Kako uspesno presaditi bostonsku paprat osnovni vodic

Sve što treba da znate o presađivanju bostonske paprati kod kuće

Uzgajanje bostonske paprati je malo nezgodno, ali uz odgovarajuću negu, možete zadržati ovu korisnu biljku da raste iz godine u godinu. Iako ova paprat sporo raste i ne treba joj često presađivanje, na kraju će prerasti saksiju koju ste prvo kupili. Nadogradnja na veći kontejner zahteva jednostavan proces presađivanja. Ceo proces presađivanja bostonske paprati ide malo lakše uz nekoliko saveta i alata za ubrzavanje razmene kontejnera. Ovaj vodič će vas provesti kroz sve što trebate znati o tome kada i kako presaditi bostonsku paprat kod kuće.


Presađivanje Bostonske paprati – Osnove

Presadite svoju bostonsku paprat samo kada je vezana za koren i držite se saksija koje su samo malo veće od poslednjeg kontejnera. U zavisnosti od stope rasta, obično ćete morati da razmislite o presađivanju svakih 18 do 24 meseca. Neometano prebacite biljku sa većinom stare zemlje i napunite novu posudu svežom, dobro drenirajućom mešavinom zemlje. Presađujte samo tokom proleća i leta, osim ako ne morate da presadite zbog zdravstvenih problema.

Zašto bi presađivanje vaše bostonske paprati moglo biti neophodno

Generalno, bostonskoj paprati (Nephrolepis ekaltata) potrebno je presađivanje samo kada preraste svoj trenutni kontejner. Zbog spore stope rasta, to može trajati od 12 do 24 meseca ili više.

Kao i mnoge vrste paprati, ove biljke više vole da budu malo vezane za koren, slično kao i mnoge druge tropske biljke koje se uzgajaju u zatvorenom prostoru. Prečesto presađivanje bostonske paprati će usporiti njen rast, a ne podstaći ga.

Ako se vaša biljka bori sa mešavinom zemlje koja se prebrzo odvodi i ne zadržava dovoljno vlage, možda bi bilo vredno skinuti kontejner i bar preći na novo tlo. U to vreme možete presaditi ako biljci treba dodatni prostor.

Uglavnom nema problema ili zdravstvenih problema sa paprati koje biste mogli da rešite presađivanjem, ali to može da oživi paprat koja izgleda da je zastala ili više ne uspeva. Ovo je posebno tačno ako dodate osveženu mešavinu zemljišta sa novim prilivom hranljivih materija da bi paprat apsorbovala.

Koliko često Bostonske paprati trebaju presađivanje?
Zahvaljujući sporoj stopi rasta i sklonosti da je malo stisne kontejner, bostonskoj paprati retko treba presađivanje više od jednom godišnje. Neki primerci mogu da prođu i dve do tri godine pre nego što im zaista zatreba veći kontejner da se izvuče.

Korijen ove paprati ima tendenciju da ostane kompaktan čak i kada listovi postaju sve veći, tako da ne morate nužno žuriti da nadogradite kontejnere samo zato što paprat raste.

Umesto toga, pazite na znakove da korenje počinje da se pokazuje na drenažnim rupama u kontejneru. Ovo ukazuje na vezivanje korena i dobar je znak da će vaša bostonska paprat imati koristi od presađivanja.

Naravno, paprat treba presaditi bez čekanja ako je posuda oštećena ili se utvrdi da ne odgovara potrebama biljke za drenažu u bilo kom trenutku.

Najbolje doba godine da razmislite o presađivanju bostonske paprati
Većina biljaka je najbolje presaditi tokom njihove aktivne vegetacije. Ovo pomaže biljkama poput bostonske paprati da se oporave od šoka bez uvenuća ili gubitka lišća.

Izbegavajte presađivanje paprati zimi, osim ako je prethodna posuda oštećena ili je postala premala za grudu korena. Proleće i jesen su prihvatljivi, ali nisu nužno najbolje doba godine.

Ako bostonsku paprat držite samo u zatvorenom tokom cele godine i ne iznosite je napolje tokom leta, verovatno ćete videti iste rezultate od presađivanja u bilo koje doba godine bez mnogo brige.

Najbolja mešavina zemljišta prilikom presađivanja bostonske paprati

Bostonskim papratima je potrebna mešavina tla koja nije previše zbijena i prilično dobro drenira. Ipak, u isto vreme, takođe treba da zadrži više vode oko korena biljke nego što to vole mnoge druge sobne biljke. Ne može da podnese mešavine koje se brzo dreniraju i gaziraju koje se koriste za većinu kaktusa i orhideja.

Umesto toga, potražite mešavinu sa većim procentom sfagnum tresetne mahovine, šumske ilovače i drugih upijajućih materijala koji zadržavaju vlagu. Komercijalne mešavine za paprati su često najbolji izbor ako ih možete pronaći. Ove mešavine će imati dosta vermikulita ili perlita da dodaju aeraciju i lakoću mešavini, a da se ne ocede prebrzo u skladu sa preferencijama paprati.

Možete da pomešate sopstvenu mešavinu za paprati tako što ćete kombinovati tresetnu mahovinu, humus, lisnu buđ, stajnjak, kompost i najmanje 1/3 zapremine materijala koji podstiče drenažu kao što je vermikulit.

Koji alati će mi trebati kada presađujem bostonsku paprat?

Bostonske paprati mogu postati dobro ukorenjene u svojim saksijama i možda neće želeti da lako iskliznu tokom ovog procesa. Ručna gleterica sa oštrim ivicama može napraviti veliku razliku između strugegajući se sa biljkom i izvlačeći je čisto i bez muke.

Nemojte se plašiti da isečete sitne dlake koje mogu da pričvrste bostonsku paprat u plastičnu ili terakotu saksiju jer će se brzo oporaviti u novoj mešavini zemljišta. Pokušajte da minimizirate štetu na većim centralnim korenima, osim ako ne planirate da podelite biljku na više novih u procesu.

Boca sa raspršivačem može vam pomoći da zamaglite korenje i listove kako bi biljka bila manje šokirana tokom prenosa.

Razmatranje veličine i vrste posuda za saksije
Ciljajte da povećate veličinu lonca samo za inč ili dva svaki put kada pređete na novu posudu. Bostonske paprati dobro rastu u visećim korpama, ali mogu postati preteške za osnovne biljne udice kada budu blizu svoje zrele veličine od tri stope široke i visoke. U tom trenutku, možda ćete želeti da pređete u lonac sa ravnim dnom ili posudu koja bolje stoji na stolu. Uverite se da se posuda dobro odvodi tako da voda ne stoji predugo oko korena.

Kako presaditi svoju bostonsku paprat

Počnite tako što ćete proceniti da li je bostonskoj paprati potrebno presađivanje ili ne. Ako je moguće, podignite biljku iz saksije da biste pregledali korenje. Ako to nije moguće, proverite drenažne rupe da li postoje zamršeni ili novi znakovi rasta.

Dobro zalijte bostonsku paprat najmanje tri dana pre nego što planirate da je presadite. Ponovo zalijte, ali slabije, na dan presađivanja. Ovo će osigurati da bude fleksibilan i lakši za izlazak iz lonca. Pokušajte da lagano stisnete lonac ako je plastičan ili koristite oštru ručnu gletericu da biste zabili između korena i posude. Budite strpljivi i nastavite da radite oko biljke, vodeći računa da ne oštetite listove dok je okrećete.

Kada je biljka labava, izvadite paprat iz njenog starog lonca. Postavite grudu korena na tlo ili radnu površinu dok punite novu posudu malom količinom mešavine zemlje. Zatim stavite biljku u posudu, napunite oko ivica i spakujte materijal lopaticom ili štapićem za jelo. Uverite se da nema vazdušnih šupljina oko biljke zalivanjem bunara na kraju. Ovo takođe pomaže da se smanji šok za sistem biljke tako što odmah navlaži izloženo korenje.

Držite bostonsku paprat podalje od propuha i direktne sunčeve svetlosti tokom procesa jer je osetljiva na izlaganje čak i kada je bezbedno u saksiji.

Nega posle presađivanja

Bostonska paprat može malo uvenuti, ali ne bi trebalo da pokazuje mnogo znakova šoka od presađivanja. Pustite da se tlo malo osuši pre ponovnog zalivanja nakon presađivanja, tako da se ne zamoči dok se oporavlja od šoka.

Izbegavajte đubrenje vaše bostonske paprati nekoliko meseci nakon što joj date novu saksiju, posebno ako mešavina zemljišta sadrži dosta stajnjaka, komposta ili đubriva. da prestane da raste i izgubi listove ako je izložen visokom nivou hranljivih materija.

Za optimalnu negu, postavite svoju Bostonsku paprat u toplo i vlažno okruženje gde će tokom dana dobijati puno svetle, indirektne sunčeve svetlosti.

Takođe ćete želeti da pazite na uobičajene štetočine i bolesti bostonske paprati, koje često napreduju kada se biljke uzgajaju u uslovima koji nisu idealni.

Česta pitanja o presađivanju Boston paprata:
Da li da potopim svoju Bostonsku paprat pre nego što presadim?
Natapanje ili barem dva puta duboko zalivanje pre presađivanja može pomoći da se olabavi koren korena i smanji šok. Bostonske paprati vole da imaju puno vlage oko korena, tako da im natapanje nekoliko sati neposredno pre presađivanja neće škoditi.

Treba li zaliti bostonsku paprat odmah nakon presađivanja?
Kao i većini sobnih biljaka, bostonskoj paprati je potrebno odmah zalivanje nakon presađivanja. Možda ćete čak želeti da prethodno navlažite mešavinu zemlje koju koristite u novom kontejneru. Ovo može pomoći u smirivanju tla i smanjenju vazdušnih džepova.

Da li Boston paprat voli velike saksije?
Bostonske paprati ne žele veliki lonac oko svog korena. Držite kontejner samo pola inča do inča veći od korenske kugle u svim pravcima.

Zašto moja bostonska paprat mlohava nakon presađivanja?
Bostonska paprat može uvenuti, ili listovi mogu lagano požuteti od šoka nakon presađivanja, posebno ako se borila ili je proces bio grub na njoj. Dajte biljci vremena i trebalo bi da se oporavi.

Da li da zamaglim svoju Bostonsku paprat nakon presađivanja?
Zamagljivanje može pomoći bostonskoj paprati nakon presađivanja obezbeđujući dodatnu vlažnost.

Da li treba da oplodim svoju Bostonsku paprat nakon presađivanja?
Ne gnojite najmanje šest meseci nakon presađivanja.

Okončanje
Ne dozvolite da vaša bostonska paprat čami u malom loncu dok postaje sve veća. Bostonsku paprat možete lako presaditi za oko pola sata ili manje. Za najbolje rezultate, težite presađivanju u prolećnim i letnjim mesecima tokom aktivne sezone rasta.