Zahtevi za osvetljenje biljaka orhideja osnovni saveti

Najbolji svetlosni uslovi za orhideje kod kuće

Bez obzira da li imate kolekciju orhideja ili jednu cenjenu biljku, obezbeđivanje odgovarajuće svetlosti je od suštinskog značaja za održavanje zdravlja vaših biljaka. I vrsta i količina svetlosti utiču na rast, zdravlje i cvetanje orhideja. Ovde ću pokriti zahteve za svetlom za orhideje i reći vam kako možete svojoj orhideji obezbediti svetlo koje joj je potrebno za napredovanje.


Zahtevi za osvetljenje biljaka orhideja – najvažnije
Biljke orhideja će napredovati i cvetati obilno kada su izložene srednje jakom indirektnom svetlu najmanje 6 sati svakog dana. Idealan intenzitet svetlosti će varirati u zavisnosti od vrste orhideje. Optimalne lokacije za orhideje su blizu prozora okrenutih prema jugu ili istoku.

Zašto je svetlost važna za biljke

Svetlost pokreće brojne važne biljne funkcije i procese.

Fotosinteza je možda najvažniji proces. U slučaju da vam je potrebno osveženje, fotosinteza je kada biljke koriste svetlosnu energiju za pretvaranje vode i ugljen-dioksida u kiseonik i ugljene hidrate. Drugim rečima, biljkama je potrebna svetlost za proizvodnju hrane.

Razgovor o svetlosti može biti komplikovan. Ako istražite više o ovoj temi, verovatno ćete naići na neki žargon. Evo nekoliko lakih termina koje treba da znate.

Lumeni: Merenje intenziteta svetlosti.

Jarko svetlo: Svetlo visokog lumena kao što je ono u blizini sunčanih prozora.

Slabo osvetljenje: Odnosi se na svetlo sa slabim lumenom, kao što je ono u tamnom uglu. Određene vrste biljaka mogu da napreduju bez sunčeve svetlosti ili minimalnog izlaganja svetlosti.

Filtrirana svetlost: Svetlost koja je prošla kroz materijal poput prozirne zavese ili šumske krošnje.

Indirektno svetlo: Svetlost koja se odbija od druge površine pre nego što stigne do krajnje tačke. Obično ne baca senku.

Direktno svetlo: Svetlost koja putuje pravo od izvora do krajnje tačke. Direktna svetlost baca senku.

Tipični svetlosni uslovi u izvornim staništima orhideja

Orhideje uglavnom rastu u šumi ispod drugih biljaka. Ove veće biljke filtriraju svetlost i ograničavaju svetlost koju orhideje primaju.

Naravno, stanište varira između vrsta orhideja. Biljke koje rastu više u šumskim krošnjama dobijaju manje svetlosti od orhideja koje rastu na šumskom tlu.

Znaci da vaša biljka orhideja prima previše svetlosti

Vaša biljka može patiti ako prima previše svetlosti ili svetlosti koja je previše intenzivna. Kada pokušavate da pronađete pravo svetlo za svoju orhideju, obratite pažnju na sledeće.

Direktna sunčeva svetlost može da spali lišće orhideje. Čak i sat vremena izlaganja jakom suncu može dovesti do ozbiljne štete.

Ako primetite bele, žute ili smeđe mrlje na listovima vaše orhideje, to može biti uzrokovano previše intenzivnom svetlošću.

Ako primetite da listovi vaše orhideje postaju žuti i tvrdi, verovatno je kriva intenzivno svetlo. Čak i ako svetlo nije previše jako da bi izazvalo trenutne opekotine od sunca, to može dovesti do sporog oštećenja.

Ako biljku ne premestite na tamnije mesto, žuto lišće može na kraju postati belo ili crno.

Za više, pogledajte naš vodič za 10 uobičajenih razloga zašto listovi vaše orhideje postaju žuti.

Znaci da vaša biljka orhideja ne dobija dovoljno svetlosti

Kao što smo pisali iznad, biljkama je potrebna svetlost da bi završile sve vrste važnih procesa. Ako primetite bilo šta od sledećeg, vaša biljka orhideja možda ne dobija dovoljno svetlosti.

Nedostatak cvetanja
Ako vaša orhideja ne daje cveće, može biti krivo nekoliko faktora. To uključuje neprikladne temperaturne i vlažne opsege za vaše orhideje i nedovoljne ili neuravnotežene hranljive materije.

Međutim, čak i ako imate sve ostalo kako treba (a nema znakova uobičajenih štetočina, buba ili bolesti orhideja), nedovoljno svetla će sprečiti cvetanje. Dakle, ako vaša biljka ne proizvodi cvetove ili pupoljke, proverite svetlo.

Ako orhideje dobijaju dovoljno svetlosti, one će držati svoje lišće uspravno. Iako neće biti potpuno vertikalne, imaće primetan vertikalni nagib.

S druge strane, biljke koje ne dobijaju dovoljno svetlosti će držati listove horizontalno. Kako se listovi pomeraju prema spolja, dostupna je veća površina za apsorpciju svetlosti.

Usporen rast
Ako vaša biljka izgleda zakržljala ili ne raste tako brzo kao što biste očekivali, možda ne dobija dovoljno svetlosti. Ovo je posebno tačno ako pravilno zalivate i đubrite.

Da li je svim biljkama orhideja obično potrebna ista izloženost svetlu?
Optimalna količina i intenzitet svetlosti varira između rodova orhideja.

Vrste orhideja iz rodova Phalaenopsis (orhideje moljca) i Paphiopedilum (orhideje papuča) obično zahtevaju manje svetlosti od drugih orhideja. Jevel orhideje, koje se uzgajaju ili njihovi listovi, a ne cvetovi, takođe mogu dobro da rade sa manjom količinom svetlosti.

Neke vrste orhideja koje zahtevaju jako svetlo uključuju orhideje Cattleia, orhideje Vanda i orhideje Cimbidium (orhideje čamca).

Uz ovo rečeno, nijedna orhideja ne voli direktno svetlo niti potpuno senkovite uslove.

Najbolja izloženost svetlosti za orhideje koje se uzgajaju u zatvorenom prostoru

Do sada znate da ne zahtevaju sve orhideje istu količinu i vrstu svetlosti. Pošto je to slučaj, pokrićemo najbolje uslove osvetljenja za različite vrste orhideja.

Najbolji položaj za orhideje u zatvorenom prostoru
Većina orhideja preferira jako svetlo bez izlaganja direktnim zracima. Neke lokacije koje pružaju ovu vrstu svetlosti uključuju blizu prozora okrenutog prema istoku ili jugu.

Ako svoju orhideju postavite tačno pored prozora okrenutog prema jugu ili zapadu, čuvajte se intenzivnog popodnevnog svetla. Pokrijte prozor prozirnim zavesama da biste filtrirali svetlost do odgovarajućeg intenziteta.

Orhideje poput orhideja Phalaenopsis preferiraju manje intenzivno svetlo. Pogodne lokacije za ove orhideje su nekoliko stopa udaljene od prozora okrenutog prema jugu ili zapadu. Unutrašnjost svetle sobe takođe može da funkcioniše.

Da li treba da rotirate biljke orhideja?
Rotiranje vaše biljke može pomoći da se osigura da cela biljka dobije svetlost. Međutim, generalno nije neophodno.

Ne bi trebalo da rotirate biljku orhideje kada se formira cvetni klas. Rotiranje tokom ovog vremena može dovesti do unakaženog cvetanja.

Još jedna stvar koju treba napomenuti je da su orhideje izuzetno osetljive na promene svetlosti. Ako premestite svoju orhideju sa tamne na svetlu lokaciju, verovatno će patiti. Da biste pomogli vašoj orhideji da se prilagodi, polako povećavajte izlaganje svetlosti tokom vremena.

Da li su biljkama orhideja potrebni isti svetlosni uslovi tokom cele godine?
Biljke orhideja zahtevaju manje svetlosti zimi nego leti. Dobra vest je da svoju orhideju možete ostaviti na jednom mestu tokom cele godine!

Kako se svetlost smanjuje tokom zimskih meseci, vaša biljka će prirodno dobijati manje svetlosti.

Ako koristite svetla za uzgoj, trebalo bi da polako smanjite količinu svetlosti tokom vremena. Ovo će oponašati ciklus prirodnog svetla i pomoći vašoj biljci da se prilagodi.

Merenje intenziteta svetlosti
Kada shvatite da li je svetlo previše intenzivno za vašu orhideju, koristan savet je da pogledate senke.

Ako stavite ruku između prozora i biljke, možda ćete primetiti senku. Ako ova senka ima oštre obrise, svetlost je verovatno previše intenzivna. Međutim, ako je to meka senka sa zamućenim obrisima, verovatno je pogodna za vašu biljku.

Ako želite da budete naučni i precizni, možete izmeriti svetlost svetlomerom. Ovi uređaji mere intenzitet svetlosti koju oblast prima.

Orhideje zahtevaju najmanje 10.000 lumena da bi proizvele cveće i ostale zdrave. Ako vaš merač pokazuje ispod ove količine, pomerite biljku na svetlije mesto.

Okončanje
Sada kada znate o važnosti odgovarajućeg svetla za orhideje, vreme je da se uverite da vaša orhideja dobija odgovarajuću vrstu svetlosti. Pazite na znakove da vaša biljka prima previše ili nema dovoljno svetlosti i izvršite sva potrebna podešavanja.

Česta pitanja o zahtevima za osvetljenje biljaka orhideja:
Da li se orhideje smatraju biljkama pri slabom osvetljenju?
Većina vrsta orhideja se smatra biljkama pri slabom osvetljenju koje najbolje uspevaju u uslovima jarke, indirektne svetlosti tokom većeg dela dana.

Mogu li orhideje rasti na veštačkom svetlu?
Veštačka svetla za rast mogu se koristiti u prostorijama koje dobijaju minimalnu ili nikakvu izloženost prirodnom svetlu kako bi se pomoglo u razvoju biljaka orhideja koje se uzgajaju u zatvorenom prostoru. Samo budite sigurni da koristite postavku na niskom nivou i idealno ne izlažite biljku direktnom veštačkom svetlu tokom dužeg vremenskog perioda.

Mogu li biljke orhideja živeti u senci?
Prirodno stanište za većinu biljaka orhideja je u šumi ispod, gde su često u izvesnoj meri zasenčene drugim susednim biljkama. Ove veće biljke filtriraju svetlost i ograničavaju svetlost koju orhideje primaju.

Koliko svetlosti treba biljci orhideje?
Biljke orhideja najbolje rade kada dobijaju 6+ sati jarke, indirektne svetlosti tokom dana, ali mogu dobro da rade i pri srednjem do slabom osvetljenju.

Kako da znam da li moja biljka orhideje dobija previše sunca?
Biljke orhideja koje su preterano izložene direktnoj svetlosti obično počinju da menjaju boju na listovima i mogu početi da dobijaju nijansu žute. Uvenuće, uvijanje ili hrskanje listova takođe su uobičajeni znaci.