Koliko sunčeve svetlosti treba češarima

Sve što treba da znate o zahtevima za osvetljenje češarima

Šišarke su neke od najpoznatijih divljih cveća u Severnoj Americi. Ovo visoko, uspravno višegodišnje cveće često se njiše na povetarcu u ogromnim otvorenim prerijama. Šišarke proizvode velike, prelepe cvetove u nijansama ružičaste, ljubičaste, narandžaste i žute sa crvenkasto-braon centralnim šišarkama. Iako su šišarke izdržljive biljke, one zavise od prave količine sunčeve svetlosti da bi uspele. Ovaj članak će objasniti koliko je sunčeve svetlosti potrebno češarevima za optimalan rast svake sezone cvetanja.

Koliko sunčeve svetlosti treba češarima – najvažnije

Poput mnogih prerijskih divljih cveća, šišarke vole otprilike šest do osam sati direktne sunčeve svetlosti dnevno. Šišarke mogu tolerisati delimično sunce ili delimičnu senku, ali mogu početi da opadaju ako se predugo ostave u senci. Aspekti okrenuti prema jugu ili jugozapadu su savršene lokacije za šišarke.

Šišarke su grupa od deset vrsta koje pripadaju rodu Echinacea. Šišarke su članovi porodice tratinčica ili suncokreta (Asteraceae). Naučno ime ehinacea potiče od grčke reči „ekhinos“, što se prevodi kao „morski jež“. Ovo ime odražava šiljaste centralne šišarke na cvetnim glavama šišarki.

Šišarke imaju uspravnu naviku rasta i mogu dostići visinu do 4 stope. Oni proizvode zapanjujuće, upadljive cvetove koji vode insekte do crvenkasto-braon centralnih čunjeva sitnih cvetova bogatih nektarom. Šišarke dolaze u nekoliko boja, uključujući roze, ljubičaste, narandžaste, crvene, bele i žute.

Poput mnogih divljih cveća, šišarke su prilagođene da rastu na siromašnim zemljištima zahvaljujući dugim korenima. Šišarke imaju zelene listove ovalnog ili kopljastog oblika. Lišće može imati fine dlake ili nazubljene ivice.

Šišarke su zeljaste višegodišnje biljke koje cvetaju tokom leta. Sezona cvetanja traje od leta do jeseni, obično od kraja jula do oktobra. Oni će umrijeti tokom zime pre nego što ponovo izniknu u proleće. Takođe možete da kontrolišete njihovo širenje i produžite sezonu cvetanja.
Native Region Coneflover

Šišarke su poreklom iz centralnih i istočnih delova Sjedinjenih Država. Ovo predivno divlje cveće uspeva u velikim, otvorenim prerijama Velikih ravnica ili otvorenim šumama i livadama.

Mnoga indijanska društva koristila su biljke ehinacee u tradicionalnoj medicini. Ove biljke su lečile više bolesti, od obične prehlade do ujeda insekata i povreda. Šišarke imaju nekoliko drugih prednosti, uključujući privlačenje oprašivača i pravljenje odličnog rezanog cveća.

Uloga sunčeve svetlosti u zdravlju i razvoju biljaka

Sunčeva svetlost je neophodna za rast biljaka jer biljke koriste svetlost da prave hranu. Za razliku od sisara i većine drugih stvorenja, biljke mogu da proizvode sopstvenu hranu u svom telu. Ovo se postiže fotosintezom.

Biljke apsorbuju sunčevu svetlost i koriste je kao gorivo za proces fotosinteze. Apsorbovanje sunčeve energije omogućava biljkama da mešaju ugljen-dioksid i vodu zajedno kako bi proizveli hranljive šećere. To je zeleni pigment u listovima biljke – nazvan hlorofil – koji omogućava fotosintezu.

Različite biljke zahtevaju različite zahteve za svetlošću da bi efikasno fotosintezirale. Obično, što su listovi biljke tamniji, potrebno joj je manje svetlosti. Količina sunčeve svetlosti potrebna za fotosintezu takođe zavisi od sredine u kojoj biljka raste.

Iako je biljkama potrebna sunčeva svetlost da bi fotosintetizovale svoju hranu, previše ili premalo sunca može biti štetno. Biljke mogu izgoreti ako su izložene previše direktnoj sunčevoj svetlosti, ubijajući mlađe listove i ometajući rast. Biljke koje nemaju dovoljno svetlosti takođe će doživeti usporavanje rasta, proizvodeći manje ili slabije listove.

Sunčeva svetlost je takođe neophodna kada je u pitanju cvetanje i reprodukcija. Ako biljka ne može dobiti dovoljno sunčeve svetlosti za pokretanje fotosinteze, neće dobiti dovoljno hrane. To znači da biljka nema dovoljno energije da proizvede veliko, upadljivo cveće da privuče insekte oprašivače.

Objašnjene vrste sunčeve svetlosti

Jedna od najtežih stvari u uzgoju biljaka je da im date pravu količinu svetlosti. Da bi pomogli u ovome, većina dobavljača biljaka na etiketi ili paketu semena ukazuje na zahteve biljke za svetlošću. Četiri glavne kategorije se koriste za razlikovanje različitih nivoa sunčeve svetlosti. Hajde da bliže pogledamo ove kategorije:

Biljke koje zahtevaju puno sunca moraju dobiti između 6 i 8 sati direktne sunčeve svetlosti dnevno. Puno sunce je takođe poznato kao jarko, direktno svetlo. Nekim biljnim vrstama koje zahtevaju puno sunca treba dati što je moguće više izlaganja suncu, kao što su voćke.

Biljke kojima je potrebno delimično sunce obično zahtevaju oko 3 do 6 sati direktne sunčeve svetlosti tokom dana. Ove biljke ne mogu dugo da tolerišu puno sunca, pa se preporučuje jutarnje sunce jer je manje intenzivno od popodnevnog sunca. Biljke koje zahtevaju delimično sunce rado provode veći deo dana u senci.

Delimična senka

Biljke koje zahtevaju delimičnu senku imaju slične zahteve kao one kojima je potrebno delimično sunce. Međutim, biljkama koje preferiraju delimičnu senku potrebno je duže vreme u senci. Obezbedite maksimalno 3 do 5 sati punog sunca pre nego što obezbedite senku do kraja dana.

Biljke koje preferiraju punu hladovinu zahtevaju vrlo malo direktne sunčeve svetlosti i potrebno im je puno pokrivača za senku da bi se zaštitile. Biljkama u punoj senci ne treba dati više od 3 sata direktne sunčeve svetlosti tokom dana. Mnoge biljke u punoj senci potiču iz tropske džungle, gde je sunčeva svetlost oskudna zbog guste krošnje iznad.

Zahtevi za sunčevu svetlost Coneflover

Šišarke obično rastu na otvorenim prerijama gde je pokrivenost minimalna. To znači da su šišarke izložene punom suncu veći deo dana. Kada uzgajate šišarke u svojoj bašti, pokušajte da ponovite ove uslove što je više moguće.

Šišarke uspevaju na punom, direktnom suncu, pa im dozvolite da se sunčaju 6 do 8 sati svakog dana. Šišarke rastu i u otvorenim šumama na obodu prerija, pa im je i delimično sunce dovoljno. Ako uzgajate šišarke negde na delimičnom suncu, obezbedite da im vreme pod punim suncem bude maksimalno.

Pokušajte da pružite svojim češarevima što više sunca ujutru. Jutarnja sunčeva svetlost je manje žestoka i intenzivna nego popodnevna. Čak i biljke koje vole sunce, poput šišarki, mogu početi da gore kada su izložene previše direktnoj popodnevnoj sunčevoj svetlosti.

Oblasti okrenute prema jugu ili jugozapadu idealne su za šišarke jer ovi aspekti pružaju puno sunca tokom nekoliko sati. Šišarke takođe mogu rasti u oblastima okrenutim prema istoku ili zapadu, iako aspekti okrenuti prema zapadu u toplijim klimama mogu pružiti previše intenzivnog popodnevnog sunca. Oblasti okrenute prema severu nisu savršene za šišarke jer su često previše senovite.

Ako imate nove ili mlade biljke češnjaka u kontejnerima, najbolje je postepeno ih izlagati punom suncu. Kada ih sadite, aklimatizujte ih tako što ćete ih ostaviti u delimičnoj senci nekoliko dana. Zatim počnite da ih postavljate negde gde ima puno jutarnje sunce i delimično sunce popodne. Kada šišarke pokažu znake novog rasta, mogu da podnesu puno sunca veći deo dana.

Uzgajanje šišarki u uslovima manje od idealnih osvetljenja

Iako šišarke mogu da rastu na delimičnom suncu ili delimičnoj senci, to nije idealno za njih. Ovi uslovi neće ubiti šišarke, ali rast i cvetanje mogu biti ograničeni. Šišarke mogu narasti do 4 stope, ali primerci koji nemaju dovoljno svetlosti mogu početi da padaju ili padaju.

Kao i mnogim biljkama, šišarkama je potrebna odgovarajuća količina svetlosti za proizvodnju cveća. Ovo cveće je od vitalnog značaja za reprodukciju. Ako šišar raste negde gde nema dovoljno svetlosti, proizvešće manje cveća. U nekim slučajevima, možda uopšte ne cveta.

Da li šišarke vole sunce ili senku?

Šišarkama je idealno potrebno puno sunca 6 do 8 sati dnevno da bi najbolje rasle. Međutim, šišarke mogu tolerisati delimično sunce.

Mogu li češarke dobiti previše sunca?

Šišarke mogu da pate ako imaju previše sunca. Ako listovi počnu da padaju ili pokazuju smeđe ili žute mrlje, biljka je izložena previše sunca.

Da li češarke više vole jutarnje ili popodnevno sunce?

Šišarke više vole 6 do 8 sati jutarnjeg sunca jer je manje intenzivno od popodnevne sunčeve svetlosti. Previše izlaganja intenzivnom popodnevnom suncu može spržiti lišće.

Da li šišari dobro rastu u senci?

Šišarke mogu tolerisati male količine senke, ali ne rastu dobro u senci. Ako ne dobiju dovoljno svetla, šišarke mogu početi da klonu ili padaju i možda neće dati cveće.

Da li je češarima potrebna svetlost da bi proklijali?

Kao i većini divljih cveća, češnjacima je potrebna sunčeva svetlost da bi proklijali. Kada se obezbedi dovoljno toplote, svetlosti i vode, seme češnjaka obično klija u roku od 14 dana.

Okončanje

Šišarke su izdržljive, prelepe divlje cveće koje je prilično lako uzgajati. Jedan od najvažnijih aspekata uzgoja šišarki je obezbeđivanje dovoljno sunčeve svetlosti. U idealnom slučaju, šišarke bi trebalo da budu sunčane 6 do 8 sati dnevno. Puno jutarnje sunce je poželjnije od direktnog popodnevnog sunca jer je manje intenzivno. Ako šišarke ne dobiju dovoljno sunca, počeće da padaju.