Biljke monstere protiv biljaka potosa u cemu je razlika

Biljke Monstera i Pothos biljke su neke od najpopularnijih i najpoznatijih sobnih biljaka na tržištu. Ali iako se obe ove biljke prodaju kao tropske kućne biljke, postoje neke ključne razlike između njih. U ovom članku ćemo istražiti primarne razlike između biljaka Monstera i Pothosa.


Razlike između biljaka Monstera i Pothos biljaka

Porodica i rod
Iako biljke Monstera i Pothos pripadaju porodici arum (Araceae), svaka pripada drugom rodu. Rod Monstera sadrži oko 60 vrsta. Međutim, većina sobnih biljaka koje se prodaju kao “Potos” zapravo ne pripadaju rodu Pothos. Umesto toga, dolaze iz roda Epipremnum ili Scindapsus.

Biljke Monstera i Pothos su porijeklom iz tropskih staništa, ali dolaze iz različitih dijelova svijeta. Zlatni potos (Epipremnum aureum) je endem za ostrvo Moorea u Francuskoj Polineziji. U međuvremenu, biljke Monstera su porijeklom iz tropskih kišnih šuma u ​​Centralnoj i Južnoj Americi.

Botaničke karakteristike
Biljke monstere i biljke potosa penju se na zimzelenu lozu. Obe biljke koriste vazdušne korene da se pričvrste za drveće ili grmlje. I obe biljke su hemiepifite, što znači da im je takođe potrebna zemlja za svoje korenje.

Međutim, biljke Monstera i Pothos imaju različite listove. Listovi monstere su mnogo veći i mogu biti dugi do 35 inča. Mnoge vrste biljaka Monstera takođe imaju ograde ili rupe na listovima, koje biljke Pothosa nemaju.

Biljke potosa imaju manje listove koji su obično u obliku srca. Biljke Monstera i Pothos mogu doći u raznolikim oblicima.

Visina i veličina

Biljke monstere i biljke potosa mogu dostići sličnu veličinu u divljini. Kada im je dozvoljeno da se penju, obe vrste mogu dostići visinu od oko 65 stopa (20 metara). Međutim, ove biljke imaju različita očekivanja veličine kada se uzgajaju u zatvorenom prostoru.

Biljke monstere mogu narasti između 10 i 15 stopa u zatvorenom prostoru kada im se daju pravi uslovi. Uzorci monstere se takođe mogu širiti do 8 stopa. Međutim, neke vrste, poput Monstera adansonii, mogu dostići manju veličinu.

Kada se uzgajaju u zatvorenom prostoru, biljke Pothosa mogu narasti do 30 stopa dugačke ako im se daje dovoljno prostora. Međutim, obično se uzgajaju kao prateće biljke u zatvorenom prostoru. Za razliku od biljaka Monstera, ne postoji velika varijacija u zreloj veličini za različite vrste Pothos biljaka.

Biljke potosa rastu mnogo brže od biljaka Monstera. Mnoge biljke Pothosa mogu da rastu otprilike 10 do 18 inča mesečno. U međuvremenu, biljke Monstera rastu za otprilike 1 do 2 stope godišnje.

Životni vek
Biljke Monstera i Pothos biljke takođe imaju različit očekivani životni vek. Biljke monstere mogu da žive i do 40 godina ako dobiju odgovarajuću negu. Pothos biljke imaju kraći životni vek i obično traju između 5 i 10 godina kada se uzgajaju u zatvorenom prostoru. Opet, ovo zavisi od obezbeđivanja pravih uslova za uzgoj Pothosa.

Biljke monstere protiv biljaka potosa: zahtevi za negu
Zahtevi za negu
Iako rastu u sličnim uslovima u divljini, biljke Monstera i Pothos imaju malo drugačije zahteve za negu u zatvorenom prostoru. Pothos biljke je skoro uvek lakše negovati nego biljke Monstera. Neke sorte potosa, kao što je zlatni pothos, imaju reputaciju da su gotovo neubijene.

Sunčeva svetlost
I biljke Monstera i biljke Pothos najbolje rastu na jakom, indirektnom svetlu. Prozori okrenuti prema istoku ili jugu su uglavnom najbolji za obe vrste biljaka. Nijedna od ovih biljaka ne može dugo da podnese jaku, direktnu ili intenzivnu sunčevu svetlost.

Međutim, biljke Pothosa generalno mogu tolerisati uslove slabog osvetljenja mnogo bolje od biljaka Monstera. Ovo čini biljke Pothosa malo raznovrsnijim i lakšim za negu u pogledu zahteva za svetlošću.

Temperatura & Vlaga
Biljke Monstera i Pothos biljke imaju donekle slične zahteve za temperaturom i vlažnošću. Obe vrste zahtevaju tople, vlažne uslove koji repliciraju tropska staništa. Biljke Monstera i Pothos najbolje rade kada su temperature između 65 i 85ºF (18 do 30ºC). Obe vrste će teško patiti ako temperature padnu ispod 50ºF (10ºC).

Pothos biljke i biljke Monstera preferiraju nivoe vlažnosti između 60 i 80%. Međutim, neke vrste biljaka Monstera i Pothos mogu da podnesu nešto niže nivoe vlažnosti. Ove vrste i dalje mogu da rastu razumno dobro ako nivo vlažnosti ostane iznad 40%.

Generalno, biljke Pothosa mogu biti malo popustljivije od biljaka Monstera u pogledu nivoa temperature i vlažnosti.

Zalivanje
Iako Biljke Pothosa i biljke Monstera imaju slične potrebe za zemljištem i đubrivom, njihove potrebe za vodom su malo različite. Pothos biljke mogu tolerisati duže periode bez zalivanja nego biljke Monstera. Biljke monstere treba zalivati kad god se gornjih 2 inča tla osete suvim.

U međuvremenu, biljke Pothosa se mogu zalijevati kad god se 2 ili 3 inča zemlje osuši. To znači da su biljke Pothosa malo otpornije na sušu od biljaka Monstera.

Dostupne vrste biljaka

Bez obzira da li želite biljku Monstera ili biljku Pothos, obe vrste nude obilje raznolikosti. Međutim, biljke Monstera pružaju nešto više raznolikosti od biljaka Pothosa.

Većina različitih vrsta Pothos biljaka dostiže sličnu veličinu. Glavna razlika je u boji lišća. Zlatni potos ima prelepe dvobojne zelene listove, dok biljke Marble Kueen Pothos imaju raznobojno lišće. U međuvremenu, biljke Neon Pothosa imaju živopisno svetlo zeleno lišće.

Različite vrste biljaka Monstera nude različite vrste listova. Najpopularnija vrsta, Monstera deliciosa, ima ogromne fenestrirane listove koji takođe dolaze u raznobojnim oblicima. U međuvremenu, Monstera adansonii je manja sorta sa rupama na listovima. Ostale vrste Monstera uključuju Monstera Peru i Monstera Stanleiana.

Pothos biljke obično imaju tendenciju da budu jeftinije od biljaka Monstera, iako Monstera adansonii može biti u sličnom cenovnom rangu. Ovo je verovatno zato što je pothos biljke lakše negovati. Biljke monstere su obično veće kada se prodaju kao kućne biljke, što ih čini skupljim. Raznobojne sorte obe biljke su skuplje od ne-šarenih sorti.

Biljke monstere i biljke potosa prodaju se kao tropske kućne biljke. Međutim, ove biljke potiču iz različitih delova sveta. Iako su njihovi zahtevi za negu slični, o biljkama Pothosa je lakše negovati nego o biljkama Monstera. Biljke potosa takođe rastu brže od biljaka Monstera, iako biljke Monstera imaju duži životni vek. Ljubitelji kućnih biljaka takođe mogu pronaći više raznolikosti kod biljaka Monstera.