Tolerancije temperature i vlažnosti biljaka žada u zatvorenom prostoru

Najbolji raspon temperature i vlažnosti za uspevanje biljaka žada

Biljka žada – takođe nazvana Crassula ovata – su prelepe sobne biljke sa zelenim mesnatim ovalnim lišćem koje nudi mnoštvo korisnih svojstava i simboličke vrednosti. Oni su generalno veoma laki za negu sve dok svojoj biljci obezbedite odgovarajuće uslove životne sredine za napredovanje. Ovaj članak će detaljno opisati sve detalje o toleranciji temperature i vlažnosti biljke žada u zatvorenom prostoru.


Tolerancije temperature i vlažnosti biljaka žada – najvažnije

Biljke od žada vole tople i suve uslove, što ih čini odličnim sobnim biljkama. Oni preferiraju temperature u rasponu između 55ºF i 75ºF (između 12 i 23ºC). Ovim sukulenti ne smeta zimska hladnoća sve dok su iznad 50ºF (10ºC). Biljke žada uspevaju kada je vlažnost između 30% i 50%.

Tipični rasponi temperature i vlažnosti Biljke žada dobijaju u svojim izvornim staništima

Većina biljnih sorti žada su autohtone na stenovitim padinama i suvim regionima Južne Afrike i Mozambika. Obično rastu na stenovitim obroncima gde su uslovi vrući i suvi. U svom prirodnom dometu, ovi sukulenti često doživljavaju vruće uslove do 104ºF (40ºC).

Crassula ovata može srećno da izdrži česte suše, jer njihova matična klima dobija samo oko 2,5 do 5,5 cm kiše svake godine. Kada kiša padne, njihovo mesnato lišće ovalnog oblika čuva dovoljno vode da ih provede kroz sušnu sezonu.

Srećom, biljke žada su jednako srećne u našim domovima kao i na sušnim, kamenitim padinama. Kao i mi, ove spororastuće biljke vole toplo okruženje i nisku do srednju vlažnost. U suštini, ako vam je udobno u svom domu, biće i vaša biljka žada.

Međutim, vlažnost vazduha može biti teška za pravilno održavanje u vlažnijim regionima. Koristite higrometar da proverite da li uslovi u vašem domu zadovoljavaju potrebe biljke žada.

Znaci da je vaša biljka od žada izložena pogrešnim temperaturama i vlazi
Znaci da je vaša biljka od žada izložena pogrešnim temperaturama i vlazi
Iako biljke od žada nisu previše izbirljive u pogledu vlažnosti ili temperature, neki problemi se i dalje mogu pojaviti. Neki uslovi zapravo mogu postati previše suvi za ove biljke. Niže temperature takođe mogu izazvati probleme.

Obratite pažnju na sledeće simptome:

Ako biljka žada ima kovrčavo lišće, to može ukazivati na to da je temperatura preniska za biljku. Ovo je veći problem zimi. Temperature koje padaju ispod 50ºF (10ºC) su izvan zone udobnosti biljaka žada.

Koristite termometar da biste bili sigurni da vaša biljka ostaje dovoljno topla. Ako je potrebno, premestite biljku žada u toplije područje.

Naborano lišće ili lišće otpada
Kada biljka žada počne da pokazuje naborano lišće, to je obično simptom zalivanja. U ekstremnim slučajevima, lišće može pasti sa biljke žada. Neka mešavina tla za biljke od žada bude malo vlažna da bi se biljka ponovo podigla.

Limp stabljike
Ako ne smanjite zalivanje biljke žada zimi, to može izazvati mlohave stabljike i truljenje korena. Ovo brzo može postati ozbiljan problem. Uklonite biljku i odrežite kašasto trulo korenje, a zatim ostavite da se biljka osuši pre ponovnog zalivanja.

Pronalaženje brašnastih buba ili grinja na vašoj biljci žada može ukazivati na uslove koji su previše suvi. Ovi insekti napreduju kada nivo vlažnosti padne ispod 20%. Higrometar pomaže u održavanju odgovarajućeg opsega vlažnosti, pomažući u zaštiti biljke od štetočina.

Idealna temperatura i vlažnost za biljke od žada

Kultivisanje ispravne vlažnosti i temperature za Crassula ovata je prilično jednostavno. Ovi sukulenti vole temperature koje se kreću od 55ºF do 75ºF (12 do 23ºC). Srećom, ovo su takođe prilično standardne temperature u domaćinstvu.

Biljke žada mogu prilično dobro da se drže tokom zime. Međutim, pokušajte da ne dozvolite da temperatura padne ispod 50ºF (10ºC). Ako postane previše hladno, dobra je ideja da premestite biljku žada u topliju prostoriju.

Biljke žada su stručnjaci za uzgoj u suvim uslovima, tako da im nije potreban visok nivo vlažnosti. Negde između 30% i 50% je savršeno. Ovo je ionako idealan nivo vlažnosti za naše domove, što ga čini prilično lakim za postizanje.

Koristite higrometre i termometre da pronađete slatko mesto za svoju biljku žada. Pre nego što donesete kući biljku žada, koristite ove alate da nadgledate različite oblasti vašeg doma. Ovo vam pomaže da odlučite gde će vaša biljka žada biti najsrećnija.

Prozori okrenuti prema istoku ili jugu su idealne lokacije za biljke od žada. Ovo će im dati četiri do šest sati sunčeve svetlosti, ali takođe pomaže da se obezbedi dovoljno toplote.

Jedna stvar koju biljke žada ne vole je promaja. Ne izlažite svoju Crassula ovata hladni promaji iz prozora ili ventilacionih otvora. Vrata i druge oblasti sa velikim prometom u vašem domu takođe mogu stvoriti neželjenu promaju.

Na drugom kraju skale, biljke od žada neće ceniti ni vruće, suve propuhe iz radijatora ili ventilacionih otvora. Ostavljanje jednog od ovih sukulenata preblizu radijatora čini vazduh previše suvim i može da padne nivo vlažnosti ispod 30%.

Kako povećati vlažnost u vašem domu

Iako biljkama od žada obično nije potrebna dodatna vlažnost, ponekad im može biti potrebna pomoć. Biljkama žada je potrebna između 30% i 50% vlažnosti da bi živele svoj najbolji život. Ovo može biti teško tokom vrelog, sušnog leta, ali posuda za vlagu je savršeno rešenje.

Uzmite plitki pleh i napunite ga kamenčićima pre nego što dodate malo filtrirane vode ili kišnice. Uverite se da tečnost ne potopi kamenčiće. Želite da nivo vode bude odmah ispod kamenja. Zatim stavite saksiju sa biljkom od žada na pladanj tako da može pijuckati vodu kroz drenažne rupe.

Takođe je moguće povećati vlažnost tako što ćete svoje biljke postaviti zajedno u grupe. Ovo im omogućava da dele vlažnost stvorenu isparavanjem vode. Kako se ova vlaga skuplja u vazduhu, svaka biljka u grupi ima koristi.

Briga o biljkama žada u proleće i leto
Crassula ovata treba oko četiri do šest sati jakog, indirektnog svetla svakog dana. Ovo čini prozor okrenut prema istoku savršenim letnjim mestom za sunčanje za biljku žada. Međutim, ostavljanje biljke žada direktno izložene letnjem suncu u popodnevnim satima može biti previše za to. Tokom ekstremno toplih leta, premestite biljku žada dalje od direktne sunčeve svetlosti.

Leta koja su toplija od očekivanog takođe obično stvaraju izuzetno suve uslove. Biljke od žada mogu se koristiti za suočavanje sa sušama, ali čak i one imaju ograničenja. Ako letnja vrućina postane previše suva, koristite posudu za vlagu da biste pružili malo olakšanja.

Proleće i leto su takođe najbolje vreme da razmislite o presađivanju, obrezivanju ili razmnožavanju biljaka od žada.

Međutim, smatraju se blago toksičnim za kućne ljubimce, tako da je najbolje da ih držite van domašaja željnih mačaka ili pasa u vašem domu.

Briga o biljkama od žada tokom zime

Pazite na temperaturu vaše biljke žada je još važnije zimi. Ovi sukulenti mogu da se nose sa nižim temperaturama, ali sve ispod 50ºF (10ºC) je previše hladno. Hladna propuha iz otvorenih prozora ili ventilacionih otvora je još jedna stvar na koju treba paziti.

Jednostavan termometar pomaže u održavanju prave temperature biljke žada tokom zime. Možda ćete morati da premestite biljku na toplije mesto. Međutim, pokušajte da izbegavate mesta koja su preblizu izvora toplote kao što su radijatori.

Takođe može biti teško postići odgovarajuću vlažnost zimi. Premeštanje biljke na toplo mesto pored radijatora zapravo čini vazduh previše suvim. Higrometar je vaš prijatelj ovde, koji vam pomaže da pronađete najbolje mesto za postavljanje biljke žada tokom zime.

Takođe ćete želeti da se uzdržite od đubrenja svoje biljke žada tokom zimskih meseci.

Česta pitanja o toleranciji temperature i vlažnosti biljaka žada:

Koja je temperatura prehladna za biljke od žada?
Biljke žada prilično dobro podnose zimsku hladnoću. Ali kada temperature padnu niže od 50ºF (10ºC), previše je hladno. Termometar može pomoći u praćenju situacije. Ako je potrebno, biljku treba preneti na topliji smuđ.

Koja je temperatura prevruća za biljke žada?
Većina vlasnika kućnih biljaka smatraće da je prilično teško pronaći temperaturu previsoku za biljku žada. Ovi sukulenti su navikli da se nose sa temperaturama do 104ºF (40ºC) u svojoj matičnoj klimi. Sve iznad toga biće izazov za njih.

Da li su biljke žada osetljive na toplotu?
Kao domoroci iz suvih, kamenitih regiona Južne Afrike, biljke žada su navikle da se nose sa sušama i vrućim uslovima. To znači da nisu podložni toploti. Međutim, oni počinju da se žale kada temperature padnu ispod 50ºF.

Mogu li ostaviti svoju biljku žada napolju?
Biljke žada mogu prilično dobro da se nose na otvorenom u USDA zonama 10 i 11. Ovi sukulenti mogu tolerisati spoljašnje temperature od oko 30ºF u ovim regionima ako nema mraza. Ali u hladnijim područjima sklonim mrazu, biljke od žada treba da budu zaštićene u zatvorenom prostoru.

Kako da znam da li je moja biljka žada zdrava?
Zdrava biljka žada ima živopisno zeleno lišće i čvrste drvenaste stabljike koje ne padaju previše. Ako primetite crvene tragove oko granica lišća, ne brinite. To znači da biljka dobija dovoljno svetlosti.

Okončanje

Postoji razlog zašto su biljke žada idealne za roditelje početnike. Ovi južnoafrički sukulenti mogu da se nose sa većinom temperatura i nisu preterano izbirljivi u pogledu vlažnosti.

Veći deo godine, biljke žada mogu srećno da tolerišu temperature između 55 i 75ºF (12 do 23ºC). Tokom hladnijih meseci, biljke žada će se i dalje prilično srećno nositi sve dok temperatura ostane iznad 50ºF (10ºC). Biljke žada uspevaju kada se vlažnost održava između 30 i 50%.

Ako tražite svoju nek biljku žada, pogledajte naš detaljni vodič za najbolje prodavnice biljaka koje isporučuju biljke od žada širom zemlje.