Briga o biljkama pauka idealna temperatura i vlaznost u zatvorenom prostoru

Da biste pomogli vašoj biljci pauka da napreduje, moraćete da obezbedite optimalne uslove životne sredine. U ovom vodiču ću proći kroz idealne opsege temperature i vlažnosti u zatvorenom prostoru i kako održavam svoju biljku pauka srećnom i zdravom tokom cele godine.


Tolerancije temperature i vlažnosti biljke pauka (Ultimativni vodič)
Pregled sadržaja:

Tolerancije temperature i vlažnosti biljke pauka – ključne stvari
Idealni rasponi temperature i vlažnosti
Kako povećati vlažnost u vašem domu
Prolećna i letnja njega
Zimska nega
Stvari na koje treba paziti

Tolerancije temperature i vlažnosti biljke pauka – ključne stvari

Biljke pauka ( Chlorophitum comosum ) najbolje će rasti u zatvorenom prostoru u prostoriji sa temperaturom okoline između 65-85ºF. Ove biljke preferiraju umerenu do visoku vlažnost, između 40-80%. Ovlaživači vazduha u prostoriji ili posude za vlažnost mogu biti od koristi da vašoj biljci pauka obezbede idealne uslove za rast.

Idealni rasponi temperature i vlažnosti
Živopisne žute i zelene biljke pauka koje rastu u visećoj sadi u zatvorenom prostoru Biljke pauka vole tople i vlažne uslove u zatvorenom prostoru

Biljke pauka su porijeklom iz većeg dijela Afrike, od Etiopije do Nigerije i sve do Južne Afrike. Iako mogu da rastu na različitim staništima, često se nalaze u vrućim i vlažnim prašumama. Neke vrste biljaka pauka rastu u šarenoj podlozi, dok se druge mogu naći u blizini svetlijih ivica šuma.

Pošto su biljke pauka porijeklom iz tako širokog spektra, naviknute su na različite temperature. Međutim, većina njihovog domaćeg područja doživljava temperature između 50-90ºF tokom većeg dela godine.
Idealna temperatura u zatvorenom prostoru

Biljke pauka preferiraju temperature između 65-85ºF. Međutim, oni mogu tolerisati kratke temperature izvan ovog opsega.

Najbolji način da proverite svoju unutrašnju temperaturu je termometrom. Izmerite temperaturu gde živi vaša biljka pauk, jer se temperature razlikuju u celoj kući.

Osim što obezbeđujete odgovarajuću temperaturu, trebalo bi da izbegavate vruće i hladne propuhe. Zbog toga bi trebalo da izbegavate postavljanje biljke pauka blizu spoljnih vrata, loše izolovanog prozora, kamina ili otvora za grejanje.

Na kraju, izbegavajte velike promene temperature. Dok ove biljke mogu tolerisati spore promene temperature, drastične promene mogu izazvati stres. Zbog toga izbegavajte naglo premeštanje biljke iz hladne u toplu prostoriju. Umesto toga, dozvolite vašoj biljci da se vremenom aklimatizira.
Idealna vlažnost u zatvorenom prostoru

Što se tiče vlažnosti, biljke pauka će uspevati sa umerenom do visokom vlažnošću, između 40-80%. Ovo će omogućiti vašim biljkama da dobiju mnogo zdravog novog rasta.

Uz to, biljke pauka mogu dobro da rade na nižoj vlažnosti, manjoj od 40%. Međutim, neće uspevati kao pri većoj vlažnosti.

Najbolji način za merenje vlažnosti je pomoću uređaja koji se zove higrometar. Ovo će vam omogućiti precizno merenje vlažnosti.

Međutim, možete osetiti i vlažnost na osnovu doba godine i osećaja. Vaša kuća obično ima nivo vlažnosti iznad 40% tokom toplijih meseci. Međutim, vlažnost u zatvorenom prostoru često opada tokom zime ako živite u hladnoj klimi.

Ako vam je koža suva i imate krvarenje iz nosa, vazduh je verovatno previše suv za vašu biljku pauka. Da bi vaša biljka bila srećna, preduzmite mere za povećanje vlažnosti u vašem domu.

Jedna opcija je upotreba ovlaživača. Ovo će vam pomoći da održavate vlažnost na konstantnom nivou. Druge opcije uključuju postavljanje poslužavnika napunjenog šljunkom i vodom ispod saksije vaše biljke.
Biranje lokacije

Kao što je gore pomenuto, svoju biljku pauka treba držati dalje od vrućih i hladnih propuha. Želećete da pogledate još nekoliko faktora kada pronađete lokaciju sa odgovarajućom temperaturom i vlažnošću.

Biljke pauka vole jarko, indirektno svetlo . Oni takođe mogu da prežive slabo osvetljenje, ali neće uspevati.

Neke dobre lokacije za biljku pauka uključuju unutrašnjost svetle sobe ili nekoliko stopa dalje od prozora okrenutog prema jugu ili zapadu. Želite da budete sigurni da ne dobija direktno svetlo bez obzira gde stavite svoju biljku.

Iako se biljke pauka ne smatraju toksičnim za ljude , pametno je nositi rukavice tokom bilo kojeg produženog projekta nege sobnih biljaka.

Za više, pogledajte naš detaljni vodič o najboljim pozicijama za biljke pauka da uspevaju u kući ili kancelariji.
Kako povećati vlažnost u vašem domu
Biljni ovlaživač vazduha okružen kolekcijom tropskih sobnih biljaka u zatvorenom prostoru Ovlaživači za biljke mogu biti odličan način za povećanje nivoa vlage u vazduhu

Ovlaživač vazduha je najbolji način da povećate vlažnost u vašem domu. Mnogi ovlaživači dolaze sa funkcijama koje omogućavaju automatsko isključivanje kada se postigne željeni nivo vlažnosti. Ovo omogućava laku negu.

Kao i većina uređaja, ovlaživači su dostupni u različitim stilovima i cenama. Možete pronaći osnovne verzije poput ove za samo 30 dolara i one pune funkcija poput ove (preko Amazona).

Pošto ovi uređaji povećavaju vlažnost u celoj prostoriji, oni su od pomoći ako imate mnogo biljaka koje vole visoku vlažnost.

Ako ne želite da potrošite novac na ovlaživač, postoje i drugi načini da povećate vlažnost. Prskanje vazduha oko biljke vodom može privremeno povećati vlažnost. Međutim, ovo takođe može dovesti do gljivičnih bolesti biljaka pauka .

Postavljanje posude napunjene vodom i šljunkom ispod sadilice takođe će povećati vlažnost. Međutim, pošto ovaj metod funkcioniše putem isparavanja, neće biti veoma efikasan na niskim temperaturama.
Prolećna i letnja njega

Dok će većina biljaka pauka uspevati na otvorenom u proleće i leto, morate pratiti svoje unutrašnje okruženje. Ako vas visoke temperature navedu da uključite klima-uređaj, uverite se da temperatura nije preniska za vašu biljku pauka.

Vodite računa da svoju biljku držite dalje od otvora za ventilaciju i drugih propuha.
Zimska nega

Kako temperature padaju zimi, možete uključiti grejanje da bi vaš dom bio topao. Iako će ove više temperature usrećiti vašu biljku pauka, one takođe mogu smanjiti vlažnost.

Ako vaš dom postane suv zimi, možda ćete morati da povećate vlažnost oko vaše biljke pauka. Ovlaživač vazduha će omogućiti vašoj biljci da napreduje.
Stvari na koje treba paziti
Veća zelena i žuta biljka pauka koja raste u visećoj beloj sadi u zatvorenom prostoru blizu svetlog prozora Hladni i topli promaji mogu izazvati stres biljaka pauka u zatvorenom prostoru

Ako svojoj biljci pauka obezbedite nepravilnu temperaturu i vlažnost, vaša biljka može da pati. Evo nekoliko uobičajenih znakova koji ukazuju na to da ćete možda morati da ispravite okruženje vaše biljke.
Smeđe ivice lišća

Ako primetite da vrhovi vitkih listova vaše biljke postaju smeđi ili potencijalno padaju , onda nešto nije u redu. Iako postoje različiti razlozi zašto se to može dogoditi, niska vlažnost je jedan od mogućih uzroka.

Drugi potencijalni uzroci uključuju suvo zemljište i loš kvalitet vode.

Pogledajte naš vodič za najbolju mešavinu zemljišta za biljke pauka i kada i kako zalivati .
Loš rast

Iako biljke pauka mogu da prežive temperature izvan idealnog opsega, one neće uspevati. Ako primetite da vaša biljka ne raste, to može značiti da je vazduh previše hladan.

Ako se vaša biljka drži u oblasti gde je temperatura konstantno ispod 65ºF, neće mnogo rasti. Povećanje temperature će dovesti do novog rasta.

Đubrenje vaše biljke pauka takođe može pomoći da se obezbedi podsticaj rasta.

Iznenadni početak mekog, kašastog lišća ukazuje da je vaša biljka pauka bila izložena niskim temperaturama. Temperature ispod nule uzrokovaće širenje i pucanje biljnih ćelija, stvarajući kašasti izgled.

Čak i ako premestite biljku u toplije područje, listovi se neće oporaviti. Međutim, ako odsečete oštećeno lišće, koren može da proizvede novi rast.
Završna reč

Možete održavati svoju biljku srećnom sada kada znate o optimalnoj temperaturi i vlažnosti biljke pauka. Ne zaboravite da održavate vlažnost na višoj strani i održavate temperaturu toplom.