Zahtevi za osvetljenje biljaka bromelija osnovni saveti

Najbolji svetlosni uslovi za biljke bromelije
Zemlja, voda i sunčeva svetlost su osnovni sastojci potrebni za podizanje zdrave sobne biljke. U ovom članku ćemo pokriti sve što treba da znate o biljkama bromelije i njihovim zahtevima za svetlošću, tako da možete izabrati optimalno sunčanu lokaciju u svom domu ili kancelariji za prikazivanje ovih divnih tropskih sobnih biljaka.


Zahtevi za osvetljenje za biljke bromelije — najvažnije
Da biste unutrašnjoj bromeliji obezbedili optimalno osvetljenje, izaberite lokaciju sa prozorom okrenutim prema jugu ili zapadu koji prima umerenu do jaku filtriranu sunčevu svetlost. Izbegavajte direktnu sunčevu svetlost i slabo osvetljenje koje smanjuje boju.

Svetlost igra ulogu u zdravlju i rastu biljaka bromelija

Biljke i njihove zeleno obojene ćelije hlorofila oslanjaju se na sunčevu energiju iz svetlosti koju dobijaju da bi pretvorili vodu i ugljen-dioksid u ugljene hidrate i kiseonik kroz proces koji se naziva fotosinteza. Ovaj proces je način na koji biljke, uključujući bromelije, dobijaju energiju i hranljive materije potrebne za rast, cvetanje i razmnožavanje.

Uobičajena terminologija zahteva za osvetljenje biljaka i šta to znači
Direktno svetlo – Direktno svetlo dolazi kroz neometane prozore okrenute prema jugu. Takođe se može naći ispred prozora okrenutih prema istoku ujutru i prozora okrenutih prema zapadu popodne i uveče.
Filtrirano (indirektno) svetlo – Filtrirano svetlo može biti jako, srednje ili slabo. Glavna stvar je da svetlost prolazi kroz prozirne zavese ili da ima šansu da se rasprši po prostoriji pre nego što stigne do biljke. Filtrirano svetlo se ponekad naziva indirektno svetlo.
Jarka svetlost – Jarka svetlost nije direktna sunčeva svetlost, ali je i dalje prilično jaka. Naći ćete ovo svetlosno stanje odmah pored prozora gde vaša biljka neće dobiti više od sat ili dva direktne sunčeve svetlosti.
Srednje svetlo – Pronađite mesto otprilike na pola puta između prozora i zadnjeg zida sobe i naći ćete srednje svetlo koje se malo raspršuje dok prolazi kroz vaše prozore i prostor.
Slabo osvetljenje – Mesta bez prirodne sunčeve svetlosti i lokacije koje su udaljene više od 7 stopa od prozora imaju slabo osvetljenje. Određene vrste biljaka mogu da napreduju bez sunčeve svetlosti ili minimalnog izlaganja svetlosti.
Mešovita svetlost – Neke biljke više vole da primaju mešavinu svetlosti tokom dana. Dakle, umesto da dobije 6 do 8 sati jakog svetla, biljka koja preferira mešano svetlo može uspeti na nekoliko sati jakog svetla i nekoliko sati srednje svetlosti.
Veštačko svetlo – Neke biljke mogu da uspevaju pod veštačkim svetlima sve dok proizvode pun spektar svetlosti. Ovo su savršena opcija za dopunu svetlosti u prostorima sa slabom osvetljenošću.

Tipični svetlosni uslovi koje biljke bromelije dobijaju u svojim izvornim staništima

Sve bromelije su porijeklom iz američkih tropskih i suptropskih područja sa jednim izuzetkom koji se nalazi u zapadnoj Africi. U svojim izvornim staništima, svi oni dobijaju oko 6 do 8 sati sunčeve svetlosti dnevno.

Međutim, različite vrste bromelija dobijaju različite vrste svetlosti u svojim prirodnim staništima. Neki rastu na granama drveća, neki rastu u zemlji, a drugi rastu u stenovitim predelima sa različitim stepenom šume oko njih, stvarajući različite stepene direktne i/ili filtrirane sunčeve svetlosti.

Vrsta svetlosti u kojoj će vaša bromelija biti najzdravija verovatno će se kretati od srednje filtriranog svetla do jake i direktne sunčeve svetlosti. Za optimalne rezultate, istražite svoju vrstu bromelije pre nego što odredite gde ćete je postaviti u svom domu ili kancelariji.

Da li je svim biljkama bromelija obično potrebna ista izloženost svetlu?
Da li je svim biljkama bromelija obično potrebna ista izloženost svetlu
Bromelije nude mnoštvo prednosti potencijalnim uzgajivačima i prilično su tolerantne na različite svetlosne uslove. Međutim, bromelije sa mekšim, savitljivijim listovima preferiraju manje sunčeve svetlosti od svojih kolega sa čvršćim listovima. Postavite bromelije sa čvrstim, čvrstim listovima na jakom, indirektnom svetlu i bromelije sa fleksibilnim listovima na srednjem suncu za najzdraviju biljku.

Ako vaša bromelija ne izgleda tako jarke boje kao što bi trebalo ili je izgubila šarenilo listova, potrebno joj je više sunčeve svetlosti.

Znaci da vaša biljka bromelija dobija previše svetlosti

Bromelije uglavnom preferiraju srednju do jaku sunčevu svetlost, ali mogu dobiti previše svetlosti i izgoreti. Kada vaša bromelija sedi direktno ispred prozora, može dobiti previše direktne sunčeve svetlosti i opekotina.

Znakovi da vaša bromelija dobija previše sunčeve svetlosti uključuju:

Listovi sa smeđim vrhovima
Smeđe mrlje na listovima
Žuti listovi
Curling listovi
Opšte venuće
Znaci da vaša biljka bromelija ne dobija dovoljno svetla
Bromelije generalno mogu tolerisati širok spektar svetlosnih uslova ako se pravilno aklimatiziraju. Bromelije obično više vole da primaju najmanje srednju sunčevu svetlost. U uslovima slabog osvetljenja ili pune senke gde biljka ne dobija dovoljno svetlosti, njeni listovi će postati žuti. Ponekad, bromelija izgladnjela od sunca takođe će izrasti dugačke, nestalne listove.

Pored toga, sa premalo sunčeve svetlosti, bromelija sa raznobojnim listovima ili listovima koji imaju žarko obojene centre (kao što su oni koji se nalaze na bromelijama Aechemea i Neoregelia), listovi mogu dobiti čvrstu tamnozelenu nijansu.

Najbolja izloženost svetlosti za biljke bromelije koje se uzgajaju u zatvorenom prostoru

U zavisnosti od vrste pri ruci, biljke bromelije u zatvorenom prostoru preferiraju da primaju prirodnu sunčevu svetlost koja se kreće od umerenog do jakog, indirektnog svetla. Ako se uzgaja pod veštačkim ili fluorescentnim svetlima sa malo prirodne sunčeve svetlosti, vaša bromelija treba da dobije između 14 i 16 sati dnevno.

Najbolje mesto za zatvorenu biljku bromelije
Postavite svoju zatvorenu bromeliju na prozor okrenut prema jugu ili zapadu koji prima najmanje 6 do 8 sati sunčeve svetlosti svakog dana. Postavljanje bromelije direktno u prozor može dovesti do opekotina.

Pored toga, izbegavajte mesta na kojima vlada promaja ili mesta koja su suviše blizu otvora za grejanje ili hlađenje koji bi mogli da osuše vašu bromeliju koja voli vlažnu.

Da li biljke bromelije treba povremeno rotirati?
Kao i druge biljke, bromelije imaju tendenciju da se naginju ka sunčevoj svetlosti. Da biste sprečili da se bromelija naginje, neravnomerno raste ili se čak prevrne u loncu, rotirajte je za 90° svake nedelje ili dve.

Da li su biljkama bromelija potrebni isti svetlosni uslovi tokom cele godine?
Većina bromelija može tolerisati priličan raspon svetlosnih uslova, tako da bi vaš trebalo da bude u redu ako nivo svetlosti koji dobija varira tokom godine.

Uzgajajte zdrave biljke bromelije sa pravom količinom svetlosti
Većina biljaka bromelije ne zahteva 100% savršene uslove da bi uspela. Pogledajte uslove koje voli vaša vrsta bromelije i potrudite se da pronađete lokaciju u vašem domu ili kancelariji koja će obezbediti pravo svetlo. Pazite na znake previše ili premalo svetla i prilagodite se u skladu sa tim. Uskoro bi trebalo da uživate u prelepom cvetu bromelije koji traje 3 do 6 meseci!

Česta pitanja o podešavanjima svetlosti biljaka bromelija
Da li je bromelija biljka pri slabom osvetljenju?
Biljke bromelije su tolerantne na niz indirektnih svetlosnih uslova i dobro će rasti u umerenim do svetlim okruženjima.

Može li bromelija da raste na veštačkom svetlu?
Veštačka svetla za rast mogu se koristiti u prostorijama koje dobijaju minimalnu ili nikakvu izloženost prirodnom svetlu kako bi se pomoglo u razvoju rasta biljaka bromelija u zatvorenom prostoru. Samo budite sigurni da koristite postavku na niskom nivou i idealno ne izlažite biljku direktnom veštačkom svetlu tokom dužeg vremenskog perioda.

Može li bromelija da živi u senci?
Prirodno stanište za većinu biljaka bromelije je na lokacijama koje dobijaju umereno do jako svetlo tokom dana. Međutim, različite vrste bromelija dobijaju različite vrste svetlosti u svojim prirodnim staništima. Neki rastu na granama drveća, neki rastu u zemlji, a drugi rastu u stenovitim predelima sa različitim stepenom šume oko njih, stvarajući različite stepene direktne i/ili filtrirane sunčeve svetlosti.

Koliko je svetlosti potrebno bromeliji?
Biljke bromelije najbolje rade kada dobiju 5+ sati jarke indirektne svetlosti svakog dana.

Kako da znam da li moja bromelija dobija previše sunca?
Znakovi da vaša bromelija dobija previše sunčeve svetlosti uključuju listove sa smeđim vrhovima i/ili pege, žutilo i/ili uvijanje listova i opšte uvenuće biljke.