Kada i kako zalijevati dalije osnovni vodič

Sve što treba da znate o zalivanju cveća dalije kod kuće
Dalije su san ukrasnog baštovana, sa velikim cvetovima (neki su toliko veliki da se zovu Dinnerplate Dahlias) u zapanjujućoj lepezi boja. Jedna od bitnih komponenti da ove biljke cvetaju iz godine u godinu je ispravna tehnika zalivanja. U ovom članku ćete saznati kada i kako zalijevati Dalije da bi bile zdrave i srećne.

Kada i kako zalijevati dalije – osnovni savjeti

Ubrzo nakon sadnje, dalijama je potrebno vrlo malo vode da bi se uspostavile. Kada porastu i sazre, potrebno im je redovno zalivanje i vole da im zemlja ostane blago vlažna za snažno cvetanje. Klima i uslovi zemljišta će uticati na to koliko često treba da zalivate, tako da je najbolje da testirate zemlju prstom i vodom kada je gornji sloj suv.

O dalijama

Rod Dahlia je neverovatno raznovrstan i podjednako popularan, sa 42 vrste i naizgled neograničenim brojem hibrida i sorti. One su jedna od najcenjenijih ukrasnih biljaka u kućnim baštama zbog svog geometrijskog cveća u zapanjujućoj paleti boja. Ovo cveće je takođe daleko veće od mnogih drugih, što čini zadivljujući prikaz u bašti ili u vazi.

Dalije su članovi porodice Asteraceae ili Aster koji se obično nalaze u kućnim baštama. Uglavnom su porijeklom iz Centralne Amerike, posebno Meksika, i korišćeni su kroz istoriju kao izvor hrane, za medicinu, pa čak i u infrastrukturi.

Postoji toliko različitih vrsta dalija, kategorisanih po obliku cveća. Prema Američkom društvu dalija, 20 od ovih kategorija nudi niz i interesovanje za svaki cvet:

Formal Decorative
Neformalno dekorativno
Polu-kaktus
Straight Cactus
Incurved Cactus
Laciniated
Lopta
Minijaturna lopta
Pompon
Stellar
Lokvanj
Novitet potpuno duplo
Božur
Anemone
Novelti Open
Collarette
Orhideja
Orchette
Jedno
Mignon Single

Važnost pravilnog zalivanja

Svi već znamo da je biljkama potrebna voda da bi funkcionisale i preživele. Polako će se smežurati i umrijeti bez toga, često nemogući da se ožive. Ali zašto je voda toliko važna za zdravlje i rast biljaka?

Biljne ćelije se uglavnom sastoje od vode. Ovo ne samo da omogućava ćelijama da funkcionišu kako bi trebalo, već im daje i oblik, držeći biljku uspravnom. To je jedan od razloga zašto biljke počinju da venu i padaju kada se podvode.

Biljke crpe ovu vodu iz korena. Ali to nije sve što apsorbuju. Voda je sredstvo za transport hranljivih materija oko biljke. Bez vode, ti hranljivi sastojci bi jednostavno ostali u zemljištu, nesposobni da se prenose do delova biljke kojima je to potrebno.

Voda je takođe vitalni deo procesa fotosinteze. To je jedan od dva elementa (zajedno sa ugljen-dioksidom) koje biljke pretvaraju u „hranu“ da bi održale cvetanje i rast, podstaknute energijom sunca. Bez vode, fotosinteza, a time i rast, nije moguća.

Samo zalivanje nije jedina briga u nezi biljaka. Način na koji zalivate takođe čini razliku. Dok mnogi baštovani zalivaju odozgo radi lakšeg zalivanja, zalivanje samo zemlje i duboko zalivanje je najbolji način da se osigura da dopre do svih korena, a da se spreči bolest iznad zemlje.

Kada zalivati dalije

Ubrzo nakon sadnje, dalijama nije potrebno često zalivanje da bi se uspostavile. Duboko zalivanje odmah nakon sadnje trebalo bi da bude dovoljno da ih održi dok ne izađu iz zemlje. To je zato što novozasađeni gomolji nemaju korenje koje bi apsorbovalo vlagu iz zemlje, a svaki višak će samo visiti okolo i istruliti gomolj. Početna vlaga će pokrenuti rast korena, nakon čega možete započeti svoju redovnu rutinu zalivanja.

U ranim fazama rasta, dalijama je potrebno zalivanje svakih nekoliko dana, preferirajući da zemlja ostane vlažna i blago se osuši pre ponovnog zalivanja. Kada biljka počne da cveta i temperatura se poveća, biće joj potrebna voda češće. Važno je da ne odlažete sa zalivanjem predugo jer to može dovesti do stresa koji će ograničiti potencijal cvetanja gomolja.

Da li dalije preferiraju vlažno ili suvo tlo?
Jednom zrele, dalije su ljubitelji vode koji preferiraju vlažno tlo. Međutim, s obzirom na to, tlo ne može biti previše vlažno ili mokro. Ovo će brzo dovesti do toga da biljka istrune i odumre, pa se neće moći sačuvati za sledeću sezonu. Nemojte zalivati kada je gornji sloj još vlažan da biste sprečili probleme sa truljenjem.

Sezonske promene
Vaša zona rasta će takođe uticati na to kada ćete ponovo morati da zalivate. Oni u toplijim zonama sa toplim i sunčanim letima moraće da zalivaju mnogo češće od onih u hladnijim, umerenijim regionima. Slično tome, nivoi kiše će uticati na to kada trebate zalivati. Ako živite u regionu sa velikim letnjim padavinama, samo ćete i potrebno je dodati još vode tokom sušnih perioda, a ostalo prepustiti majci prirodi.

Kako zalijevati Dalije

Koristeći crevo ili kantu za zalivanje, zalijte oko osnove biljke, protežući se do ivica rasta lista. Izbegavajte da voda dođe na listove i stabljike jer to može dovesti do proliferacije bolesti.

Zalivajte što bliže zemlji kako biste sprečili da se kapljice odbijaju i udare u donje listove. Zalivajte polako i duboko da u potpunosti prodre u tlo, osiguravajući da su svi delovi zemlje zasićeni.

Ako je pristup zemljištu težak u zbijenim krevetima, pokušajte da instalirate sistem za navodnjavanje kap po kap kako bi vaše dalije stalno zalivale bez rizika od bolesti.

Znaci podvodnjavanja
Iako im nije potrebno mnogo vode u ranim fazama rasta, ove biljke postaju mnogo žedne kako počinju da cvetaju i rastu. Treba ih zalijevati tek kada se gornji sloj zemlje osuši, održavajući korijenje ispod zemlje stalno vlažnim i hladnim. Zalijte manje od toga i počećete da primećujete nekoliko problema sa rastom vaših biljaka.

Prva stvar na koju treba obratiti pažnju je žutilo lišća. Iako postoji mnogo uzroka za ovaj uobičajeni problem, glavni je uglavnom nedovoljan. Takođe mogu postati tanki, smeđi i hrskavi na krajevima. Nedostatak cveća u kombinaciji sa žutim listovima prilično je jasan znak da vašoj biljci nedostaje vode.

Pažljivije pogledajte tlo ako primetite bilo koji od ovih znakova. Ako je suva – ili još gore, tvrda i zbijena – vašoj biljci je odmah potrebna voda. Obavezno promenite i svoju rutinu zalivanja kako biste sprečili da se isti problemi pojave u budućnosti.

Znaci prekomernog zalivanja
Prekomerno zalivanje je mnogo štetnije za vaše dalije nego povremeno nedovoljno zalivanje, jer ga je mnogo teže ispraviti. Prekomerno zalivanje možda nije čak ni rezultat vašeg fizičkog dodavanja previše vode u zemlju, već nedostatak drenaže u tlu ili možda dugi nalet neočekivane kiše.

Zalivene Dalije će početi da venu i postaju mlohave. Listovi i stabljike mogu biti mekani i kašasti, sa smeđim i žutim mrljama duž listova. Ovo smeđe boje može se proširiti i na cveće, pri čemu ivice postaju suve i hrskave jer korenje prestaje da uvlači vlagu.

Krtole će takođe početi da omekšaju, što je problem koji možete otkriti tek kada ih iskopate na kraju sezone. Nažalost, to znači da se krtole ne mogu čuvati i sačuvati. Moraćete da ih se rešite i kupite nove gomolje za sadnju sledeće godine.

Pošto je prekomerno zalivanje teško popraviti, najbolje je da ga sprečite u potpunosti prateći ove savete:

Ne zalivajte kada je gornji sloj zemlje još uvek vidljivo vlažan. Koristite prst da testirate zemlju i vodu kada se prva 2 inča osuše.
Nemojte saditi svoju Daliju u niskom području gde voda ima tendenciju da se skuplja.
Izmenite tlo pre sadnje kako biste osigurali da se dobro drenira i da ne zadržava višak vlage.
Posadite na suncu kako biste osigurali brzo isparavanje nakon dugih perioda kiše.

Zalivanje cveća Dalije – poslednja reč

Dalije mogu imati malo reputacije, ali svakako nisu teške biljke za njegu. Jednom kada shvatite njihove potrebe – uključujući i kako ih najbolje zalijevati – imaćete zapanjujuće cvjetove koje možete očekivati iz godine u godinu. Za više, pogledajte naš detaljni vodič za sečenje cveća dalija za aranžman vaze ili buketa.