Kada i kako razmnožavati Croton biljke kod kuće

Sve što treba da znate o razmnožavanju krotonskih biljaka

Biljke krotona nisu samo šareni i privlačni primerci kada sede na polici prodavnice biljaka. One su takođe jedna od najmanje izazovnih kućnih biljaka za razmnožavanje, što je zvanični izraz za razmnožavanje biljaka iz jednog primerka. Ako koristite prave tehnike i počnete sa dosta biljnih uzoraka, trebalo bi da naučite da razmnožavate Krotone svih sorti nakon nekoliko pokušaja. Ovaj vodič će vas provesti kroz neka od ključnih razmatranja o tome kako razmnožavati biljke krotona kod kuće.


Šta je biljka Kroton?

Rod zimzelenog grmlja poreklom iz Malezije i drugih ostrva južnog Pacifika, Kroton uključuje neke od najpopularnijih kućnih biljaka koje se danas uzgajaju. Većina biljaka u rodu ima kožne ili sjajne listove koji se odupiru gubitku vode.

Zašto razmnožavati biljku Kroton?
Razmnožavanje biljke koju već posedujete, kao što je jarko obojeni Kroton, omogućava vam da besplatno kreirate nove biljke. Možete popuniti svoju kolekciju ovim novim kućnim biljkama ili ih pokloniti drugima. Krotoni imaju tendenciju da postanu dugonogi i nešto manje privlačni kada dostignu zrelost, tako da vam uzimanje novih reznica i njihovo razmnožavanje mogu obezbediti zamenu.

Ključna razmatranja prilikom razmnožavanja biljke Kroton

Nivo težine
Iako krotoni nisu najlakša kućna biljka za razmnožavanje, ni oni nisu čvrsti. Većina ljudi sa osnovnim iskustvom u uzimanju reznica ili praktikovanju vazdušnih slojeva smatraće ih gotovo sigurnim za razmnožavanje.

Ako ste uopšte novi u ovim procesima, možda će vam trebati nekoliko pokušaja da ispravite detalje. Ključevi seku desni deo biljke Kroton i daju joj dovoljno vlage dok se uspostavlja.

Mogu li biljke Kroton rasti u vodi ili samo u zemljištu?
Generalno, želećete da koristite sterilnu mešavinu za saksije za razmnožavanje reznica iz biljaka Kroton. Voda će takođe pokrenuti korenje u reznicama stabljike, ali je obično nešto manje pouzdana.

Možete li razmnožavati biljke krotona samo iz lista?
Listovi sami tehnički će se ukoreniti, ali se neće pretvoriti u biljke pune veličine. Međutim, reznice koje uključuju pupoljak na kojem se formiraju novi listovi i barem malo stabljike ispod njega će se uspešno ukoreniti i izrasti novi materijal stabljike. Možete uzgajati ono što je poznato kao slepa reznica pokušavajući da ukorijenite list bez stabljike, slično biljci hoje koja nikada ne raste dalje od jednog lista.

Očekivanja rasta biljaka Kroton

Može proći mesec dana ili duže pre nego što sečenje počne da formira nove korene. Može proći još do tri meseca kako se koreni razvijaju pre nego što se novi rast pojavi na pupoljku reznice. Ne odustajte od sečenja osim ako prođu tri meseca bez formiranja korena ili ako se stabljika smežura i osuši. Nošenje baštenskih rukavica ili čak samo par rukavica za posuđe tokom razmnožavanja takođe će zaštititi vaše ruke od iritantnog soka koji oslobađaju listovi i stabljike.

Kako razmnožavati biljku Kroton – opcije i tehnike
Postoji više od jednog pravog načina da se napravi nova biljka Kroton. Seme krotona ne raste u skladu sa roditeljskom bojom ili šarama, tako da sve biljke koje se danas prodaju kao kućne biljke potiču od neke vrste procesa rezanja ili nanošenja slojeva.

Razmnožavanje krotona u vodi
Voda dobro funkcioniše za razmnožavanje većine krotonskih sorti. Reznice stabljike moraju biti malo duže nego obično, najmanje šest inča, kako bi se osiguralo da neka dužina ostane iznad nivoa vode kako bi lišće raslo. Odrežite zdravu stabljiku od vrha nadole i uklonite sve lišće osim najviša dva ili tri lista. Stavite stabljiku u posudu sa svežom kišnicom ili destilovanom vodom tako da gornja dva do tri inča budu iznad vode. Vodu menjajte jednom nedeljno i pazite na razvoj korena, u kom trenutku reznicu treba premestiti u zemlju.

Razmnožavanje Krotona u zemljištu
Zemlja, ili bolje rečeno, sterilna mešavina za saksije, je najlakši način da se Kroton razmnožava. Potrebno vam je samo između tri i pet inča sečenja stabljike da biste započeli proces. Ostavite reznicu u zasjenjenom, suvom prostoru 24 sata prije nego što je stavite u vlažno tlo. Stavite plastičnu kesu preko reznice i lonca tako da se vlaga zadrži oko reznice kako bi se podstaklo korenje. Redovno proveravajte tlo i dodajte vodu ako je potrebno. Dajte reznici najmanje četiri nedelje da se ukoreni pre nego što očekujete da pokaže znake novog rasta. Razmislite o korišćenju hormonskog dipa da biste povećali šanse za uspeh.

Razmnožavanje po divizijama
Velike, zrele biljke Krotona imaju tendenciju da postanu teške, a ne pretrpane u pogledu stabljika. Ipak, možda ćete odlučiti da podelite Kroton kako bi izgledao manje gužve ili da biste pomogli da se podele stabljike koje se takmiče za prostor. Jednostavno podignite biljku iz lonca i koristite oštru lopaticu da podelite koren

na dva do tri dela jednake veličine. Stavite delove u svežu zemlju za saksije i dobro zalijte da biste sprečili šok.

Razmnožavanje vazdušnim slojevima
Raslojavanje vazduha prisiljava biljku da proizvede korenje na stabljici dok je još uvek pričvršćena. Odsečete deo stabljike tek kada vidite korenje, osiguravajući da imate dobru zdravu reznicu za početak za sledeću biljku. To je odličan način da skratite visinu dugonogog Krotona i izvučete nove biljke iz procesa.

Počnite tako što ćete označiti tačku oko šest inča niže na zdravoj stabljici. Upotrijebite sterilizovan i oštar nož da nežno ostružite koru oko stabljike bez previše dubokog sečenja. Samo želite da vidite nagoveštaje zelenog sloja ispod smeđe kore.

Zatim zamotajte navlaženu tresetnu mahovinu od sfagnuma oko izgrebanog područja. Pokrijte to slojem plastične folije i pričvrstite na mesto labavo uvijenom cvetnom žicom.

Ostavite vlažni poklopac na mestu četiri nedelje ili više, a zatim uklonite i proverite da li ima znakova korenja. Kada imate jak niz korena koji izlazi iz pokrivene stabljike, odrežite ga ispod korena i posadite ga u zemlju za novi kroton (pogledajte više o tome kako orezati biljke krotona ovde).

Nega posle razmnožavanja i saveti za uspešno razmnožavanje

Proleće i leto su najbolje godišnje doba za razmnožavanje ove biljke jer će brzo rasti.
Krotonima je potrebna prošarana, indirektna svetlost i topla temperatura iznad 65 za rast (za više, pogledajte naš osnovni vodič za najbolje pozicije za biljke Kroton u vašem domu).
Održavajte zemlju vlažnom i ne dozvolite da se osuši tokom razmnožavanja. Kroton ne voli da ga se previše zaliva, pa ciljajte na vlažno tlo, a ne na mokro. Ovim biljkama je potrebna malo vlažnija mešavina tla tokom razmnožavanja nego što bi volele ostatak vremena.
Sterilna mešavina bez zemlje, namenjena za pokretanje semena je najbolji izbor za podsticanje razvoja korena. Ako ne možete da pronađete takvu mešavinu, isprobajte zemlju za kaktuse koja se brzo ocijedi i vodite računa da redovno zalivate.
Sačekajte da Kroton preraste svoj prvobitni kontejner pre nego što presadite, čak i ako je nedavno razmnožen. Ova vrsta više voli da bude malo sputana svojim kontejnerom, a ne posađena u prevelikoj saksiji.
Štetočine i bolesti obično nisu problem za krotonske reznice, ali će se proširiti ako se nađu na originalnoj biljci. Za razmnožavanje koristite samo zdrave biljke.
Razmnožene biljke Krotona treba da ostanu čvrste i ne uvenu, čak i ako ne izgledaju kao da još rastu. Gubitak preostalih listova je u redu sve dok se stabljika ne osuši. Ako biljka ne želi da raste lišće u punoj veličini nakon ukorenjavanja, pokušajte da joj date više svetlosti i laganu dozu krotonskog đubriva.

Uobičajeni problemi, pitanja i lekovi za razmnožavanje krotonskih biljaka:

Koliko je potrebno Krotonu da se ukorijeni u vodi?
Potrebno je oko mesec dana da se koreni formiraju u vodi.

Može li Kroton zauvek živeti u vodi?
Ne, Kroton će polako uvenuti ako se ostavi u vodi nakon ukorenjavanja. Umesto toga, premestite ga u mešavinu zemlje.

Koliko vremena je potrebno biljkama Krotona da se razmnože?
Bez obzira na metodu, moraćete da sačekate najmanje mesec dana pre nego što se na krotonskim reznicama formiraju koreni.

Da li je Kroton biljke teško razmnožavati?
One su među najlakšima za razmnožavanje, iako će vam trebati strpljenje i dobro sečenje.

Možete li uzgajati biljku Kroton iz slomljenog lista?
Možete napraviti koren lista, ali nova biljka se neće formirati osim ako na listu Kroton nije pričvršćen deo stabljike ili pupoljak.

Zašto moj Kroton ne navija?
Možda ste uzeli malu ili slabu reznicu, previše grubo postupali sa njom ili ste pustili da se previše ohladi ili osuši.

Okončanje

Bez obzira da li više volite sorte sa vitkim, dugim listovima ili širokim lišćem sa šarenim venama, postoji Kroton koji će se uklopiti u vaš stil i dekor. Pokušajte da razmnožite svoje omiljene sorte Krotona da biste stvorili više biljaka koje će ispuniti svoj dom. Možda ćete postati popularniji među svojim prijateljima nakon što poklonite nekoliko desetina slatkih krotonskih biljaka koje ste uzgajali besplatno iz reznica. Za više, pogledajte naš detaljni vodič za uzgoj Kroton biljaka kod kuće.