najboljih vrsta biljaka za balkone i krovne terase

Savršene biljke za vaš balkon ili krovnu terasu

Ako trenutno koristite svoj balkon ili terasu za skladištenje ili ste ih postavili za opuštanje, ali nemate biljke, onda propuštate značajnu priliku da napravite sopstvenu, ličnu, spoljašnju oazu. Kada birate biljke za vaš otvoreni prostor, uzmite u obzir sledeće savete i listu savršenih biljaka za balkone i krovne terase.

Prednosti biljaka i balkona

U zavisnosti od toga koliko ste bliski komšijama i arhitektonskog dizajna vašeg balkona ili terase, možda ćete imati koristi od dodatne privatnosti. Biljke su vizuelno privlačan način da postignete veću privatnost od svojih suseda, dok sebi pružate nešto lepo za gledanje. Lisnate tropske biljke, vinove loze i žbunje su dobre opcije ako želite da povećate privatnost.

Ponekad se na otvorenom na balkonu ili terasi i dalje osećate kao da ste usred betonske džungle. Najbolji način za borbu protiv ovoga je sa živim biljkama. Napravite svoj deo zelene, šumske ili tropske oaze tako što ćete ukrasiti svoj prostor raznim živim biljkama.

Sena

Biljke, posebno drveće, žbunje i vinova loza, pružaju privlačan izvor senke kako bi vaš balkon ili terasu bio hladan, a istovremeno pomažu da se blokira deo direktne sunčeve svetlosti, održavajući vaš dom hladnim i unutra.

Kvalitet vazduha

Mnogi od nas idu napolje na svež vazduh, ali ako živite usred velikog grada, verovatno udišete mnogo štetnih hemikalija i zagađenja. NASA-ina studija čistog vazduha otkrila je da nekoliko vrsta biljaka može pomoći u uklanjanju toksičnih hemikalija iz vazduha. Iako vaše balkonske biljke neće očistiti celu atmosferu, one mogu pomoći da se ublaži deo zagađenja u vašem prostoru. Što više biljaka, to je vazduh čistiji!

Smanjenje zagađenja bukom

Ne morate da pravite betonski zid oko svoje terase da biste blokirali zvukove grada; biljke su efikasan metod za smanjenje zagađenja bukom. Da biste prigušili zagađenje bukom, izaberite mnogo lisnatih biljaka. Što više listova, to bolje. Razmislite o uzgoju čitavog zida od bršljana koristeći pažljivo postavljene rešetke.

Feng šui

U feng shui praksama, balkon ili terasa predstavljaju vezu između unutrašnjosti i spolja. To je otvor za vaš dom gde možete uvući pozitivnu energiju. Odabir biljaka koje privlače pozitivnu energiju (smokve, areka palme, geranijum, bilje, biljke kišobrana, bršljan ili srećni bambus) je odlično mesto za početak.
Stvari kojih treba biti svestan
Stvari kojih treba biti svestan

Pre nego što izaberete biljke za balkon, uzmite u obzir sledeće faktore:

Izlaganje svetlosti

Izgled i orijentacija vašeg balkona utiču na količinu sunčeve svetlosti koju će biljke dobiti. Na primer, izaberite biljke koje ne zahtevaju direktnu sunčevu svetlost ako imate balkon okrenut prema severu. Ako je vaš balkon okrenut prema jugu, trebaće vam biljke koje mogu tolerisati puno sunca.

Izloženost vetru

U zavisnosti od toga koliko spratova gore živite, vetar na vašem balkonu ili terasi može biti intenzivniji nego na nižim nivoima. Ako imate vetrovit balkon, moraćete da izaberete čvrstu biljku i kontejner dovoljno veliki da ga utegnete sa kamenjem na dnu. Ili možete da prikažete svoju biljku van direktne sile vetra.

Temperatura i vlažnost

Uzmite u obzir godišnje doba i temperaturu u vašem regionu i obavezno izaberite biljku koja može tolerisati temperaturni opseg i nivoe vlažnosti.

Očekivanja rasta i raspoloživi prostor

Naravno, želite da izaberete biljku koja će stati na vaš balkon bez osećaja gužve kada je donesete kući. Ali ne zaboravite da razmislite kako će vaša biljka stati nakon još šest, 12 ili 24 meseca rasta. Koliko brzo i koliko velika se očekuje da će vaša nova biljka rasti?

Kontejneri i oprema za uzgoj

U zavisnosti od vrste biljke koju odaberete, biće vam potrebna različita oprema za uzgoj i kontejneri. Određene biljke se dobro snalaze u standardnoj saksiji, dok prateće biljke izgledaju bolje u visećim sadnicama. Ako izaberete lozu koja se penje, kupite rešetku da biste je poduprli (dok stvarate privatnost).

Zahtevi za održavanje

Neke biljke zahtevaju više održavanja od drugih. Odredite koliko obrezivanja, đubrenja i presađivanja želite da uradite i izaberite biljku koja odgovara vašim željama (i nivou veštine nege biljaka).

Ptice gnezdarice i insekti

Imajte na umu da biljke na otvorenom mogu privući ptice, oprašivače i druge insekte na vašu terasu ili balkon. Ovo je posebno tačno ako izaberete cveće, drveće, žbunje i/ili domaće biljke.

Zimzeleno protiv sezonskih biljaka

Takođe je važno razmotriti da li želite da zamenite svoje balkonske biljke novim selekcijama svake godine ili ćete izabrati biljke koje mogu da uspevaju i prežive tokom cele godine u vašoj klimi. Ako želite da vaše biljke žive godinama, moraćete da razmislite pažljivo birajte – posebno ako živite u hladnijem području.

25 najboljih opcija za biljke na balkonu

1. Masline
Masline za balkone ili krovne terase

Stabla masline imaju srebrnozeleno lišće i relativno su mala u poređenju sa drugim vrstama drveća, jer retko rastu više od 25 do 50 stopa. Dobro se drže u posudama i pogodne su za sunčani balkon. Kako kaže poznata izreka „prođi maslinovu grančicu“, masline simbolizuju prijateljstvo i mir. Kao stabla koja donose plodove, ona su i simbol obilja.
Pogodne zone za uzgoj: USDA zone 10 – 11
Zahtevi za svetlo: 6 do 8 sati jarke, direktne sunčeve svetlosti
Idealna ekspozicija: okrenut prema jugu
Održavanje: Nisko održavanje – zahteva lagano orezivanje i đubrenje u proleće.

2. Jasmin
Biljke jasmina na balkonu

Biljke jasmina rastu i kao loza i žbunje i mogu biti listopadne ili zimzelene, u zavisnosti od vrste. Oni proizvode bujne, zelene listove i obilne bele cvetove kada cvetaju. Prijatan za balkon ili terasu je slatki miris koji emituje cveće jasmina. Miris je posebno jak nakon zalaska sunca. Ako izaberete sortu jasmina koji je vinova loza, obavezno obezbedite rešetku za podršku.
Pogodne zone za uzgoj: USDA zone 9 – 10
Zahtevi za svetlo: Najmanje 6 sati direktnog sunca dnevno
Idealna izloženost: Jug, istok ili zapad
Održavanje: Umereno održavanje – zahteva rezidbu, đubrenje i često zalivanje.

3. Indijski glog
Biljke indijskog gloga za balkone ili krovne terase

Savršen za balkone sa ograničenim prostorom, indijski glog je mali grm koji prirodno raste u kompaktan, uredan, zaobljen oblik. Imaju atraktivno lišće koje počinje kao bronzana nijansa pre nego što sazre u živahnu, sjajnu zelenu. Ovaj grm cveta belim ili svetlo ružičastim cvetovima u obliku zvezda u čvrsto zbijenim grozdovima. Plave bobice prate cvetanje i ostaju tokom zime.
Pogodne zone za uzgoj: USDA zone 7 – 11
Zahtevi za osvetljenje: Najmanje 6 sati punog sunca u većini dana
Idealna izloženost: Jug, istok ili zapad
Održavanje: Nisko održavanje – zahteva lagano orezivanje i retko đubrenje.

4. Verbena
Biljke verbene za balkone ili krovne terase

Biljke verbene daju velike i upadljive kore od sićušnih cvetnih grozdova sa pet latica u živim nijansama ružičaste, ljubičaste, crvene, narandžaste, žute i bele. Određene sorte su trajnice koje će cvetati iz godine u godinu na vašem balkonu ili terasi, dok su druge jednogodišnje biljke koje će cvetati samo jednom. Verbena je odličan atraktant za razne oprašivače, što je čini fantastičnim izborom za podršku autohtonoj flori i fauni u vašem području.
Pogodne zone za uzgoj: USDA zone 5 – 8
Zahtevi za svetlo: Najmanje 6 do 8 sati direktne sunčeve svetlosti dnevno
Idealna ekspozicija: Južna strana
Održavanje: Nisko održavanje – zahteva redovno zalivanje

5. Pampas trava
Pampas trava biljke za balkone ili krovne terase

Pampas trava je zapanjujuće lepa vrsta ukrasne trave. Raste u velikim nakupinama živopisnih zelenih oštrica. Kada cveta, pampas trava proizvodi visoke izdanke pernatih cvetova nalik na perjanicu u nijansama mlečno bele, krem, breskve, žute, srebrne i delikatne ružičaste. Pampas trava može narasti da bude prilično velika – čak i kada je zasađena u kontejneru. Za svoju terasu izaberite patuljastu sortu i veliki kontejner koji će joj dati dovoljno prostora za širenje.
Pogodne zone za uzgoj: USDA zone 7 – 11
Zahtevi za svetlo: Najmanje 6 sati direktnog sunca dnevno
Idealna izloženost: Jug, istok ili zapad
Održavanje: Nisko održavanje – zahteva godišnju rezidbu i redovno zalivanje

6. Begonija
Biljke begonije za balkone ili krovne terase

Biljke begonije koje cvetaju uparuju atraktivne cvetove sa podjednako lepim lišćem. Njihovo lišće se kreće u nijansama zelene do kestenjaste i crvene, a lepršavo, meko cveće dolazi u čitavom nizu toplih boja, uključujući narandžastu, breskvu, žutu, crvenu, roze i belu. Savršeni za uzgoj u malim kontejnerima, odličan su izbor za ukrašavanje stola ili punjenje veće posude na senovitom balkonu.
Odgovarajuće zone gajenja: Višegodišnje u USDA zonama 8 – 11 Godišnje u USDA zonama 3 – 7
Zahtevi za svetlo: Jarko, indirektno svetlo do delimične senke
Idealna ekspozicija: Sever, istok ili zapad
Održavanje: Malo održavanja – zahteva umereno zalivanje i malo rezidbe pre zimovanja

7. Geranium
Biljke geranijuma za krovne terase ili balkone

Postoji više od 400 vrsta i sorti geranijuma, koji se takođe često nazivaju ždralovi. Dolaze u raznim jednogodišnjim, višegodišnjim i dvogodišnjim biljkama i fantastična su opcija za kontejnerski vrt na sunčanom balkonu ili terasi. Imaju široko, mesnato lišće u svetlo zelenoj boji i niz boja, uključujući crvenu, bordo, ružičastu, ljubičastu, breskvu i belu. Geranijumi takođe nose bogato značenje i simboliku i divan miris koji je sličan mirisu ruže, ali sa dodirom citrusa.
Pogodne zone za uzgoj: USDA zone 3 – 9
Zahtevi za osvetljenje: Najmanje 6 sati punog sunca dnevno

Izloženost: Jug, zapad ili istok
Održavanje: Nisko održavanje – zahteva orezivanje na kraju sezone

8. Bougainvillea
Biljke bugenvilije koje rastu na balkonu

Bugenvilije su biljke za toplo vreme koje su apsolutno zapanjujuće kada cvetaju. Biljke bugenvilije najčešće se vide kako rastu kao vinove loze koje mogu u potpunosti da pokriju ogradu, rešetku ili ogradu svojim bujnim lišćem i pramenom magenta-ružičastih cvetova. Međutim, oni su takođe dostupni u obliku drveća i grmlja. Ako je vašem balkonu potrebna privatnost, bugenvilija je predivan način da napravite pokrivač, jer će prerasti preko zaštitne ograde balkona.
Pogodne zone za uzgoj: USDA zona 9 (ako je zaštićena) – 10
Zahtevi za svetlo: Najmanje 6 sati direktnog sunca dnevno
Idealna izloženost: Jug, istok ili zapad
Održavanje: Umereno održavanje – zahteva rezidbu nakon što se cvetaju i đubrenje tokom vegetacije

9. Arborvitae
Arborvitae za balkone ili krovne terase

Arborvitae su atraktivne zimzelene biljke koje su dostupne i kao drveće i kao žbunje. Imaju visok, vitak oblik koji se sužava prema vrhu, zbog čega izgledaju pomalo kao mršave piramide. Ove zimzelene biljke se obično sade u zemlju da bi se stvorile žive ograde i vetrobrani. Međutim, mogu se uzgajati i u kontejnerima na vašem balkonu. Izaberite manju sortu kako biste bili sigurni da vaše arborvitae neće prebrzo prerasti svoj prostor.
Pogodne zone za uzgoj: USDA zone 3 – 8
Zahtevi za svetlo: Najmanje 6 sati pune, direktne sunčeve svetlosti dnevno
Idealna izloženost: Jug, istok ili zapad
Održavanje: Umereno održavanje – zahteva svakodnevno zalivanje i često podrezivanje

10. Ivi
Biljke bršljana koje rastu na balkonu

U rodu Hedera postoji oko 15 vrsta zimzelenih biljaka bršljana. Neki od njih imaju navike penjanja, dok su drugi puzavice. Biljke bršljana imaju bujne listove u obliku prostora koji se kreću u nijansama zelene od duboke do živopisne. Biljke bršljana nisu samo atraktivne, već su i fantastične za stvaranje prirodne privatnosti duž ograde, ograde, rešetke ili bilo koje prirodne strukture. Pored toga, bršljani će se popeti na zidove od cigle ili stena, stvarajući divnu pozadinu za vaš privatni raj na otvorenom.
Pogodne zone za uzgoj: USDA zone 4 – 13
Zahtevi za svetlo: Jarko, indirektno svetlo
Idealna ekspozicija: Sever, istok ili zapad
Održavanje: Nisko održavanje – zahteva nedeljno zalivanje i đubrenje tokom vegetacije

11. Mandevila
Biljke mandevilla za balkone ili krovne terase

Vinova loza mandevilla je zapanjujuće, ukrasne biljke i veoma su popularne za uzgoj na balkonima i terasama u toplim klimatskim uslovima. Oni proizvode živozelene listove u obliku vesla i kolutove cveća u obliku veša u svetlo ružičastoj nijansi. Biljke mandeville su izuzetno nežne na mraz, ali u njima se i dalje može uživati tokom toplih leta u nešto hladnijim klimama. Međutim, moraćete da unesete svoju mandevilu u zatvorenom prostoru pre nego što temperature padnu ispod 50 ° F (čak i noću) ako želite da preživi do sledećeg leta.
Pogodne zone za uzgoj: USDA 9 – 11
Zahtjevi za svjetlo: 6 sati punog sunca do polusjenke (u vrućim klimama)
Idealna ekspozicija: Jug, zapad ili istok
Održavanje: Nisko održavanje – zahteva svakodnevno zalivanje i đubrenje dvonedeljno tokom sezone cvetanja

12. Ferns
Paprati rastu na balkonu

Paprati su drevne biljke koje se pojavljuju u fosilnim zapisima još pre 360 miliona godina. Za razliku od većine biljaka koje se razmnožavaju polenom i semenom, paprati se razmnožavaju oslobađanjem spora sa donje strane svojih listova (lišća). Ove fascinantne biljke su takođe prilično atraktivne, a ne razmetljive. Sa svojim pahuljastim, gustim lišćem, većina sorti paprati je savršen izbor za smanjenje zagađenja bukom. Pored toga, mogu se uzgajati u različitim kontejnerima. Međutim, posebno su ljupke u visećim korpama u kojima se njihovi listovi mogu razvijati bez ograničenja.
Pogodne zone uzgoja: USDA zone 2 – 11 (u zavisnosti od sorte)
Zahtevi za svetlo: Indirektno svetlo
Idealna ekspozicija: Severno okrenuto
Održavanje: Nisko održavanje – zahteva povremeno zamagljivanje, blago vlažno zemljište i đubrenje dvonedeljno tokom vegetacije.

13. Bambus
Biljke bambusa za privatnost krovne terase

Iako mogu izgledati kao drveće, biljke bambusa su zapravo najveći članovi porodice trava. Ako vam ograničenja prostora i težine dozvoljavaju, određene sorte bambusa mogu se uzgajati u dugim, uskim kutijama za kontejnere kako bi se stvorili potpuno zeleni ekrani za privatnost duž ivica vašeg balkona. Pored toga, biljke bambusa rastu izuzetno brzo (neke od najbržih na svetu), tako da nećete morati dugo da čekate da se vaš balkon oseti kao tajna bašta.
Pogodne zone uzgoja: USDA zone 5 – 13 (u zavisnosti od sorte)
Zahtevi za svetlo: 6 sati direktne sunčeve svetlosti dnevno do delimične senke (u zavisnosti od sorte)
Idealna izloženost: Jug, istok ili zapad
Održavanje: Generalno, nisko održavanje – Zahtevi za negu se razlikuju u zavisnosti od vrste.

14. Drveće citrusa

Drveće citrusa za balkone ili krovne terase

Drveće citrusa uključuje razne vrste sa kojima ste verovatno već upoznati, kao što su stabla pomorandže, limuna, lipe i grejpfruta. Potrebno im je puno direktne sunčeve svetlosti da bi bili zdravi i dali plodove. Čuvanje drveta citrusa može imati veliku isplatu ako živite u toploj i sunčanoj klimi. Ne samo da su lepi na pogled, već i daju cvetove ukusnog mirisa i plodove ukusnog ukusa. Trebaće vam veliki kontejner, pun pogled na sunce i otvoreni prostor na vašem balkonu za smeštaj drveta.
Pogodne zone za uzgoj: USDA zone 9 – 11
Zahtevi za osvetljenje: Najmanje 8 sati direktne sunčeve svetlosti dnevno
Idealna ekspozicija: Južna strana
Održavanje: Umereno održavanje – zahteva nedeljno zalivanje, godišnju rezidbu i đubrenje tokom vegetacije.

15. Fuksija
Biljke fuksije za balkone ili krovne terase

Biljke fuksije uključuju i grmlje i mala drveća. Imaju kapljičaste, viseće cvetove koji imaju egzotičnu lepotu od koje je teško odvratiti pogled. Cvetovi se obično vide u kombinacijama ljubičastih latica sa prašnicima i čašicama fuksije. Takođe dolaze u kombinacijama crvenih, belih, plavih i narandžastih. Ove biljke – posebno njihove grmljaste forme – najbolje se uzgajaju u visećim korpama ili visokim, vitkim kontejnerima gde se njihovo lišće i cvetovi mogu preliti preko ivica i uživati u pogledu odozdo.
Pogodne zone za uzgoj: USDA zone 6 – 7
Zahtevi za svetlo: Indirektno svetlo ili direktno jutarnje svetlo
Idealna izloženost: okrenut ka istoku, prema jugu, zapadu ili severu (u vrućim klimama)
Održavanje: Umereno održavanje – zahteva svakodnevno zalivanje, dvonedeljno đubrenje tokom vegetacije i godišnju rezidbu.

16. Lavanda
Biljke lavande za balkonske bašte

Cvetna biljka, lavanda, pripada porodici mente, ali je najpoznatija po sopstvenom ukusu i mirisu, koji se jednostavno naziva lavanda. Mirisni, ljubičasti cvetovi su mali i nastaju duž visokih uskih šiljaka koji se uzdižu iz žbunastog, srebrnozelenog lišća biljke. U saksiji na svom balkonu, uživaćete u smirujućem mirisu i leptirima koje cveće privlači u vaš odmor na otvorenom.
Pogodne zone za uzgoj: USDA zone 5 – 9
Zahtevi za svetlo: Puno sunce
Idealna ekspozicija: Južna strana
Održavanje: Nisko održavanje – zahteva lagano zalivanje i godišnju rezidbu.

17. Japanski javor
Japanski javor za balkone ili krovne terase

Sorte japanskog javora su popularna drveća za uređenje pejzaža širom sveta jer imaju zanimljivo oblikovano lišće sa lišćem sa dubokim režnjama. Svetlo-zeleno lišće takođe bledi u široku paletu boja u jesen, kao što su bordo, svetlo crvena, narandžasta i žuta. Iako se može činiti da drvo javora ne bi dobro raslo u kontejneru, japanski javorovi mogu napredovati kao deo kontejnerske bašte sve dok imaju veliki kontejner i visokokvalitetno zemljište za saksiju. Pored toga, japanski javorovi se mogu uzgajati i obučavati kao minijaturna bonsai stabla, a ovo je pametna opcija za balkone gde težina velikog kontejnera i vlažno zemljište mogu biti problem.
Pogodne zone za uzgoj: USDA zone 5 – 8
Zahtevi za svetlo: Oko 4 sata direktnog sunca i delimične senke
Idealna ekspozicija: Istok ili zapad
Održavanje: Malo održavanja – zahteva često zalivanje i zaklon od vetra

18. Fontanska trava
Fontana trava za balkone ili krovne terase

Fontanska trava raste u kompaktnim grudvama. Iz središta ovih nakupina izbijaju dugačke, vitke vlati trave u obliku fontana. Boja lišća je od zelene do ljubičaste, a pernati cvetovi dolaze u ružičastim, belim, ljubičastim i crvenkasto-braon varijantama. Fontanska trava je savršen izbor ako želite da stvorite graciozan izgled u svom balkonskom vrtu. Osim toga, ove biljke prilično dobro rastu u kontejnerima u širokom spektru klimatskih uslova.
Pogodne zone za uzgoj: USDA zone 4 – 10
Zahtevi za svetlo: Puno sunce do svetle senke
Idealna izloženost: Jug, istok ili zapad
Održavanje: Malo održavanja – zahteva lagano zalivanje i godišnje sečenje

19. Euonimus
Euonimus biljke za balkone ili krovne terase

Euonimus je ime roda za grupu od oko 175 biljaka, uključujući vinovu lozu, male grmlje i drveće koje ima atraktivno, sjajno lišće sa šarenim šarama različitih nijansi zelene. Za balkone i terase, penjačke sorte su verovatno najbolji izbor jer se mogu okačiti u korpe tako da njihove vitice mogu da se vuku i vijugaju na povetarcu. Sorte vinove loze se takođe mogu posaditi u kontejnere sa rešetkama za penjanje, pružajući malo privatnosti, hladovine i vetrobrana na vašem balkonu.
Pogodne zone za uzgoj: USDA zone 5 – 9
Zahtevi za svetlo: Puno sunce do pune senke
Idealna ekspozicija: Jug, zapad, istok ili sever
Održavanje: Nisko održavanje – zahteva nedeljno zalivanje i godišnje đubrenje

20. Nasturtium
Nasturtium biljke za balkone ili krovne terase

Cvetovi nasturcijuma dolaze u jednogodišnjim i višegodišnjim sortama i prilično su privlačni gledati u kontejnerskoj bašti. Njihovi listovi podsećaju na male jastučiće ljiljana, a imaju velike cvetove u obliku trube, jarko žute, narandžaste i crvene boje. Neke sorte su višegodišnje, dok su druge jednogodišnje. Višegodišnje sorte će se vraćati samo svake godine u dovoljno toplim klimatskim uslovima, ali sve sorte nasturcijuma mogu se uživati kao jednogodišnje biljke skoro svuda.
Pogodne zone za uzgoj: USDA zone 9 – 11
Zahtevi za svetlo: 6 do 8 sati punog sunca dnevno za najbolje cvetanje (toleriše 3 do 6 sati senke)
Idealna izloženost: Jug, istok ili zapad
Održavanje: Nisko održavanje – zahteva gubljenje grla i redovno zalivanje

21. Gardenia
Gardenia biljke za balkone ili krovne terase

Gardenia ima reputaciju kao izbirljiva i teška za negu. Međutim, s obzirom na pravo okruženje, oni su postrojenje za relativno malo održavanja. Gardenije dolaze u nizu malih drveća i žbunja, a proizvode tamnozeleno lišće i izuzetno mirisne cvetove koji su, sa svojim vijugama snežnih ili kremasto belih latica, takođe prilično lepi za gledanje. Ukrašavanje balkona biljkom gardenije znači da možete uživati u njihovom divnom parfemu tokom cele sezone cvetanja.
Pogodne zone za uzgoj: USDA zone 8-11
Zahtevi za svetlo: Direktno sunce do delimične senke sa zaštitom od popodnevnog sunca
Idealna ekspozicija: Istok
Održavanje: Nisko održavanje – zahteva redovno zalivanje i mesečno đubrenje u proleće i leto

22. Hosta
Hosta biljke za balkone ili krovne terase

Ako imate balkon ili terasu okrenut prema severu koji ne prima mnogo direktne sunčeve svetlosti, onda je hosta pogodna za senku odlična opcija za vaše kontejnere. Biljke hoste su lako prepoznatljive po svojim okruglim grozdovima veoma ukrašenog lišća. Listovi su obično kopljastog oblika i imaju upečatljive oznake i šare u boji koje im daju očaravajuće dejstvo kotača. Biljke hoste takođe cvetaju malim grozdovima belih ili svetloružičastih cvetova koji izbijaju na visokim, vitkim stabljikama iz središta okruglih grudvica lišća.
Pogodne zone za uzgoj: USDA zone 3 – 9
Zahtevi za svetlo: Delimično sunce do senke
Idealna ekspozicija: Istok ili sever
Održavanje: Nisko održavanje – zahteva zalivanje dvonedeljno

23. Ligustrum
Ligustrum biljke za balkone ili krovne terase

Biljke ligustrum dolaze u raznim malim grmovima i malim do srednjim stablima. Mogu biti ili zimzelene ili listopadne. Oni proizvode svetlo-zeleno, skoro žuto lišće koje može dodati upečatljiv kontrast biljkama sa lišćem u tamnijoj nijansi zelene. Ligustrum biljke se obično uzgajaju u žive ograde radi privatnosti, ali se takođe mogu efikasno uzgajati u kontejnerima. Samo se pobrinite da vaš dobije dovoljno direktne sunčeve svetlosti da ostane zdrav.
Pogodne zone za uzgoj: USDA zone 5 – 8
Zahtevi za osvetljenje: Najmanje 6 sati punog sunca dnevno
Idealna izloženost: Jug, istok ili zapad
Održavanje: Nisko održavanje – zahteva dvonedeljno zalivanje, lagano orezivanje i đubrenje dva puta godišnje

24. Hortenzija
Uzgajanje biljaka hortenzije na balkonima

Grmovi hortenzije imaju atraktivno lišće i proizvode upadljive grozdove sićušnih cvetova. Ovo cveće je prirodno zelenkasto-bele boje, ali pH nivo tla za saksije biljke može dovesti do toga da cveće cveta u ružičastoj, plavoj ili ljubičastoj boji. Ako odlučite da uzgajate hortenzije na svom balkonu ili terasi, obavezno izaberite velike kontejnere za njihovu sadnju; Koreni hortenzije brzo rastu i uskoro će prerasti svoju posudu ili zakržljati ako počnete sa premalom saksijom.
Pogodne zone za uzgoj: USDA zone 3 – 7
Zahtevi za svetlo: delimična senka (posebno popodne)
Idealna ekspozicija: Istok
Održavanje: Umereno održavanje – zahteva đubrenje jednom ili dva puta tokom vegetacije, lagano orezivanje, orezivanje i redovno zalivanje

25. Bilje
Uzgajanje bilja na balkonima ili krovnim terasama

Ako želite da vaša balkonska bašta ima dvostruku funkciju kao lepu stvar za gledanje i nešto što možete i da jedete, onda je sadnja bašte sa začinskim biljem na vašem balkonu fantastičan izbor. Osim toga, većinu biljaka je lako uzgajati, miriše neverovatno i proizvodi cveće koje je lepo videti. Pogledajte koje bilje zahtevaju koju vrstu nege (svetlo, voda i tip zemljišta) tako da možete grupisati biljke koje imaju iste potrebe. Takođe možete kreirati kolekciju tako što ćete posaditi pojedinačno bilje u manje saksije i izložiti ih na atraktivnom postolju za biljke ako imate dovoljno prostora.
Pogodne zone za uzgoj: većina USDA zona
Zahtevi za osvetljenje: Najmanje 4 sata direktne sunčeve svetlosti (razlikuje se od vrste)
Idealna izloženost: Jug, istok, zapad ili sever
Održavanje: Malo održavanja – većina biljaka zahteva redovno zalivanje i umereno orezivanje
Poslednja reč: uzgajanje biljaka na vašem balkonu ili terasi

Bez obzira na klimu u kojoj živite ili vrstu balkona ili terase koju imate, možete koristiti biljke da stvorite umetnički dizajniran prostor u kome se možete opustiti, uživati u prirodi i zaista udahnuti svež vazduh.