlažnost: Preferira toplije temperature između 65F i 80F i visoku vlažnost
Potrebe za zalivanjem: Zalivajte svake 2 nedelje kada se gornjih 2-3 inča zemlje osuši
Prednosti zemljišta: Veoma dobro drenirajuće prozračno zemljište sa kiselim pH između 5 i 5,5
Đubrenje: Đubrenje svake dve nedelje u proleće i leto tečnim đubrivom. Prestanite sa đubrenjem kada biljka cveta
Očekivanja rasta: Stabljike dostižu 8-12 inča u dužinu
Toksičnost: Nije toksično za ljude i kućne ljubimce

O kaktusu riblje kosti (Epiphillum anguliger)

Kaktus riblje kosti je prošao kroz neku botaničku zabunu u imenovanju. Prvobitno klasifikovan kao deo roda Epiphillum, premešten je u rod Disocactus, otuda i novi botanički naziv Disocactus anguliger.

Uprkos novom rodu, specifični epitet anguliger je ostao isti, koji opisuje zanimljive oblike stabljika. Kao deo porodice kaktusa (Cactaceae), ove biljke su povezane sa skoro 2000 vrsta kaktusa koje smo do sada identifikovali.

Ne treba ga mešati sa Selenicereus anthonianus, još jednim meksičkim autohtonim cvetom sa stabljikama sličnog oblika i istim uobičajenim imenom. Da biste ih razlikovali, pogledajte oblike listova. Disocactus anguliger ima zaobljene listove, dok su listovi Selenicereus anthonianus šiljatiji.

Poreklo
Disocactus anguliger je epifitski kaktus. Može se naći u rastu na drveću u šumama širom Meksika gde je endemska. Popularnost koja je porasla poslednjih godina, sada je tražena sobna biljka, pogodna za rast u zatvorenom prostoru zbog preferencije za tropske uslove i ljubavi prema senci.

Botaničke karakteristike
Kaktus riblje kosti se lako prepoznaje po obliku njegovih stabljika i listova. Sa naizmeničnim listovima na dugim stabljikama, nije teško videti gde dobija svoje uobičajeno ime zbog sličnosti sa ribljim skeletom.

Ali to nije sve što ove biljke mogu da ponude. Takođe imaju zapanjujuće belo ili žuto cveće u proleće i leto. Plod ove neobične sobne biljke po izgledu je sličan kiviju (mesnata zelena unutrašnjost prekrivena crnim semenkama), a po ukusu sličan je zmajevom voću – takođe deo porodice kaktusa.

Koristi
Listovi ovog kaktusa čine ga izuzetnom sobnom biljkom u svakom domu. Kaktus riblje kosti se takođe može pričvrstiti za stabla drveća kako bi rastao na otvorenom u tropskoj klimi bez mraza. Pouzdano cvetaju u zatvorenom i napolju, stvarajući velike cvetove sa zanimljivim čašicama koje okružuju delikatne unutrašnje latice. Noću, ovo cveće oslobađa divan miris, za razliku od bilo kog drugog cveta.

Za razliku od mnogih drugih sobnih biljaka, Epiphillum anguliger će proizvoditi jestivo voće u zatvorenom prostoru, čineći biljku još uzbudljivijom. Bacite malo mesnatog zelenog voća u svoju voćnu salatu za pop boje i nalet ukusa.

Toksičnost
Epiphillum anguliger nije toksičan za ljude ili kućne ljubimce. Plodovi biljke su u potpunosti jestivi, slični po ukusu zmajevom voću.

Koliko dugo će kaktus od riblje kosti obično živeti?
Ove biljke mogu da žive duže od deset godina u zatvorenom prostoru i čak duže na otvorenom uz odgovarajuću negu. Obično daju cveće nakon 3 ili 4 godine rasta, ali mogu da sačekaju čak sedam godina pre nego što povraćaju svoj prvi cvet.

Kako uzgajati kaktus riblje kosti (Epiphillum anguliger):

Veličina i rast
Ovaj kaktus proizvodi rastezljive stabljike duge oko 10 inča. Pod pravim uslovima, stabljike će rasti relativno brzo (sigurno brže od drugih vrsta kaktusa), dostići zrelost i cvetati nakon otprilike tri godine.

Šta uraditi pre sadnje
Uverite se da imate slobodno mesto u svom domu sa jakim indirektnim svetlom i visokom vlažnošću. Mesta u blizini izvora vode, na primer u kuhinji ili kupatilu, su idealna.

Izaberite lonac dovoljno veliki da izdrži veličinu i težinu preplavljenih stabljika bez pada. Viseće korpe su odlična opcija jer će stabljike kaskadno padati niz stranice korpe kako rastu. Cveće na krajevima stabljika će takođe okruživati dno viseće korpe, čineći ih vidljivim u visini očiju u svakom trenutku.

Za zanimljivu biljnu karakteristiku, takođe možete pričvrstiti korenje za komad drveta da raste kao u divljini. Međutim, ovo će zahtevati dodatnu pažnju, pa je obično jednostavnije držati se redovnog sajenja.

U skladu sa rodom kaktusa, stabljike takođe imaju male bodlje koje mogu iritirati kožu. Pre sadnje, uzmite par rukavica da zaštitite ruke.

Koja je najbolja mešavina zemljišta?
Kao epifiti i kaktusi, ovim biljkama je potrebna veoma labava i dobro drenirajuća mešavina zemljišta. Koristite mešavinu kaktusa i soka kao podlogu, dopunjujući ekstra perlit ili koru orhideje za povećanu drenažu i malo komposta za dodatne hranljive materije.

Alternativno, možete napraviti sopstveni mešanjem jednakih delova visokokvalitetne zemlje za saksije i rečnog peska sa nekoliko šaka sitnog šljunka ili kamenja. Ubacite još malo perlita ili kore i spremni ste za sadnju.

Što se tiče pH vrednosti, ove biljke preferiraju kiselije zemljište i mogu negativno da reaguju na sve sa pH iznad 6. Za najbolje rezultate težite rasponu između 5 i 5,5.

Sadnja
Kaktusi od riblje kosti mogu se posaditi na isti način kao i bilo koja druga sobna biljka prateći ove korake:

Uzmite lonac ili viseću korpu jednu ili dve veličine više od postojećeg kontejnera. Ako sadite reznice, izaberite saksiju koja će odgovarati zreloj veličini biljke.
Napunite donju trećinu kontejnera odabranom mešavinom zemlje.
Uklonite biljku iz postojećeg lonca i otresite deo viška zemlje, nežno zadirkujući korenje da ih oslobodi.
Stavite biljku u novi lonac tako da je linija tla odmah ispod oboda.
Popunite praznine oko biljke preostalom mešavinom zemlje.
Nežno pritisnite oko osnove biljke da biste je učvrstili na mestu i uklonili sve velike vazdušne džepove u tlu.
Lagano zalijte zemlju da biste uklonili sve dodatne vazdušne džepove i hidrirali korenje.
Light Rekuirements
Ove biljke obično rastu ispod drveća, a preferiraju šarenu hladovinu na otvorenom. U zatvorenom prostoru, Fishbone kaktusu je potrebna svetla tačka sa puno indirektne svetlosti tokom celog dana. Za razliku od drugih kaktusa, oni mogu kratko da podnesu direktno sunce, ali ih ne treba ostavljati na suncu ceo dan.

Izbegavajte da ih stavljate ispred prozora koji ima direktno popodnevno sunce. Ovo intenzivno svetlo će spržiti biljku, što će dovesti do stresa. Idealna je prozorska daska koja dobija konstantno svetlo, ali ne i direktno svetlo tokom dana.

Kada su postavljeni u uslovima slabijeg osvetljenja, listovi i stabljike će početi da se protežu prema najbližem izvoru svetlosti, postajući izobličeni. Sačuvajte područja sa slabom osvetljenošću za tolerantnije biljke.

Temperatura i vlažnost
Epiphillum anguliger najbolje raste na temperaturama između 65F i 80F. Više temperature mogu dovesti do toplotnog stresa, dok niže temperature mogu uzrokovati odumiranje listova i stabljika. Izdržaće na temperaturama od čak 50 F zimi, ali će mu trebati zaštita ako padne nešto niže.

Za razliku od većine kaktusa koji se nalaze u suvim, sušnim pustinjama, kaktus riblje kosti voli visoku vlažnost. Zamagljajte lišće nekoliko puta dnevno ili stavite biljku blizu ovlaživača da biste povećali vlažnost.

Kako se brinuti za kaktus riblje kosti kod kuće

Zalivanje
Većina kaktusa više voli potpuno suvo tlo većinu vremena, uz dobro zalivanje s vremena na vreme. To svakako nije slučaj za ovaj kaktus. Nalaze se u vlažnim i vlažnim šumskim sredinama, kaktusima riblje kosti je potrebno često zalivanje.

Međutim, to ne znači da stalno uživaju u vlažnom tlu. Ovi epifiti su skloni truleži korena kada se ostave da sede u vodi. Moraćete da uspostavite ravnotežu između vlage i suvog zemljišta. Zalivanje kada se gornjih nekoliko centimetara zemlje potpuno osuši i održavajte visoku vlažnost da biste nadoknadili propuštenu vlagu u tlu.

Zimi ovo zalivanje možete smanjiti na jednom u tri nedelje. Imajući to u vidu, uvek je bolje redovno proveravati da li je zemlja suva, a ne zalivati po strogom rasporedu. Uslovi se često mogu menjati sa temperaturnim fluktuacijama i promenama vazduha, što dovodi do toga da se zemljište suši brže ili sporije nego što bi regularni intervali mogli biti pogodni.

Za više, pogledajte naš detaljni vodič za zalivanje biljaka kaktusa.

Đubrenje
U proleće i leto, tokom vrhunca rasta, đubrite svoju biljku izbalansiranim tečnim đubrivom svake dve nedelje zajedno sa vašim drugim lišćem kućnim biljkama. Ovo će održati rast i dati starijim biljkama veće šanse za cvetanje.

Alternativno, možete dodati đubrivo sa sporim oslobađanjem u tlo jednom na početku proleća i jednom u leto da biste dodali hranljive materije zemljištu tokom vremena.

Kada biljka počne da cveta, prestanite sa đubrenjem. Ovo će usmeriti svu energiju na proizvodnju cveća, a ne na novi rast. Ne gnojite u jesen ili zimu kada je rast spor.

Obrezivanje
Obrezivanje kaktusa riblje kosti nije potrebno, ali može poboljšati rast i učiniti da biljka izgleda bolje tetički prijatan.

Odrežite previše dugačke stabljike koje izgledaju neprikladno oko ostatka biljke. Takođe možete ukloniti stabljike sa pegavim rastom ili žutim listovima. Uvek orezujte sve oštećene ili obolele stabljike čim ih primetite da biste usmerili energiju biljke ka novom i zdravom rastu.

Ako obrezujete zdrave stabljike da biste smanjili veličinu biljke, presadite te reznice da biste rasli još više Epiphillum anguliger.

Propagacija
Epiphillum anguliger se neverovatno lako razmnožava, lako se ukorenjuje bilo u tlu ili u vodi. Ovo je najbolje uraditi u proleće ili rano leto za brz razvoj korena tokom vrhunske sezone rasta. Pratite ove korake da biste razmnožili svoj kaktus riblje kosti:

Uklonite celu stabljiku iz biljke i isecite je na delove od četiri inča ili odrežite komad od četiri inča sa kraja postojeće stabljike.
Ostavite komade na parčetu novina nekoliko dana da bi se rez zatvorio. Zapamtite na koji način su reznice bile okrenute tako da ih ne sadite naopačke.
Za korenje u vodi, stavite koren korena u čašu do pola napunjenu filtriranom vodom.
Da biste ukorenjeni u zemlju, stavite reznice u posudu napunjenu navlaženom mešavinom kaktusa dopunjenom perlitom za dodatnu drenažu. Ne zalivajte dok se novi rast ne vidi da biste sprečili truljenje.
Ostavite čašu ili lonac na toplom mestu sa jakim indirektnim svetlom. Presadite u veću saksiju kada je novi rast vidljiv i koreni su dugački nekoliko centimetara.
Takođe možete podeliti postojeću biljku koja prerasta svoju trenutnu saksiju. Jednostavno uklonite biljku iz saksije, otresite višak zemlje i nežno razdvojite korenje od sredine u dve grupe. Ponovo posadite te stabljike u nove pojedinačne saksije.

Presađivanje
Vašem kaktusu riblje kosti biće potrebna nova saksija i nova zemlja svake jedne do dve godine. Ako počnete da vidite da korenje raste iz drenažnih rupa, ili ako se lonac često prevrne zbog veličine stabljika, možete da presadite ranije.

Počnite tako što ćete izabrati lonac jednu ili dve veće veličine. Uklonite biljku iz postojećeg lonca i otresite zemlju. Ovo je sjajan trenutak da proverite da li postoje problemi sa korenom, kao što je trulež koji treba da se odseče pre presađivanja.

Napunite novu saksiju sa 1/3 mešavine zemlje za kaktuse i nežno stavite korenje na zemlju. Postavite stabljike oko lonca preko ivica radi ravnomerne raspodele. Popunite praznine sa još zemlje i lagano pritisnite da biste učvrstili biljku. Lagano zalijte nakon sadnje i pazite na biljku narednih nekoliko nedelja zbog znakova stresa i šoka od transplantacije.

Uobičajeni problemi s kaktusom riblje kosti i kako ih lečiti

Najčešći problem sa kojim se kaktusi riblje kosti suočavaju je nedovoljno zalivanje. Pošto su to kaktusi i kaktusi obično ne zahtevaju mnogo vode, mnogi baštovani ostavljaju zemlju suvom na duge periode. Međutim, zbog svog staništa nalik džungli, ove biljke zahtevaju češće zalivanje i ne treba ih ostaviti da se potpuno osuše.

Znaci nedovoljnog zalivanja uključuju suvo, smežurano lišće i smeđe ivice ili vrhove. Ako primetite bilo koji od ovih problema, odmah zalijte i povećajte učestalost zalivanja.

Prekomerno zalivanje takođe predstavlja zabrinutost, ali je mnogo ređe. U ovom slučaju, ceo list i stabljika mogu požuteti, ili stabljika može postati mekana i kašasta. Takođe možete primetiti truljenje stabljike duž linije tla. U tom slučaju smanjite zalivanje i ostavite da se gornji sloj zemlje potpuno osuši pre ponovnog zalivanja.

Netačni nivoi svetlosti takođe mogu izazvati probleme sa vašim ribljim kaktusom. Ako je nivo svetlosti prenizak, stabljike će početi da se rastežu i izobličavaju, tražeći izvor svetlosti. Biljka takođe neće rasti niti cvetati u ovim uslovima. Pomerite saksiju na svetlije mesto sa indirektnom sunčevom svetlošću, a rast bi trebalo da se vrati u normalu.

Preterano izlaganje svetlosti takođe može izazvati probleme. Ako biljka sedi na direktnoj sunčevoj svetlosti više od nekoliko sati dnevno, listovi mogu da se sprže. Često, kada su svetlosni uslovi previsoki, listovi će poprimiti crvenu nijansu. Premestite biljku na drugo mesto ili postavite providnu zavesu ispred prozora da biste zaštitili biljku od direktne sunčeve svetlosti.

Štetočine i bolesti
U zatvorenom prostoru, Epiphillum anguliger ne nailazi na mnogo problema sa štetočinama ili bolestima. Najčešći problemi na koje možete naići su kamenac ili brašnasta buba, obično samo kada je u blizini još jedna zaražena biljka.

Da biste kontrolisali ove štetočine, nanesite domaći insekticidni sapun ili hortikulturno ulje da biste ugušili bube i sprečili izležavanje postojećih jaja. Nastavite da koristite svake nedelje ili otprilike dok problem ne nestane.

Baštenske rukavice se preporučuju prilikom rukovanja ovom biljkom kako bi se izbegle oštre bodlje ugrađene u donje delove stabljike. Imajte pri ruci makaze za rezidbu za razmnožavanje i obrezivanje.

Poslednje misli
Kaktus riblje kosti je jedinstven dodatak svakoj kolekciji kućnih biljaka, sa cik-cak stabljikama i velikim šarenim cvetovima. Oni su takođe među retkim kaktusima koji će srećno rasti u zatvorenom prostoru pod slabijim svetlosnim uslovima, s obzirom na odgovarajuću vlažnost i redovno zalivanje. Sigurno nećete požaliti što dodate jednu od ovih zanimljivih biljaka u svoj dom.

Česta pitanja o nezi kaktusa riblje kosti:

Da li je kaktus riblje kosti dobra sobna biljka?
Epiphillum anguliger je kaktus koji srećno raste u zatvorenom prostoru zbog svoje epifitske prirode i šumskog staništa. Stabljike su neverovatno upečatljive i predstavljaju odličnu dekorativnu osobinu.

Koliki je kaktus riblje kosti?
Stabljike rastu u proseku dugačke oko 10 inča, a neke kraće ili duže u zavisnosti od uslova uzgoja.

Koliko brzo raste kaktus riblje kosti?
Kaktusi od riblje kosti rastu relativno brzo u poređenju sa drugim biljkama iz roda kaktusa, dostižući punu veličinu i vreme cvetanja u roku od tri godine.

Da li je kaktus riblje kosti retka biljka?
Epiphillum anguliger je nekada bio relativno redak i teško ga je bilo naći u rasadnicima. Međutim, zbog njihove povećane popularnosti, sada su lakše dostupni.

Da li je kaktus riblje kosti otrovan za pse i druge kućne ljubimce?
Kaktusi od riblje kosti nisu otrovni ni za životinje ni za ljude.

Može li kaktus riblje kosti tolerisati slabo osvetljenje?
Epiphillum anguliger ne može da toleriše uslove slabog osvetljenja i treba mu dosledno jako indirektno svetlo da bi uspeo i razvio cveće.