Ultimativni vodič kroz ikebanu japanska umetnost aranžiranja cveća

Sve što treba da znate o cvetnom dizajnu Ikebana
Dobrodošli u naš osnovni vodič za Ikebanu. Iako možda gledate i cenite cvetne dizajne svih stilova i tehnika, možda nećete shvatiti koliko razmišljanja, tradicije i principa dizajna zapravo ulazi u stvaranje prelepog cvetnog aranžmana. Ovo važi za bilo koju vrstu cvetnog dizajna. Međutim, nekoliko škola cvetnog dizajna ima toliko dubine teorije, simbolike, dizajna, tradicije i bogatog kulturnog značenja kao japanska umetnost aranžiranja cveća ikebana.


Šta je ikebana?
Poznata i kao kado, ikebana je tradicionalna japanska umetnost cvetnog dizajna. Ikebana koristi linije, boju, masu, formu, pokret, prostor, oblik, ravnotežu i bogatu tradiciju japanske kulture, religije i simbolike kako bi uhvatila savršenu nesavršenost prirode i ljudske emocije u cvetnom dizajnu.

Etimologija Ikebana

Reč ikebana potiče od japanskih reči ikeru (uređivati, živeti ili imati život) i hana (cvet).

Dok oni koji ne govore japanski mogu jednostavno da misle o ikebani kao o japanskoj umetnosti aranžiranja cveća, direktniji prevod je da se oživi cveće. Kao rezultat toga, ikebana se na neki način može smatrati živim cvetnim aranžmanima.

Ikebana je takođe poznata kao kado, što znači „put cveća“.

Istorija i poreklo Ikebane
Zapisi o poštovanju cveća i praksi cvetnih aranžmana datiraju otprilike iz šestog veka, kada su se mnoge reference na sezonsko cveće pojavile u klasičnoj japanskoj poeziji i kada je budizam uveden u Japan.

U početku se cveće jednostavno stavljalo u vaze i na oltare kao prinose. Kado, način cveća, je, međutim, nastavio da se razvija i postaje složeniji zajedno sa poštovanjem tamjana (kodo) i ceremonijama čaja (chado).

U 14. veku, religiozna umetnost je prikazala prve pokušaje stvarne scenografije kroz cvetne aranžmane sa različitim elementima koji su korišćeni kao elementi u prvom planu, sredini i pozadini. Do 16. veka, cvetni aranžmani su upotpunili dizajn enterijera sa rikkom (formalnijim dizajnom) i nageirebana (prirodnijim, organskim dizajnom).

U 17. veku pojavile su se prve publikacije i priručnici o ikebani. Danas postoji nekoliko škola, a ikebana se naširoko uči i praktikuje u Japanu.

Ikebana i japanski drevni politeizam

Tradicija ikebana ima duboke istorijske korene u Japanu, počevši od izvornog sistema verovanja u zemlji, šintoizma. Šinto se doslovno prevodi kao „put bogova“, a ova politeistička religija prethodi istorijskim zapisima.

Šinto, koji se često smatra religijom zasnovanom na prirodi, sadrži prakse i tradicije koje se vrte oko poštovanja i slavljenja prirode, zemlje, godišnjih doba i povezanosti ljudi sa ovim stvarima. U šintoističkim praksama, svetilišta koja sadrže različite prirodne elemente, kao što su sezonski cvetni aranžmani, često su građena (i još uvek su) u čast kamija (božanskog duha).

Moderna ikebana i dalje prepoznaje godišnja doba, jer su mnogi cveće i drugi elementi koji se koriste u dizajnu ikebana povezani sa određenim godišnjim dobima i praznicima.

Kada je budizam ušao u Japan oko 6. veka, došlo je do prirodnog spajanja dve tradicije, pošto su budističke prakse i šintoističke prakse nedostajale protivrečnim principima i prirodno su se dopunjavale.

Duhovni značaj ikebane u budizmu

Ikebana se ne koristi samo kao način da se ukrase oltari u budističkim praksama; sami cvetni aranžmani su bogati simbolikom, a proces kreiranja dizajna ikebana se takođe smatra duhovnom ili meditativnom praksom.

U celini, cvetni aranžmani ikebana treba da sadrže elemente dizajna ili trouglastu strukturu koja simbolizuje nebo, zemlju i čovečanstvo koji postoje u harmoniji. Tri grane različite dužine, zvane šuši, predstavljaju ova tri simbolična elementa. Najduža grana (shin) simbolizuje nebo, grana srednje dužine (soe) predstavlja čovečanstvo, a najkraća grana (hikae) simbolizuje zemlju.

Pored cvetnih aranžmana koji predstavljaju budističke principe harmonije i ravnoteže, praksa konstruisanja aranžmana ikebana može se smatrati i meditativnom praksom. U ikebani je posao ili putovanje jednako važan kao i konačni rezultat ili cvetni aranžman. Kao što se prosvetljenje može postići koncentracijom i vežbanjem, tako se može postići i savršeno izbalansirana ikebana.

Kako izgleda ikebana?

Ikebana je prava umetnička forma, poput cvetne skulpture. Kao i svaka lepa vizuelna umetnost, ikebana dizajn koristi pokret, formu, linije, težinu, boju, prostor, oblik, ravnotežu i harmoniju da stvori elegantan i vizuelni ugodan rezultat. Međutim, ikebana skulpture su veoma različite po izgledu, veličini, obliku i boji.

Dok se neki aranžmani mogu sastojati od jednog cveta i golih grana, drugi mogu da sadrže nekoliko elemenata, uključujući cveće i grane i druge prirodne objekte kao što su mahovina, kamenje, lišće, pa čak i voće.

Kako god da se dizajn ispostavi, rezultati bi trebalo da budu namerna ravnoteža šušija koja simbolizuje harmoniju između neba, zemlje i čovečanstva, istovremeno poštujući godišnja doba ili druge prilike.

Koja su osnovna pravila i teorija ikebane?

Ikebana uključuje nekoliko pravila namenjenih poboljšanju dizajna, ulivanju simboličkog značenja i očuvanju života izloženog cveća.

Na primer, oblik izabranog kontejnera ne samo da bi trebalo da bude ugodan za gledanje i uravnotežen u okviru većeg dizajna, već treba da ostavlja vidljivu površinu vode, jer je jedan od principa ikebane da imitira biljke koje rastu u prirodi kao što je bliže moguće uz postizanje estetski ugodne forme.

Koncepti koje opisuje hanakotoba (japanska verzija jezika cveća) takođe se primenjuju na cvetne dizajne ikebana. Ova praksa dodeljuje simbolična značenja različitim vrstama cveća, različitim bojama cveća, bodljama, visini stabljika i raznim kombinacijama cveća koje se mogu koristiti.

U hanakotobi, crvena boja je povezana sa vatrom, smrću, sahranama i žalovanjem. Kao rezultat, crvena se ne smatra poželjnom i ne koristi se često u dizajnu ikebana. Pored toga, neparni brojevi cveća se smatraju srećnim, dok su neparni brojevi nesrećni i ne koriste se u ikebani.

Uključivanje neparnih brojeva takođe pomaže dizajnerima (ikebanistima) da izbegnu savršeno uravnoteženu simetriju, koja se ne viđa često u prirodi i stoga se smatra neprirodnom i neprikladnom za dizajn ikebana. Dizajn Ikebana poštuje koncept da je nesavršenost lepa (vabi-sabi).

Kakeizu u Ikebani

Dodatni alat koji vodi dizajn ikebana, poznat kao kakeizu, je dijagram koji ocrtava relativne dužine i uglove pod kojima treba da budu raspoređena tri šušija.

Osim ovih smernica, postoji sedam osnovnih principa ikebane koji uključuju:

Tišina – Ikebana treba da unese mir kroz rad pored koncentracije i posmatranja prirode.
Minimalizam – Ikebana dizajn treba da postigne snažan uticaj koristeći minimalne materijale.
Oblik i linija – Ikebana praktičari neguju poželjne oblike i linije u biljkama od trenutka kada se seme zašije do trenutka kada su grane ili cvetovi spremni za sečenje i korišćenje u dizajnu.
Forma – Iako praktičari ikebana pokušavaju da podstaknu određene oblike i linije, takođe moraju da shvate da se priroda ne može u potpunosti kontrolisati. Kao rezultat toga, konačni oblik dizajna nalazi se u prirodi i mora biti prihvaćen.
Humanost – Iako mnogi dizajni ikebana pokušavaju da uhvate prirodnu lepotu prirode, ikebana se takođe odnosi na čovečanstvo. Može se koristiti za prikazivanje ljudskih emocija, kao i prirode.
Kultura i estetika – Ikebana je čvrsto ukorenjena u japanskoj kulturi. Kao rezultat toga, dizajn ikebana treba da poštuje kulturnu estetiku i bogatu simboliku koju pruža ovaj deo sveta.
Struktura trougla – Struktura svakog aranžmana ikebana je u osnovi zasnovana na obliku trougla.

Kako se pravi osnovni aranžman za ikebana?

Profesionalni ikebanisti godinama uče da bi postali majstori ikebana. Međutim, ikebana je praksa, što znači da možete početi da vežbate na bilo kom nivou i kreirate dizajne inspirisane ikebanom čak i bez godina i godina obuke.

Nastojte da sledite osnovne principe ikebane, poštujući prirodu, fokusirajući se na formu, oblik i linije i pridržavajući se minimalističkog dizajna.

Počnite tako što ćete sakupljati prirodne predmete koji vam privlače pažnju i izazivaju određene emocije u vama. Ako vidite granu zbog koje se osećate srećno, čeznutljivo ili razigrano, podignite je i nastavite sa potragom za dodatnim prirodnim objektima koji izazivaju slične emocije.

Kada sakupite kolekciju objekata, verovatno ćete morati da ih pripremite tako što ćete eliminisati neke od svojih nalaza iz onoga što ćete uključiti u svoj konačni dizajn – zapamtite, minimalizam je ključan. Dok sastavljate svoju kolekciju, fokusirajte se na odabir stabljika koje će vam pomoći da postignete ravnotežu šušija.

Konačno, počećete da sastavljate svoj dizajn. Dok uređujete, obavezno proučite kakeizu dijagram da biste dobili ispravne uglove. Takođe, za razliku od zapadnih aranžmana, ikebana naglašava mehaniku cvetnih aranžmana. To znači da voda u vašem sudu treba da bude vidljiva. Ako izaberete tradicionalno plitku posudu, žaba (pena koja drži vaše stabljike) i igle će biti vidljive, kao i voda koja daje život vašem cveću.

Da biste napravili aranžman za ikebana, stavite vodu u plitku posudu i stavite kenzen unutra.

Zatim izaberite granu potkolenice, granu soe i cvet za svoje hikae elemente. Ovo bi trebalo da bude odmereno i slatko prema kakeizu dijagramu. Popravite svaku stabljiku pod odgovarajućim uglom u odnosu na kenzen i na kraju popunite dizajn dodatnim stabljikama, travom ili delikatnim lišćem.

Sledbenici i praktičari u Ikebani (Kado)

Ikebana (kado) sledbenici ili praktičari su poznati kao kadoka. Kadoka mora godinama da uči kod ikebana senseija pre nego što savlada umetnost ikebane. Neki od najpoznatijih savremenih japanskih majstora ikebana uključuju:

Junichi Kakizaki
Mokichi Okada
Iuki Tsuji
Toshiro Kavase

Značajna američka praktičarka ikebane je glumica Marša Gej Harden koja je počela da uči ikebanu kada je živela u Japanu kao dete. Od tada je objavila sopstvenu knjigu dizajna ikebana.

Ikebana u popularnoj kulturi
Ikebana ima istaknuto mesto u popularnoj kulturi, posebno u Japanu. Cvetni dizajn se često pojavljuje u mangi, filmovima i na televiziji, kao i likovi koji praktikuju ikebanu.

Ikebana je takođe krasila TEDk scenu 2015. godine kada je poznati majstor ikebana, Iuki Tsuji, održao govor o odnosu između ikebane i lepote.

Tradicionalne škole ikebane

Ikenobo Senkei, budistički sveštenik, osnovao je najstariju školu ikebana, Ikenobo, u 15. veku. Iako nije sigurno, smatra se da je Senkei izmislio rika stil ikebana koji uključuje sedam grana i karakteriše ga stojeće cveće i formalniji dizajn.

Kasnije je razvijen šoka stil ikebana. Ova škola koristi samo tri glavne grane koje predstavljaju nebo, zemlju i čovečanstvo.

Još jedna tradicionalna škola dizajna ikebana je škola nageire. Ovi dizajni su kreirani za upotrebu tokom tradicionalnih čajnih ceremonija (čado).

Savremene škole i savremena tumačenja

Kako su zapadni uticaji postajali sve prisutniji u Japanu, nastala je prva moderna škola ikebana. Krajem 19. veka, majstor ikebana, Ohara Unšin, odvojio se od škole Ikenobo da bi stvorio školu Ohara. Ova škola dizajna ikebana obično uključuje nagomilano cveće (moribane) u svoje dizajne, a ova upotreba cveća je maksimalno iskoristila nove, zapadnjačke cvetove koji su dolazili na ostrvo.

Takođe je pod jakim uticajem zapadnih umetničkih i dizajnerskih pokreta bio džijuka stil uređenja ikebana. Praktičari prave ove aranžmane sa slobodnijim, improvizovanim pristupom dizajnu. Uprkos opuštenijim stilovima, ikebana je krajem 19. i početkom 20. veka i dalje bila umetnička forma rezervisana za višu klasu.

Do 1930-ih i 1940-ih, međutim, otvaralo se sve više ikebana škola koje su činile nastavu i oblik umetnosti pristupačnijim ljudima iz svih klasa, zemalja i kultura. Ova ekspanzija ikebana dovela je do razvoja bezbroj novih škola i stilova.

Danas, samo u Japanu, postoje hiljade škola ikebana koji podučavaju moderne i tradicionalne japanske stilove cvetnog aranžmana.

Posude i posude u Ikebani

U ikebani, posuda u kojoj izlažete svoje cveće je sastavni deo celokupnog dizajna i ne bi trebalo da bude samo naknadna misao. Posuda predstavlja osnovu ili tlo iz koje ostatak vašeg dizajna može da raste.

Obično se bira određena posuda jer je to najbolja vrsta posude za određenu vrstu cveća. Ne samo da bi trebalo da bude lepa, već i posuda treba da bude dizajnirana da pomogne u očuvanju života cveća u vašem aranžmanu.

Vaša odabrana posuda ili posuda ne bi trebalo da sakriva stabljike vašeg cveća, žice koje ih drže na mestu ili vodu u vazi. Tradicionalne posude za ikebana obično su plitke i široke, prikazujući cveće na način koji izgleda kao da prirodno raste iz zemlje. Takođe ostavljaju vidljivu površinu vode.

U ikebani, različite vrste kontejnera imaju različita simbolička značenja. Boje, oblici i materijali koji se koriste za izradu kontejnera mogu nositi različite predstave i uticati na suštinsko simboličko značenje ili emocionalni osećaj aranžmana ikebana.

Ikebana pokloni i dom

Zahvaljujući školama ikebana koje niču širom sveta, cvetni aranžmani u stilu ikebana postali su popularni i uobičajeno dostupni u zapadnom svetu. Svojom jedinstvenom estetikom i elegantnim izgledom, postali su popularan izbor za poklone, proslave i obeležavanje raznih prilika.

Pogodne prilike za poklanjanje ikebana aranžmana
Ikebana aranžmani su savršen poklon za razne prilike i proslave. Kada birate između dizajna ikebana ili tradicionalnog zapadnog cvetnog dizajna, važno je uzeti u obzir svog primaoca i njegov sopstveni individualni stil i estetske preferencije.

Elegantan, minimalistički izgled ikebane veoma je poželjan za čestitke, svečane prilike, poklone za kolege i poklone za one sa modernijim ili minimalističkim smislom za dizajn.

Kada poklanjate ikebanu, imajte na umu i izbor boja i cveća koji se koriste u vašem dizajnu. Dok se simbolizam ikebane obično pridržava japanske hanakotobe, vaš primalac bi mogao biti upoznatiji sa zapadnim cvetnim simbolom, koji može predstavljati tešku simboličku zagonetku.

Kada ste u nedoumici, izaberite aranžman ikebana koji smatrate lepim, koji izgleda da odgovara emociji prilike ili za koji mislite da će se dopasti vašem primaocu.

Koliko koštaju Ikebana aranžmani?
Cena aranžmana za ikebana može značajno da varira u zavisnosti od različitih faktora kao što su retkost korišćenog cveća, složenost dizajna, veličina aranžmana, cvećara i još mnogo toga. Svaki od ovih faktora doprinosi ceni cvetnog aranžmana i može rezultirati višom ili nižom cenom. Kao rezultat toga, cena jednog cvetnog aranžmana ikebana može da varira od oko 50 dolara do hiljada dolara.

Iako ovi dizajni mogu koštati nešto više od tradicionalnih aranžmana, zbog visokog nivoa pažnje na detalje koji je potreban za njihovo projektovanje i izgradnju, oni nisu uvek najskuplji izbor.

Mnoge onlajn usluge dostave cveća danas takođe nude širok izbor ikebana cvetnih aranžmana za poklone i za dom.

Lepa estetika i bogata simbolika
Bez obzira da li želite da doživite živi deo japanske istorije i bogate kulturne tradicije iz udobnosti svog doma ili jednostavno želite da uživate u pažljivo negovanoj estetici i lepoti, oboje možete da uradite sa cvetnim aranžmanom ikebana. Ovi ljupki elegantni aranžmani istinski koriste minimalističke principe dizajna kako bi postigli snažan vizuelni i emocionalni uticaj, stvarajući lepotu hiljadu cvetova sa samo jednim cvetom.