Najbolja mešavina tla za paprati staghorn osnovni saveti

Sve što treba da znate o paprati i zemljištu staghorna!

Staghorn paprati su neobične, privlačne drevne biljke koje se mogu čuvati kao kućne biljke sa posebnom pažnjom. Za razliku od većine sobnih biljaka, one zapravo ne vole da se ukorenjuju u tlu. Kao epifiti koji ukorenjuju drveće, potreban im je drugačiji raspored za svoje korenje. Da bismo vam pomogli, pokriti ćemo neke osnove tla i podeliti najbolju mešavinu zemljišta za staghorn paprati.


Najbolje tlo za paprati staghorn
Staghorn paprati prirodno rastu na drveću, tako da im je potrebna labava mešavina za saksije na bazi kore i relativno malo minerala ili kamena. Ne treba im visoka plodnost, ali stari kompost ili stajnjak mogu im pomoći da rastu tokom vremena. Uravnotežite drenažu i kapacitet zadržavanja vlage za ovu biljku.

Zašto je izbor zemljišta bitan

Šta tlo pruža staghorn paprati? Prvo, dobra zemlja za saksije služi kao osnova za sve vrste paprati, pružajući sidro u kojem korenje može rasti.

Ali tlo čini više nego samo pričvršćivanje biljke na mestu. Najpogodnije zemljište za saksije takođe obezbeđuje hranljive materije, kiseonik i vodu koje su biljke potrebne. Kako zemljište utiče na zdravlje Staghorn Fern?

Hranljive materije: Zemljište obezbeđuje hranljive materije koje su biljke potrebne za preživljavanje, kao što su bakar, azot, magnezijum i fosfor. Biljke apsorbuju minerale kroz korenje.
Voda: Zemljište je puno pora ili malih prostora između čestica. Pore otvore vodu i biljke uzimaju kroz svoje korenje. Vlaga se zatim distribuira po biljci, zajedno sa kiseonikom i hranljivim materijama. Voda takođe deluje kao sistem za hlađenje, sprečavajući biljke od pregrevanja isparavanjem kroz lišće.
Vazduh: Pore tla takođe sadrže vazduh. Staghorn paprati koriste vazduh da transformišu šećere u energiju koja im je potrebna za preživljavanje.
Izolacija: Zemlja deluje kao izolator za koren biljke aloje, koji štiti od značajnih temperaturnih fluktuacija.
Za specijalne sobne biljke poput staghorn paprati, upotreba pravog materijala je ključna za rast. Ova biljka ne može uspeti u bilo kom starom baštenskom zemljištu ili mešavini iz prodavnice.

Staghorn paprati se takođe mogu montirati na daske sa baštenskom mahovinom koja se koristi da zadrži vlagu oko njihovog korena, a takođe je odlična i kao sobna viseća biljka.

Koje su primarne komponente koje se koriste u mešavini zemljišta za saksije?

Dostupan je veliki izbor mešavina za zalivanje, ali svaka se sastoji od sličnih komponenti. Sledeći materijali se obično koriste u mešavini za saksije.

Fine borove kore, koje su fino mleveni komadići borove kore da ponude kiseli organski materijal koji dobro drži vodu.
Sphagnum tresetna mahovina obično drži najviše vode, ali daje malo hranljivih materija i brzo se zbija osim ako se ne dodaju drugi sastojci.
Coco coir, nusproizvod kokosa koji dobro drenira, ali zadržava malo vode.
Kompost i drugi organski materijali, uključujući ostareli iver i druge šumske proizvode, obezbeđuju hranljive materije i dobro drže vodu.
Šljunak, kamenje i šljunak, brzo drenirajući materijali koji su posebno dobri za kaktuse
Pesak, još jedan materijal koji podstiče drenažu i koji se može sabiti ako se previše koristi.
Plovac, lagan i dobro drenirajući vulkanski kamen koji može da zameni perlit i vermikulit
Perlit i vermikulit, dva ekspandirana mineralna materijala koja ne obezbeđuju hranljive materije, ali pomažu u otpuštanju i podsticanju drenaže u mešavini zemljišta.
Aktivatori zemljišta, dodatni proizvodi kao što su huminska kiselina ili sredstva za vlaženje.
Uobičajeni znaci da koristite pogrešnu mešavinu tla za staghorn paprati
Kada se staghorn paprat drži u zemljištu sa pogrešnim kapacitetom zadržavanja vlage ili pH nivoom, oni imaju tendenciju da pate. Opušteni listovi, žutilo, smeđe boje i nabori – sve to ukazuje da nešto nije u redu sa zemljom.

Ovi problemi mogu takođe doći zbog problema sa vodom, ali nepravilni nivoi vlage su takođe povezani sa lošim izborom tla.

Važnost dobro drenirajućeg zemljišta za saksije za staghorn paprati
Pošto paprati staghorn više vole da ostanu vlažne, mogle bi brzo da istrunu ako se posade u gustu zemlju nalik sunđeru. Ovo bi zadržalo previše vode za njih i ugrozilo ne samo korenje, već i štitaste listove paprati.

Kada se montira na dasku, mahovina od sfagnum orhideje ili vreća koja se koristi za umotavanje korena služi kao zamena za zemljište sa veoma dobrom dreniranjem koja još uvek zadržava dosta vlage.

Koji pH nivoi u tlu su najprikladniji za staghorn paprati?
Kada se sadi u mešavini bez zemlje u visećoj korpi ili loncu, organski materijal i drenaža mešavine važniji su od pH vrednosti. Blago kisela zemljišta su poželjnija u odnosu na ona koja su alkalna, što čini celu mahovinu sfagnuma idealnim materijalom.

Kućni recept za vrhunsku mešavinu staghorn paprati

Za paprati staghorn zasađene u saksijama ili košarama, pokušajte da pomešate:

2 dela kore orhideje
2 dela sphagnum tresetne mahovine
1 deo vermikulita, perlita ili plovućca
1 deo komposta ili termički obrađenog kravljeg đubriva.

Pomešajte sastojke i testirajte na drenažu, dodajući mešavinu kaktusa ili više kore orhideja do 50% zapremine dok se dobro ne iscedi.

Za biljke postavljene na dasku, obično je sve što je potrebno šaka cele mahovine sfagnuma ili komposta umotanog u prirodnu foliju.

Najbolja prethodno mešana tla za staghorn paprati
U malom slučaju, mešavina kaktusa ili orhideja iz bilo kog renomiranog izvora će dobro funkcionisati za manji staghorn paprat. Ovo su takođe sve dobre opcije:

Cela mahovina sfagnum dobro funkcioniše za postavljene paprati, ali nemojte je mešati sa finom i prosijanom tresetnom mahovinom koja se koristi za kontejnere.

Staghorn paprati trebaju dobru drenažu i puno organskog materijala, a ne mineralne sastojke kao što su kamenje, vermikulit i pesak. Izbegavajte mešavine kaktusa koje su teške na šljunku i malo raspadnute kore ili komposta.

Česta pitanja o mešavini zemljišta za paprati staghorn:
Koliko često treba da menjam zemljište za svoju staghorn paprat?
Staghorn paprati treba novo zemljište samo kada im korenje vidljivo raste iz saksije ili brda. Ne treba im puno hranljivih materija, tako da nije potrebno presađivanje za osvežavanje zaliha.

Mogu li koristiti zemlju za kaktuse za staghorn paprat?
Zemljište za kaktuse koje sadrži najmanje 70% organskog materijala, a ne ekspandiranih minerala, dobro će funkcionisati za ovu biljku. Pokušajte da kupite mešavinu plovca ili šljunka i dodajte koru orhideja ili šumske proizvode da biste uravnotežili sopstvenu mešavinu.

Da li paprati staghorn vole mokro ili suvo tlo?
Potrebna im je vlaga i ne vole da se suše, ali im je potrebna dobra drenaža da bi sprečili truljenje. Uzmite u obzir da prirodno rastu na strani drveta gde kora i mahovina pomažu da zadrže malo vlage bez da ih udave.

Koja su primarna razmatranja za tlo pri presađivanju staghorn paprati?
Dobra drenaža je najvažnija, zajedno sa organskim materijalom i visokim sadržajem kore ili drveta.

Da li veličina biljke utiče na mešavinu zemljišta za Staghorn Ferns?
Veće biljke bolje rade kada su postavljene u mahovinu od sfagnuma ili vreću, a ne u mešavinu tla. Manje biljke se dobro snalaze u mešavinama koje dobro dreniraju.

Da li posuda za saksije utiče na vrstu mešavine zemljišta za staghorn paprati?

Korpama i saksijama je potrebna standardna mešavina zemlje sa visokim sadržajem organskog materijala. Ako odaberete nosač kao što je drvena ploča ili žičana korpa, možda će vam trebati mahovina od sfagnuma ili vreća sa malo komposta pomešanog oko korena.

Da li staghorn paprati trebaju duboke posude za saksiju?

Staghorn paprati se ukorenjuju prilično plitko i vole da ostanu gužve. Nemojte ih saditi u duboke ili izuzetno velike kontejnere, umesto toga držite korenje malo pritisnuto veličinom kontejnera.

Okončanje

Staghorn paprati su zanimljive jer se mogu rado uzgajati u saksiji dugi niz godina, a zatim preći u zidnu dekoraciju postavljanjem na dasku. Odabirom odgovarajuće mešavine zemlje, podesićete svoje paprati za dug i zdrav život.

Pored toga, nemojte se plašiti da uklonite i presadite male mladunce koji se formiraju sa strane ovih biljaka kada su dobro negovani. Imajte pri ruci malo labave zemlje za saksije bogatu korom da sadite ove potomke kad god su spremni.